Skocz do zawartości
jbpro

Odtwarzanie Filmow Bez Systemu Windows?

Rekomendowane odpowiedzi

np. odpalany nawet z małej CD. CDlinux... kilka kliknięć i masz działający systemik, nie tylko do odtwarzania multimediów. po uruchomieniu systemu z opcją kopiowania do ramu można wyjąć płytę z systemem i napędu uzyać do np. odtwarzania cd czy dvd.

player potrafi wyświetlać napisy, sam systemik jest po polsku i posiada bardzo szybkie środowisko graficzne.

nie ma problemów z montowaniem dysków i napędów, konfiguracją sieci itp.

bez problemu można też słuchać audio. np. radia internetowego.

obraz wersji małej zajmuje coś około 200MB

http://cdlinux.pl/

jest też coś takiego jak GeexBox, to jedynie odtwarzacz, ale nie wiem jak to się sprawuje w praktyce... nie korzystałem

http://www.geexbox.org/en/index.html

Edytowane przez stefe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam;) a wiecie moze panowie jakiego codeka oraz progsa uzyc do odtwarzania filmow divX na starym kompie ??

procek 200, grafa 2mb, ram 64mb. kumpel kupil taki sprzet i chcialby ogladac na tym filmy, no ale ciezko bedzie na tym odpalic standardowe codeki i playery typu vplayer itd. z gory dziki za odp :)

Edytowane przez no_one86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietna sprawa ten MoviX, tylko ze mam maly problem:/ nie moge go zbootowac na kompie u mojego kumpla, bo w biosie nie ma takiej opcji. ma tylko ustawiania bootowania dla dysku c i a :/ pytanie czy mozna odpalic tego MoviX'a za pomoca dyskietki tak jak mozna zbootowac np win98 za pomoca startowki ?? w sieci znalazlem inf ze mozna go zgrac na hdd i go odpalic, ale mi nie o to chodzi. dzieki za pomoc !! pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam sie ze mialem z tym problem, wiec szukalem w necie szczegolowego objasnienia ladowania obrazu na flopa i znalazlem programik o nazwie: rawrite. no i poszlo :) startowka dziala, odpalilem bez problemu moviX'a na moim (nowym) kompie, ale na starym mam problem, byc moze z powodu braku dzwiekowki, albo jest za stary:/ (proc 100, ram 16mb, grafa 1mb) dzis skocze do kumpla i zobacze czy u niego bedzie smigalo. a wiesz moze Zawadaki jakie sa minimalne wymagadania na moviX'a ?? wielkie dzieki za pomoc !!!! spoko gosc z ciebie :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nawet Linux cudów nie czyni, DivX jest dość wymagającym systemem kompresji i bez minimum 450MHz nie ma co myśleć o płynnej animacji, natomiast pamięci musi być minimum 16-32MB (zależnie od wersji, system musi się zmieścić w RAM żeby można było wyjąć płytę startową)

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze VideoLAN ? Jest to dobry player z wlasnymi kodekami ,ktory odtwarza plynnie filmy na slabych kompach. Ale te 200 mhz to i tak troszke malo. Niech sprobuje go podkrecic przynajmniej do tych 300. Co do tego CDLinux to ciekawa sprawa.. ciekawe czy mozna na przyklad postawic serwer FTP na czyms takim :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze VideoLAN ? Jest to dobry player z wlasnymi kodekami ,ktory odtwarza plynnie filmy na slabych kompach. Ale te 200 mhz to i tak troszke malo. Niech sprobuje go podkrecic przynajmniej do tych 300. Co do tego CDLinux to ciekawa sprawa.. ciekawe czy mozna na przyklad postawic serwer FTP na czyms takim :)

nie z dzisiejszymi kodekami, może DivX 3.1 by działał płynnie ale nie 5.x

stare kodeki korzystały co najwyżej z MMX, obecnie normą jest optymalizacja pod SSE, i inne pochodne SIMD

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi