czesiek398 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Witam. Sprawa wygląda źle, naprawde źle. Postanowiłem zmodernizować swojego staruszka z 98 roku. Kupiłem RAM, i coolerki nowe oraz dysk.Wszystko mnie kosztowało ok 150 zł. Ucieszony podłączyłem wszystko, skręciłem obudowe i odpalam. A tu ZONK :( nie odpala :/ sobie mysle przełącznik na zasilaczu -------> był na 1, czyli wsztstko ok. Rozkręciłem znowu kompa i sprawdziłem wszystko. Wszystko ok. Więc zabrałem się za clr CMOS - bez skutku , wsadziłem inny proc - bez skutku, zworka 2 pinów na płycie gł od powera - też nic. :( Co może być ?? Żadnej spalenizny nie było czuć, NIC :( poprostu magia. Odrazu mówie --------> nie nabijajcie się ze mnie w stylu : "a podłączyłeś do prądu ??" bo wszystko było sprawdzone 150 razy. Czekam na konkrety. Aha, zakładam że mogłem spalić płytke gł. jak można sprawdzić że jest sfajczona :] z góry thx za odp :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) No niestety tu nikt Ci nic na pewno nie powie... Płyta może wyglądać zupełnie normalnie, jedynym sposobem jest jej wymiana na podobną i wtedy będzie wiadomo co jest nie tak. A jak rozumiesz nie że nie odpala --> wiatraki chodzą a na monitorze ciemno, czy w ogóle ani drgnie? Może sprawdź zasilke? Napięcia? Odłącz zasilacz, uruchom go samego (o ile dobrze pamiętam - ale nie jestem pewien - trzeba zewrzeć zielony i czarny we wtyczce na płyte) i sprawdź napięcia. Pzdr Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez wojtek4994 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Spróbuj na mocniejszym zasilaczu, bo może ten nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek398 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zasilacz wcześniej wyrabiał na tej konfiguracji :] Dla pewności nawet wyrzuciłem 2 kości Ram (została jedna - 64) i wsadziłem sam proc. Reszte nie podłączyłem (także karty - graf, muz, sieć) I dalej lipa nie daje oznak życia, nic nie drgnie. Jaki zasilacz moge ewwentualnie podłączyć ?? Jak podłącze 350 nic się nie stanie :> ?? Heh. Bo mam zasilke od nowego kompa :] Tak jest zasilka ColorSHIT 350 W ale ma wtyczke ATX 24 pin :] ja potrzebuje 20 pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...