Nawi Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 witam otoz zbudowalem urzadzonko do kontrolowania wiatrakow na podstawie schematu ktory jest pokazany na zdjeciu nizej, ale mam pytanie, czy da sie zeby kontrola byla jeszcze wieksza, zalezy mi na jeszcze nizszych obrotach, czy wymienic rezystory na jkaies inne jezeli tak to ktore, wszystko mam identyczne jak na tym schemaie tylko zamiast rezystora 260 mam 270 ale to raczej wielkiej roznicy nie robi. dodam ze napiecie obecnie mam 7-12v a chcialbym zeby bylo od 3 do 12 v da sie cos takiego zrobic?. Probowalem zmieniac rezystory ale jedynie co sie dziala to zmienial przedzial np na rezystorze 300 zamiast 1000 mialem 3-8 v a z kolei na 1,4 k 8-13v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Jestem zielony w tych tematach ale chcialem sobie zbudowac taki wlasnie regulator. Ale posluze sie schematem z tej stronki http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtu...orial-full.html . Moze to ci cos podpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 R1 wstawiasz 220 Ohm (270 moze byc) a R2 4,7kOhm i powinienes miec regulacje 1,25V - 10,8V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 skad wiesz ze 270 i 4,7 a tak btw dalo by sie zrobilc od 1.25 do 12 v ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 wiem bo sam mam, poza tym nota katalogowa: Vout = 1.25 ( 1+ R2/R1) + R2*Iadj jak R2 skrecony na zero to Vout = 1.25 jak skrecony na maks to na wyjsciu masz zasilanie minus to co sie odlozy na lmce, zaleznie od pradu obciazenia wyniesie ono 1-3V nigdy nie zrobisz ukladu regulacji zasilanego 12V tak by miec zakres regulacji od zera do napiecia zasilania, zawsze azakres z gory jest mniejszy bo jest spadek na tranzystorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) aha no to dzienki a czy potencjometr 1 k ohm wystarczy...gdyz niebardzo mam kase na kupowanie innego a drogie sa, edit czy moge polaczyc 3 rezystory 1.5 k ohm i 200 ohm szeregowo zeby wypadkowa byla 4.7 ? Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) potencjometr kosztuje 50gr tyle ze montazowy a ty chyba potrzebujesz galkowy (3pln) mozesz wladowac w szereg rezystory ale pamietaj ze zmniejszysz zakres regulacji przyklad: w szeregu potencjometr 1k i 2x rezystor 1,5k co daje rezystancje wypadkowa 4,5k potencjometrem bedziesz regulowal od 3,5k do 4,5k, korzystajac ze wzoru zakres napiec wyniesie 13-27V a jako ze zasilanie jest 12V to na wyjsciu bedziesz mial tylko max (czyli ok.10,8 ) potencjometr 1k da ci mozliwosc regulacji w zakresie 1,25-5,9V by miec pelny zakres 1,25-10,8V potencjometr musi miec przynajmniej wartosc 2,2k wszystkie obliczenia dla R1=270 Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) a czy jezeli uzyje tylko 1 rezystor 4,7 k ohm zamiast kilku dajacych 4,7 to tez musze zmieniac potencjometr zeby wyszedl zakres 1,25 - ~11 V Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 by miec zakres 1,25-11V musisz zmieniac rezystancje R2 w zakresie 0-2,2k, jedyne wyjscie to zmiana potencjometru, jesli wstawisz rezystor w te galaz to zawezasz zakres od dolu skorzystaj z tego wzoru: Vout = 1.25 ( 1+ R2/R1) + R2*Iadj ostatni czynnik mozesz pominac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 aha czyli wystarczy zmienic potencjometr na 2.2 k ohm i bedzie od 1.25-11 v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) tak bym zapomnial, R2 wywalasz, tylko potencjometr i R1, w tym ukladzie co na obrazku masz regulacje 5,8-11V, jesli wywalisz R2 i wstawisz wiekszy potencjometr to obnizysz zakres do 1,25V Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 wiekszy potencjometr? czy sie bedzie roznilo jak wezme 2.2 k ohm a jak 5 k ohm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 moze prosciej, spojrz na ten uklad: to jest ten sam uklad co ty zarzuciles tyle ze uogolniony GND - masa, czarny kabel w molexie 12V - zasilanie, zolty w molexie OUT - zasilanie regulowane na wentylator R1 wstawiasz 270, R2 to potencjometr korzystasz ze wzoru: Vout = 1.25 ( 1+ R2/R1) + R2*Iadj ostatni czynnik pomijasz czyli: Vout = 1.25 ( 1+ R2/R1) R1 masz 270: Vout = 1.25 ( 1+ R2/270) przeksztalcasz: R2 = (Vout - 1,25)*270/1,25 R2 = (Vout - 1,25)*216 1. regulacja pelna od 1,25 do konkretnej wartosci jesli chcesz regulowac od 1,25V to R2 musi byc rowne 0 czyli R2 musi byc tylko potencjometrem, chcesz by mozna bylo regulowac do 12V to wstawiasz to napiecie i R2=2320, czyli potencjometr musi miec wartosc 2,3k, takich w szeregu nie ma, ale wiedz ze na lm317 musi sie odlozyc napiecie i tak naprawde na wyjsciu maksymalnie mozna uzyskac zasilanie pomniejszone o ok.1,2V czyli jakies 11V, liczysz raz jeszcze i R2=2100, czyli musisz kupic potencjometr 2,2k bo taki jest w szeregu co sie stanie jak wstawisz potencjometr 5k? takiego nie ma wiec wezmy 4,7k, wstawiamy pod R2 4700 i liczymy vout, wychodzi 23V, a na wyjsciumozesz miec max 11v bo to wynika z zasilania, czyli wiekszy potencjometr niz 2,2k nie spowoduje zmiany zakresu regulacji, jedynie co w pewnym polozeniu potencjometru ustawisz maks napiecie i dalsze krecenie nic nie zmieni 2. regulacja od pewnego napiecia do konkretnej wartosci to mozna uzyskac wstawiajac szeregowo z potencjometrem rezystor, czyli galaz zawsze bedzie miala pewna rezystancje, tak jak uklad w twojego obrazka, i wezmy te same wartosci czyli rezystor 1k i potencjometr 1k liczymy dolny zakres, R2=1k czyli 5,9V i gorny R2=2k czyli 10,5 teraz powinienes zrozumiec chcesz regulowac 1,25V do 11V to potrzebujesz potencjometr 2,2k oraz rezystor R1 270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) wielkie dzienki juz kapuje :], chcetnie bym ci dal jakies punkty ale niestety to forum nie ma takiej opcji :/ @edit kurde jeszcze 1 sprawa: czy zamiast kupowac nowy potencjometr liniowy 2.2 k ohm mozna kupic montazowy i jakos zamienic obudowa z tym 1 k ohm, bo juz stracilem 16 zl na te 1 k ohm :/ Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) kup montazowy i doklej galke :) dales 16pln za potencjometr? to ty kupiles 2W??? :) wystarczy tez za 3-4pln nie wymienisz bo ma inny ksztalt/rozmiar chyba ze jestes zdolny Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 znaczy wiesz musialm kupic 4 bo tyle wiatrakow chce w kompie kontrolowac, a jeden potencjometr kosztowal mnie 3,60 zl :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 zrobilem ten uklad z 2.2 k ohm potencjo ale po przekreceniu do 1/3 potencjometrem juz mam max napiecie a dalsze krecenie nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 jakiego typu kupiles potencjometr? A (liniowy) czy B (logarytmiczny)? i jaki zakres napiec masz na wyjsciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) kupilem 2,2 k montazowy z pionowo ustawionymi nóżkami, zakres mam od 1.3v-12v ale nie przejmuj sie ze jest 12 bo mam zasilacz zwalony i podaje o 1 v za duzo :] ale juz po dojsciu do 1/3 mam 12 a przez reszte 2/3 to roznica jest minimalna taki mam potencjometr ale cyfry na nim sa 203 Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 nie znam tych oznaczen, wez miernik i sprawdz rezystancje jak sie zmienia, liniowo czy nieliniowo, dla mnie na 99% kupiles logarytmiczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 zmienia sie plynnie od 0-1.7 k ohm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...