Skocz do zawartości
Hanu

Dfi Lanparty Nf4 (wszystkie Modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z DFI LP ULTRA - po nocy nie wstaje... trzeba restertowac..

ktos ma podobny problem :

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2384382

probowalem juz prawie wszystkiego...

ktos moze pomoc?

Witam! Ja rowniez zauwazylem taki problem...NIe moge sobie z nim poradzic, dopiero kilka krotny reset cos daje a to nie jest normalne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ja rowniez zauwazylem taki problem...NIe moge sobie z nim poradzic, dopiero kilka krotny reset cos daje a to nie jest normalne!

czyżby ukryta wada naszych płyt się ujawnia?

pytanie tylko czy da sie to na gware posłać i czy uwzględnią..

a nie odpiszą: "u nas płyta działa..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wystepowal podobny problem gdy "Max Async Latency" po zabawie z o/c zostawilem na innej wartosci i totalnie o tym zapomnialem.. ujawnilo sie to po jakis 2-3 dniach.. teraz jest przestawione na inna wartosc i problem nie wystepuje ..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wystepowal podobny problem gdy "Max Async Latency" po zabawie z o/c zostawilem na innej wartosci i totalnie o tym zapomnialem.. ujawnilo sie to po jakis 2-3 dniach.. teraz jest przestawione na inna wartosc i problem nie wystepuje ..

pozdro

witam

wszystko fajnie że u ciebie akurat już jest ok, ale nie u wszystkich, jak możesz podaj konfiguracje pamięci w biosie jaką posiadasz, przy której w/w problem nie występuje, dzięki i pozdrawiam.

athlon64 1800@2520

dfi lanparty nf4 ultra-d

galaxy 7600gs

2x512 twinmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki dylemat, czy by nie wywalić stacji dyskietek z komputera, i teraz mam takie pytanie czy ta dyskietka ze sterownikami Sata

jest mi potrzebna i czy kiedyś mi się przyda, bo ostatnio jak stawiałem system to jej nie używałem.....

I drugie moje pytanie, czy mogę podpiąć 2 wentylatory bezpośrednio do jednego gniazda FAN ??i czy naraz można regulować ich obroty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki do RAID'a możesz zintegrować z obrazem z płyty instalcyjnej WinXP (jeśli używasz) np. nLite'em.

W przypadku SATA WinXP SP2 od razu widzi dysk.

Stacji dyskietek nie używam od ponad roku. Jako zamiennika FDD np. do wgrania BIOS'u używam pendrive'a.

Nigdy nie podpinałem dwóch wentyli pod jedno gniazdko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Cienki jestem w oc i nie mogę znaleźć w opcjach płyty command rate, a muszę pokombinować z pamięciami bo mam słabe i ciągle w memteście wywala błąd, może przy 2T będzie lepiej, teraz jadę na: vcore 1,45V, vdimm 2,7V, chipset 1,6V i ostatnie 1,3V.

Jeśli ktoś ma podobny sprzęt proszę o rade (9x290 pamięci 217,5 błąd, 9x280 pamięci 210 błąd).

Zmieniałem timingi z 2,5-3-3-8 na 3-4-4-8 i też błąd.

Procek testowałem też na 2700 MHz 9x300 i sp2004 przechodzi bez problemu na 1,525V ponad 2h

venice 1800@2610

dfi lanparty nf4 ultra-d

2x512 twinmos

galaxy 7600gs 256M

Edytowane przez mariomc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Cienki jestem w oc i nie mogę znaleźć w opcjach płyty command rate, a muszę pokombinować z pamięciami bo mam słabe i ciągle w memteście wywala błąd, może przy 2T będzie lepiej, teraz jadę na: vcore 1,45V, vdimm 2,7V, chipset 1,6V i ostatnie 1,3V.

Genie Bios Setting -> DRAM configuration -> Command Per Clock. Enable=1T, Disable=2T.

Jeśli ktoś ma podobny sprzęt proszę o rade (9x290 pamięci 217,5 błąd, 9x280 pamięci 210 błąd).

Zmieniałem timingi z 2,5-3-3-8 na 3-4-4-8 i też błąd.

Spróbuj podnieść vdimm, do 2,8V nic nie powinno się stać. Pokombinuj też MAL/RP, spróbuj może Tref=4128. Polecam zapoznanie się z opisem timingów na 1 stronie tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genie Bios Setting -> DRAM configuration -> Command Per Clock. Enable=1T, Disable=2T.

Spróbuj podnieść vdimm, do 2,8V nic nie powinno się stać. Pokombinuj też MAL/RP, spróbuj może Tref=4128. Polecam zapoznanie się z opisem timingów na 1 stronie tego tematu.

dzięki wielkie, biorę się do zabawy, czytałem 1 stronę, ustawienia dawałem podobne, ale nie rozwiązało to problemu, no cóż pamiątki mam słabiutkie i pewnie oc 0, dlatego muszę celować w 200 MHz, a przy mnożniku procka 9 (na 2600 - 2700 MHz) ciężko jest optymalnie mi je ustawić, jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź.

witam ponownie, porady pomogły, w tej chwili po kilku testach nie mam błędu, zastosowałem parę ustawień z 1 strony i dałem większe napięcie na pamiątki 2,8V (ok przy 290x9=2610 MHz, timingi 2,5-3-3-8 1T), teraz zobaczę przy 300x9.

Edytowane przez mariomc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wszystko fajnie że u ciebie akurat już jest ok, ale nie u wszystkich, jak możesz podaj konfiguracje pamięci w biosie jaką posiadasz, przy której w/w problem nie występuje, dzięki i pozdrawiam.

athlon64 1800@2520

dfi lanparty nf4 ultra-d

galaxy 7600gs

2x512 twinmos

hmm wiesz.. da roznych pamieci wystepuja rozne wartosci no ale dobra prosze..

Dołączona grafika

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I drugie moje pytanie, czy mogę podpiąć 2 wentylatory bezpośrednio do jednego gniazda FAN ??i czy naraz można regulować ich obroty??

A co to za problem, sam mam podpiete pod CPU dwie Akasy co sa na chlodnicy i moge spokojnie je regulowac z SG, oczywiscie troche wolniej sie kreca, ale i tak na fulla ich nie uzywam. Kabelek od obrotow podprowadzilem od jednego z nich i mam odczyt jakby z dwoch, bo przeciez oba kreca sie tak samo szybko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

mam taki problemik

wlaczam kompa i po chwili slysze pisk nie wykrycia grafy, i faktycznie obraz czarny, monitor uspiony, ale sysze ze dysk sie mieli i nagle slychac dzwiek odpalanego windowsa :)

wie ktos jak to naprawic ?

dodam ze dzieje sie tak 1 raz na okolo 10 odpalen kompa

pozdrawiam piatkowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem:

kiedy odpalam kompa to słyszę dośc długie 'piiiik' w niedużych odstępach czasowych... Diody się świecą i pokazują, że

DETECTED: VGA, CPU, DRAM

i w tle ciągle słychac piszczenie spekarera...

w manualu nie ma co to może oznacząć :/

Komp:

DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

SanDiego 3700+

X300SE-X Asus (w 1 slocie PCI-E)

Samsung DDR266 512MB RAM (w 1 slocie RAMu) [kręci się do DDR466 :D)

LOGIC 350W

O 'so chozi' ?\

---EDIT---

po wyjęciu grafy piszczy nadal tak samo, po wyjęciu ramu (karta siedzi w slocie) piszczy tak samo... zdesperowany jestem! ... mogło się coś uszkodzić podczas wysyłki? Oo

Wszystkie dodatkowe zasilania są podłączone...

Edytowane przez Matius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządna instrukcja mierzenia napięć :)

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

Jeśli zasiłka ma za słaby amperaż na linii 12V, a same napięcia rozjeżdżają się to nie masz wyjścia i musisz zmienić zasiłkę.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządna instrukcja mierzenia napięć :)

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

Jeśli zasiłka ma za słaby amperaż na linii 12V, a same napięcia rozjeżdżają się to nie masz wyjścia i musisz zmienić zasiłkę.

Problem zazezgnany :P (btw. zasilacz ma bdb napięcia ;] sprawdanie miernikiem :P)

Okazało się, że... mój RAM się nie zgrywa coś z DFI :/ zapomniałem wczesniej dodać, że RAM jestz ECC ... ale czemu na K8NS mi działało a teraz nie? Wie ktoś czy da się coś ustawić aby RAM działal? Czy mam to sprzedac ?:P

Pełna nazwa RAMu:

Samsung

CN 0449

PC2100R - 2531 - Z

M312L6420ETS - CB0

512MB DDR PC2100 CL2.5 ECC

Edytowane przez Matius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dfi nie odpalisz ecc , juz pare osob probowalo . ta plyta poprostu takich pamieci nie obsluguje , wiec nawet nie masz co probowac :)

A szkoda... (no, ale żeby K8NS obsługiwała! a DFI nie! Skandal :E)

Więc sprzedaje ten RAMik (kręci się do DDR46 przy ostrych timingach :) ) i kupuje inny... nie mam wyjścia :/

---EDIT---

Jaki RAM, tak do 200zł najlepiej kupić? :P Chce miec pewnośc o/c :)

Edytowane przez Matius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DFI na zadnym BIOSIE z tego co mi wiadomo ECC nie bedzie dzialac, a juz co do samego BIOSU to przeciez mozesz wgrac i potestowac OC i stabilnosc. Jesli bedziesz zadowolony to sobie go zostawisz, jesli nie to wrocisz do poprzedniego. Innej metody nie wynaleziono niz wlasny test na swoim sprzecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dupka :P chce ktos kupić taki RAM? ;] dobrze się kręci, do K8NS jak znalazł :P

Denne to... SanDiego ma kontroler ECC, ale mobo nie uznaje ECC...

A O/C na razie nie robie bo... mój cooler to prowozr0oka zrobiona z dwóch radiatorów od P3 + 4 wiatraczki :E niedługo przyjdzie BOX Cooler a w grudniu wreszcie będe miał normalne chłodzonko :)

Znając zycie to chłodzenie na NB tez będe musiał zmienić...

A teraz zadam pytanie... Jaki RAM do ok. 200zł byłby najlepszy do DFI i kręcenia? :P Potrzebna mi 1x512MB i minimum DDR400 :) (może ktoś ma na sprzedaż?) Myslałem nad TwinMOS 512MB DDR400 na kościach MTEca lub TwinMOS Twister...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi