Maciek06 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) ja własnie mam hynixy d43 a DFI juz w drodze w piątek powinno być. Na moim asusie smigały bez problemu na 512mhz i to jeszce nie był koniec. ciekawe jak to bedzie z tym dfi. Jak będą problemy bede szukał pomocy u was ale najpier sam poeksperymentuje :) A ewentualnie jakie ramy polecacie ?? bo moze bym wymienił na coś ciekawego i bym sie pokusił moze na 2gb (jeśli cena bedzie w miare normalna) zeby smigały dobrze na 1t :P Edytowane 15 Maja 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 ja własnie mam hynixy d43 a DFI juz w drodze w piątek powinno być. Na moim asusie smigały bez problemu na 512mhz i to jeszce nie był koniec. ciekawe jak to bedzie z tym dfi. Jak będą problemy bede szukał pomocy u was ale najpier sam poeksperymentuje :) A ewentualnie jakie ramy polecacie ?? bo moze bym wymienił na coś ciekawego i bym sie pokusił moze na 2gb (jeśli cena bedzie w miare normalna) zeby smigały dobrze na 1t :P moze moje geile z gwarka na bh5-utt :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 A ewentualnie jakie ramy polecacie ?? bo moze bym wymienił na coś ciekawego i bym sie pokusił moze na 2gb (jeśli cena bedzie w miare normalna) zeby smigały dobrze na 1t :PReguła jest taka, jak lubisz extreme OC to szukaj czegoś na bh5 (tutaj trzebaby dawać dużo V jeśli chcesz wyciskać ostatnie soczki z pamięci, a co za tym idzie dobrze jest chłodzić dodatkowo ten radiatorek który kipi po przestawieniu zworki ustawiającej > 3.2v na mem). Jeśli nie chcesz tak mocno kręcić to szukaj TCCD, one z reguły nie lubią napięcia większego niż 2.9v. Przykładowo moje patrioty na TCCD z siga śmigają na codzień 600MHz @ 2.5-4-3-7 @ 2.9v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) ehh sie bawie od rana tym DFI, własnie rano listonosz przyniósł, na asusie miałem bezproblemu 2823mhz a tu cos nie idzie tzn wszystko tak samo poustawiane napiecie itp. i chwila prime 10-20sek i zwiecha. A pamiątki ładnie śmigają narazie 512MHZ 2,5-4-4-8 1T 2,8v oczywiscie dual :) memtest nic nie pokazuje wszystko OK. i Jakas wysoka temperatura w spoczynku Dioda CPU 42-44 CPU 27 stopni dziwnie mi to wygląda moze czujnik ujeba#%^@ny ?? Bios wgrany najnowszy jaki znalazłem na stronce DFI EDIT: hehe problem raczej rozwiązany a przyczyna był cooler który zaczepiał o ram i stykał sie z cpu 1/5 powierzchni :/ Wystarczył pilnik chwila moment i po sprawie :D Dobra z większością problemów sie uporałem tylko cos nie moge osiągnąc tego co miałem na asusie :/ Edytowane 19 Maja 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Zwi.ększ napięcie na procu, dfi chyba zaniża trochę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) jak ustawiam to i tak później mierze miernikiem, ale juz wiem co jest przyczyną na 99% ze nie leci tak jak na asusie ukruszyłem delikatnie rdzeń procka :/ :mur: Edytowane 20 Maja 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 jak ustawiam to i tak później mierze miernikiem, ale juz wiem co jest przyczyną na 99% ze nie leci tak jak na asusie ukruszyłem delikatnie rdzeń :/ :mur: eh... lame.. :lol: :D a moze juz taka kupiles ? ktos szukal frajera i go znalazl :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 nie no płyta główna jest ok. Zresztą jak coś to ugadałem sie ze jak cos nie tak bedzie z nią to moge oddac przez tydzień. Musze kupić jakiś procek tylko coś X2 na 939 i zeby smigał 2.8-2.9ghz Moze ktoś z forum ma coś ?? bo raczej 1 jajka sie juz nie opłaca. aha narazie procek działa na 1,5 i 2500mhz i leci prime. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 kolejne proste pytanie - jak odpalić cool n quieta ? wgrany cpu driver, w biosie on,, cpu stoi na ustawionym zegarze - czym sterować ustawieniami?, jakieś profile ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 kolejne proste pytanie - jak odpalić cool n quieta ? wgrany cpu driver, w biosie on,, cpu stoi na ustawionym zegarze - czym sterować ustawieniami?, jakieś profile ? CnQ czasami nie działa, odkąd nie umiałem go odpalić na starej płycie Asusa zrobiłem własne CnQ przy pomocy programu RMClock o wiele lepsze, zajżyj do działu o A64 tam jest opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 kolejne proste pytanie - jak odpalić cool n quieta ? wgrany cpu driver, w biosie on,, cpu stoi na ustawionym zegarze - czym sterować ustawieniami?, jakieś profile ? control panel->opcje zasilania->minimalne zarządzanie energią->OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 wizyta w panelu sterowania nie pomogła ;] rmcpu - na auto jedzie ładnie w dół 13xx mhz na cpu ale chyba nie zmienia napięcia ustawienie ręczne 4x 1,025v i procek w dół ale - napięcie nie - odczyt cpuz/its sg wzw z tym nie bardzo poprawiają się temperatury ;] jakieś pomysły ? chce mieć pasyw na ninji w idlu/low load Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 RMClock ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 RMClock ;) U mnie RMclock powodowal zwiechy niezaleznie od ustawien. Natomiast Crystal cpuid dziala bez problemow na podkreconym CPU :D:D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 wizyta w panelu sterowania nie pomogła ;] rmcpu - na auto jedzie ładnie w dół 13xx mhz na cpu ale chyba nie zmienia napięcia ustawienie ręczne 4x 1,025v i procek w dół ale - napięcie nie - odczyt cpuz/its sg wzw z tym nie bardzo poprawiają się temperatury ;] jakieś pomysły ? chce mieć pasyw na ninji w idlu/low load Bo masz cosik na sztywno pewnie w biosie ustawione, a o ile dobrze pamiętam bo AMD miałem ze 4 miechy temu to wtedy CnQ nie działa... Teraz na Intelu ten ich speedstep czy jak to sie nazywa to działa nawet po OC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Bo masz cosik na sztywno pewnie w biosie ustawione, a o ile dobrze pamiętam bo AMD miałem ze 4 miechy temu to wtedy CnQ nie działa... Teraz na Intelu ten ich speedstep czy jak to sie nazywa to działa nawet po OC...Jeśli na DFI ustawimy na sztywno V dla proca to CnQ ani RMClock zmniejszą mnożnik ale nie zmniejszą napięcia i nie zabardzo odczujemy to Cool n Quiet. --EDIT-- W przypadku CnQ by RMClock przy OC spotkałem się ze zwiechami na niektórych mnożnikach, np. dla power save trza było dać mnożnik 5 zamiast minimalnego 4 bo przy 4 miałem niestabilność a czasami zależnie od OC nawet zupełny brak pracy. Edytowane 25 Maja 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 taki sie bawie tym moim DFI i wszystko łądnie stabilnie, ale jak odłącze listwe od kompa to jak cche np rano włączyć kompa to za pierwszym razem tylko wiatraki wyja na opór pomaga reset albo jeszcze raz power (wyczytałe ze to jest coldboot o ile sie nie myle) wiecei jak temu zaradzić. A i jak juz zaczyna sie ładować win, to ze 3-4 razy pod rząd wyskoczy bluescreen i poóźniej sie normalnie odpali i działa spoko :) acha i jeszce ostatnio zauważyłem jak próbuje coś skopiowac z dysku na dysk to reset :/. Zastanawiam sie czy to moze taśma od dysku. Nie wiem czy zrozumiale napisałem. jak cos to porawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Dziwny problem z dźwiękówka mam, otóż przy włączeniu winampa czy innego programu dźwięk jest normalnie, ale np. windowsowskich dźwięków przy włączaniu i wyłączaniu komputera i innych nie ma. W grach jest jeszcze dziwniej, część dźwięków jest a część nie ma. Karty dołączonej nie używał przez jakiś czas, wcześniej było wszystko w porządku. Zmnieniałem sterowniki instalowałem nowy system nic dalej dokłądnie to samo. Do tego w ogóle nie grają przednie głosniki, tzn złącze za nie odpowiadające nie podaje w ogóle głosu. Ma ktoś jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 @Maciek06 Możliwe, że to coldbot, ale dla pewności sprawdź ile diod kontrolnych się pali kiedy wiatraki "wyją". Taśmy koniecznie sprawdź-bo przez nie wielu ludzi przeklinało tą płytę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Pussey o ile pamiętam to palą sie zawsze 3 diody. Włąsnie skobinowałem sobie nowe taśmy i zaraz sprawdze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Jak 3 diody to albo ram, albo kontroler w procu szwankuje. Może spróbuj odpalić kompa na jednej kości i def. ustawieniach. Też mam zimną płytę i da się przyzwyczaić do ciągłego wciskania reset, żeby w ogóle odpalić kompa :lol2: ...ale blue screen'ów nie miałem- może masz coś jeszcze ze sprzętem nie tak... PS. Obadaj czy któryś z kondensatorów nie jest uszkodzony(wygięty)-czy nic na płycie nie wygląda podejrzanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Taki efekt miałem jak ustawiłem za niskie napięcia dla procka/ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 płyta jest jak najbardziej ok , przyglądałęm sie jej przez kilka dni. Musze tą tasme przełożyc jeszce ale cos nie mam czasu zabardo. Jak sie nie wyjasni to jeszcze sie będe odzywał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Takie szybkie pytanko z okazji dnia dziecka :D -najlepszego wszystkim :lol2: Abadon pro nb będzie pasował do mojej deefki?? Składam właśnie WC i bloku na mostek mi tylko brakuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Takie szybkie pytanko z okazji dnia dziecka :D -najlepszego wszystkim :lol2: Abadon pro nb będzie pasował do mojej deefki?? Składam właśnie WC i bloku na mostek mi tylko brakuje... Bedzie pasowal ;) Mozesz mi wierzyc na slowo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 wizyta w panelu sterowania nie pomogła ;] rmcpu - na auto jedzie ładnie w dół 13xx mhz na cpu ale chyba nie zmienia napięcia ustawienie ręczne 4x 1,025v i procek w dół ale - napięcie nie - odczyt cpuz/its sg wzw z tym nie bardzo poprawiają się temperatury ;] jakieś pomysły ? chce mieć pasyw na ninji w idlu/low load Musisz w biosie ustawić vCPU na Auto, a następnie regulować napięcie z poziomu programu w windowsie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 (edytowane) wymieniłem taśme i jak narazie jest OK, pozostał tylko ten nieszczęsny coldbot :/ Edytowane 1 Czerwca 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Jeżeli długi CMOS nie pomógł to został tylko serwis... niestety :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Właśnie stanąłem przed zakupem nowego HDD. Padło na Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS. Czytałem jednak, że może być problem z kompatybilnością płyty (SATA) z dyskami typu SATA II. Czy jeśli podłączę tego WDka do mojej DFI LP UT Ultra-D to będę miał problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ultra D ma sata 2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...