Skocz do zawartości
Lanc

Karta 128mb, Sys Widzi 256

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam malutki problemik ze sterownikami zmodowanymi (obojętnie czy to omega czy dna czy softmod). W nowszych wersjach (wszystkie przeróbki catów z v 6.x) po zmodowaniu mojego r9500 na 9700 grafa w systemie jest widoczna jako 256 megowa... Niby nic takiego niestety gierki wariują... Sys widzi grafę która ma 128 Video memory i 256 Texture memory co jest wedlug mnie jakoś nierealne Oo :blink: Kiedy video memory się całe zapełni i zostanie 0 wolnego to gierka myśli że może używać więcej mem (ciągnąc to texture) i kiedy zaczyna to robić to fps spada do 3,4 (na screenie nie zdążył spaść) i potrafi sie tą utrzymać aż do wyłączenia gry, czasami tylko pare sekund :| FVM - Free Video Memory, FTM - Free Texture Memory. Moje zapytanie. Czy da się jakoś wyedytować jakiś wpis w rejestrze odpowiedzialny za to tak żeby sys mi widział grafe jako 128 mb video i texture ?? :| Dodam że na catach 5.x jest wszystko OK i wartości Texture i Video są takie same (niestety niektóre nowsze gierki na starych catalistach nie chcą chodzić lub wyświetlają niepoprawnie obraz :mur:)

Dołączona grafika

Pozdrawiam i prosze o pomoc :)

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze ze nie ma takiej opcji.. ale poszperaj po rivatuner... jak nic nie znajdziesz na ten temat to poprostu zainstaluj nowe, orginalne, nie przerobione catalysty

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze ze nie ma takiej opcji.. ale poszperaj po rivatuner... jak nic nie znajdziesz na ten temat to poprostu zainstaluj nowe, orginalne, nie przerobione catalysty

A potoki mi sie same odblokują... Porobiłem testy i z tego co potestowałem wynika że tylko w NFS:MW są takie jazdy że po pewnym czasie (na nowych sterach) gra poprostu zwalnia do 1-2FPS i sie tak utrzymuje aż do wyłączenia :mur: :mur: :mur: Inne gry chodzą dobrze także musze poszperać teraz w topicu o NFS :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może trochę inne podejście do tematu - Radeon 9500, czyli AGP. Zapomnieliście chyba, że jest coś takiego, jak pamięć AGP, która jest właśnie inaczej nazywana Texture Memory - używana kiedy wyczerpie się Video Memory (czyli RAM karty graficznej), a alokowana w RAMie kompa . Sprawdź w biosie, ile masz ustawione AGP Memory - założę się, że właśnie 256MB :) Więc pokazywanie 128MB video memory i 256MB texture memory jest jak najbardziej w porządku.

Moim zdaniem po prostu jest coś zwalone w sterach - spróbuj zainstalować standardowe i zobacz, czy dzieje się to samo. A może ATI w następnej wersji to poprawi, więc Tobie pozostanie tylko czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedno wyjście. Wcale nie musisz instalować modowanych sterowników. Spokojnie możesz zainstalować oryginalne Catalyst'y a następnie ręcznie zrobić sobie softmoda przy pomocy pliku do pobrania stąd.

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może problem jest w tym, że posiadasz kartę, w której pozostałe 4 potoki nie działają poprawnie, i dlatego pojawiają się te artefakty.

a gdzie ty widzisz artefakty? nawet autor tematu o nich nie wspomnial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w biosie, ile masz ustawione AGP Memory - założę się, że właśnie 256MB :) Więc pokazywanie 128MB video memory i 256MB texture memory jest jak najbardziej w porządku.

Moim zdaniem po prostu jest coś zwalone w sterach - spróbuj zainstalować standardowe i zobacz, czy dzieje się to samo. A może ATI w następnej wersji to poprawi, więc Tobie pozostanie tylko czekać.

Jest ustawione 128 ;) Wiem co robie jeśli chodzi o PC i bios także to nie wina ustawień w biosie.

Jest jeszcze jedno wyjście. Wcale nie musisz instalować modowanych sterowników. Spokojnie możesz zainstalować oryginalne Catalyst'y a następnie ręcznie zrobić sobie softmoda przy pomocy pliku do pobrania stąd.

Powodzenia!

To już robiłem ;] Dzieje sie tak samo jak z omegami...

Hmm, pograłem troche w różne gierki itd i w żadnej z nich nie było takich nagłych spadków które by sie utrzymywały aż do restarta gry. Z tego wynika że to wina NFS:MW :mur: Trzeba będzie poczytac topic czy ktoś miał podobny problem :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi