Viperus Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Witam Z jakich komponentów powinien składać się bardzo cichy komputerek do netu ? Służyć mi będzie do ściągania różności w nocy więc musi być niemalże niesłyszalny. Jedynym kręcącym się elementem będzie dysk a z zasilacza planuję wymontować wentylator (tylko czy się nie spali ?), chciałbym w nim wykożystać Durona 1,4 i płytke Solteka(nForce2). Jakie pasywne chłodzenie będzie do tego dobre, (proca można puścic na 100x10.5=1100MHz) A jaki zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Z zasilaczem lepiej nie kombinuj. Lepiej kup jakiś nowy, cichy, tak samo jak z innymi komponentami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zasilacz to najlepiej kup nowy. Polecam Tagan, Antec, ew. HuntKey lub Hiper. Pamiętaj, żebyś miał przynajmniej 2x 120mm (coolery do budy) - najlepiej Fandery lub Akasy. Co do chłodzenie na procka to chyba Scythe Ninja będzie najlepsze (w zupełności sobie poradzi bez wentylatora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 jeśli durek jest na applebred to puść go na 1 ghz i na napięciu możliwie jak najmniejszym, powinien ruszyć na 1.4V. grafika jakiś gf 2 mx400@passive, zasilacz jednak weź jakiś z wentylem 120, bo inaczej to ci kocioł w budzie zrobi. no i przynajmniej jeden wentyl jest wskazany do wyciągania powietrza z budy, bo jeśli wszystko grafa i proc mają być pasywne, to trzeba to wydzielone ciepło jakoś usuwać z budy. tak więc bez wentyli się nie obejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BladdiE Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Jezeli chodzi o zasilacz to mozesz zrobic tak jak ja - zmniejszyc napiecie wentyla z 12v na 5v. Do tego 80mm wentyl wyprowadzajacy powietrze takze 5v, a w srodku pentium 3 chlodzony przez duzy aluminiowy radiator i radek 9k takze z pasywnym chlodzeniem. Wszystko chodzi bezglosnie. U Ciebie moze byc problem z duronem, bo podejrzewam, ze wydziela wiecej ciepla niz moj pentium. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ja bym wsadził jakiegoś trackera z 400W, wentyle w srodku póscić na ~5V, do tego wstawić jakis radiator na procka z pro TC od arctica. Karte gf? Proponuje jakąś do4MB na pci ;] . btw: mi 2MB starczało do gry w cs-a i oglądania filmów ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zapomniałem że cena tego musi byc niska i na zasilacz mam zamiar wydać poniżej 90zł, a z tego co widać na Allegro to Fortrony są w dobej cenie, i chyba wezmę tego bo ma duży wentyl. A co do chłodzenia procka to Scythe Ninja chyba nie jest dostępny na socket A, a poza tym jest za drogi. Może Zalman CNPS6000alcu dałby rade a jeśli nie to co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...