Skocz do zawartości
nemo1802

Węży Jakich średnic Używacie W Wc?

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie ulegne raczej nigdy standardom 8/10, jeszcze z rok i średnice z cpc bedą standardem. Ja tam wole 12/16 lub jak nie ma tyle miejsca to 10/12, i oczywiscie wszystko napedzane pompką C.O a nie jakims piardem z akwarium. Ale takie akwariówki w zupełnosci stylają na standardowe WC.

Wszystko zalezy od usera, EKSTREME czy Wygoda, ja uwielbiam to pierwsze ;D

zloze wc na slomkach od cpc i udowodnie ze wcale nie jest gorsze od normalnych 8/10, tylko ciekawe czy kogos obchodzi takie porownanie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

na forum jakos wszyscy nazekali ze cpc daje słomki a nie weze, nie wiem czy wyjanosciowo bedzie gozej, tylko jak sie na nie patrzy (mam kilka centymetrów w piwnicy) to sie wydaje ze woda w nich nie ma prawa płynąc ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zloze wc na slomkach od cpc i udowodnie ze wcale nie jest gorsze od normalnych 8/10, tylko ciekawe czy kogos obchodzi takie porownanie :mur:

Pamietasz jak w poprzednim temacie(tym z ankieta jakie gwinty czy cos takiego) mowiłes ze 8/10 1/4" rox to prawie nikt sie z toba nie zgadzał wszyscy 3/8" i nk12 :lol: czasy sie zmieniły mysle ze standardem zostanie 8/10 i do mniejszych nie bedzie zejscia... Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozrzedze:

wepchne waz 8/10 na kolanko 12 w kadecie? mam jakies takie dolutowane... rozgrzac we wrzatku? nie podnie mi sie kolanko?... boje sie ;)

Naciągniesz ... wystarczy troche nad gazem albo zapalniczką podgrzac i pojdzie jak z płatka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mi cellfasty 8/11,5 naciagaja sie (tzn ja je naciągam ;)) na któcce nk16, udało mi sie, ale jak chciałem poprowadzic wąz łukiem z tego któcca do innego to sie nie dało bo strasznie sie łąmał, tragedia.

Czy to jest te najgorsze cristallo?? http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=944

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś wie gdzie można w warszawie znależć wężę 10/11.5 albo 10/12 ?? bo narazie znalazłem tylko 10/13, a w takim wypadku prędzej sie pomęcze z 8/10 :) bo niechce zeby mój układ wyglądał zbyt "masywnie" :D ( tak używałem funkcji "szukaj" :> )

Edytowane przez Alexo2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi cellfasty 8/11,5 naciagaja sie (tzn ja je naciągam ;)) na któcce nk16, udało mi sie, ale jak chciałem poprowadzic wąz łukiem z tego któcca do innego to sie nie dało bo strasznie sie łąmał, tragedia.

Czy to jest te najgorsze cristallo?? 2093270[/snapback]

a może ktoś wie gdzie można w warszawie znależć wężę 10/11.5 albo 10/12 ?? bo narazie znalazłem tylko 10/13, a w takim wypadku prędzej sie pomęcze z 8/10 :) bo niechce zeby mój układ wyglądał zbyt "masywnie" :D ( tak używałem funkcji "szukaj" :> )
No łatwe to to nie bedzie. w sklepie imho nie da sie kupic takich węży. Prędzej przez internet, ale to tez zazwyczaj trzeba od razu kupowac całe rolki po 25metrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

czy istnieją kolanka do C.O o srednicy zewnętrznej 10mm?? bo jak juz kupiłem pompe C.O to moge sobie pozwolic na takie opory jak kolanka, moja płyta ma w niedogodnym miejscu chipset (NF4) i konieczne bedzie tam uzycie kolanek, ale nie wiem czy jak puszcze 12/16 czy mi nie zabraknie miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak :/

No łatwe to to nie bedzie. w sklepie imho nie da sie kupic takich węży. Prędzej przez internet, ale to tez zazwyczaj trzeba od razu kupowac całe rolki po 25metrów

nowłaśnie ... gdyby sie zgłosiło pare osób :D to mozna by zamówic :D najgorsze jest to ze w takim jednym fajnym sklepie chcą 25zł za przesyłke kurierem :/

http://www.godmar.com.pl/koszyk.php?przesylka=pobranie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowłaśnie ... gdyby sie zgłosiło pare osób :D to mozna by zamówic :D najgorsze jest to ze w takim jednym fajnym sklepie chcą 25zł za przesyłke kurierem :/

http://www.godmar.com.pl/koszyk.php?przesylka=pobranie

Dokładnie o tym sklepie mówiłem ;) Trzeba przynajmniej 5 osob zeby sie jako tako opłacało.

Poza tym chyba nikt nie probował tych węży, wiec było by to kupione troche w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktoś wie gdzie można w warszawie znależć wężę 10/11.5 albo 10/12 ??

jeśli nie z RN :D to szukaj w motoryzacyjnych - te same węże co ze sklepu powyżej, "do benzyny i oleju", widziałem także w wersji 10/12

a 10/11.5 to zły pomysł ;/ - jeśliby w ogóle by były to łamałyby się strasznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a 10/11.5 to zły pomysł ;/ - jeśliby w ogóle by były to łamałyby się strasznie

Miałem cellfasty 10/11,5 i były ok, dobze sie doginały, nie łamały sie, lepiej mozna je było dogiąc napewno niz eheimy 12/16 ;) No i strszanie łątwo sie je nakładalo na wieksze rozmiary krócców, wsadzenie na kolanko 12mm zajmowało 10 sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem cellfasty 10/11,5 i były ok, dobze sie doginały, nie łamały sie, lepiej mozna je było dogiąc napewno niz eheimy 12/16 ;) No i strszanie łątwo sie je nakładalo na wieksze rozmiary krócców, wsadzenie na kolanko 12mm zajmowało 10 sekund.

A jak długo ich używałeś - w zamkniętej budzie, z porobionymi zakrętami, z płynącą ciepła wodą ?

Bo wiesz - dopiero po jakimś czasie widać jak dany wąż "pracuje".

Co do rozmiarów (króćców) - jeśli już NK, to preferuje te na gwint 1/4 lub 3/8 z choinkami grubymi na 14mm,

i tu już bez ludwika jest ciężko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takich cellfastów 10/11.5 ..... są tylko 10/1.5 (czyli inaczej 10/13)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozrzedze:

wepchne waz 8/10 na kolanko 12 w kadecie? mam jakies takie dolutowane... rozgrzac we wrzatku? nie podnie mi sie kolanko?... boje sie ;)

na 12tke loozem .. ale kadety maja normalnie wyloty 15tki .. chyba ze masz kadeta przerobionego przez kogos juz ...

ja wkladam waz do cieplej wody .. i rozciagam go nożyczkami .. potem naciagam na złaczke

co do tych wszystkich teori ..

mialem wc na 16tkach, mialem na 16 12 (doba uriela wlot 16 wyloty 12 potem przez nb i grafe 12tkami) ... obecnie 8/10 SK

czemu?

dla wygody ... na poczatku tez nie bylem przekonany ... ale jak zobaczylem ze waz naciagniety loozem bez nakretki na skrecana zlaczke nie cieknie wogole ... to co dopiero po dokreceniu ...

weze mam tanie jakeis (:* dla ryby) i wszystko chula .... tak sie sklada ze przerabialem jednoczesnie uklad kolegi który siedzial na wezach 12/16 po zmianie na 8/10 ma tempy i tak lepsze o 1-2* ... (no ale to moze byc wynikiem przeczyszczenia bloczku itp)

Takze nikt mi nie wmówi ze wieksze weze sa lepsze ... male weze to wygoda, elastycznosc i wiecej miejca w budzie .. latwiejszy dostep to pozostałych miejsc na mobo w kompie ... no i nie preża sie tak i dzieki temu nie przenoszą tak wibracji jak duze twarde weze .. a złaczki sk to estetyka i prostota instalacji (do nk12 trza czasem powalczyc z dobrym zalozeniem cybanta bo bywa ze cieknie) ....

obecnie zostaje mi poexperymentowanie z plynem .. bo demineralka i Algin mi sie nie sprawdza .. glonow nie ma .. ale weze bieleją :/ i to dosc szybko (tydzien/dwa)

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 12tke loozem .. ale kadety maja normalnie wyloty 15tki .. chyba ze masz kadeta przerobionego przez kogos juz ...

ja wkladam waz do cieplej wody .. i rozciagam go nożyczkami .. potem naciagam na złaczke

tak 15 ma dolutowane kolanka 12, ok sprobuje tak jak Ty dzisiaj wieczorem i dam znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwór wlotowy ma średnicę 19mm ,natomiast wylot 12mm. Zalezy mi aby wszystko dalo sie wcisnac na waz 8/10!!!

No z wylotem 12mm problemu raczej nie bedzie, bo wąż 8/10 spokojnie mozna naciągnąć. A do wlotowego to radze znalezsc jakiś króciec wydaje mi sie ze 1/2 powinna wejść. tylko bedziesz pewnie musiał troche powiekszyc otwór np. papierem ściernym, a moze i nawet to nie.

Tutaj masz rozmiary gwintów. 2098865[/snapback]

jaki hardcore :lol:

Rozciagnełes ten wąz o 11mm??

Czytasz dokadnie?

Radze troche ograniczyc pisanie postów, bo te Twoje coraz to mniej wnoszą do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam sie, ze naciągniecie weza 8/10 na 19 mm, to moze być cieżko (zeby nie powiezieć niewykonalne :wink:)

ja bym proponował przerobienie pompki - wklejenie w ten wlotowy otwór krućca, np nk12, na jakimś trochę większym gwincie, moze wiekszy niz 3/8 cala ( 0,5 calowy?).

uszczelnisz poxipolem lub innym klejem i powinno być ok.

edit:

miazga mnie wyprzedził.... ;]

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi