Sze100 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam laptopa Fujitsu Siemens Amilo M1437G i na ciemnym tle w nieoswietlonym pokoju widac takie oto efekty - jasne obszary przy brzegach ekranu (roznia sie od kata patrzenia). Nie wiem czy to nromalne czy cos z nim nie tak bo nigdy nie mialem monitora LCD. Kolorowe tla nie sa przebarwione i innych problemow ze sprzetem nie ma. Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez Sze100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 nie przejmuj sie tak musi byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sze100 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) vitucky napisał(a): nie przejmuj sie tak musi byc Ufff dzieki bo juz myslalem ze sprzedawca mi wcisnal jakiegos gniota. Moj kolega nstarszyl mnie ze to przepalona matryca ... A skad sie biora takie efekty w wyswietlaczu LCD ? Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez Sze100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) Taki efekt po angielsku zowie się "light leakage" czyli w wolnym tłumaczeniu "wyciekające światło" i bierze się z kilku powodów. Najważniejszym jest odpowiednie dobranie mocy minimalnej lampy oświetlającej panel (w panelach LCD niewielka część światła wychodzi na zewnątrz, stąd potrzeba użycia silnych źrodeł światła, co z kolei sprzyja ich przedostawaniu się przez strukturę matrycy) i konstrukcja samego panelu (chodzi o jak najrównomierniejsze rozpropagowanie światła). Do tego dochodzą zjawiska dyspersji światła związane z tym, że struktura kryształów nie jest w stanie stanowić idealnej i nieprzebytej bariery dla światła. Gdzieś też czytałem, że w niektórych typach matryc zachodzą dość złożone zjawiska między elementami wchodzącymi w skład poszczególnych punktów na matrycy, co również powoduje ucieczki pewnych ilości światła. Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez bigfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...