Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z klopotami z Athlonem XP 2000+ nie tak dawno pisalem ze grzeje sie sporo z Dragon Orbem 7000rpm. Chodzi mi o redukcje chcalasu w zestawie - obudowa wyciszona wiatraki przod tyl obudowy wszystko jak trzeba. Niestety jest zbyt glosny. Probowalem skrecac dragon orba nie stety nie daje on sobie rady na 5400rpm z zchlodzeniem procka. Przy temp 22 stopni w pokoju komp sie wiesza (przy 18-20 chodzi). Dlatego jak sadzicie czy lepiej bedzie zainstalowac WC czy jakis cichy wentyl Zallmana? O kase tu nie chodzi tylko o komplikacje sprawy przy WC i o to zeby komp dzialal sprawnie i bez udziwnien. Facet ktory na nim pracuje siedzi przy nim 18 h na dobe wiec musi miec sprawny i pewny sprzet. On na kompie sie nie zna wiec WC bedzie dla niego komplikacja. Czy Zallman jest na tyle sprawny i cichy zeby go uzyc zamiast dragon orba 7000rpm. Powtarzam dragon nie daje rady na 5400rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman powinien sobie poradzic z tym athlonem (musila by tylko chodzic na full obrotach) i napewno jest cichszy niz dragon. Najlepiej jednak byloby wstawic WC bo wtedy jest prawie bezglosny i bardziej wydajny. Jezeli to ma byc dla goscia ktory tak dlugo siedzi przy kompie to polecal bym bardziej WC.

P.S. Przypomnialo mi sie ze zamiast tego zalmana mozna zastosowac V7+ na najmniejszych obrotach. Napewno jest bardziej wydajne.

Ten zalman to musi byc model CNPS5005-Cu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne super wydajne chłodzenie AC nie będzie naprawdę ciche (no może poza słynnym Titanem - zobacz nowe screenshoty w moim poscie o Titanach i może jeszcze Cooler BOX od P4). Dlatego jeżeli ten Titan nie wystarcza (warto sprawdzic) WC jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Jak zrobisz porządnie to WC to będzie ciche i bezobsługowe. Zresztą - sam składałeś tego kompa? Bo jeżeli w firmie burek to weź ich zaatakuj, że się wiesza komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Żadne super wydajne chłodzenie AC nie będzie naprawdę ciche (no może poza słynnym Titanem - zobacz nowe screenshoty w moim poscie o Titanach i może jeszcze Cooler BOX od P4). Dlatego jeżeli ten Titan nie wystarcza (warto sprawdzic) WC jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Jak zrobisz porządnie to WC to będzie ciche i bezobsługowe. Zresztą - sam składałeś tego kompa? Bo jeżeli w firmie burek to weź ich zaatakuj, że się wiesza komp.

a czy Ty wogole sprawdzales te Titany ze tak zachwalasz - ja pamietam ze ten D5TB potrafil wymieknac przy Athlonie 1800XP - przy zamknietej obudowie podczas Q3 - a teraz radzisz go na 2000XP wiec...

ponawiam pytanie czy go testowales na takim sprzecie (i masz 100% pewnosci), czy czylko naczytales sie roznych opinni :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze jedno w testach pisali (m.in. na tweaku) ze dragon 7000rpm ma 37 dBa tak samo podaja w 4max.com jednak czy ktos kiedys mierzyl te parametry? jak na moj gust on jest duzo glosniejszy! poza tym na charakterystyke dzwiekowa skladaja sie wysokie tony so moze czlowieka doprowadzic do bialej goraczki. Wytlumic sie tego nie da uzylem podwojnego korka i specjalnej maty tlumiacej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze jedno w testach pisali (m.in. na tweaku) ze dragon 7000rpm ma 37 dBa tak samo podaja w 4max.com jednak czy ktos kiedys mierzyl te parametry? jak na moj gust on jest duzo glosniejszy! poza tym na charakterystyke dzwiekowa skladaja sie wysokie tony so moze czlowieka doprowadzic do bialej goraczki. Wytlumic sie tego nie da uzylem podwojnego korka i specjalnej maty tlumiacej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz neleżało by zapytać czy 37 dB to duzo czy mało ? Jak na mój gust to dużo. Kazdy cooler ,który ma powyżej 30 dB jest już głośny.

Ja proponuje zmienić procka na XP 1700 i założyć titana ,będzie cichutko jak makiem zasiał i temp. procka również rozsądna. Ten XP 2000 co gość ma to chyba jakiś z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y jest bo dragon orb to naprawde wydajny cooler ,nawet na 5 V (kolega ma tb 1.33 + DO @ 7V ,UD agent w tle i proc wytrzymuje). Chyba ,że jest on źle zamontowany :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam szczerze Evercool CUD75 czy jakos tam dostepny w www.pccooler.pl za 75 pln. Skoro chlodzi mojego Athlona do max 46 pod UD przez 2 tygodnie w upaly i do 40 podczas temperatury otoczenia ponizej 20C, wiec spokojnie sobie poradzi zwlaszcza, ze posiada rekomendacje do 2000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Żadne super wydajne chłodzenie AC nie będzie naprawdę ciche (no może poza słynnym Titanem - zobacz nowe screenshoty w moim poscie o Titanach i może jeszcze Cooler BOX od P4). Dlatego jeżeli ten Titan nie wystarcza (warto sprawdzic) WC jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Jak zrobisz porządnie to WC to będzie ciche i bezobsługowe. Zresztą - sam składałeś tego kompa? Bo jeżeli w firmie burek to weź ich zaatakuj, że się wiesza komp.

a czy Ty wogole sprawdzales te Titany ze tak zachwalasz - ja pamietam ze ten D5TB potrafil wymieknac przy Athlonie 1800XP - przy zamknietej obudowie podczas Q3 - a teraz radzisz go na 2000XP wiec...

ponawiam pytanie czy go testowales na takim sprzecie (i masz 100% pewnosci), czy czylko naczytales sie roznych opinni :?:

Testowałem z 1800+ (tzn. z 1500+@1800+ a napięciem 1.85V) więc trochę ciepła to wydziela. Temp. nie przekroczyła 45*C. Po wygrzewaniu 3DMarkiem i HotCPU test. Testy w zamkniętej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman bedzie spewnoscia lepszy i cichszy od tego Titana i V7+... ale jesli masz czas to pobaw sie w WC. Gdzies dawalem temperatury mojego procka na Zalmanie 6000Cu (ten jest najlepszy dla AXP, nie kupuj z serii 5xxx), ale dla przypomnienia, procesor podkrecony na 2000+ poprzez FSB i napieciu 1,87V (moj zasilacz daje nierowno), dodatkowy wiatrak pod zasilaczem wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy, obudowa zamknieta:

5V - w ogole go nie slychac i 52* po kilku petlach 3dmarka, mniej wiecej tyle samo podczas pol-godzinnego reneringu.

11V - troche go juz slychac, ale nadal cichy jesli porownujemy go z innymi coolerami, 43-45 *, przy zamknietej obudowie.

Przy otwartej obudowie lub w przypadku dodatkowego coolera z boku obudowy ktoryby dmuchal, temperaturki powinny byc conajmniej o 5* nizsze. Wszystko przy zastosowaniu AS3 i CS.

Jesli nie masz czasu kombinowac z WC bierz Zalmana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem poprzedni post. 65 stopni to strasznie dużo. Coś musi być skopane...... Pewnie procesor nie jest porządnie dociśnięty do radiatora, albo ten ORB jest do [gluteus maximus]. Spróbuj dotknąc radiatora. Przy temp. powinieneś się oparzyć prawie. Ja bym obstawał przy próbie z TITANkiem (właśnie nowe wyszły - http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=1974 - zobacz ten topic), a jak to naprawdę nie wiem skąd się bierze taka wysoka temperatura...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Znalazłem poprzedni post. 65 stopni to strasznie dużo. Coś musi być skopane...... Pewnie procesor nie jest porządnie dociśnięty do radiatora' date=' albo ten ORB jest do [gluteus maximus'].

-----ciach------------

radiator jest goracy jak sam sukurczybyk :-) pasta dobra wiec pewnie wina proca zobacze co bedzie jak sciagne i jeszcze raz zaloze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś macie z czujnikami temperatury popieprzone.

Z tego co piszecie to ten Titan D5TB na XP 1,8+ ma jakieś 45 stopni. To jest śmieszne bo to wychodzi (temp. cpu (full load) - temp. otocz)/ Moc procka = 45-22(tyle jest mniej więcej w pokoju ale jak masz otwartąobudowęi porządek w kompie) / 60W tyle ma gdzieś= to wychodzi = 0,388 C/W to jest śmieszne ten wiatrak ma około 0,5.

Poza tym nie zgodze sie z tym stwierdzeniem, że Dragon Orb jest lepszy od Volacano 7+. Volcano bije Dragona o głowe mój ma około 0,19C/W :)))). A dragon ma około 0,28.

Poza tym musze sie przyznać że Volcano 7+ to chyba najgłośniejszy wiatrak nawet na ustawieniu Low Noise jest porównywalny z moim poprzednim wiatrakiem Spire 5E34B3-H. Ale zmodyfikuje chłodzenie i zrobie dysze powietrzną tak żeby chłodzićprocek powietrzem z pokoju a nie rozgrzanym z obudowy. Temp mojego proca Athlona XP1,7+ oscyluje w granicach, przy full load, na około 50 stopni ale chyba mam coś z Coper Slimem bo musiałem go podklei ć że by nie zwierał mi styków na procku, z podkładką nie chciał sie po prostu uruchamiać. Ale ogólnie świetny cooler.

Nie kupujcie Orba 7200 jest do bani miałem na Duronie 1000@1200 i 1,85V temp około 45 stoipni na Volcano 7+ na Low noise miałem około 40 :)))))) Temp w obudowie około 30 stopni a w pokoju 24-25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Zalmana zwlaszcza 6000CU albo 6000AlCu. Odkad stalem sie posiadaczem takiego coolerka zapomnialem co to halas

(wczesniej fop38 + mod 9V i tak chodzil glosno). A jesli chodzi o wydajnosc to spokojnie powinien wystarczyc do XP 2000. Jezeli do mojego po podkreceniu wystarcza :) temp full load max 53'C w upaly. A o ile wiadomo TB troszki ciepla wydziela do tego jeszcze na napieciu 1,8V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...