Skocz do zawartości
aftershocK

Wc Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)

Rekomendowane odpowiedzi

poczekaj tak do jutra, skombinuje aparat i dam fotki!

Chociaż boję się tego bo zaraz odezwą się wielkie góra water collingu,

z tekstami że brzydkie, mało wydajne itp>

Od razy zaznaczam że 1 kryterium budowy była cena!

Z Tarnowa dokładnie

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie jestem ciekaw tego bloku HM z kawałka aluminium :)

Z Tarnowa dokładnie

A juz myślałem ze w Kosmosie takie tanie kible mają .. moze jakas promocja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#J.O.H.N masz to co potrzebujesz, powiedz chociaż jakie masz temp na procku i gdzie tam jeszcze... :)

btw.ja sie z nikogo [i z niczego czyjegoś] nie smieje bo to jest wyrazem nieokrzesania i prostactwa ;)

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ten blok to cię poważnie zaskoczy bo posiadam frezarkę, i wykonałem go w stylu prisona (sorki za kradzież pomysłu),

Właściwie jest on najładniejszy w całym układzie!

A temperatury nie będę podawał, bo tego zestawu już nie używam, a kompa którego chłodził też nie mam (celeron 1,7)!

Ale wiem jedno że spokojnie wystarczył do chłodzenia, zapewniając ciszę.

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Tarnowa dokładnie

Jak zaznaczyles kryterium to OK - ale pewnie uwagi tez kazdy swoje napisze..

W moim WC była również mała cena - jak i wydajnosc..

Takze estetyki u mnie sie nie znajdzie - powiedzialem o tym - i nikt tego nie komentował...

Ironizujemy tylko z ludzi ktorzy robia Najsławniejsze WC na forum.. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwolę sobie wypowiedzieć sie w temacie.

Co do ukladów ~200zł, to sam takowy układ jeszcze do niedawna posiadałem. W jego skład wchodziła oczywiscie nagrzewnica, tzw samochdówka, najtańsza (a dobra) pompka i bloczek od misia. Najdroższy był oczywiscie bloczek, bo kupony nowy. Dział na allegro z wc był wówczas dużo uboższy niż teraz. Teraz wystarczająco dobry bloczek, mozna dostać za ~połowę ceny nowego.

Wydaję mi się, ze by złożyć wc, jak w temacie: "Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)", to należy postawić na części używane, czy też z drugiej ręki, gdyż można je dostać dużo taniej. Mam tu na myśli również części firmowe -bo są ładne, jak tu w temacie - "wc dobrej jakości", nagrzewnice serii bip, bix zdarzają się (na aukcjach) w cenach znacznie niższych niższych niz nowe. (to tylko przykłady) Trzeba tylko czekać na okazję. Wystarczy dać sobie czas. I to nie 2 tygodnie na skompletowanie części, a np 2 miesące.

Pakowanie sie w nagrzewnice samochodowe, moim zdaniem w tej chwili nie ma sensu, może za wyjątkiem sytuacji, gdy chcemy bić rekordy, potrzebujemy wieeelkiej chłodncy ;]. Wg mnie są one niefunkcjonalne. Najczęściej są brudne w środku, nie posadają otworów montażowych, mają nietypowe wymiary. Ale zdarzają się oczywiscie wyjątki... Jest oczywiście możliwość przerobienia, dorobienia tzw "shrouda", ale to juz trzeba sie troszkę z nagrzewnicą taką bawić. Jak ktoś lubi dłubać, lutować na gazwoce, to na pewno sie ze mną nei zgodzi, bo tez to dla niego prawie że przyjemność :wink:

Blok do wc- nie musi to być ten, który jest w pierwszej 3-ce w rankingu jet-pc :wink:. Może być np używany frost za ~50pln, czy też używane bloczki, ktore wykonywane są przez osoby z forum, cena mysle byla by podobna.

Tego typu zestawy mysle ze dla wiekszosci komputerow byly by wystarczajaco wydajne. I nie ma z nimi wiekszych trudnosci z monatażem (chlodnica), a ponadto będą cieszyć oko :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oskarro: Jakie masz odczucia z urzytkowania tej chłodnicy??

Posiadam takową, właśnie ją rozlutowałem i wyczyściłem na cacy. Jestem w trakcie przygotowywania schrouda do takowej.

Myślałem czy by jej trochę nie zmodować, mianowicie przerobić przepływ wody. Orginalnie to ona wpływa i wypływa, ja chcę odpowiednio przegrodzić zbiorniki aby woda płynęła tam/spowrotem/tam/spowrotem, Trochę to zwiększy opory, ale i wydajność oddawania ciepła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oskarro: Jakie masz odczucia z urzytkowania tej chłodnicy??

Posiadam takową, właśnie ją rozlutowałem i wyczyściłem na cacy. Jestem w trakcie przygotowywania schrouda do takowej.

Myślałem czy by jej trochę nie zmodować, mianowicie przerobić przepływ wody. Orginalnie to ona wpływa i wypływa, ja chcę odpowiednio przegrodzić zbiorniki aby woda płynęła tam/spowrotem/tam/spowrotem, Trochę to zwiększy opory, ale i wydajność oddawania ciepła?

Odczucia :wink: (heh, ciekawe słowo ). Domyslam sei ze chodzi o tą chłodnicę autosana. Otóż powiem tak: bylo to moje pierwsze wc, zatem wydajnością byłem bardzo mile zaskoczony. To co mnie do niej przekonało, to CENA i "prawie" kompaktowe wymiary (pasowala pod wentyl 120mm) - głównie szorokość 150mm, - co później okazało sie nie do konca prawdą, gdyż zmuszony byłem przerobić nieco obudowę.

Co do wydajnosci, to nie pamietam jakie mialem temperatury (ale w temacie chyba o tym pisalem, raczej nei przekraczaly 45ciu stopni w stresie latem przy malym nawiewie...). Jednak dużo zależało od nawiewu, bo jak widać chlodnica ta jest GRUBA (9cm - tyle co 2x bix :wink:), wiec gdy dalem na nią papsta 180 cfm (czy jakoś tak) to temperatury znacznie spadały.

Jeszcze jedna rzecz - popsul mi sei regulator obrotów pentagrama, i wylanczal mi sie wentylator czasem, a mimo to w pasivie woda nei nagrzewala sei za zbytnio - max 47 stopni w idlu -temp bezpieczna ;) Heh, ale w sumie, to nie wiem jak to jest w innych miedzianych chlodnicach, dzilających pasywnie ;p

Reasumując: minimalny (cichutko) nawiew+1blok nawet na bardzo gorącym cpu (2v), i było ok. Nie wiem jak by to bylo z 2oma blokami. Zapewne należało by zwiększyć nieco nawiew, bo chlodniczka, jak pisalem jest nieco grubaśna...

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fiat wydajniejszy od BIP2-a???

Sprzeczałbym się.

Wrzuć "pogromca" w szukajkę ;)

Jackass_Ass: tak o kasie krzyczysz... to po cholere kupowałeś grundfosa ;-) Kożyści z posiadania pompki za kilkaset złotych w stosunku do wydajności prawie nie ma... trzeba se było kupić jakiegoś atmana skoro "50 dyszek" można zaoszczędzić... A zaoszczędzone pieniążki do sensownej chłodnicy dorzucić....

Za Grunfosa CWU dałem 70zł. Masz jeszcze jakieś pytania, poza bezkonstruktywną krytyką?

Jackass_Ass => mialem BIP'a z 3 blokami: na K7 1400@2400@1,95V; FX5600 ULTRA i NF2 i dawal sobie rade bardzo dobrze, wiec jak nie wiesz jak jest to sie nei wypowiadaj ;]

Cieszę sie, ze u Ciebie dawał radę, natomiast były na forum układy, w ktorych nie dawał radę z 2 blokami. Ale jako ze nie miałem BIP'a - zwracam honor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem sobie shrouda - oj, jaki brzydki nie ładny, powyginany, nie podoba mi sie, wyrzuć to, wsadź se w d***e <_< - miał być praktyczny a nie najpiękniejszy :huh: zostać miss - heh, zrobiłem bo nie miałem wyjścia, paluchy troche pokaleczyłem boshem i nożycami do blachy i gotowe-podziwiajcie i śmiejcie sie w domu - nie na forum <_<

[patrz post #216 i #218]

pzdr B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz jeszcze jednego za tyle to biore z miejsca :)

Chciałbym :) Szczególnie że pompeczka jest super. Tutaj jest identyko na sprzedaż ( http://allegro.pl/item100976452_przerobion...oniecznie_.html , ale poniżej 100 to raczej nie ma szans ;)

EDIT: A tak z ciekawości: jeżeli BIP wystarcza do układu z 3 blokami, to w jakim celu ludzie kupują drogie BIX2 / BIX3?

Edytowane przez Jackass_Ass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepny i chyba ostatni update wygladyu shrouda - tak już zostanie bo niedługo bede miał bloczek i nie bede sie juz tym zaajmować :-P prooszee;

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i od d**y strony ;)

Dołączona grafika

[aktuane: patrz post #216 i #218]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym :) Szczególnie że pompeczka jest super. Tutaj jest identyko na sprzedaż ( http://allegro.pl/item100976452_przerobion...oniecznie_.html , ale poniżej 100 to raczej nie ma szans ;)

EDIT: A tak z ciekawości: jeżeli BIP wystarcza do układu z 3 blokami, to w jakim celu ludzie kupują drogie BIX2 / BIX3?

eh, pompka fajna... ale te wlutowane redukcje... :mur: koleś chyba nie słyszał o króćcach z gwintem 1/2"...

ciekawe za ile pójdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepny i chyba ostatni update wygladyu shrouda - tak już zostanie bo niedługo bede miał bloczek i nie bede sie juz tym zaajmować :-P prooszee;

Taki szrud to se mozesz wsadzic w zad...

Jeśli materiał z którego go zrobiłeś ściśle przylega do nagrzewnicy i nie ma żadnej przestrzeni to tak jakbyś sobie poprostu wentylator położył na środku nagrzewnicy :)

Gratz! :)

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co ludzie kupują drogie samochody (BMW, Volvo, Mercedes itp) jak do pracy mozna dojechać też maluchem, albo nawet tramwajem lub autobusem?

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shrudzik poprostu piękny :).

Ja zrobił bym go xhociasz z drewna. Zrobić jakieś nóżki i na to na góre taką klapę z wycięciem na wentyla...

Coraz bardziej ten topic zachęca mnie do zaczęcia robienia WC :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie jeszcze jeden ;) tylko nie mam czym wyciąć koła na wiatrak :P macie jakieś pomysły? wyrzynarka nie bo za gruba blacha :P zabieram sie za projekt... może ktoś ma taki DLA PRZYKŁADU??? byłbym zobowiązany

oczywiście zrobie miejsce mdzy wentylem a finami....

znacie jakiś program do rysowania w 3D ?? bym przelał projekt z papieru w 3D potem przez bosha na blache

mam jeszcze jeden pomysł, mianowicie jakby ustawić wwentyle w trójkąt i na 5 / 7V ? wydajność na pewno lepsza... co myślicie?

trójkątny shroud...? ;) bede miał niedługo bigtowera to sie zobaczy...

http://www.aftershock.republika.pl/ustwiatr.jpg tak że z tego co obliczyłem wysokość od góry nagrzewki do czubka konstrukcji by miał 9cm

[cośchyba server na cba.pl padł :?]

i czym zlutowaćmiedź - normalnie cyną i kalaf. ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odstęp powienien być - chociaż 1cm. druga sprawa materiał z którego shroud jest powinien dobrze tłumić dragania (drewno, tektura czy grubsz blacha...)

shroud z blachy mi się nawet podoba - taki surowy - zupełnie jak nowe bloczki z MCS... no chyba przesadziłem... ale też są ascetyczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem new shrouda tak jak potrzeba tzn zostawiłem troche [za dużo] miejsca mdzy finami a wentylatorkiem.... wszystko objechałem standardowo pattexem żeby nie było widać strasznie nie równo podocinanej i poszarpanej blachy..... :blink: podziwiajcie;

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

[aktuanie: patrz post #216 i #218]

komentujcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze też ci się chciało :P nie no... nawet fajne... równe... choć jak bym ja miał nadać kierunek wykończeniu to bym wyszlifował blachę bardzo drobnym papierem i może wypolerował... ocynkowanie mi się nie podoba za bardzo... kształt jak najbardziej....

gratulacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi