Skocz do zawartości
astray

X700 256mb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz zakupilem notka FSC Amilo 1667EX z karta x700, myslalem ze jest to 128MB karta ale wszystkie programy lacznie z informacjami o karcie w zakladce "ekran" podaja ze mam karte 256MB :o do tego karta ma dziwne takty, 351core i 300mem, czyli chyba z 50mhz brakuje na pamiatkach, jaka w koncu mam karte wiec ? :D ktory progs da 100% pewnosci, everest mowi 256, sterki ati 256, wszystkie marki 256, wiec wypada chyba 256... aha, btw. niebawem zamieszcze recke, powoli nad nia pracuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze sie tak podepne tu. astray mamy takie same laptopy :) no wlasnie ja chcialem sie zapytac czemu tak jest ze porownuje na orbie wyniki i mam az 1000 pkt mniej od ludzi z takim samym mniejwiecej prockiem i karta? mozna cos z tym zrobic? http://service.futuremark.com/compare?2k3=4607150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są wersje 128mb i 256mb

x700 nie ma czegoś takiego jak hyper memory więc nie może współdzielić pamięci z ramem

Jak nie ma jak jest. X700 w asusach ma 128mb vram + 128 mb ciagnie z RAM'u (o ile wgra sie biosa z opcja hyper-memory - odsylam do strony asusa) Jesli dobrze pamietam to Twoj X1600 ma 512MB z hypermemory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz zakupilem notka FSC Amilo 1667EX z karta x700, myslalem ze jest to 128MB karta ale wszystkie programy lacznie z informacjami o karcie w zakladce "ekran" podaja ze mam karte 256MB :o do tego karta ma dziwne takty, 351core i 300mem, czyli chyba z 50mhz brakuje na pamiatkach, jaka w koncu mam karte wiec ? :D ktory progs da 100% pewnosci, everest mowi 256, sterki ati 256, wszystkie marki 256, wiec wypada chyba 256... aha, btw. niebawem zamieszcze recke, powoli nad nia pracuje ;)

A ile ci pokazuje Windows Pamięci ?

jak tyle ile w specyfikacji to masz 256 MB na karcie jak mniej tzn. ze ciągniesz z zwykłego RAMu

no i najlepiej sprawdzić w BIOS-ie , tam powinny byc takie ustawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne takty ? Zalezy w jakim trybie sprawdzasz - masz 3 tryby:

1. Maksymalna wydajnosc przy zasilaniu sieciowym (normalne taktowania i napiecie GPU)

2. Srednia wydajnosc w trybie aku (obnizone taktowania i napiecie GPU)

3. Silent Mode (najnizsze taktowania i napiecie GPU)

Poza tym kazdy model laptopa przewaznie ma inne taktowania - ustawiane wedle gustu producenta ;)

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, wlasnie takie takty mam na maxymalnej wydajnosci.. zasilanie sieciowe proc 1800mhz gfx 297/351, a jak sprawdzic wszystkie informacje na temat gfx ? ze strony ati wynika ze sa karty z ddr1 ddr2 i gddr3, chcialbym zobaczyc tez timingi, defaultowe taktowanie maxymalne o ile rozni sie od tego co napisalem wczesniej...

Update:

Smieszna sprawa, zakladce OPCJE, szczegoly, pisze ze karta 256MB Hypermemory, co jest fizycznie nie mozliwe, bo z ramu nie bierze, jest 512 i dostepne 512 a w biosie nie ma opcji przydzielania pamieci do gfx. Uzytkownicy wersji 128MB - napiszcie co u Was pisze w tej zakladce o typie pamieci...

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smieszna sprawa, zakladce OPCJE, szczegoly, pisze ze karta 256MB Hypermemory, co jest fizycznie nie mozliwe, bo z ramu nie bierze, jest 512 i dostepne 512 a w biosie nie ma opcji przydzielania pamieci do gfx. Uzytkownicy wersji 128MB - napiszcie co u Was pisze w tej zakladce o typie pamieci...

128 jest pobierane dynamicznie, dlatego nie zmienia Ci sie ilosc RAMu wykrywanego przez system

Ja tez mam na naklejce "Mobility Radeon 128MB" a podobnie jak Tobie we wszystkich programach wykrywa go jako 256, co mnie nie dziwi zupelnie (patrz wyzej)

Dowod 1:

Na sterownikach poczawszy od 5.4 bodajze system wykrywa karte jako 256MB, natomiast na nizszych od 5.4 128MB

(mowa rowniez o omegach i ngo <- sa bazowane na catalystach)

Dowod 2:

przykladowy BIOS ze strony producenta:

"BIOS Ver.0210AS

Update VBIOS to enable hyper memory function."

Mysle ze Cie przekonalem ;>

Timingi sobie sprawdzisz (a nawet zmienisz) najnowszym ATI Tray Tools

Pamieci sa chyba gddr2 (co do tego nie jestem juz tak pewien ;>)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie byl taki acerek 1694.. byl drozszy od wersji ze 128MB o jakies 500 zeta ;)

Jasne ze jest. Ale przedmowca napisal "myslalem ze jest to 128MB karta" wiec musial miec ku temu powody. Naklejka na laptopie, info ze strony producenta.. whatever.

Zatem jesli producent twierdzi ze karta ma 128mb i na naklejce jest 128mb to znaczy ze jest to wersja 128 mb vram + hypermemory 128mb

Gdyby karta miala 256mb vram producent napewno pochwalilby sie tym:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, wlasnie takie takty mam na maxymalnej wydajnosci.. zasilanie sieciowe proc 1800mhz gfx 297/351, a jak sprawdzic wszystkie informacje na temat gfx ? ze strony ati wynika ze sa karty z ddr1 ddr2 i gddr3, chcialbym zobaczyc tez timingi, defaultowe taktowanie maxymalne o ile rozni sie od tego co napisalem wczesniej...

Update:

OMG strasznie ci zanizyli taktowanie :mur: musisz miec tragiczna wydajnosc (u mnie na gpu jest 350), podciagnij gpu na 350-380 to sie zblizysz do desktopowego x700 i wydajnosc w grach zauwazalnie ci pojdzie do gory.

ps. hmmmmm zastanawiam sie czy wspoldzielny RAM to nie jest tylko kwestia odpowiedniego biosu do karty graficznej????

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi taktami jest odwrotnie, program wprowadzil mnie w blad, 297mhz jest dla pamieci, rdzen jest na 351, podrzucilem memki do 330 i juz w 2k3 jest 5196pkt

Hm, pojawil sie spory problemik... ;/ laptop dosc mocno sie nagrzewa, a dzis podczas grania w Quake 4 powiesil sie ;/ pomogl tylko reset i od razu kolejne problemy, nie chcial bootowac ;/ co chwile albo reset albo zwis, nawet w biosie zwisl, zdarzylo sie to juz 2 raz, cos jest chyba nie halo, tak raczej nie powinno byc ;( czy to jest podstawa do reklamacji ? pilz hlp ;/

Edytowane przez astray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest tak samo, jak podkrecilem karte to po godzienie w UT2004 lapek sie powiesil i po restarcie znowu zwis. Musialem wylaczyc lapa, otworzylem okno, stanowczo obnizylem temp (wtedy bylo zimno) i po minucie odpalilem, wszystko bylo ok ale juz karty nie krece, pierdziele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi taktami jest odwrotnie, program wprowadzil mnie w blad, 297mhz jest dla pamieci, rdzen jest na 351, podrzucilem memki do 330 i juz w 2k3 jest 5196pkt

Hm, pojawil sie spory problemik... ;/ laptop dosc mocno sie nagrzewa, a dzis podczas grania w Quake 4 powiesil sie ;/ pomogl tylko reset i od razu kolejne problemy, nie chcial bootowac ;/ co chwile albo reset albo zwis, nawet w biosie zwisl, zdarzylo sie to juz 2 raz, cos jest chyba nie halo, tak raczej nie powinno byc ;( czy to jest podstawa do reklamacji ? pilz hlp ;/

Taktowanie karty narzuca producent laptopa. Acer ustawia radeony na 351/300 (FSC najwidoczniej tez) a ASUS 351/330

Jezeli karty montowane w obu laptopach sa identyczne, to maksymalne (stabilne) takty tego Radeona to 445/380 Mhz (przetestowalem:))

U mnie tez komp wisial non stop + blue screeny, kilka dni temu wyciagnalem jedna kosc ramu i na razie spkoj... (tez wisial w windowsie, biosie i unixie)

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonilem dzis do vobisu, pelny profesjonalizm, sprzedawca juz zaklepal mi kolejna sztuke, wymieniaja na miejscu bez zadnych problemow, to sie nazywa fachowa obsluga ;) mam tylko nadzieje ze cala seria nie jest tak felerna, ze trafilem tylko na taki model :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonilem dzis do vobisu, pelny profesjonalizm, sprzedawca juz zaklepal mi kolejna sztuke, wymieniaja na miejscu bez zadnych problemow, to sie nazywa fachowa obsluga ;) mam tylko nadzieje ze cala seria nie jest tak felerna, ze trafilem tylko na taki model :/

napewno trafiles na feler:)

u mnie na O/C 400Gpu / 375Mem nic sie nie wiecha:)

Gram godzinami w q4 i ok 3-4 godzin dziennie w UT-2004, lapek sie nagrzewa, owszem, ale....

lezy na kolanach i ma zasloniety otwor wentylatora:):):) :lol2: :lol:

nic sie nie wiecha i nie resetuje:)

od czasu kupna katuje go dzien w dzien, i zauwazylem tylko ze wiecha sie tylko gdy za bardzo obnize taktowanie karty:)

no i ten wolny dysk, w dodatku glosny... trafila mi sie dziadowska Toshiba 4200 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to w M70 Radeon ma 256mb wlasnej pamieci,zadnych hypermomory.Na stornie ATI nie znajdziesz informacji o hypermemory w x700,jedynie w x1300 i x1400.

Przyjminj nawet ze jest to hypermemory.W tym wypadku podobnie jak ma to miejsce w przypadku kart IGP/UMA mialbys zmniejszana ilosc ramu w inf o systemie(o te 128mb).Moze wypowie sie ktos kto ma notka z hypermemory albo turbocache i rozwieje watpliwosci.. albo i nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy w tych kartach (hypermemory) mozna zarzadzac pamiecia dodatkowa ? tzn. np wylaczyc przydzielanie takiej pamieci ? w biosie nie spotkalem sie z taka opcja, zreszta bios jest baaardzo ubogi.

W zasadzie sa 2 wyjscia (ja takie znam)

1) Wgrac do laptopa odpowiednio starego biosa - ktory nie obsluguje hyper-memory

2) Uzywac starych sterownikow:) catalyst <5.4

Innego software'owego rozwiazania nie znam.

Duzo czasu spedzilem nad doborem odpowiednich sterow dla X700. Najwydajniej karta ta chodzi wlasnie na starych sterownikach.

Zajrzyj do mojego syga na link do 3d marka 2003. Tam widac ze system wykryl karte jako 128MB. Nie pamietam dokladnie jakich sterow wtedy uzylem, ale na pewno byly starsze od 5.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie karty narzuca producent laptopa. Acer ustawia radeony na 351/300 (FSC najwidoczniej tez) a ASUS 351/330

W FS wentylatory nie chodza non stop jak w Acerach i Asusach - stad zapewne przyczyna nizszego taktowania. Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi