Skocz do zawartości
aftershocK

Wc Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

nie wiedziałem wszystkiego na poczatku, ale wszystkiego powoli sie nauczyłęm. nie czepiam sie.

Napisałes o rezie, a ja ci napisałem ze nie warto, koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo Ty na początku wszystko wiedziałeś nie? z wc zacząłem COKOLWIEK robić wraz z założeniem tego tematu (2 dni temu) , a jeszcze są Święta do tego.. :?

nie czepiaj sie kurna.... nie wiedziałem i juz

przykazanie pierwsze: SZUKAJ

nikt nie karci za brak wiedzy a za brak szukania i lenistwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do autora topicu to na prawdę weź poczytaj bo powoli zaczyna mnie już irytować takie podejście.

A co do rezerwuarów to ja jestem ich zwolennikiem bo:

- ładnie odpowietrzają układ/uzupełnianie

- fajnie wyglądają podświetlone

- zapewniają pompce "łagodniejszy" start

Ale po raz setny: NIE SĄ KONIECZNE!!!

A teraz ciekawa obserwcja. Temp. Pokojowa 23st. Temperatura wody to samo. Włączam sam układ bez kompa. Po 12h temperatura wody ma 28.5st. Wniosek? Pompka ogrzewa wodę o jakieś 6stopni!!! Mam wersje inline. Włączam kompa. Standard www, gg, tlen itp. Startuje wentyl na chlodnicy. Po kilku godzinach jest dokładnie 30stopni (temp wody).

Muszę powtórzyć cały test z dokładniejszym termometrem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

@Misyo mówisz o rezie podłączoonym szeregowo np 5,25 czy 2x3,55 czy z zatopioną pompką?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cos rzeczywiście nie kontaktujesz w te święta rysunek jest dobry !!! (czerwony to zazwyczaj ciepła woda :wink: )

PS. blok odbiera ciepło z procesora i nagrzewa nim wode !!!! bo nie pokazując palcem chyba ktoś tego nie kuma :/ najpierw poczytaj forum z dwa dni później pytaj !!!

Edytowane przez termit_tm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale kurde nie było by lepiej tak ja kja mówie? najpierw do chłodnicy potem do procka..? :/

http://www.mod-planet.com/index.php?module...page&pageid=368

po przeczytaniu tego tek se myśle czy nie dałbym rady samemu zrobić bloku... (a odezwij sie ktośo ściance na obuowie...) jak myślicie :P może to pod wpływem chwili a może....

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariush: Ja mam 5.25x2. Duży ale za to fajnie wygląda. Ob ecnie jest poza komputerem z dwóch powodów. Po pierwsze robie mod budy a po drugie boje się, że znowu będzie przeciekał. Niestety ale jest to już mój drugi egzemplarz, 3 razy doklejany... miejmy nadzieje (a wszystko na to wskazuje) że będzie tym razem git.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

taki rez to co innego, jak komus sie podoba to ładuje go pod 5,25" albo pod 3,55" i ma spokój, nie pływa w nim pompa, luz.

Co innego kiedy jest pompka w rezie i rez stoi sobie gdzies na podłodze budy. Koszt zrobienia reza jest wiekszy niz zmodowania pompki na inline, zresztą wiekszosc osób które posiadało pompki zanuzone w rezie, z tego "wyrosło" i zmodowali pompeczki na inline. No chyba ze ktos ma pompke którą nie da sie zmodować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariush190: Powiem Ci tak. Jak uzywałem ATMANA305 to zatopiłem go w easyclicku. I świetnie sie to sprawowało. Woda tłumiła trochę warkot pompki. Ale kupując eheima1250 to już tak zrobić nie mogłem bo byłoby to... śmieszne ;>

Osobiście uwarzam, że dla takiego newbie jak autor postu zatopiony atman305 to idealne rozwiązanie. Zrobić easyclicka na rez dla pompki to już każdy potrafi i nie idzie tego spieprzyć. A przerabianie pompki na in-line na dzieńdobry może nie zachęcać.

Pierwsze WC powinno być proste łatwie i przyjemne. Nie doradzajcie nikomu aby zaczynał od robienia sobie bloku bo to na prawde nie zachęci nikogo ;> Dobrze jest tylk opomyśleć nad częściami. Jak już tu pisałem kase zainwestowałbym w chłodnice. A cała reszta to z biegiem czasu. Na pierwszy rok pompka za 30złotych w zupełności wystarczy. A jak już user poczyta co nie co i bedzie wiedział o co jemu właściwie chodzi (bo jak do tej pory to on sam chyba nie ma zielonego pojęcia0 to już sobie sam wybierze... pomiędzy ciszą i mocą, malymi wężami a dużymi rurami... ale to już zrobi bardziej świadomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ale po co kupowac tanie i potem wszystko wymieniac, nie lepiej kupic raz a poządnie? Ja mu niczego nie zabraniam, chce to niech kupipojemnik na zarcie i niech topi w nim pompke, ale zapewne po jakims czasie mu to zacznie przeszkadzac i zmoduje na inline.

EDIT: Przyznam sie ze miałem atmana 305 kiedys w pojemniku, był dosyc spory, 3,5L i pompka lezała sobie na gompce, moze była za cienka, nie wiem, ale pompka po zmodowaniu na inlina stała sie cichrza, naprawde!

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale kurde nie było by lepiej tak ja kja mówie? najpierw do chłodnicy potem do procka..? :/

2086601[/snapback]

a po co ma ciepła woda przeż pompkę przeplywać?? może zniszczyć ją chcesz?? jak tak to zrób tak jak piszesz to będzie dobrze
Kurcze .... sorry że tak powiem, ale bzdry wypisujecie.

Kolejność elementów w układzie nie ma żadnego znaczenia, tak wiec czy pompa jest za blokiem czy przed czy "ogrzana" woda wpływa do nagrzewki czy do pompy to jedno i to samo. Woda w bloku nagrzewa sie o jakies tam znikomy ułamek stopnia, wiec nie zawracajcie sobie głowy takimi sprawami. Najważniejsze jest sensowne rozplanowanie układu, tak aby było jak najmniej zakrętów, zawijasó itp, tak zeby pompka miała najmniej roboty do wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i teraz weź sie posłuchaj jak ci źle mówi... Miazga mało piszesz ale zawsze masz racje ;) niedawno sprzedałem 2x64 SDRAM to mam już kase na chłodnice :D, oby tak dalej... :P

Z takimi tekstami to sie lepiej nie wychylaj ;) bo niektórzy tutaj twierdzą, że miażdże głupotą.

taki mały offtop :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

no i teraz weź sie posłuchaj jak ci źle mówi... Miazga mało piszesz ale zawsze masz racje ;) niedawno sprzedałem 2x64 SDRAM to mam już kase na chłodnice :D, oby tak dalej... :P

Ciekawe czy Miazga miał racje wywalając rez i modując pompke na inline :lol2:

Moze jest w stanie stwierdzic jak było lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy Miazga miał racje wywalając rez i modując pompke na inline :lol2:

Moze jest w stanie stwierdzic jak było lepiej?

Jestem w stanie. Zmiany temperatury wiekszej (ale jednak) nie zauważyłe ... ale ... myśląc logicznie ... dojdzei sie do wniosku, że w układzie bez reza woda częściej odwiedza nagrzewnice (chłodnice) i jest chłodniejsza. W układzie z rezem i pompką w niej zatopioną ... woda "rzadziej" odwiedza nagrzewke ... i jest jeszcze do tego podgrzewana przez pompe, a woda w rezeruarze sie nagrzewa i nie stygnie. Troche zagmatwałem ale myśle ze czaicie o co chodzi.

Imho lepsze rozwiązanie jest z pompką inline.

Poza tym pooglądaj galerie wc'etów i powiedz ile jest tam układów z pompkami w rezach?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy nagrzewnica musi koniecznie miedziano-mosiężna czy może być aluminiowa? O_o mogłbym dostać za 40 zł nówke z Audi czy Seata, byłem dziś na szrocie to mieli z kadetta 100 zł za sam wkład... :? troche mnie zaskoczyli... o ile jest mniejsza wydajność w aluminium niż m-m ?

http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/9...994287/99428715 to jest aluminiowo miedziana? sam już nie weim....

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nagrzewnic aluminiowych nie chodzi tylko o materiał z jakich są zrobione (alu + plastik zazwyczaj) ale także o ich budowę- mają proste lub lekko pofalowane lamele "utkane" tak gęsto, że wentyl na 5 czy 7V będzie miał problem z przepchaniem przez nie powietrza.

Popraw linka bo nic nie widać.

EDIT- po ściągnięciu widać- to oplowski harrison- zbiorniki i kanały mosiężne, lamele miedziane pocynowane na głębokości 5mm- dlatego wygląda tak "szaro".

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aftershock: powiedz mi, ile ty masz lat? Pytanie retoryczne, bo widzę w profilu, że 16, ale zachowujesz się, jak przedszkolak. Weź ty posiedź najpierw trochę nad teorią wc, a później się za wszystko zabieraj. To nie jest najeżdżanie, a jedynie dobra rada - obyś się później na tym pośpiechu nie przejechał. Jak to mówią, co nagle, to po diable...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi