pr1nce Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 wiałem na ten mosfet Fanderem 120mm z odleglosci 5cm a i tak byl goracy! :) parzył w palce (zworka na 5v, w biosie napiecie dla pamieci 3.4v) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) wiałem na ten mosfet Fanderem 120mm z odleglosci 5cm a i tak byl goracy! icon_smile3.gif parzył w palce (zworka na 5v, w biosie napiecie dla pamieci 3.4v) A u mnie wiał tylko skromny Revoltec Dark Red 80mm i przy bodajże 3,6v był mniej niż gorący ale bardziej niż mocno ciepły ;] Edytowane 20 Marca 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 wiałem na ten mosfet Fanderem 120mm z odleglosci 5cm a i tak byl goracy! :) parzył w palce (zworka na 5v, w biosie napiecie dla pamieci 3.4v) „Gorący” czy „Mocno Ciepły” to tylko subiektywne odczucia i dla każdego człowieka mają inną wartość rzeczywistą wyrażaną w konkretnej skali np. stC. Tak więc sądzę iż najlepszym rozwiązaniem było by samemu sprawdzić jak płyta zachowuje się na linii +5v czy się wiesza lub czy dzieją się inne cyrki i dopiero po pozytywnej odpowiedzi na to zagadnienie zacząć z podnoszeniem napięcia na linii +3.3v bo skoro DFI samo z siebie umożliwia pracę z napięciem większym niż 3.2v to czemu z tego nie skorzystać w pierwszej kolejności, bo jak na razie wywnioskowałem z twoich postów iż jedynym problemem jest za duża temperatura według ciebie układu zasilającego. Wiele osób pracowało i pracuje z napięciem z linii +5v od wielu miesięcy bez żadnych problemów. Hym ale żem się rozpisał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Mam bardzo dziwny problem z mobo(?): zjarał mi się zasilacz (najnormalniej w świecie sie wyłączył) reszte części sprawdziłem u kumpla (proc, ram) z płytą był problem - po naciśnięciu przycisku diody mignęły i na tym koniec, wyglądało to troche jak zwarcie. Stwierdziłem, że zasilacz pociągnał za sobą płyte a że było po gwarze na allegro upolowałem identyczną. Ale po złożeniu kompa z nową płytą efekt jest taki sam :| diody migną raz, wentyl drgnie i tyle. Wygląda to tak jakby brakowało mu 'mocy' do startu. Nie wiem jak to ugryźć, zasiłka nowa, proc działa ram też... o co może tu chodzić?? Uziemienie? Z budą coś nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Mam bardzo dziwny problem z mobo(?): zjarał mi się zasilacz (najnormalniej w świecie sie wyłączył) reszte części sprawdziłem u kumpla (proc, ram) z płytą był problem - po naciśnięciu przycisku diody mignęły i na tym koniec, wyglądało to troche jak zwarcie. Stwierdziłem, że zasilacz pociągnał za sobą płyte a że było po gwarze na allegro upolowałem identyczną. Ale po złożeniu kompa z nową płytą efekt jest taki sam :| diody migną raz, wentyl drgnie i tyle. Wygląda to tak jakby brakowało mu 'mocy' do startu. Nie wiem jak to ugryźć, zasiłka nowa, proc działa ram też... o co może tu chodzić?? Uziemienie? Z budą coś nie tak? Rzeczywiście dziwny przypadek ale to już standard na DFI, osobiście polecił bym następujące czynności: 1. Długo trwały C-Cmos, mimo iż to inna mobo. 2. Odłączenie wszystkiego co nie jest potrzebne do uzyskania posta (napędy, hdd, itp.) 3. Złożenie wszystkiego na „pajączka” gdzieś na biurku. 4. Sprawdzenie na innym CPU, Ramie oraz Grafice. 5. Ewentualnie użycie innego zasilacza. Czy coś z tego pomoże ciężko mi powiedzieć gdyż przypadek raczej rzadki ale przynajmniej ja bym tak próbował w taki sposób „walczyć” ze sprzętem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Elo! Miałem podobny przypadek. Tyle ze ja składałem sobie całego nowego kompa. Czesci kupilem od www_arche_pl na allegro. No nareszcie wszystko do mnie przyszło - wszystko ok. Złożyłem kompa, odpalam a tu co......? NIC. Nie odpalił. Cmos nie pomógł :/ już sie wkurzyłem. Przyjrzałem się całemu sprzęciorowi przy odpalaniu tak jak mówisz wentylatory jakby drgnęły a diody diagnostyczne tylko mrygnęły i kicha. Nic poza tym. W[ciach!].... sie na maxa. Bo czlowiek kupuje nowy sprzęt a tu taka lipa... Obejrzałem sobie dokładnie moją ukochaną LP Ultra-D i co moje oczy widzą?..... Nad slotami ram kondensator jest przekrzywiony, na pierwszy rzut oka wszystko spoko tylko kondzior sie przekrzywił ale spojrzałem na niego dokładnie i zobaczyłem ze nóżki są z niego wyrwane, nie do końca ale były lekko wyciągnięte z korpusu. Dzwonie do ARCHE i mówie ze plyta jest padaka bo reszte czesci sprawdzilem na kompie kumpla to kazal odeslać. Odeslałem i powiedział ze rzeczywiście jest padnięta i czy chce inną czy tą samą(później tam wyszlo coś ze nie mają płyt, tylko jedna z kompa na wystawie-ze pracowała...coś tam coś tam) ale wziąłem ją to spuścił mi 50zł i gwara jak na nową 24mies.) mobo przyszla, zlozylem sprzet i ... wszystko PACA. Oto moja długa historia. Ogólnie zamieszanie przez to że sprzedali mi jakąś używaną i do tego uszkodzoną płyte. Pudełko było otwarte, radiatorek wypalcowany. Wogóle masakra :-/. A żeby było jeszcze śmieszniej kable IDE były w folii nie oryginalnie zapakowane. Tzn. bardzo brzydko folia była zgrzana. Jakby to ktoś lutownicą robił. Nie spodziewałem się tego po tym użytkowniku. Na początku myślałem ze to zasilacz (też nowy tagan 530-U15). Podobnie jak u Ciebie sie zachowywała płyta ale jak sprawdzałeś na innej i jest to samo to znaczy ze jest również walnięta albo nie wiem. pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 @Pc juice Sposób jak odpalić: -wcisnąć przycisk ON -czasem zapala sie kontrolka w obudowie kompa,ale nic dalej się nie dzieje, -wcisnąć i przytrzymać On przez jakieś 10-15 sekund -kontrolka gaśnie, -znowu On-komp odpala. Raz na jakiś czas komp się nie włączy, powtarzasz ww. czynności i zaskoczy. Sprawdzałem na 3 DFI, 2 z nich były z Arche (w tym moja) i na każdej to działa do dziś-ja korzystam tak z komputera od listopada. Możesz też cofnąć się kilkanaście postów wstecz, jest przetłumaczone ze streetdfi jak zrobić long clear cmos-może to coś da... @tOMeCK Za ile kupiłeś ultrę od Arche ?? W czasie wielkiego kryzysu sprzedawali za ponad 500zeta :lol2: na świstaku... Obejrzę u siebie te kondziory-też nie są zbyt ''prostopadle'' do płyty... Jeszcze raz @Pc juice Masz teraz 2 płyty?? Patrz moja sygnaturka :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Sposób jak odpalić: -wcisnąć przycisk ON -czasem zapala sie kontrolka w obudowie kompa,ale nic dalej się nie dzieje, -wcisnąć i przytrzymać On przez jakieś 10-15 sekund -kontrolka gaśnie, -znowu On-komp odpala. O której kontrolce mówisz?? Jak nacisnę power'a migną 4 czerwone ledy, wentyle drgną i kicha. Jak przytrzymam przycisk to komp próbuje wystartować co 3sek w kółko. Przy odłączonym zasilaniu chyba nie ma co próbować. Na dfi street znalazłem coś o szybkim wciskaniu powera :huh: Poza tym nie jestem jedyną osobą która ma ten sam problem, z tym że nie potrafie go rozwiązać :/ Masz teraz 2 płyty?? Patrz moja sygnaturka :lol2: :lol2: :lol2:Tak, mam 2 sli które zachowują się identycznie :| i nie wiem czy obydwie są sprawne czy padnięte. Ps. "long clear cmos'a" nie zrobie gdyż nie moge odpalić płyty :D Edytowane 22 Marca 2007 przez Pc juice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Ps. "long clear cmos'a" nie zrobie gdyż nie moge odpalić płyty icon_biggrin3.gif Jak długo kompa zostawisz bez zasilania to potrafi sie odpalić za 1 razem.... (a w instrukcji wyżej masz do 24 godzin), jak odpali jest powód do radości... O której kontrolce mówisz?? Mówię o kontrolce w obudowie sygnalizującej włączenie komputera, niektórzy mówią żeby obserwować diodę która jest przy gnieździe 24pin, ale u mnie się zdarzało, że kontrolka ON(ta w obudowie) świeciła, a ta przy gnieździe nie. Jak się nic nie zapali to wciśnij ON, puść , potem trzymaj kilkanaście sekund, puść i znowu wciśnij i ma odpalić... Ps. Jak włączasz zasilacz to ta dioda przy 24pin też się zapala?? Ja jak nie wiedziałem o.c.b. pstrykałem przyciskiem ON w zasilaczu do momentu, aż ta dioda zaskakiwała i wtedy się odpalał normalnie. Sorki za lakoniczne tłumaczenie ale już padnięty jestem... Edytowane 22 Marca 2007 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 No właśnie wtedy kupiłem ją na świstaku i jeszcze zepsutą. Masakra :) Najdroższa DFI na rynku :P Ale później mi zszedł na 450 bodajże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Mówię o kontrolce w obudowie sygnalizującej włączenie komputera, niektórzy mówią żeby obserwować diodę która jest przy gnieździe 24pin, ale u mnie się zdarzało, że kontrolka ON(ta w obudowie) świeciła, a ta przy gnieździe nie. Jak się nic nie zapali to wciśnij ON, puść , potem trzymaj kilkanaście sekund, puść i znowu wciśnij i ma odpalić... Ps. Jak włączasz zasilacz to ta dioda przy 24pin też się zapala?? Ja jak nie wiedziałem o.c.b. pstrykałem przyciskiem ON w zasilaczu do momentu, aż ta dioda zaskakiwała i wtedy się odpalał normalnie. Sorki za lakoniczne tłumaczenie ale już padnięty jestem... Palą się obydwa żółte ledy, pod slotami na samym dole i obok slotów ram - zawsze. Jak nacisnę powera jedynie migną, nie mam czegoś takiego że któraś z żółtych nie świeci... czy trzymam wciśniety przycisk, czy wciskam jak głupi efekt jest taki sam. Sam nie wiem co o tym myśleć, może mój enermax nie lubi dfi :mur: Ps. lakoniczne tłumaczenie jest najlepsze :);) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 No właśnie wtedy kupiłem ją na świstaku i jeszcze zepsutą. Masakra :) Najdroższa DFI na rynku :P Ale później mi zszedł na 450 bodajże 450 ?? stary to Ci zajeb**** obnizkę zrobili :D Mi dziewczyna na urodzinki kupiła tą płytę za bagatela 580zeta. Ponoć wcześniej powiedziałem, że chce tą płytę-tylko wcześniej było taniej... Ale jak to staropolskie przysłowie mówi: darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby... A DFka z tym małym mankamentem jest do znisienia... 1.Palą się obydwa żółte ledy... 2.może mój enermax nie lubi dfi :mur: 1.Z taką sytuacją się nie spotkałem... że palą 2LEDy, a zaskoczyć nie chce. Zwyklę któryś musiałem przymuszać... :lol2: 2.Browar w łapkę i do kumpla zasiłkę pożyczyć na 20 minut :-P :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 1.Z taką sytuacją się nie spotkałem... że palą 2LEDy, a zaskoczyć nie chce. Zwyklę któryś musiałem przymuszać... :lol2: 2.Browar w łapkę i do kumpla zasiłkę pożyczyć na 20 minut :-P :-P Dlatego też spróbuję wymienić go na Tagana, nie ma to jak czarny kozak ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 W twoim wypadku próbował bym raczej odpalić DFI na innych częściach niż biegać ze swoimi po znajomych. Jak zapewne starsi użytkownicy tej że płyty wiedzą lubi mieć ona swoje kaprysy które nie jedno krotnie potrafią przysporzyć bólu głowy, wiec skoro masz dwie różne płyty które zachowują się identycznie logicznym wnioskiem było by iż winowajcą jest zupełnie inna cześć. Najlepiej było by wsadzić do DFI zupełnie inny procesor, ram i kartę graficzną no i zasilacz też nie zaszkodzi, bo żeby dwie mobo padły w identyczny sposób to trzeba mieć naprawdę wielkiego pecha. PS. : Przebudowałem trochę FAQ dodałem brakujący temat o biosie w innym poście bo w oryginalnym się już nie zmieścił ze względu na ograniczenie ilości znaków (tak przypuszczam) i to była chyba moja ostatnia zmiana w FAQ gdyż rozstaję się z tą płytką na dobre, ale trzeba przyznać że służyła wiernie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 (edytowane) W twoim wypadku próbował bym raczej odpalić DFI na innych częściach niż biegać ze swoimi po znajomych. Jak zapewne starsi użytkownicy tej że płyty wiedzą lubi mieć ona swoje kaprysy które nie jedno krotnie potrafią przysporzyć bólu głowy, wiec skoro masz dwie różne płyty które zachowują się identycznie logicznym wnioskiem było by iż winowajcą jest zupełnie inna cześć. Najlepiej było by wsadzić do DFI zupełnie inny procesor, ram i kartę graficzną no i zasilacz też nie zaszkodzi, bo żeby dwie mobo padły w identyczny sposób to trzeba mieć naprawdę wielkiego pecha.Każdą część, poza grafą sprawdzałem i są sprawne (na szczęście) ale o ile się nie mylę każda płyta musi wystartować "goła" Mam nadzieję, że jest to kolejny kaprys i po prawie półtora roku użytkowania znów sie dogadamy ;) Ps. Mardok przesiadasz się na intela? :> Edytowane 23 Marca 2007 przez Pc juice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Mardokowi chodzi o to, żeby włożyć cały osprzęt inny: inny proc, grafa itp. (...) Na co innego mógłby się przesiąść jak nie na Intela :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Wam tez nie chodzi dzielnik pamieci "180Mhz 9:10" ?? Smigaja wszystkie, a jak daje ten, to pozostaje ustawiony ten co byl ostatnio. Bios najnowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 U mnie działa, cały czas jadę na tym dzielniku i najnowszym biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 U mnie również dzielnik 180mhz działa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Kurde, to co jest grane. Akurat ten dzielnik by mnie najbardziej urzadzal :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Może przeszkadza mu 4x256 - strzelam Chyba że sprawdzałeś inne kombinacje np. 2x256 lub 1x256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nie nie, mam troche nieswieza sygnaturke. Teraz siedze na 1x512MB GoodRam. Moze to dlatego, ze jest to kosci dwostronna. Nie wiem, na dniach bede mial 2x512mb Samsung UCCC, to bede sie bawil dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 A próbowałeś zmienić w A64 Tweaker pod win Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nie, nie bawilem sie. Ale w sumie wolalbym miec zmienione w biosie niz ladowac sobie jakies programy pod Winda :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nie mówie o ładowaniu tylko o sprawdzeniu czy div180 ci zaskoczy i jak będzie się zachowywać na nim twój GoodRam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 I [gluteus maximus], zmieniajac dzielnik tym programem na 183 mam dalej czestotliwosc jak na 166. Ale dziwna sprawa. Jak za pierwszym razem zmienilem na 183, to na sekunde wartosc pamieci skoczyla do 218Mhz, wiec by sie zgadzalo, ale po tej sekundzie znowu wrocila do 200Mhz (czyli jak na 166). Pozniejsze proby juz nie dawaly 218Mhz nawet na ta sekunde. Wkur... sie zara chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 To pozostaje ci poczekać na UCCC i wtedy sprawdzić, miałem wcześniej Vitesty i div180 też działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 A ja mam pytanie. Czy 4 kości RAM będą działały w dualu? Czy tylko jeśli będą dwie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 TAK, ale tylko w 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 A zadziałało by coś takiego jak: 2x256 (w pomarańczowych slotach)+1x512(do żółtego slotu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...