aftershocK Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 nie ty jeden.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) poczekaj tak do jutra, skombinuje aparat i dam fotki! Chociaż boję się tego bo zaraz odezwą się wielkie góra water collingu, z tekstami że brzydkie, mało wydajne itp> Od razy zaznaczam że 1 kryterium budowy była cena! Z Tarnowa dokładnie Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 poczekaj tak do jutra, skombinuje aparat i dam fotki! Chociaż boję się tego bo zaraz odezwą się wielkie góra water collingu, z tekstami że brzydkie, mało wydajne itp> Od razy zaznaczam że 1 kryterium budowy była cena! Głównie jestem ciekaw tego bloku HM z kawałka aluminium :) Z Tarnowa dokładnieA juz myślałem ze w Kosmosie takie tanie kible mają .. moze jakas promocja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) #J.O.H.N masz to co potrzebujesz, powiedz chociaż jakie masz temp na procku i gdzie tam jeszcze... :) btw.ja sie z nikogo [i z niczego czyjegoś] nie smieje bo to jest wyrazem nieokrzesania i prostactwa ;) Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) No tak ten blok to cię poważnie zaskoczy bo posiadam frezarkę, i wykonałem go w stylu prisona (sorki za kradzież pomysłu), Właściwie jest on najładniejszy w całym układzie! A temperatury nie będę podawał, bo tego zestawu już nie używam, a kompa którego chłodził też nie mam (celeron 1,7)! Ale wiem jedno że spokojnie wystarczył do chłodzenia, zapewniając ciszę. Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 poczekaj tak do jutra, skombinuje aparat i dam fotki! Chociaż boję się tego bo zaraz odezwą się wielkie góra water collingu, z tekstami że brzydkie, mało wydajne itp> Od razy zaznaczam że 1 kryterium budowy była cena! Z Tarnowa dokładnie Jak zaznaczyles kryterium to OK - ale pewnie uwagi tez kazdy swoje napisze.. W moim WC była również mała cena - jak i wydajnosc.. Takze estetyki u mnie sie nie znajdzie - powiedzialem o tym - i nikt tego nie komentował... Ironizujemy tylko z ludzi ktorzy robia Najsławniejsze WC na forum.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 pozwolę sobie wypowiedzieć sie w temacie. Co do ukladów ~200zł, to sam takowy układ jeszcze do niedawna posiadałem. W jego skład wchodziła oczywiscie nagrzewnica, tzw samochdówka, najtańsza (a dobra) pompka i bloczek od misia. Najdroższy był oczywiscie bloczek, bo kupony nowy. Dział na allegro z wc był wówczas dużo uboższy niż teraz. Teraz wystarczająco dobry bloczek, mozna dostać za ~połowę ceny nowego. Wydaję mi się, ze by złożyć wc, jak w temacie: "Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)", to należy postawić na części używane, czy też z drugiej ręki, gdyż można je dostać dużo taniej. Mam tu na myśli również części firmowe -bo są ładne, jak tu w temacie - "wc dobrej jakości", nagrzewnice serii bip, bix zdarzają się (na aukcjach) w cenach znacznie niższych niższych niz nowe. (to tylko przykłady) Trzeba tylko czekać na okazję. Wystarczy dać sobie czas. I to nie 2 tygodnie na skompletowanie części, a np 2 miesące. Pakowanie sie w nagrzewnice samochodowe, moim zdaniem w tej chwili nie ma sensu, może za wyjątkiem sytuacji, gdy chcemy bić rekordy, potrzebujemy wieeelkiej chłodncy ;]. Wg mnie są one niefunkcjonalne. Najczęściej są brudne w środku, nie posadają otworów montażowych, mają nietypowe wymiary. Ale zdarzają się oczywiscie wyjątki... Jest oczywiście możliwość przerobienia, dorobienia tzw "shrouda", ale to juz trzeba sie troszkę z nagrzewnicą taką bawić. Jak ktoś lubi dłubać, lutować na gazwoce, to na pewno sie ze mną nei zgodzi, bo tez to dla niego prawie że przyjemność :wink: Blok do wc- nie musi to być ten, który jest w pierwszej 3-ce w rankingu jet-pc :wink:. Może być np używany frost za ~50pln, czy też używane bloczki, ktore wykonywane są przez osoby z forum, cena mysle byla by podobna. Tego typu zestawy mysle ze dla wiekszosci komputerow byly by wystarczajaco wydajne. I nie ma z nimi wiekszych trudnosci z monatażem (chlodnica), a ponadto będą cieszyć oko :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 oskarro: Jakie masz odczucia z urzytkowania tej chłodnicy?? Posiadam takową, właśnie ją rozlutowałem i wyczyściłem na cacy. Jestem w trakcie przygotowywania schrouda do takowej. Myślałem czy by jej trochę nie zmodować, mianowicie przerobić przepływ wody. Orginalnie to ona wpływa i wypływa, ja chcę odpowiednio przegrodzić zbiorniki aby woda płynęła tam/spowrotem/tam/spowrotem, Trochę to zwiększy opory, ale i wydajność oddawania ciepła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) oskarro: Jakie masz odczucia z urzytkowania tej chłodnicy?? Posiadam takową, właśnie ją rozlutowałem i wyczyściłem na cacy. Jestem w trakcie przygotowywania schrouda do takowej. Myślałem czy by jej trochę nie zmodować, mianowicie przerobić przepływ wody. Orginalnie to ona wpływa i wypływa, ja chcę odpowiednio przegrodzić zbiorniki aby woda płynęła tam/spowrotem/tam/spowrotem, Trochę to zwiększy opory, ale i wydajność oddawania ciepła? Odczucia :wink: (heh, ciekawe słowo ). Domyslam sei ze chodzi o tą chłodnicę autosana. Otóż powiem tak: bylo to moje pierwsze wc, zatem wydajnością byłem bardzo mile zaskoczony. To co mnie do niej przekonało, to CENA i "prawie" kompaktowe wymiary (pasowala pod wentyl 120mm) - głównie szorokość 150mm, - co później okazało sie nie do konca prawdą, gdyż zmuszony byłem przerobić nieco obudowę. Co do wydajnosci, to nie pamietam jakie mialem temperatury (ale w temacie chyba o tym pisalem, raczej nei przekraczaly 45ciu stopni w stresie latem przy malym nawiewie...). Jednak dużo zależało od nawiewu, bo jak widać chlodnica ta jest GRUBA (9cm - tyle co 2x bix :wink:), wiec gdy dalem na nią papsta 180 cfm (czy jakoś tak) to temperatury znacznie spadały. Jeszcze jedna rzecz - popsul mi sei regulator obrotów pentagrama, i wylanczal mi sie wentylator czasem, a mimo to w pasivie woda nei nagrzewala sei za zbytnio - max 47 stopni w idlu -temp bezpieczna ;) Heh, ale w sumie, to nie wiem jak to jest w innych miedzianych chlodnicach, dzilających pasywnie ;p Reasumując: minimalny (cichutko) nawiew+1blok nawet na bardzo gorącym cpu (2v), i było ok. Nie wiem jak by to bylo z 2oma blokami. Zapewne należało by zwiększyć nieco nawiew, bo chlodniczka, jak pisalem jest nieco grubaśna... Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 fiat wydajniejszy od BIP2-a??? Sprzeczałbym się. Wrzuć "pogromca" w szukajkę ;) Jackass_Ass: tak o kasie krzyczysz... to po cholere kupowałeś grundfosa ;-) Kożyści z posiadania pompki za kilkaset złotych w stosunku do wydajności prawie nie ma... trzeba se było kupić jakiegoś atmana skoro "50 dyszek" można zaoszczędzić... A zaoszczędzone pieniążki do sensownej chłodnicy dorzucić....Za Grunfosa CWU dałem 70zł. Masz jeszcze jakieś pytania, poza bezkonstruktywną krytyką? Jackass_Ass => mialem BIP'a z 3 blokami: na K7 1400@2400@1,95V; FX5600 ULTRA i NF2 i dawal sobie rade bardzo dobrze, wiec jak nie wiesz jak jest to sie nei wypowiadaj ;]Cieszę sie, ze u Ciebie dawał radę, natomiast były na forum układy, w ktorych nie dawał radę z 2 blokami. Ale jako ze nie miałem BIP'a - zwracam honor :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 jak masz jeszcze jednego za tyle to biore z miejsca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Cieszę sie, ze u Ciebie dawał radę, natomiast były na forum układy, w ktorych nie dawał radę z 2 blokami. Ale jako ze nie miałem BIP'a - zwracam honor :) to w takim razie za rzeproszeniem byla [gluteus maximus] nie budowniczy ukladu [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) zrobiłem sobie shrouda - oj, jaki brzydki nie ładny, powyginany, nie podoba mi sie, wyrzuć to, wsadź se w d***e <_< - miał być praktyczny a nie najpiękniejszy :huh: zostać miss - heh, zrobiłem bo nie miałem wyjścia, paluchy troche pokaleczyłem boshem i nożycami do blachy i gotowe-podziwiajcie i śmiejcie sie w domu - nie na forum <_< [patrz post #216 i #218] pzdr B) Edytowane 3 Maja 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Panie J.O.H.N. z Kosmosu ... naprawde chciałbym to zobaczyć :) I ja rowniez...... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 aftershocK ten shroud scisle przylega do nagrzewnicy? Pokaz jeszcze jak wyglada Kadet z drugiej strony ze shroudem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 no raczej ściśle - kam mi sie udało tak jest - z 2 str zagiąłem kawałek blaszki tak żeby nie zsunęło sie i zacinąłem drutem ;) zdejcia ok 14.05 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) jak masz jeszcze jednego za tyle to biore z miejsca :)Chciałbym :) Szczególnie że pompeczka jest super. Tutaj jest identyko na sprzedaż ( http://allegro.pl/item100976452_przerobion...oniecznie_.html , ale poniżej 100 to raczej nie ma szans ;) EDIT: A tak z ciekawości: jeżeli BIP wystarcza do układu z 3 blokami, to w jakim celu ludzie kupują drogie BIX2 / BIX3? Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez Jackass_Ass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) nastepny i chyba ostatni update wygladyu shrouda - tak już zostanie bo niedługo bede miał bloczek i nie bede sie juz tym zaajmować :-P prooszee; i od d**y strony ;) [aktuane: patrz post #216 i #218] Edytowane 3 Maja 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Chciałbym :) Szczególnie że pompeczka jest super. Tutaj jest identyko na sprzedaż ( http://allegro.pl/item100976452_przerobion...oniecznie_.html , ale poniżej 100 to raczej nie ma szans ;) EDIT: A tak z ciekawości: jeżeli BIP wystarcza do układu z 3 blokami, to w jakim celu ludzie kupują drogie BIX2 / BIX3? eh, pompka fajna... ale te wlutowane redukcje... :mur: koleś chyba nie słyszał o króćcach z gwintem 1/2"... ciekawe za ile pójdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) nastepny i chyba ostatni update wygladyu shrouda - tak już zostanie bo niedługo bede miał bloczek i nie bede sie juz tym zaajmować :-P prooszee; Taki szrud to se mozesz wsadzic w zad... Jeśli materiał z którego go zrobiłeś ściśle przylega do nagrzewnicy i nie ma żadnej przestrzeni to tak jakbyś sobie poprostu wentylator położył na środku nagrzewnicy :) Gratz! :) Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 EDIT: A tak z ciekawości: jeżeli BIP wystarcza do układu z 3 blokami, to w jakim celu ludzie kupują drogie BIX2 / BIX3?A po co ludzie kupują drogie samochody (BMW, Volvo, Mercedes itp) jak do pracy mozna dojechać też maluchem, albo nawet tramwajem lub autobusem? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Shrudzik poprostu piękny :). Ja zrobił bym go xhociasz z drewna. Zrobić jakieś nóżki i na to na góre taką klapę z wycięciem na wentyla... Coraz bardziej ten topic zachęca mnie do zaczęcia robienia WC :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) zrobie jeszcze jeden ;) tylko nie mam czym wyciąć koła na wiatrak :P macie jakieś pomysły? wyrzynarka nie bo za gruba blacha :P zabieram sie za projekt... może ktoś ma taki DLA PRZYKŁADU??? byłbym zobowiązany oczywiście zrobie miejsce mdzy wentylem a finami.... znacie jakiś program do rysowania w 3D ?? bym przelał projekt z papieru w 3D potem przez bosha na blache mam jeszcze jeden pomysł, mianowicie jakby ustawić wwentyle w trójkąt i na 5 / 7V ? wydajność na pewno lepsza... co myślicie? trójkątny shroud...? ;) bede miał niedługo bigtowera to sie zobaczy... http://www.aftershock.republika.pl/ustwiatr.jpg tak że z tego co obliczyłem wysokość od góry nagrzewki do czubka konstrukcji by miał 9cm [cośchyba server na cba.pl padł :?] i czym zlutowaćmiedź - normalnie cyną i kalaf. ...? Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Odstęp powienien być - chociaż 1cm. druga sprawa materiał z którego shroud jest powinien dobrze tłumić dragania (drewno, tektura czy grubsz blacha...) shroud z blachy mi się nawet podoba - taki surowy - zupełnie jak nowe bloczki z MCS... no chyba przesadziłem... ale też są ascetyczne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 rozrysowałem troszke na szybko w pejńcie oceńcie http://www.aftershock.republika.pl/shrouud.JPG a tak btw to ktokolwiek ma WC na socket478?? :P [chodzi mi co z montażem bloczka i mini faq;)] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Tutaj jest bardzo dobry material na temat budowy shrouda. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) zrobiłem new shrouda tak jak potrzeba tzn zostawiłem troche [za dużo] miejsca mdzy finami a wentylatorkiem.... wszystko objechałem standardowo pattexem żeby nie było widać strasznie nie równo podocinanej i poszarpanej blachy..... :blink: podziwiajcie; [aktuanie: patrz post #216 i #218] komentujcie ;) Edytowane 3 Maja 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Ze też ci się chciało :P nie no... nawet fajne... równe... choć jak bym ja miał nadać kierunek wykończeniu to bym wyszlifował blachę bardzo drobnym papierem i może wypolerował... ocynkowanie mi się nie podoba za bardzo... kształt jak najbardziej.... gratulacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 nie wyszło za równo [jutro bede robićjeszcze raz ;)] wiec zamaskowałem wszystko pattexem.... :P zobaczymy jutro jak skończe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 moze wytnij z kartonu i zamaskuj pattexem ;) bedzie wygladac tak samo a ile mniej roboty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...