Skocz do zawartości
miramp

Scythe Gpu Cooling

Rekomendowane odpowiedzi

Scythe każe sobie zapłacić za heatlane, która jest bodajże ich wynalazkiem. Pewnie jakieś 150 zeta trzeba będzie zapłacić, ale... zobaczymy jak się pokaże.

Ważne, że coś się ciekawego dzieje - i to dzięki Scythe - w sferze chłodzenia "z głową". Radiator za obudową to fajny pomysł, szkoda, że nikt wcześniej na to nie wpadł. Widać, że firma stawia na pasywne, bezgłośne chłodzenie.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szkoda że nic nie mają na mojego proca pasywnego :(

Miałem X2 3800+ @ 5000+ (2.6GHz, 1,35V) i chłodził go Ninja. Temperatura w idle 31 stopni (z C'n'Q 28 stopni) zaś w stress 49 stopni. Kiedy zapodałem do obudowy dwa Nexusy 120mm @ 5V (wdech-wydech w obudowie), temp. w stress spadła do 39 stopni. Pasta OCZ Ultra 5+.

Dużą różnicę robi heatspreader. Jakby tego nie było to temperatury w stress pewnie z 5 stopni w dół.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ciekawe no ale nie wnikam, jak widac Scytche chce opracowac cooler który będzie miał bardzo dobra wydajność przy zachowaniu idealnej ciszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ciekawe no ale nie wnikam, jak widac Scytche chce opracowac cooler który będzie miał bardzo dobra wydajność przy zachowaniu idealnej ciszy :D

Chwała im za to! Widać, że planują też coś na dyski twarde, bo SilentBox ma status "discontinued".

A w budzie był przewiew??

Tak, napisałem wyżej: dwa Nexusy 120mm @ 5V. Obudowa Antec P180:

http://www.silentpcreview.com/article254-page1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jakby Scytche zaczeła produkowac jakieś fajne obudowy, nie muwie że bezgłośne ale funkcjonalne i ładne :D

Byłoby fajnie, zwłaszcza gdyby była to obudowa desktop pełniąca rolę dużego radiatora, ale z zachowaniem dobrego wyglądu. Zaraz, zaraz... czy to byłby ideał?? Hehe.

Podoba mi się filozofia tej firmy: http://www.hushtechnologies.com/. Komputerki dla każdego segmentu rynku są chłodzone pasywnie i do tego - ocena subiektywna - kozacko wyglądają.

Od niedawna zacząłem sobie cenić prostotę. Chciałbym sprawić sobie obudowę mCubed, o której pisałem na pierwszej stronie tego wątku. Scythe też mogłoby pójść w ich ślady. Stoi sobie taka na biurku, napęd optyczny pod ręką, nie kopnę tego przypadkiem jak teraz mi się zdarza z moją budą. Super sprawa.

Dla zainteresowanych: http://forums.silentpcreview.com/viewtopic.php?t=28990

Sorx za OT :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mały OT, ale co do tej obudowy to myśle że Scytche zrobi jakąś fajną obudowe bo napewno stać ja na jakąś ciekawą koncepcje :D

Też mam nadzieję. Widać, że chłopaki są kreatywni. Jakby nie Ninja to pewnie Thermalright Highriser by się prędko nie pokazał. O Zalmanie to nawet nie mówię, bo uparcie tkwią przy zestawach z wentylatorami, których nawet nie można (bez modowania) wymienić.

BTW miałem Cu-7000B i po 6-ciu miesiącach zaczął piszczeć wiatrak. A odkurzany był jak przystało na kogoś kto dba o sprzęt :].

skad kolego masz te nexusy ??

Nexusy kupiłem na Allegro, bodajże rok temu. Miał je bardzo miły Człowiek o nicku TomRaven. Z racji tego, że teraz w PL ich nie widzę - polecałbym Scythe S-FLEX: http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1359.

Hehe... zabrzmi pewnie śmiesznie, ale miałem raz przykrą dolegliwość ze słuchem. Nalało mi się wody, potem zimny wiatr i wynik - ot, gorsze słyszenie. Odwiedziłem wówczas lekarza, aby mi tam pozaglądał i przeczyścił co trzeba (wielka baba ze strzykawą z wodą - nie polecam). Po zabiegu okazało się, że komp chodzi głośniej. Okazało się, że jeden Fander na 5V drażni moje uszy. Jestem uczulony na ciszę i noc (plus zabieg hehe) ujawniła przewagę Nexusów nad Fanderami. Zdjąłem Fandera z Ninji i obecnie mój PentiumD 805 jest chłodzony pasywnie + obieg w obudowie przez wspomniane dwa Nexusy na 5V.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam nadzieję. Widać, że chłopaki są kreatywni. Jakby nie Ninja to pewnie Thermalright Highriser by się prędko nie pokazał. O Zalmanie to nawet nie mówię, bo uparcie tkwią przy zestawach z wentylatorami, których nawet nie można (bez modowania) wymienić.

BTW miałem Cu-7000B i po 6-ciu miesiącach zaczął piszczeć wiatrak. A odkurzany był jak przystało na kogoś kto dba o sprzęt :].

Nexusy kupiłem na Allegro, bodajże rok temu. Miał je bardzo miły Człowiek o nicku TomRaven. Z racji tego, że teraz w PL ich nie widzę - polecałbym Scythe S-FLEX: http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1359.

Hehe... zabrzmi pewnie śmiesznie, ale miałem raz przykrą dolegliwość ze słuchem. Nalało mi się wody, potem zimny wiatr i wynik - ot, gorsze słyszenie. Odwiedziłem wówczas lekarza, aby mi tam pozaglądał i przeczyścił co trzeba (wielka baba ze strzykawą z wodą - nie polecam). Po zabiegu okazało się, że komp chodzi głośniej. Okazało się, że jeden Fander na 5V drażni moje uszy. Jestem uczulony na ciszę i noc (plus zabieg hehe) ujawniła przewagę Nexusów nad Fanderami. Zdjąłem Fandera z Ninji i obecnie mój PentiumD 805 jest chłodzony pasywnie + obieg w obudowie przez wspomniane dwa Nexusy na 5V.

szkoda, sam dlugo szukalem Nexusow i qpa !

mam 3 fandery 120 skreconych na 870 obrotow i mimo wszystko zbyt cicho nie jest ....

i jeszcze spire na plycie gł, wiec troche tego jest ...

a scythe, moze ciekawy wentyl, ale przy zakupie 4 to juz ladna kwota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nikt nie widzi mojego posta z linkiem do sklepu w ktorym mozna kupic te wentylatory???

Jak tak zachwalacie to moze sobie kupie tego Nexus DF1209SL-3 92mm za 36zl.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nikt nie widzi mojego posta z linkiem do sklepu w ktorym mozna kupic te wentylatory???

Jak tak zachwalacie to moze sobie kupie tego Nexus DF1209SL-3 92mm za 36zl.

Podejrzewam, ze ten cennik jest nie aktualny, biorac pod uwage cene np. Club3D Radeon 9800Pro 128 MB DDR TV, DVI - 987 zł :lol:

Sprawdziles ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym chłodzeniu poza obudową + heatlane było tu: 2089451[/snapback]

No cóż...licza sie intencje :rolleyes:
Z cennika ApeksPC:

Ceny z dnia 06-12-2004
Niestety, wentyle chwilowo nie do dostania w Polsce.

@insektcc: nie, Nexusy nie świecą, ale mają za to ładny pomarańczowy kolorek. Choć są i czarne (ale oczywiście nie u nas... :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartolomius twój post wyżej podsunął mi pewnien pomysł

a może by zrobić taką akcję jak z częsciami do WC

mianowicie zrobić grupowe zamówienie w jednnym z niemieckich sklepów :wink:

napewno bedzie duuuużo chętnych, ja np brałbym 3 nexusy od ręki :D

niestety nie rozglądałem sie jeszcze gdzie by to można było dokładnie dostać hyh no ale myśl nie głupia

co o tym sądzicie ? ktoś sie pisze na to ??

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartolomius twój post wyżej podsunął mi pewnien pomysł

a może by zrobić taką akcję jak z częsciami do WC

mianowicie zrobić grupowe zamówienie w jednnym z niemieckich sklepów :wink:

napewno bedzie duuuużo chętnych, ja np brałbym 3 nexusy od ręki :D

niestety nie rozglądałem sie jeszcze gdzie by to można było dokładnie dostać hyh no ale myśl nie głupia

co o tym sądzicie ? ktoś sie pisze na to ??

pozdr.

Pomysł w porządku, ja kupowałem swego czasu na alphacool.de (chłodnica, Papsty, Tygon) i przy większym zamówieniu ceny wyszły bardziej niż dobre. Są jednak dwa "ale": po pierwsze Nexusy bardzo ciężko jest dostać nawet na zachodzie (najprędzej USA), a po drugie jak pisał FLITH dostępne są u nas Scythe S-Flex SFF21D (~800 obrotów) i SFF21E (~1200 obrotów). Na allegro znajdziesz je poniżej 50 zł, a wydają się być (nie wiem, nie miałem z nimi jeszcze kontaktu) niegorsze od Nexusów. TU masz porównanie obu do Yate Loon D12SL-12 (czyli to samo co pomarańczowe Nexusy).

A wracając do tematu, ten radiator Scythe z heatlane zapowiada się rewelacyjnie. Ciekawi mnie tylko, jak ze stabilnością takiej konstrukcji, czy ta "wieżyczka" za obudową nie będzie się czasem chybotała na boki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi