Rascal666 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Witam nie jestem za bardzo obeznany w temacie sprzetu a co dopiero o/c komputerow... Jest realna szansa ze w okolicach czerwca uda mi sie wydusic 3000 na nowego kompa... Co polecacie??? Z tego co pamietam (dane mocno nieaktualne) to krolowalo polaczenie venice 3000+ i DFI LAN party (duze pole do o/c) Generalnie napalilem sie strasznie na obliviona i nadchodzacego Gothica3 :F Z tego co wyczytalem z pewnego testu porownawczego kart graficznych to bardzo dobrze w swoich przedzialach cenowych prezentuja sie GF 7600GT i GF 7900GT(20% potencjal dla o/c) Z gory dziekuje za pomoc :F PS. Monitor juz mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Do czerwca to wyjdzie pewnie nowa linia karteczek od NV i ATi ;) Nie ma co tak wcześnie ustalać konfiguracji - chyba, żeby tylko mniej więcej rozeznać się na co wystarczy z trzech kawałków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Radze tak jak poprzednik wstrzymaj sie konfigiem do czerwca (jak bedziesz mial juz kase). Na AMD bedzie wtedy nowa podstawka AM2 i zobaczymy co pokaze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Radze tak jak poprzednik wstrzymaj sie konfigiem do czerwca (jak bedziesz mial juz kase). Na AMD bedzie wtedy nowa podstawka AM2 i zobaczymy co pokaze :) A jak już będzie AM2 to będzie można kupić 939, bo prawdopodobnie AM2 będzie miało więcej wad niż zalet ;) A tak poważnie 939 prawdopodobnie jeszcze stanieje i może ci nawet wystarczy na jakąś low-endową mobo z San Diego 3700+ :P :P :P (całkiem prawdopodobne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rascal666 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 :D to mnie nawet ucieszyliscie ta wiadomoscia :D Ze moze cala opcja staniec... A tak na dzien dzisiejszy- jakis cfg zeby miec poglad jakikolwiek na sprawe??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 W innym poście była taka konfiguracja: AMD Athlon 64 3700+ BOX San Diego AC Freezer 64 Pro Epox EP-9NPA+ Ultra DDR 2x512MB PC3200 CL2.5 GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 Samsung 250GB Benq DW1650 HuntKey 400 AP Czyli bardzo dobry zestaw - może Oblivion nie pójdzie ci na maksa, ale taki zestawik wystarczy ci na parę lat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 :D to mnie nawet ucieszyliscie ta wiadomoscia :D Ze moze cala opcja staniec... A tak na dzien dzisiejszy- jakis cfg zeby miec poglad jakikolwiek na sprawe??? Na dzien dzisiejszy za 3000 polskich dukatow mozesz kupic cos takiego: A64 3000+ Epox 9npa+ Ultra GF 7600GT 2x1GB Dysk 160GB BenQ 1650 Zasilacz markowy ~420W :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Na dzien dzisiejszy za 3000 polskich dukatow mozesz kupic cos takiego: A64 3000+ Epox 9npa+ Ultra GF 7600GT 2x1GB Dysk 160GB BenQ 1650 Zasilacz markowy ~420W :D Lepiej niech weźmie procka 1MB cache'u, a RAM to sobie później dokupi. Najekonomiczniejsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Lepiej niech weźmie procka 1MB cache'u, a RAM to sobie później dokupi. Najekonomiczniejsze rozwiązanie.To taki przykladowy konfig, zreszta bardzo podobny do Twojego i nie musi on byc wersja ostateczna :) Ty dales lepszego proca i mniej pamieci, ja na odwrot :) Co do dysku to sprawa indywidualna. Mi tam 160GB w zupelnosci by wystarczyl, a jak ktos potrzebuje wiecej miejsca to kupi sobie wiekszy. Odkad mam nagrywarke DVD to miejsce na dysku nie jest moim zmartwieniem, a mam tylko 60GB. Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Widać nie korzystasz z DC++ lub innych programów p2p, w których duży nacisk kładzie się na share... Ja mam ponad 170GB danych udostępnionych, a i tak nie mam dostępu do największych hubów. Poza tym nie ma jak powiedzieć komuś, że się ma dwie 250-tki w R0 ;) Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rascal666 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Co do dysku to moze byc to na loozie 60gb wazne zeby predkoscia pracy dorownywal reszcie cfg (i zeby nie robil trzesienia ziemi) Venice ten san diego dobrze sie kreci??? Sam sie do tego brac nie bede ale ale moge sprowadzic kumpla ktory mi wszystko podkreci nalezycie (pracuje w temacie) Generalnie to wole lepszego proca kupic teraz a pozniej pamieci dokupic. Lepsze rozwiazanie taktyczne... Tak z innej beczki zakladajac cfg Venica i zmieniajac w nim grafe na podkrecona 7900GT - Czy Oblivion bedzie juz smigal jak szalony na tym zestawie? Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Rascal666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Widać nie korzystasz z DC++ lub innych programów p2p, w których duży nacisk kładzie się na share... Ja mam ponad 170GB danych udostępnionych, a i tak nie mam dostępu do największych hubów. Poza tym nie ma jak powiedzieć komuś, że się ma dwie 250-tki w R0 ;) OT on Korzystam tylko mam blokade transferu do 30KB/s na zew IP :evil:. Mam jeszcze drugie konto z wew IP na ktorym pliki ze stron i po 500KB/s ida tylko co z tego jak z P2P sobie na nim nie posciagam. Ide do Admina po swietach by zrobil mi przekierowanie portow na wew IP. Zobaczymy co powie :unsure: OT off @Rascal666 Idz do tematu o Oblivionie i zobacz na jakim sprzecie jak chodzi. Generalnie ta gra ma dosc duze wymagania, ale 7900GT, 3700+ i 2GB ramu spokojnie dadza rade :) W tej grze mozna edytowac plik ini i dzieki temu mozemy uzyskac pare FPS wiecej :) Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nikt ci nie powie czy się dobrze podkręca - zawsze proce z pierwszych partii spokojnie idą z dwukrotnie większym taktowaniem. Co do O/C lepiej sam się wykształć w tym, bo taki kumpel to często wie bardzo dużo :lol2: Co do Obliviona to gdzieś czytałem, że nawet na Radeonie X1900XTX (który był de facto robiony pod Obliviona) Ob potrafi przyciąc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 No to ja może zaproponuje coś takiego : Athlon 64 3000+ s.939 Venice oem - 445 zł Scythe Kamaboko Z Uniwersalny - 89 zł DFI NF4 Infinity s.939 - 325 zł TwinMOS DDR 1024 (2x 512Mb ) 400Mhz CL 2.5 PC3200 - 278 zł Samsung 160GB 8MB SP1603C sATA-2 - 259 zł NEC ND-3550A Black - 145 zł Galaxy GF 7900GT 256MB DDR3 256Bit PCI-E - 1189 zł HuntKey HK-400AP - 229 zł Logic 209S srebrno-czarna AirDuct B/Z !! - 125 zł 3084 zł w jednym sklepie Proline. A więc coś o sprzęcie. Procesor dzięki ogronemu chłodzeniu ( 700 gram blachy uzupełnianej miedzią ) z wydajnym wiatrakiem i płycie głównej mogącej zapewnić mu naprawde wysokie napięcia powinien pojść bez większych problemow na 2700 mhz. Pamiątki średniej klasy ale innych sensownych w sklepie niemają. Grafika 7900GT to chyba max czego można dziś chcieć od karty graficznej. Huntkey 400 wat zaspokoi ten i prawdopodobnie przyszły sprzęt a obudowa AirDuct zapewni dobry obieg powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ten twój KamabokoZ nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Ja bym proponował AC Freezera 64 Pro lub Pentagrama z serii NXC (największego jaki wejdzie do budy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 No to może faktycznie warto by wymienić chłodzenie na frezera ... nawet będzie taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 @Venice Też tak sądzę jak Ty, że jak pojawi sie AM2 to lepiej kupić s939. Jeżeli procek wyjdzie w czerwcu to będzie można go kupować dopiero jakoś koniec sierpnia. Po wszystkich testach i opiniach użytkowników. Zresztą jak to zwykle bywa wraz z nowymi prockami bedą mobo z niedopracowanymi BIOS'ami itp. na początku wszystko będzie kuleć. Dlatego myślę też że lepiej bedzie brać s939. W tedy za tą kasę będziesz miał super sprzęcik. Ja tak zrobię na pewno. A co myślą inni użytkowcy i znawcy w temacie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...