_Mistrz_ Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Czytałem faq na pierwszej stronie, ale nie znalazłem odpowiedzi na to, która płyta jest lepsza i czym się różnią (oprócz chipsetu) te dwa modele DFI LanParty UT NF4 Ultra-D i DFI LanParty UT NF4-D. Poszukuje właśnie płyty pod s939 i nie wiem co wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Czytałem faq na pierwszej stronie, ale nie znalazłem odpowiedzi na to, która płyta jest lepsza i czym się różnią (oprócz chipsetu) te dwa modele DFI LanParty UT NF4 Ultra-D i DFI LanParty UT NF4-D. Poszukuje właśnie płyty pod s939 i nie wiem co wybrać.-D ma troche mniejsze wyposazenie w pudelku....A plyta jest taka sama..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Pierwsza strona post nr2: Różnice między wersjami DFI LP NF4: DFI LP NF4-D * nForce 4 * 1x Gigalan * SATA1 (4szt) DFI LP NF4 Ultra-D * nForce4 Ultra * 2x Gigalan * SATA1 i 2 (4szt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Pierwsza strona post nr2: Różnice między wersjami DFI LP NF4: DFI LP NF4-D * nForce 4 * 1x Gigalan * SATA1 (4szt) DFI LP NF4 Ultra-D * nForce4 Ultra * 2x Gigalan * SATA1 i 2 (4szt) Faktycznie, nie zauważyłem, czyli ultra lepsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Lepiej wyposażona a różnica w cenie to kilka złotych (według skąpiec.pl to jakieś 2PLN:). IMO Warto dopłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 To sata(1) w -D to paranoja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) Przy RAID0 2xHDD SATA1 w zupełności wystarcza. Przy konfiguracjach RAID5 - 3x/5xHDD SATAII może być już wąskim gardłem, ale to już inna bardziej zaawansowana historia :wink: Z drugiej strony od czego są ołówki, ten wymysł w postaci SATA1 to pomysł nVidii - nForce4 Standard :wink: Edytowane 14 Października 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darok Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 panowie prosze o pomoc chce zmienic ram na 2 giga i nie wiem co zrobic dokupic do tych kosci nastepna pare czy sprzedac i kupic 2 x 1 gb jak to bedzie dzialac na tej plycie procesor musi chodzic na 2,6 tak jak teraz pracuje konfiguracja jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 2Fast Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Orientuje sie ktos jak Semprony 3400+ chodza na SLI-D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 no kumpel ma problem bo ma nowa mobo i sempka 3k i stary bios nie bootuje monitor nie dziala bios 623-3 sciagniety ale pytanie jak go wgrac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Przy konfiguracjach RAID5 - 3x/5xHDD SATAII może być już wąskim gardłem, ale to już inna bardziej zaawansowana historia :wink: Mylisz się, możesz podłączyć nawet RAID 50 a i tak tryb SATA1 nie będzie wąskim gardłęm, a to z tej przyczyny że każdy dysk SATA ma swój oddzielny kanał SATA. Czyli każdy jeden dyska ma do dyspozycji swoje 150MB/s (SATA1) bądź 300MB/s(SATA2). Jedyne wąskie gardło będzie wtedy jak dyski przyspieszą powyżej tej granicy nie tylko w trybie burst ale i w normalnym odczycie. Niestety to się nie zapowiada szybko, więc pewnie zdążymy przejść już na SATA 3. End OT:D no kumpel ma problem bo ma nowa mobo i sempka 3k i stary bios nie bootuje monitor nie dziala bios 623-3 sciagniety ale pytanie jak go wgrac?Pozostaje do wyboru: - pożyczyć procek i wgrać BIOS - iść z kostką do kogoś z programatorem - iść z kośtką do kogoś z takim samym mobo i zflashować - zrobić HOT-FLASH na innej mobo ale to trochę więcej ceregieli. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 heja :) tak chce się tylko przywitać i oswoić Was z myslą że mogę lekko przyatować w przyszłym tygodniu ;) zbliżasię do mnie nf4ultra-d + opek 3000mhz @ 1,44v, jako memorki wystąpią geile ultrax @ bh5utt, na cpu wyląduje ninja pierwsze pytanie - słyszałem że jadąc w dół dzielnikiem mem trzeba coś przestawić,, (max async i coś jeszcze) ktoś podpowie ? może kilka rad jak się zająć bh odpowiednio ? ;] planuje 9x 320-330, pamięć pewnie 230-240 2-2-2 jakoś sobie poradzi, czyli mem na 133 i ht w góre (jak dobrze szacuje ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Read Preamble i Max Async Latency - przy o/c raz ustawiłem, podczas krecenia chodzily jak skala. Jest fajny plik excelowy Mardoka gdzie wpisujesz htt, mnozniki itd. - wszystko co trzeba wylicza jesli chodzi o krecenie RAM'u :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Jest caly FAQ Mardoka na pierwszej stronei co i jak ustawic na winbondach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 (edytowane) Z ciekawostek, obsadziłem pomarańczowe banki HyperX'ami z podpisu - 2x256, a do żółtych włożyłem Kingston'y Value 2x512 na Moselach (na dodatek dwustronne). Ustawienia alph na auto i by SPD. Ze względu na obsadzenie wszystkich banków i dwustronne pamiątki chodzą na 333MHz i 2T. Ale może jutro coś pokombinuję :wink: System chodzi stabilnie. SP2004, Memtesta pamięci przechodzą bez problemu. W sumie 1,5GB RAM znacznie zwiększa komfort pracy np. MS SQL Srv, MySQL, MS Virtual PC czy szybkie ładowanie plansz w HL2 :) Edytowane 18 Października 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 (edytowane) Coś mi się wydaje, że możemy się spodziewać wizyty -=Melina=-. Ostatnio zrobił bios pod SLi-DR eXpert z myślą o TCCD. Na DFI-street i na HSlab można znaleźć info. Link z HSlab nie działa, ale na DFI-street jest link pod rapidshare.de, który jest sprawny. Dzięki temu moje TCCD w końcu pojechały na 290 przy normalnyc timingach :D Edytowane 19 Października 2006 przez Hirotaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by Merlin Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Coś mi się wydaje, że możemy się spodziewać wizyty -=Melina=-. Ostatnio zrobił bios pod SLi-DR eXpert z myślą o TCCD. Na DFI-street i na HSlab można znaleźć info. Link z HSlab nie działa, ale na DFI-street jest link pod rapidshare.de, który jest sprawny. Dzięki temu moje TCCD w końcu pojechały na 290 przy normalnyc timingach :D Witam serdecznie wszystkich user Hirotaro ciebie szczegulnie witam DFI Expert 10.07.06 by Merlin :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Witam serdecznie wszystkich user Hirotaro ciebie szczegulnie witam DFI Expert 10.07.06 by Merlin :wink: A jest cos Twojego pomyslu pod Ultre-D?? Nie kazdy ma experta;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Witam! Dzisiaj zmienilem DFI nf3 na nf4. Mam kilka pytan na wstepie... Jak wlacza sie komputer lub resetuje to wiatraki chodza przez 2 sekundy na full obrotach... Mozna wylaczyc ta automatyczna kontrole obrotow wiatrakow? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Tak, przez dwie sekundy wentylatory pracują na pełnych obrotach. Zawsze możesz ustawić na własne progi temperatur, tak czy inaczej zawsze jakiś tam automat jest :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Tak, przez dwie sekundy wentylatory pracują na pełnych obrotach. Zawsze możesz ustawić na własne progi temperatur, tak czy inaczej zawsze jakiś tam automat jest :wink: Dzieki za odpowiedz, a jeszcze jedno pytanko...czy musze podpiac 2 wtyczki do plyty glownej (molexy jak od HDD i FDD)? Aha, bios "19/01/2005 Final" jest sprawdzony i mozna go smialo wgrywac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 oba muszą byc wpięte, a najnowszy bios jest z 2006/04/06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Dzieki za odpowiedz, a jeszcze jedno pytanko...czy musze podpiac 2 wtyczki do plyty glownej (molexy jak od HDD i FDD)? To zależy, ja nie wpinałem i po ponad pół roku wpiąłem i nie zauważyłem żadnej różnicy w stabilności czy o/c płyty. Na pewno jest to wymóg przy SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anubis76x Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Witam Mam płytę główną DFI NF4 (bez ultra ale po modzie - zamalowaniu 2 mostków co miało skutkować odblokowaniu SATA II, wyświetla mi się na starcie NF 4 ULTRA ;D) i procesor AMD Athlon Venice 3000+ puszczony stabilnie na 2700Mhz przy napieciu 1.55V i HTT 300, mnoznik 9x. Problem w tym ze chcialbym aby moja pojedyncza pamiec 1GB (Netlist) pracowala chodz z czestotliwoscia zblizona do 200Mhz (2x200Mhz) na razie dziala z czestotliowoscia zaledwie 150.8 Mhz x2 na dzielniku 100. Gdy ustawiam w Biosie dzielnik 133 czy inny to mimo ze pokazuje mi ze pamiec pracuje w czestotliwoscia ok 400Mhz to komputer zawiesza sie przy ladowaniu BIOS'a, kabinowalem juz z roznymi ustawieniami dla pamieci nawet tymi co podawali mi osoby z grup dyskusyjnych ale to nie pomaga.... i jedynie przy dzielniku 100 komputer dziala mi OK. W tym momencie CPU-Z pokazuje mi takie ustawienia pamieci (wzialem wszystko na razie na auto): Northbridge nVidia nForce4 rev. A3 Southbridge nVidia nForce4 MCP rev. A3 Memory Type DDR Memory Size 1024 MBytes Memory Frequency 150.8 MHz (CPU/18) CAS# 2.5 RAS# to CAS# 2 RAS# Precharge 2 Cycle Time (tRAS) 5 Bank Cycle Time (tRC) 7 DRAM Idle Timer 16 Command Rate 1T ------------------------------------------------------ Memory SPD ------------------------------------------------------------------------------ DIMM #1 General Memory type DDR Manufacturer (ID) Netlist (7F7F7F1600000000) Size 1024 MBytes Max bandwidth PC3200 (200 MHz) Part number NL91272D64082-D32K Attributes Number of banks 2 Data width 72 bits Correction ECC Registered no Buffered no EPP no Timings table Frequency (MHz) 166 200 CAS# 2.5 3.0 RAS# to CAS# delay 3 3 RAS# Precharge 3 3 TRAS 7 8 -------------------------------------------------------------- Chipset ------------------------------------------------------------------------------ Northbridge nVidia nForce4 rev. A3 Southbridge nVidia nForce4 MCP rev. A3 Memory Type DDR Memory Size 1024 MBytes Memory Frequency 150.8 MHz (CPU/18) CAS# 2.5 RAS# to CAS# 2 RAS# Precharge 2 Cycle Time (tRAS) 5 Bank Cycle Time (tRC) 7 DRAM Idle Timer 16 Command Rate 1T Sama płyta główna wygląda tak: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=521-5 na stronie DFI nie ma tak wygladajacej plyty, bios mam najnowszy od DFI NF4. mur.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) najnowszy bios jest z 2006/04/06"The BIOS Upgrade for SST 49LF040B LPC flash ROM Only" Co mam przez to rozumiec? Moge wgrac go normalnie (zgrywam na dyskietke i z niej boot'uje)? Edytowane 22 Października 2006 przez DeeJayWaski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) Jeszcze pytanko odnosnie temperatur...PWM nie schodzi mi ponizej 50*C :huh: Chipset oscyluje w granicach 47-51*C! Chyba cos nie tak. Druga sprawa, nie moge ustawic przy 9x300 div 133, jedynie na div 100 startuje, a przeciez 133 daje ramom 193Mhz czyli mniej niz default :blink: Edytowane 22 Października 2006 przez DeeJayWaski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anubis76x Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Jeszcze pytanko odnosnie temperatur...PWM nie schodzi mi ponizej 50*C :huh: Chipset oscyluje w granicach 47-51*C! Chyba cos nie tak. Druga sprawa, nie moge ustawic przy 9x300 div 133, jedynie na div 100 startuje, a przeciez 133 daje ramom 193Mhz czyli mniej niz default :blink: Nie aktualne ;) juz dziala na 194Mhz x2 i cl 2.5 dzielnik 133 HTT 300 HT3 ps. any wstal przy div 133 trzeba Ram ustawic: Timings table CAS# 3.0 RAS# to CAS# delay 3 RAS# Precharge 3 TRAS 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Jeszcze pytanko odnosnie temperatur...PWM nie schodzi mi ponizej 50*C :huh: Chipset oscyluje w granicach 47-51*C! Chyba cos nie tak. Druga sprawa, nie moge ustawic przy 9x300 div 133, jedynie na div 100 startuje, a przeciez 133 daje ramom 193Mhz czyli mniej niz default :blink: Na radiatorki mosfetów i Zalmana na chipsecie masz dobry nawiew w obudowie :?: U mnie PWM nie przekracza 47-48C, a chipset max 46C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 Potrzebuje neizawodny programik pod winde zebym mogl bez problemu obnizyc speeda mojego procka i napiecie na nim. Clockgen'a probowalem - obniza dzielnik i zegary ale nie napiecie :( Mozecie cos polecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...