kobe83 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Mostki L1 w moim thortonie wyglądają tak jak na zdjęciu. Mnożnik mam chyba zablokowany bo jak ustwiam na płycie inny to nie zmienia częstotliwości. Problem w tym, że znam teorie. Tylko nie wiem czy te mostki są połączone czy nie. Nie maja one wypalonych dziur po laserze. Jeśli są one nie połączone i wygladaja tak jak na zdjęciu to czy musze dawać tam jeszcze "super glue" czy wystarczy je połączyć tylko np lakierem? Proszę o pomoc bo jak ja się zabiore do tego bez przygotowania to penwie bedzie po procku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Proszę o pomoc bo jak ja się zabiore do tego bez przygotowania to penwie bedzie po procku. To się przygotuj - na ten temat znajdziesz kilkaset postów !!! Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 0340, minimalna szansa na odblokowanie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 To akurat nie jest zdjecie dokładne mojego proca, tylko znalezione w sieci. Ale dobrze myśle i mam sie zając mostkami L1 celem odblokowania mnoznika a nie innymi? Oznaczenia na moim procu to: AXDC2200DUV3C AQXFA0339MPMW Nie każcie mi szukać :), bo szperam po necie a dalej nie wiem dokładnie o co chodzi. Najchętniej to dałbym komuś do odblokowania go kto ma doświadczenie. Zależy mi żeby go puścić na FSB 200, on ma standardowo mnożnik 13,5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Masz procek z 39 tygodnia więc mnożnik zablokowany. Mostki L1 nie są przepalone, ani nie odpowiadaja za mnożnik. Przepalone mostki to np L3 na tej fotce którą podałeś. Oczywiście jak bedziesz je jączył, to zalej super glue. Mogłeś zajrzeć troszkę niżej, to znalazłbyś TEN temat :) Jest tu opisane co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Czyli konktertnie z tamtego postu wynika żeby połaczyć druga od prawej strony pare mostkow L5 chocby olowkiem. Czy wtedy jeśli mi sie zmieni na Athlon MP, to będzie wystarczyło wejść do biosu i ustawić inny mnożnik i będzie ta zmiania trwała. Tamten post wcześniej też czytałem, tylko wałśnie bez zdjęc mi było trudniej pojąć :). Czy muszę się przygotować na jakieś niespodzianki?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Jeśli masz procka identycznego jak na zdjęciu, które pokazałeś, to bedziesz musiał skrobać laminat, w takm przypatki lepiej było by to zrobić lakierem. A czy zmiana będzie trwała, to zależy od twojej płyty gł. (mogłeś dokładnie poczytać tamten topic :P ) A niespodzianka może być to, ża za bardzo przeskrobiesz :P laminat i dokopiesz się do masy, więc lepiej rób to ostrożnie i powoli. BTW. - Wie ktoś co daje przerobienie procka na MP, jeśli i tak chodzi jako pojedyńczy układ? Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Jeśli masz procka identycznego jak na zdjęciu, które pokazałeś, to bedziesz musiał skrobać laminat, w takm przypatki lepiej było by to zrobić lakierem. A czy zmiana będzie trwała, to zależy od twojej płyty gł. (mogłeś dokładnie poczytać tamten topic :P ) A niespodzianka może być to, ża za bardzo przeskrobiesz :P laminat i dokopiesz się do masy, więc lepiej rób to ostrożnie i powoli. BTW. - Wie ktoś co daje przerobienie procka na MP, jeśli i tak chodzi jako pojedyńczy układ? Przerobienie na mobila, gdy posiada się płytę główną na nForce 2 nic nie daje, ponieważ chipset ten nie obsługuje Power Now ! i mnożnika z windy i tak się nie da zmieniać jak ma to miejsce na mobo z chipsetami firmy VIA KTXXX. Przerobienie proca daje jedynie możliwość zmiany mnożnika z windy i nic więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Przerobienie na mobila, gdy posiada się płytę główną na nForce 2 nic nie daje, ponieważ chipset ten nie obsługuje Power Now ! i mnożnika z windy i tak się nie da zmieniać jak ma to miejsce na mobo z chipsetami firmy VIA KTXXX. Przerobienie proca daje jedynie możliwość zmiany mnożnika z windy i nic więcej. Fakt, nie zauważełem, że kobe83 ma mobo na NF2 :P @DEVILEK - Chodzi mi o MP czyli Multi Processor, czy taka przeróbka jest konieczna jeśli chce się procka zmobilizować? Dokładniej chodzi mi o to czy nie wystarczy zamalować mostka odpowiadającego tylko za mobila? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Wystarczy mostki połączyć w sekcji L5 z tego co pamiętam. No ale to nic nie daje oprócz możliwości zmiany mnożnika i tego, że proc będzie wykrywany jako Mobile Athlon XP a nie zwykły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Czyli z moich założeń nici. Jeśli bym wsadził do płyty zamiast tego, bartona, to jest możliwość osiągnięcia FSB 166 na 200. Mysłe, że to nie jest jakiś ekstremalny OC. Odrazu podkrecony i FSB 200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 mam pytanie, na pewnej stronie, juz nie pamietam adresu, wyczytalem ze mostki L2 (odpowiedzialne za cache) sa polaczone z L9 i tworza podwojny mostek. tzn jesli pierwszy od lewej L2 bedzie przepalony, a pierwyszy od lewej L9 polaczony, to i tak nie ma ciaglosci. czy ktos z was kto odblokowal cache w thortonie pamieta czy mial przepalone mostki L9, bo u mnie sa wszystkie L9 niepolaczone, i jak lacze przepalony mostek na L2 zeby odblokowac cache to nie ma zadnych zmian, normalnie sie wlacza jako thorton z 256kb cache'u. moze musze tez polaczyc mostek w L9? wiecie cos na ten temat?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Nie wiem, czy to pomoże, ale: Although L2 bridge controls Level2 Cache size, the state where all are closed is a default. All L9 is opened. However, this bridge is not related to recognition of L2. However, this bridge is required when controlling L2-Cache from the outside of CPU Źródło: http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html Z tego co się orientuję, to wszystkie AXP (również Bartony) mają L9 rozwarte, łączenie ich nic ci nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Nabyłem ostatnio na allegro thortona 2000+ niesprawdzonego za 25zł. Procek doszeł - kicha, wygląda inaczej niż na aukcji i ma dziwną ciemną plamę na spodzie. Ale co tam - wkładam do płytki komp o dziwo rusza. Teraz 200 * 8 i 1.55V (trafiłem na egzemlarz z odblokowanym mnożnikiem) wszystko ok :D chciałbym jeszcze odblokować cache ale durnowata plomba gwarancyjna jest naklejona właśnie tam gdzie są te mostki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 co za problem, ja miałem akurat taką kiepską "sliską" plombe i cieżko to było usunąć, ale po długim moczeniu spirytusem (używam wacika z watą) udało mi sie zdrapać stickera i łaczyć mostki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 To samo Lukasowi powiedziałem ("Zdrap naklejkę!") gdy był u mnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 No dobra nawet jezęli to zrobię to czy mogę spodziewać się dużego przyrostu wydajności? Wydaje mi się ze nie bo różnice pomiędzy athlonami xp thorug/thort. a bartonami są widoczne w profesjonalnych aplikacjach. Do tego nie mam już pasty termoprzewodzącej a na procku lepiej żeby coś było ;) może uda się zmienić płytę na abita nf7-s to wtedy spróbuję ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) przecież twój epox jest tak samo albo minimalnie mniej podatny na podkręcanie niz ten abit, szkoda kasy bo jak ci wszyscy powiedzą S. A to juz trup od roku conajmniej a co do cache'u to łącz te mostki, cache daje dużo i nie tylko w aplikacjach biurowych. Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez romek-o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 przecież twój epox jest tak samo albo minimalnie mniej podatny na podkręcanie niz ten abit, szkoda kasy bo jak ci wszyscy powiedzą S. A to juz trup od roku conajmniej a co do cache'u to łącz te mostki, cache daje dużo i nie tylko w aplikacjach biurowych. No ale w moim epoxie trochę kondensatory są podniesione a ja nie znam się na tyle aby ich wymieniać. Poza tym po sprzedaniu sempronka możliwe że uda się kupić abita praktycznie bez jakiegokolwiek dokładania. Wyposażenie abita też nie jest złe (min. zmodyfikowane chłodzenie oraz wgrany bios merlina). Kupiłbym 8rda3+ pro bo kosztuje sporo mniej niż abit ale nie ma ich na allegro ostatnio :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 w sumie kondensatory to grosze tylko robocizna w jakimś zakłądzie jest najdroższa tak że niektórych płyt sie nie opłaca naprawać u elektronika (jak będziesz sprzedawał tego epoxa tanio (bo ma wkońcu lekko spuchłę kondziołki) to daj znać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...