Skocz do zawartości
Piachu

DDR333 chodzi na 166 czy na 133 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Po upgradzie BIOSu płyta wykryła mi procek. Zainstalowałem sobie WinXP i chodzi całość jak burza (w porównaniu do kompa, na którym pracuje - Athlon850, GeForce4Ti4600 128MB DDR, i wszystko xxx razy spowalniający debugowy DirectX9).

W standardowych ustawieniach 3D Marka 2002 SE v3 uzyskałem 6383 punkty. Nie rewelka, ale Radeon 9000 LE też nie jest super (ma natomiast pełny support dla DirectX 8.1 - co w mojej branży się bardzo chwali :) )

Teraz mam w BIOSie ustawione FSB/MEM na 133/133 i zastanawiam się czy mogę mając DDR333 przełączyć pamięć na 166 (co wydaje się poprawne, bo DDR333 jest podwójnie takowany 166 (i pół) MHz).

Opinie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A płytę mam ECS K7S6A, w BIOSie da się ustawić i chyba nawet tak miałem na początku jak próbowałem uruchomić kompa, gdy jeszcze płyta nie wykrywała procka.

A czy pamięć może się spalić od wyższej częstotliwości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A płytę mam ECS K7S6A, w BIOSie da się ustawić i chyba nawet tak miałem na początku jak próbowałem uruchomić kompa, gdy jeszcze płyta nie wykrywała procka.

A czy pamięć może się spalić od wyższej częstotliwości ?

Nie nie spali sie. Jesli przesadzisz z taktowaniem to komp albo sie nie uruchomi wogole albo zawiesi sie podczas postu. W tedy wylanczasz kompa i clear cmos to taka zworka kolo baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam AMD więc zadam głupie pytanie: czy możesz ustawić FSB/MEM 133/166? Nie wiem jak to z płytami pod AMD, ale raczej nie trzeba mieć 2700+ by pamięci chodziły na 333MHz :?: - w każdym razie u mnie proc na 533MHz (4x133) a pamięci na 333MHz (2x166) i nie ma problemu. Jeżeli jest taka możliwość to wystarczy chyba tylko spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam AMD więc zadam głupie pytanie: czy możesz ustawić FSB/MEM 133/166? Nie wiem jak to z płytami pod AMD, ale raczej nie trzeba mieć 2700+ by pamięci chodziły na 333MHz  :?: - w każdym razie u mnie proc na 533MHz (4x133) a pamięci na 333MHz (2x166) i nie ma problemu. Jeżeli jest taka możliwość to wystarczy chyba tylko spróbować.

Da sie :D. Abit jest fajowy ma blokade PCi/AGP :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam AMD więc zadam głupie pytanie: czy możesz ustawić FSB/MEM 133/166? Nie wiem jak to z płytami pod AMD, ale raczej nie trzeba mieć 2700+ by pamięci chodziły na 333MHz  :?: - w każdym razie u mnie proc na 533MHz (4x133) a pamięci na 333MHz (2x166) i nie ma problemu. Jeżeli jest taka możliwość to wystarczy chyba tylko spróbować.

Da sie :D. Abit jest fajowy ma blokade PCi/AGP :D.

To ma też ASUS (mój jak i pod AMD :lol: ) ale wtedy chodzą asynchronicznie, co trochę wpływa na wydajność. Pytanie czy ECS ma możliwość włączenia FSB/MEM 4:5 czy tylko 1:1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...