Xtreme Addict Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Pobawcie się alphami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erquis Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jak ustawić najlepiej aby wzrósł odczyt tych pamięci ? Teraz mam tak : dzielnik 5/6 (FSB 425) pamięć 510(1020 MHz) 5-5-5-15 i odczyt pamięci 7400 MB/s, zapis 8800 MB/s, kopiowanie 8200 MB/s a czas dostępu 73 ns , wcześniej na Foxconnie Mars miałem na ogół zbliżone wyniki wszystkich pozycji a teraz występują rozbieżności - przy tym samym dzielniku ale FSB 435 miałem ok 9200 MB/s na r/r/c a czas dostępu 56ns Mars daje dosc ciasne timingi (wyciaga z pamieci to co najlepsze ;) ). Pobaw sie troche timingami i PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) CL6 spokojnie dobijają do 1150 na niskim napięciu.Teraz można zastanowić się także nad Kingston HyperX Black Limited Edition DDR2 2x 2GB 1066MHz CL5 Edytowane 16 Czerwca 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 a ja bym brał PRO pomarańczowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Do mnie za kilka dni trafią 2x2 1100 blue i 2x2 1066 pomarańczowe. Obaczymy co to lata :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam Mam problem jak właściwie ustawić pamięci GoodRam PRO 1066 na płycie Asus p5b. Procek E5200 w chwili obecnej ustawiony 10,5x266. Czekam na karakorum więc na razie nie podkręcam go bardziej. Mnożnik pamięci 1:2. Pamięci ustwione z automatu SPD, chodzą teraz na 1066 z takimi ustawieniami: Napięcie na pamięciach ustawione według biosu na 2,1V. Ustawiam pamięci ręcznie z następującymi wartościami: CAS Latency - 5 RAS to CAS delay - 5 RAS Precharge - 5 RAS Activate to Precha - 15 Write Recovery Time- 6 TRFC - 42 TRRD - 10 Rank Write to Read Delay - 10 Read to Precharge Delay - 10 Write to Precharge Delay - 11 Komputer się nie uruchamia. Co robię źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 tRFC daj wieksze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Problem w tym że wartości TRFC 42 to wartości maksymalna jaką można wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Problem w tym że wartości TRFC 42 to wartości maksymalna jaką można wybrać. To w takim razie zostaw na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Czyli zostaje mi zabawa MemSetem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam, dostałem kostki 1066 Pro CL5 z oznaczeniem 2.0 - 2.2. Jakie napięcie można dać max na nie zeby je nie usmazyc i ile one powinny leciec? Jak ktos może podać ustawienia pod P5B Premium to będę wdzięczny na razie tak jak kolega wyżej mogę je odpalić tylko na spd auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam, dostałem kostki 1066 Pro CL5 z oznaczeniem 2.0 - 2.2. Jakie napięcie można dać max na nie zeby je nie usmazyc i ile one powinny leciec? Jak ktos może podać ustawienia pod P5B Premium to będę wdzięczny na razie tak jak kolega wyżej mogę je odpalić tylko na spd auto. Z tego co pamietam to u mnie 555mhz nie bylo do konca stabilne na 2.4v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n73mefiu Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Witam :D Stałem się ostatnio posiadaczem pamięci Goodram Pro 2x2GB 1066 MHz CL5. Jako że w BIOSie były ustawione na 800MHz CL5 to postanowiłem sam ręcznie przestawić je na standardowe zegary. Mam jedynie problem z ustawieniem Bank Cycle Time. Na razie zostawiłem domyślne 31 ale myślę że to za wysoko. Jak należy ustawić ten parametr? Nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji. Dodam że nie kręcę pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Mam jedynie problem z ustawieniem Bank Cycle Time. Na razie zostawiłem domyślne 31 ale myślę że to za wysoko. Jak należy ustawić ten parametr? Nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji. Dodam że nie kręcę pamięciWłaśnie: czy może ktoś podać dokładne ustawienia wszystkich parametrów tych pamięci z jakimi mają one pracować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Właśnie: czy może ktoś podać dokładne ustawienia wszystkich parametrów tych pamięci z jakimi mają one pracować? SPD samo ustawi odpowiednie parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 SPD samo ustawi odpowiednie parametry. I tu się nie zgodzę bo na p5b premium ustawia te pamięci przy 1066 ustawia je 5-5-5-18, a nie jak być powinno 5-5-5-15. Dlatego chciałem zapytać o pozostałe parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) I tu się nie zgodzę bo na p5b premium ustawia te pamięci przy 1066 ustawia je 5-5-5-18, a nie jak być powinno 5-5-5-15. Dlatego chciałem zapytać o pozostałe parametry. bo tak ma zapisane w spd, zobacz w cpuz czy memsetcie. w memsecie zobaczysz wiecej parametrow. zawsze sa one troszke poluznione. Edytowane 26 Czerwca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 I tu się nie zgodzę bo na p5b premium ustawia te pamięci przy 1066 ustawia je 5-5-5-18, a nie jak być powinno 5-5-5-15. Dlatego chciałem zapytać o pozostałe parametry. Skoro ustawia tak to znaczy ze tak powinno byc, a nie tak jak sie Tobie wydaje ze powinno byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistaq Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Skoro ustawia tak to znaczy ze tak powinno byc, a nie tak jak sie Tobie wydaje ze powinno byc. http://www.goodram.com/pub/File/Datasheet/...5-2GDC_64x8.pdf Jest chyba najlepsza informacja jak powinno być :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjq Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Skoro ustawia tak to znaczy ze tak powinno byc, a nie tak jak sie Tobie wydaje ze powinno byc.Co ty piszesz. Cytat ze strony GoodRama: "Moduły te pracują z częstotliwością 1066MHz, przy timingach 5-5-5-15 i nominalnym napięciu 2.1-2.4V.". Więc nic mi się wydaje, po prostu takie są fakty. Kupiłem pamięci które mają działać z takimi timingami, to czemu mam się zgadzać na ich wolniejszą pracę? Chodzi mi tylko o podanie dokładnych parametrów z jakimi te pamięci powinny działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Pobawcie się alphami Masz na mysli konkretna wartosc czy ogolnie? :> Chyba max moich przy 2.2v wieksze woltowanie srednio pozwala uzyskac wyzsze taktowanie. :( Edytowane 28 Czerwca 2009 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam, mam problem z pamięciami Goodram PRO 2*2GB 1100 CL6. Miały działać na BIOSTARZe TPower I45. Na jednej kości komputer w ogóle nie wstaje, nic. Wyjąłem jedną i na drugiej z kolei bootuje. Nic nie pomaga - ustawienie ~2V+, zmiana kostek w bankach, ustawienie na sztywno taktowania (1000MHz CL5 jest w porządku, ale na 1066 już nie bootuje - oczywiście działająca sztuka). Dovoltowałem NB do ~1,45V+ i również nic. Dokładnie tak samo miałem z 900 na D9 GMH, poszły na RMA - cóż za ironia losu... Moim zdaniem, trafiłem na jakiś bardzo trefny komplet...Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 A zmieniales profile pamieci? I zobacz na innym sprzecie czy kosci dzialaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Tak, ustawiłem 6-6-6-18 2V TRFC 52 i nic, jedna wstaje, druga nie. To samo na innym mobo. Chyba będę musiał wysłać na RMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) Masz na mysli konkretna wartosc czy ogolnie? :> Chyba max moich przy 2.2v wieksze woltowanie srednio pozwala uzyskac wyzsze taktowanie. :( na RF spróbuj kombinacji 5-5-5-15-3-55-6-3 9-5-6-5-7-5-7 16-6-2-7-7, DRAM REF VOLTAGE: +10 x3, DRAM CLK SKEW advance + 150 ps x2 (ewentualnie) i najlepiej wgraj bios 0902. Witam, mam problem z pamięciami Goodram PRO 2*2GB 1100 CL6. Miały działać na BIOSTARZe TPower I45. Na jednej kości komputer w ogóle nie wstaje, nic. Wyjąłem jedną i na drugiej z kolei bootuje. Nic nie pomaga - ustawienie ~2V+, zmiana kostek w bankach, ustawienie na sztywno taktowania (1000MHz CL5 jest w porządku, ale na 1066 już nie bootuje - oczywiście działająca sztuka). Dovoltowałem NB do ~1,45V+ i również nic. Dokładnie tak samo miałem z 900 na D9 GMH, poszły na RMA - cóż za ironia losu... Moim zdaniem, trafiłem na jakiś bardzo trefny komplet...Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdro. Byłbyś pierwszym, który ubił te pamięci. Jakiś wyjątkowy pech chyba, Microny Cię bardzo nie lubią. Może to też być kwestia czegoś innego, podaj napięcia na swoich konkretnych egzemplarzach i spróbuj zabootować pamięci na jakimś uczciwym ASUSie Edytowane 6 Lipca 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 XA dobrze ten 902 bios pociska pamieci? Bo slyszalem ze lipa dalej, a ustawien sprobuja - podziekowal. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) 902 moim zdaniem jest dobry. 803 też działa, podobno wyciąga wyższe FSB, ale moja była P5E wyciągała na 902 600fsb stable na powietrzu, więc 803 nie pomógłby w niczym ;], 701 też bardzo dobry. Ramy zawsze testuje na 902 i wszystko tryka jak ta lala zawsze. Ogólnie ASUS = najnowszy bios najlepszy i tak jest w znacznej większości biosów (oraz bet) do uczciwych Asusików :] Edytowane 6 Lipca 2009 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) XA, pamięci poszły na RMA i dostałem nowe - teraz wszystko działa, no prawie. Poza tym, że nie chcą bootować na 1000MHz + przy 5:6. Na pewno winne są źle ustawione timingi - TPower I45 ustawia dokładnie takie, jakie daje starym krukom 2*1, różni się tylko TRFC ustawione na 52, a nie 42. Bawiłem się z PL (10-13) i nic. Oczywiscie cztery podstawowe timingi są ustawione na 6-6-6-18 z vdimm +0,05V. Mowa oczywiście o 1100MHz CL6 'blue'. Z góry dzięki za pomoc, pozdro. Edytowane 17 Lipca 2009 przez omkosmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Zapodaj zdjęcia z biosu. i najlepiej screeny z memseta wraz z alphami, które płyta na auto ustawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omkosmok Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Wszystko wg. MemSeta 4.0: 5 5 5 5 15 6 (zablokowane) 52 7 14 11 3 8 5 6 (zablokowane) 3120T 2T Pamięci pracują przy 800MHz 5-5-5-15 - wszystkie ustawienia mam w tej chwili defaultowe. BIOS: 5-5-5-15 tWR 6 tRFC 52 tWTR 3 tRRD 3 tRTP 3 Write to Precharge Delay 14 Read to Precharge Delay 5 PrechargeAll to Act Delay 6 PrechargeAll -> Refresh Delay 6 R-to-W Delay 8 R-to-R Delay (Same Rank) 4 W-to-W (Same Rank) 4 W-to-R Delay (Same Rank) 11 Refresh Counter AUTO PS. Wybaczcie mi proszę te metody, ale nie mam chwilowo dostepu do aparatu, a i korzystam z internetu bezprzewodowego - wrzucenie screena jest niemozliwe. Dziekuje za pomoc, pozdro. Edytowane 18 Lipca 2009 przez omkosmok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...