dszywala Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 A no właśnie... bo będę chciał mieć 3GB RAM-u na XP (z tego co wiem obsługuje tylko do 3GB) a pod Vistę swoją drogą (jak uznam przesiadkę za stosowną) i nie wiem co z pamięcią :? Chcę zostawić 2 kostki po 512MB obecnej pamięci i dobić do 3GB... Czy ktoś wie czy to będzie działać ? P.S> Mam nawet te same kości pamięci co ty BH-5 4 x 512MB TM SP :wink: Hmm, kiedy miałem kostkę 1gb więc mógłbym sprawdzić ale już mi się zbyła... Moje kostki działają rewelacyjnie, 2GB@270 2-2-2-5 daje konkretnego kopa. Jeśli twoje też zrobią 260-270 w 4x512 to IHMO nie widzę sensu tych 3GB. Jak nawet będą chodzić w kombinacji 2x512+1GB to o OC możesz zapomnieć, może jakieś 10-15mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Hmm, kiedy miałem kostkę 1gb więc mógłbym sprawdzić ale już mi się zbyła... Szkoda :/ Moje kostki działają rewelacyjnie, 2GB@270 2-2-2-5 daje konkretnego kopa. Jeśli twoje też zrobią 260-270 w 4x512 to IHMO nie widzę sensu tych 3GB. Ale mi nie chodzi o prędkość tylko o ilość - będę chciał mieć 3GB zamiast 2 :wink: Jak nawet będą chodzić w kombinacji 2x512+1GB to o OC możesz zapomnieć, może jakieś 10-15mhz. OC pamięci nie jest w tym wypadku dla mnie istotne... Po prostu chciałbym obsadzić 2 x 512MB + 1 x 2GB lub 2 x 512MB + 2 x 1GB tak żeby razem to dało 3GB RAM-u tlyko nie wiem czy to będzie działać :unsure: - no nic może ktoś coś będzie wiedział na ten temat i się odezwie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Szkoda :/ Ale mi nie chodzi o prędkość tylko o ilość - będę chciał mieć 3GB zamiast 2 :wink: OC pamięci nie jest w tym wypadku dla mnie istotne... Po prostu chciałbym obsadzić 2 x 512MB + 1 x 2GB lub 2 x 512MB + 2 x 1GB tak żeby razem to dało 3GB RAM-u tlyko nie wiem czy to będzie działać :unsure: - no nic może ktoś coś będzie wiedział na ten temat i się odezwie :) imo 2+1 vs 2+2 lepiej 2+2 taki 2 razy dual, a 2+1 to trzy kosci i nic nie wycisniesz z tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 imo 2+1 vs 2+2 lepiej 2+2 taki 2 razy dual, a 2+1 to trzy kosci i nic nie wycisniesz z tego OK to teraz zostaje jeszcze tylko kwestia czy to będzie działać :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) 4x512 wim ze u ciebie mix ale powinno sie zachowywac podobnie byl tez jeszcze jedne temat obszerniejszy , nie pamietam gdzie ->szukajka Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez av8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 4x512 wim ze u ciebie mix ale powinno sie zachowywac podobnie byl tez jeszcze jedne temat obszerniejszy , nie pamietam gdzie ->szukajka Jest w tym samym dziale "Pamięci" Sam go zakładałem. Wystarczy poszukać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Moja DFI coś świruje nie moge już dojść do porozumienia. Może ktoś nie używa swojej DFI i może pożyczyć na 3 dni :P Zapłacę za wysyłkę w obie strojny i przy odsyłaniu wyślę razem z zgrzewką dobrego browara :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) 2722241[/snapback] Jest w tym samym dziale "Pamięci" Sam go zakładałem. Wystarczy poszukać Wiem sam w nim nawet udział chyba kiedyś brałem ale Panowie mi nie chodzi o 4 x 512MB przecież wyraziłem się jasno więc po co to odsyłanie do 4 x 512MB ?? Mi chodzi tutaj o 2 x 512MB + 2 x 1GB RAM - czy ta płyta wogóle to strawi :-| Najlepiej by było jakby się ktoś odezwał kto osobiście sprawdzał takie konfiguracje na tej płycie głównej :wink: Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 chyba jednak nie użyłeś szukajki pierwsza strona wynikow i juz: > 3gb Ramu Czy To Ma Sens?, 2x512 + 2x1024 > 4x1gb Czy 2x1gb + 2x512mb, który zestaw będzie miał lepsze OC? jak cie nie satysfakcjonuje to załóż swoj temat w dziale pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 chyba jednak nie użyłeś szukajki pierwsza strona wynikow i juz: > 3gb Ramu Czy To Ma Sens?, 2x512 + 2x1024 > 4x1gb Czy 2x1gb + 2x512mb, który zestaw będzie miał lepsze OC? jak cie nie satysfakcjonuje to załóż swoj temat w dziale pamieci Ale wy pisaliście o 4x512MB dlatego nie użyłem szukajki pozatym te wyniki które podałeś nie są satysfakcjonujące bo nikt tam nie ma 2 x 512MB + 2 x 1GB RAM @DFI nForce4 Ultra-D . Nowego topicu nie będę zakładał ale podepne się pod któryś jeszcze ;-) No nic póki co się przyczaje i zobacze może coś się rozwinie... niemniej jednak dzięki za zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 chcesz miec "2 x 512MB + 2 x 1GB RAM @DFI nForce4 Ultra-D" porzycz od znajomych ram na pol dnia i potestuj, masz pewnosc wtedy ze chodzi/ nie chodzi na tym sprzecie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) chcesz miec "2 x 512MB + 2 x 1GB RAM @DFI nForce4 Ultra-D" porzycz od znajomych ram na pol dnia i potestuj, masz pewnosc wtedy ze chodzi/ nie chodzi na tym sprzecie :D Hehehehehe o takich rzeczach to się myśli jeszcze zanim napisze się coś na forum :wink: - nie mam od kogo pożyczyć... Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jak do niedzieli nie znajdziesz odpowiedzi to sprawdze u siebie z moimi starymi geilami 2x512mb czu to ruszy ale na pewno nie bede mial czasu zeby sie bawic w oc takiego zestawu. Moge co najwyzej sprawdzic czy pojdzie na def albo tym co mam teraz na a-data. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak do niedzieli nie znajdziesz odpowiedzi to sprawdze u siebie z moimi starymi geilami 2x512mb czu to ruszy ale na pewno nie bede mial czasu zeby sie bawic w oc takiego zestawu. Moge co najwyzej sprawdzic czy pojdzie na def albo tym co mam teraz na a-data. Z nieba mi spadłeś :gitarzysta: OLE :wink: Na OC mi nie zależy w przypadku takiej kombinacji więc nawet nie zaczynaj ;-) Chcę tylko wiedzieć czy zadziała i czy się nie będą wysypywać - zrobić jakieś szybkie testy na stabilność coś a"la SuperPI, Prime , 3DMark itp. I jeśli by dało radę sprawdzić np na BF2 czy BF2142 te gierki są dość wyczulone na pamiątki ... P.S. Jakbyś mógł sprawdzić wszystko na ustawieniach defaul/auto - thx UpDate: Chciałem się jeszcze spytać o jedną rzecz.... czy najnowsze procesory AMD na AM2 np x2 A6000+ (3GHz) działają z tą samą magistrlą FSB co stare A64 jednordzeniowe na S939 (400MHz)? Czy jeśli tak to moje stare pamięc (DDR400)i by chodził normalnie na nowej płycie z nowym procem ? Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Chciałem się jeszcze spytać o jedną rzecz.... czy najnowsze procesory AMD na AM2 np x2 A6000+ (3GHz) działają z tą samą magistrlą FSB co stare A64 jednordzeniowe na S939 (400MHz)? Czy jeśli tak to moje stare pamięc (DDR400)i by chodził normalnie na nowej płycie z nowym procem ?AM2 dzialaja tylko z pamieciami DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 AM2 dzialaja tylko z pamieciami DDR2 No tak całkiem zapomniałem o DDR2 z tego wszystkiego hehe :oops: a przecież mam DDR1 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Witajcie. Mam problem, mianowicie: jest problem z wykrywalnością dysku/napędu, muszę manewrować kablami i slotami w płycie, stało się tak po wymianie chłodzenia na chipsecie. Nie robiłem tego pierwszy raz, więc raczej nic nie uszkodziłem. Tak więc teraz bios znajduje dysk raz na osiem-dziesięć prób, a napędu nie wykrył mi ani razu... Jak myślicie co jest nie tak? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 pierwsza rzecz ktora bym sprawdzil to kable i 98% ze to one skoro pojawiaja sie / znikaja napedy jak cos poruszasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 pierwsza rzecz ktora bym sprawdzil to kable i 98% ze to one skoro pojawiaja sie / znikaja napedy jak cos poruszaszTo jednak kable, zauwaaylem, ze oba sa kolo srodkowej wtyczki popekane, thx ;] Jako, że grafika poszla w dolny slot, to nie mam gdzie wlozyc muzyki i musialem skorzystać z zintegrowanej, zainstalowalem sterowniki lecz dzwiek jest tylko w winampie, nie ma go w firefoxie/windowsie/grach itp. Moim zdaniem jest to bardzo dziwne, spotkal sie ktos z Was z tym samym lub podobnym problemem? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
av8 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 (edytowane) To jednak kable, zauwaaylem, ze oba sa kolo srodkowej wtyczki popekane, thx ;] Jako, że grafika poszla w dolny slot, to nie mam gdzie wlozyc muzyki i musialem skorzystać z zintegrowanej, zainstalowalem sterowniki lecz dzwiek jest tylko w winampie, nie ma go w firefoxie/windowsie/grach itp. Moim zdaniem jest to bardzo dziwne, spotkal sie ktos z Was z tym samym lub podobnym problemem? Pozdrawiam. win xp-> panel sterownia ->dzwiek wlasciwosci audio-> zakladka audio-> urzadzenie domyslne ->sprawdz co masz wybrane Edytowane 27 Sierpnia 2007 przez av8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 win xp-> panel sterownia ->dzwiek wlasciwosci audio-> zakladka audio-> urzadzenie domyslne ->sprawdz co masz wybraneNVIDIA® nForce Audio, jak zainstaluje sterowniki od dfi audio to bedzie Realtek 97 "costam", ale i tak nie bedzie dzwieku ;) Zamowilem dzisiaj TR HR-05-sli wiec jak tylko przyjdzie paczka to wloze z powrotem swoja audigy 2zs, dzieki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Witam Czy ktos moglby rzucic okiem na moje ustawienia ? Bo nie moge sobie dac rady z pamiecia. Mam w biosie na 133MHz ustawione i wyzej juz nie idzie. Daje to DDR266 tylko Poza tym jak zwieksza sie HTT? Bo widzialem ze ktos ma np 800 a ja tylko 295 ? Na zdjeciu ostatnim nie mialem wtedy jeszcze ustawionego TREFa na 200MHz ***************************************************************** A jeszcze jedno. Bo na watku o pamiatkach nic nie znalazlem zadowalajacego. Jakie pamieci do tego konfigu 2x1GB wziac z X2 3800+ ? OCZ 2x1GB 400DDR CL2,5-6-3-3 SPECIAL OPS PATRIOT 2x1GB 400 DDR KH CL3 GEIL 2GB DDR DUAL 2x1024MB 400MHz CL2.5 (niebieskie radiatory) Sa jedne G.Skile na 250MHz ale drogo. Ja bym tak do 450zl cos chcial zeby dobrzez podkreconym Toledo pracowalo Dzieki Edytowane 4 Września 2007 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Twoja pamiec ma teraz nie 266 tylko 190*2 czyli 380MHz Do tego ldt/FSb frequency ratio zmien na X3. Pokombinuj z timingami (alphy) i powinno podskoczyc. Daj wieksze napiecie na pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Postaraj się ustawić wszystkie alphy na sztywno. Powinieneś zacząć od Max Async Latency i Read Preamble potem TRFC, na moje oko są zbyt wysokie dwie pierwsze wartości a trfc za niskie, poczytaj wywody mardoka o timingach gdzieś na pierwszej stronie tego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 a mozesz to samo napisac po polsku ? Pelnymi zdaniami bo jakos nie lapie co ci czego nie wlancza/wylancza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Ostatnio zachcialo mi sie przyjrzec tym przelanczaniem ustawien plyty, zawsze robilem w biosie (rzadko) a teraz przypisalem do klawiszy, fajna sprawa ale zauwazylem ze ustawienia czasami mi zostaja niektore stare. Czyli jedno ustawienie ma podkreconego proca i mem a drugie ustawienie defaultowe (nic nie krecone) z wl CnQ i tak po przejsciu na defaultowe zostaja mi ustawienia pamieci z tego pierwszego ustawienia ale reszta jest ok (procek) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 witam. Stala sie rzecz dziwna, kupilem 2x1GB OCZ Spec Ops w tych kretynskich radiatorach i winda nie chce ruszyc. Musialem znacznie odtaktowad proca z 295 do 240MHz. Nie pomaga nic, obnizenie timingow, kombinowanie w biosie ze wszystkim. Ma ktos pomysl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 kontroler pamięci w procesorze nie wyrabia? w końcu to 2GB nie myśl, że wyciśniesz z nich bóg wie co, wg. producentów kręcą się między 215 a 240 MHz, a moje na przykład więcej jak 223Mhz nie dadzą rady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 witam. Stala sie rzecz dziwna, kupilem 2x1GB OCZ Spec Ops w tych kretynskich radiatorach i winda nie chce ruszyc. Musialem znacznie odtaktowad proca z 295 do 240MHz. Nie pomaga nic, obnizenie timingow, kombinowanie w biosie ze wszystkim. Ma ktos pomysl ? 1. Na jakich kosciach sa te pamieci?? 2. Jakie dajesz timingi (alphy) i napiecie?? Sprawdz FAQ tam mozna znalezdz sporo na temta pamieci. Daj troche wyzsze napiecie na cpu. Pogooglaj troche na temat tych pamieci moze jest cos co je ogranicza. Zmien CR z 1T na 2T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 ...no i zawsze można pokombinować z dzielnikami jeżeli zależy ci na podkręceniu CPU, daj pamięci na 166MHz i kręć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...