Skocz do zawartości
Gość Bari

Zmiana :]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nadeszla chwila w ktorej postanowilem zmienic kompa juz na dluzszy czas na pare lat ktory mi posluzy do gier i do normalnej pracy .Mam na to ok 1000zl +/- to co sprzedam czyli Procek -AMD Athlon 64 3000+ 2,50 Ghz :]

Mobo -Asus K8V-X Grafika -Sapphire Radeon 9250 128/128 i teraz pytanie rozmyslam nad d805 + jakies mobo jakis tani ram zallegro przynajmniej na teraz i czy w tej cenie olecilibyscie mi cos przyszlosciowego i wydajnego co sadzicie o tym procku .i chcialbym sie zmiescic w tej cenie lub nawet jezeli by cos zostalo jeszcze :oops:

aczkolwiek moze to nie ma sensu jak sadzicie?

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a narazie jakas tansza mobo ? i jak mozesz podaj link jakis do ramow tanich

Płyta Asus P5LD2-SE 377zł w apollo + pamięć espeed z allegro kupilem taką i naprawde niezle sie spisuje http://allegro.pl/item95741168_1_gb_ddrii_...ie_sztuki_.html zagadaj do goscia pewnie jeszcze wystawi aukcje. Edytowane przez andrzej_men

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem jesli chcesz grac to kup dobra karte grafiki i ewentualnie doluz 1 gb ramu. Moze d805 jest szybsze ale nie na tyle aby ci sie oplacalo, powiedzmy za 6 miesiecy rok kup x2 i spokojnie na pare lat ci starczy.Jezeli koniecznie chcesz zmienaic procka to kup opterona albo san diego ktore sa szybsze od tego pentium

wymieniac 1gb ramu na 1 gb

venice na 805

jest nie racjonalne ze wzgledow finansowych stracisz sprzedajac stare graty dolozysz i zyskasz z 5% wydajnosci wporownaniu do tego co masz teraz[kalkulator i do dziela on ci prawde powie]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale chodzi o to ze ja mam 3000 Newcastle a dobra grafe mam 76gt (tylko czekam na nia) i myslalem nadz zmiana o jednak 2 jaja sa bardziej przyszlosciowe a nie gram 24 h na dobe tylko jak mnie njdzie ochota a tak to net itp wiec komp do wszystkiego :]

a czy do tego d805 musze miec ddr 2 ?? bo jak nie to narazie mialbym stary ram Patriot 1gb ?

lub sprzedam je :] i kupie te espedy

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoj sprzet nie jest tak tragiczny w czerwcu bodajze ma wyjsc am2 939 stanieje bedziesz sie mogl pokusic o x2 ktory deklasuje tego pentiuma, ztego co tu pisza d805 + plyta bedzie cie kosztowac 1000 zloty na dzis dzien

x2 z plyta 1500 -1600. W testach x2 niszczy wszystkie pentiumy i jezeli mowimy tu o zestawie na pare lat to ten d805 nie spelnia tego kryterium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na tym x2 musza byc ddr 2 ?

X2 na 939 nie potrzebuje DDR2, a na AM2 jak najbardziej.

Poza tym na dzien dzisiejszy najtanszy X2 3800+ kosztuje ~1200zl i nie sadze by do czerwca stanial dwukrotnie :) Pewnie jego cena poleci w dol, ale na pewno nie bedzie to drastyczny jej spadek.

EDIT

Literowka :twisted:

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh no mi tez sie tak wydaje :/ wiec co tu zrobic:]

a d805 + mobo to wyjdzie okolo 800zl a nie 1000 :]

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pD 805 na 3.5ghz ma 14min w super pi 16m..wiec niby dlaczego jest kicha?? wg mnie za taka kase jak ten pD nie kupi sie tego X2 :-|

Za kase za którą mozna kupic pD sie nie kupi X2, to wiadome, ale jest kicha bo ma 14min na 3.5Ghz :]. Zresztą, co ja tam bede mowil...ktos chce tanie dwa rdzenie - kupuje 805tke, ktos chce wydajnosc w grach - kupi a64, proste.

Bari - X2 przewyzsza wydajnością Pentium D 805, ale moim zdaniem, zostań na tym sprzecie co masz, jedynie zmien grafe, proc narazie jest wystarczający do gier a z dobrą grafa pokroju 7600gt bez problemow pograsz w obliviona czy inne takie tytuły. (ps-nie jestem pewny czy Twoja płyta ma PCI-E, jezeli nie ma, zmien na cos taniego z NF4-4x, np. EPOX 8NPA7I, Abit NV8...)

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bbyc moze nienapisalem wczesniej :] czekam na Dfi infinity nf 4 i Geforce 7600gt :] a jeszcze pytanko bo z tego wynika ze bede czekal na x2 a jak stoja opterony czyjakos tak :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ale na codzien jest 2,4ghz bo jest stable jak skala ale niewazne czyli jednak czekac na x2 jak stanieje niz d 805?

a hmm o co chodzi z tym !! ktos chce tanie dwa rdzenie - kupuje 805tke, ktos chce wydajnosc w grach - kupi a64, proste. tzn jak oznajmia sie to ze d 805 jest slabszy w gracvh a w sumie codziennie 24h na dobe nie gram tylko jak najdzie mnie ochota ?

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:] ale na czym polega to ze x2 jest wydajniejszy w grach a d 805 slabszy ?? a do codziennej pracy tzn sciaganier ogladanie filmow net programy itp wydajiejszy jest d 805 ?? i wiec jak sie oznajmia ta jego slabosc w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:] ale na czym polega to ze x2 jest wydajniejszy w grach a d 805 slabszy ?? a do codziennej pracy tzn sciaganier ogladanie filmow net programy itp wydajiejszy jest d 805 ?? i wiec jak sie oznajmia ta jego slabosc w grach ?

Do takich zastosowan to Ci obecny procesor w zupelnosci wystarczy. Zmienilbym grafe na Twoim miejscu i na tym zakonczyl dyskusje :wink: Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem juz ze czekam na dfi nf 4 i geforce 7600gt :/

a wyjasni mi ktos na czym polega ta slabos d805 w grach ? a 2 jaja sa pryzsylosciowe niy 1 jajo newcastle a x2 napewno niestanieje do tej cenz co d805_

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa sorki... zapomnialem o tym kompletnie... wiesz swieta swieta ;] hehe to wtakim razie kupujesz x2 jak bedzie cie stac i jest super komp !! wydajnosciowo bedzie taki jak moj jak nie lepszy... odpowiadajac na twoje pytanie pentiumy teraz sa poprostu slabsze w grach i trzeba sie z tym pogodzic... no mysle ze ponizej 805 nie spadnie ale moze bedzie tylko troche drozszy

Edytowane przez Kiczis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem juz ze czekam na dfi nf 4 i geforce 7600gt :/

a wyjasni mi ktos na czym polega ta slabos d805 w grach ? a 2 jaja sa pryzsylosciowe niy 1 jajo newcastle a x2 napewno niestanieje do tej cenz co d805_

Wytlumacz moze sens powstania tego watku. Pytasz o X2 i P805, a zamowiles juz grafe i plyte pod swoj stary procesor (a moze sie myle i pod 939 zamowiles bo nigdzie tego nie sprecyzowales), ktory jest pod socket 754.

Jezli jest tak jak przypuszczam i zamowiles DFI nF4X INFINITY pod 754 to musze Cie zmartwic i uswiadomic, ze X2 na tym slocie nie ma i nie bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yDobra musye to wztlumacyzc poniewaz sie robi metlik

Chcialbym zmienic mojego wysluzonego procka na cos z 2 jajkami niestety szkoda mi kasy na x2 wiec mysle o d 805 .Wiec jak objawia sie to ze jest slabszy w grach ?? a w pracy normalnej jest duzo (chyba lepszy) od x2 i teraz pytanie czy ten d805 jest cos wart z tego co wiem z innych for to za ta cene jest bardzo dobry a przy podkrecenu juz prawie nie ma roznicy w grach wiec pytanie czy warto zmieniac z newcastle bo za x2 nie dam 1k zl bo mi szkoda a dfi zamowilem na zasadzie ze mi do sklepu sciagaja dopiero a geforce kupilem juz i czekam .Wiec czy oplaca sie zmieniac + geforce 7600gt + 2gb czy a64 newcastle 3000 dfi + geforce 7600gt + 2gb co lepsze w gry gram jak mnie najdzie ochota a tak to normalna praca kompa filmy net sciaganie itp wiec czy za ta cene sie oplaca zmieniac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bari

To by rozwiac Twoje watpliwosci napisze pare zdan. Pentium D805 jest dobrym prockiem i kupuja go ludzie, ktorym na codzien potrzebne sa dwa rdzenie np. kompresujesz film DVD i w tym czasie chcesz korzystac z kompa bezstesowo (przykladow oczywiscie jest duzo wiecej). Natomiast w grach jest on slabszy od A64 z prostej przyczyny - gry ktore obsluguja dwa rdzenie mozna policzyc na palcach jednej reki. Nie wiem jak to bedzie w przyszlosci, ale podejrzewam, ze niepredko doczekamy sie pelnego wykorzystania dwoch rdzeni w grach. Poza tym D805 to jest "grzalka" i to tez przemawia na jego niekorzysc. Moja rada jest taka - zostan z tym procem co masz, a zmienisz sobie na dwa rdzenie dopiero wtedy gdy zwykly uzytkownik bedzie w stanie w duzym stopniu wykorzystac dobrodziejstwo w postaci dwoch rdzeni. Powtarzam, do tego co robisz na kompie (opieram sie na tym co sam napisales) ten A64 ktory posiadasz w zupelnosci Ci wystarczy.

EDIT

Sam sobie odpowiedz czy chec posiadania dwoch rdzeni jest dla Ciebie wazna z powodu samego ich posiadania (autosugestia) czy naprawde ich potrzebujesz ;)

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ale otwarcie wielu roramow + sciaganie + nagrywanie plyt co czesto mi sie zdarza zamula troche kompa wiec czy niebedzie dobrym rozwiazaniem kupno tego procka za tak niska cene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi