mookie Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 witam. Stala sie rzecz dziwna, kupilem 2x1GB OCZ Spec Ops w tych kretynskich radiatorach i winda nie chce ruszyc. Musialem znacznie odtaktowad proca z 295 do 240MHz. Nie pomaga nic, obnizenie timingow, kombinowanie w biosie ze wszystkim. Ma ktos pomysl ? Że tak powiem, zapodaj jakiegoś screena z a64tweakera z timingami i alphami, no i jak ktoś wspomniał sprawdź na jakich kościach są te moduły. I co to znaczy "kombinowanie w biosie ze wszystkim". Chyba już doczytałeś od czego należy zaczynać szukanie stabilnych ustawień pamięci? :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 (edytowane) A ja mam małe pytanie odnośnie obsługiwania Crossfire/SLI na tych płytach, otóż czy można na nich uruchomić dwa Radeonki ? SLI z pewnością da rade, bo chipset Nforce robi swoje, a jak to jest z Crossfire, muszę szukać innego chipsetu ? pozdro :) EDIT: THX mib Edytowane 16 Września 2007 przez lori129 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 A ja mam małe pytanie odnośnie obsługiwania Crossfire/SLI na tych płytach, otóż czy można na nich uruchomić dwa Radeonki ? SLI z pewnością da rade, bo chipset Nforce robi swoje, a jak to jest z Crossfire, muszę szukać innego chipsetu ? pozdro :) Chipsety Nvidii odsluguja tylko SLI. Crossfire jest obslugiwany przez chipsety Ati np Xpress 200 CrossFire Niestety musisz poszukac innego chipsetu. Z tego co wiem to jest nawet DFi na chipsecie ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Że tak powiem, zapodaj jakiegoś screena z a64tweakera z timingami i alphami, no i jak ktoś wspomniał sprawdź na jakich kościach są te moduły. I co to znaczy "kombinowanie w biosie ze wszystkim". Chyba już doczytałeś od czego należy zaczynać szukanie stabilnych ustawień pamięci? :) Pozdrawiam. Cze Szczerze mowiac nie wiem co to sa te Alphy :) Odkleic radiatorow nie odkleje bo strasznie trzymaja na tych OCZ a chyba je wroce bo zeby tak kombinowac z glupimi pamieciami to ja dziekuje. Tu masz screeny z biosu. Tak mialem ustawione na moich Hynixach BT-D43, nie dualowych bo kupowanych osobno ale dzialaja w dualu dobrze, przynajmniej lepiej niz te OCZ. Zeby te OCZ przeszly do ladowania windy musialem zmniejszyc DRAM FREQ. Set ze 133 do 100MHz zeby winda ruszyla wogole. Timingi dalem 3.0/4/5/9, na chybil trafil zeby wogole winde odpalic. Tu masz z CPUz, normalnie te ramy sa 2.5/3/3/8 przy 200MHz Bios nie wiem jaki mam, bo wgrywalem jakis przypadkowy. Zaraz zmienie na jakis pod OCZ to sie zobaczy Cos jeszcze Ci poslac ? Mam nadzieje ze cos poradzisz bo kurcze takich dennych kosci to ja nie chce :) Edytowane 17 Września 2007 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Ano nie pokazałeś na tych zrzutach dwóch najważniejszych dla stabilności pamięci parametrów. Mianowicie Max Async Latency oraz Read Preamble. Poza tym TRFC również ma duży wpływ na stabilność pamięci i nie powinien być na auto a Ty masz na auto. Pierwszą rzeczą jaką robisz po wsadzeniu pamięci do DFI jest znalezienie najstabilniejszych wartości dla Max Async Latency oraz Read Preamble. Bez tego możesz se dawać timingi 5-5-5-30 a i tak pamięci będą sypać błędami. Jakie wartości będą najlepsze? Tego nie wiem, zależy to od rodzaju pamięci, kontrolera w procesorze oraz dzielnika RAM/FSB. Zasada jest taka że im niższy dzielnik tym wartości Max Async Latency oraz Read Preamble powinny być większe, przykładowo: div200 - MAL = 7ns, RP = 5,5ns div166 - MAL = 8ns, RP = 6ns div133 - MAL = 9ns, RP = 6.5ns Jeśli uda Ci sie znaleźć najstabilniejsze ustawienia powyższych ALPH (Max Async Latency oraz Read Preamble), wówczas możesz pobawić się w szukanie pozostałych które mają już mniejszy wpływ na stabilność. Kolejnym mogącym przeszkadzać w stabilności jest TRFC, z doświadczenia wiem że jego wartość powinna być w granicach 13-w górę. Następnie można nieco zwiększyć TRTW, kosztem wydajności. Masz nieco utrudnione zadanie bo nie wiesz na jakich kościach są Twoje memki, więc nie można zawęzić poszukiwań. Gdybym to był ja ustawiłbym FSB na 200, dzielnik na div200, ddr voltage na default i próbował znaleźć MAL z przedziału 7-9, oraz RP z przedziału 5.5-7 i ustawił TREF na 14. Jak znajdziesz stabilne ustawienia wówczas podnosisz FSB i szukasz max. dla pamięci. Jeśli powyższe zabawy nie zdają się na nic, oznacza to że pamięci są albo kiepskie albo bardzo nie lubią się z resztą sprzętu. Najlepiej testować stabilność pamięci programem Super PI próbką 8M lub 16M. Oczywiście są to pobierzne testy stabilności, ale bardzo złe ustawienia pamięci wywalą od razu. Mam nadzieje że to co napisałem jest jasne i nie będziesz zadawał w kółko tych samych pytań, tym bardziej że bardzo dokładny opis wszystkich alph ich ustawień wydajności i stabilności masz w faq na pierwszej stronie tego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) Ustawienia dla pamięci OCZ 2 x 1GB DDR1: FSB Bus Frequency............................. 200 MHz LDT/FSB Frequency Ratio....................... 5 CPU/FSB Frequency Ratio....................... zależy od twojego CPU PCI eXpress Frequency......................... 100 CPU Voltage .................................. zależy od twego CPU LDT Voltage .................................. 1.20v ChipSet (NF4) Voltage ..................... 1.50V DRAM Voltage ................................ 2.70v +0.03 if not 3.2V ............................ Enable Memclock (DRAM Frequency) ................. 200 1T/2T Timing (Command Per Clock).......... 1T CAS Latency (Tcl)............................. 3T RAS# to CAS# delay (Trcd).................... 3T Min RAS# active time (Tras)................... 8T Row precharge time (Trp)...................... 3T Row Cycle time (Trc).......................... 12T Row refresh cyc time (Trfc)................... 16T Row to Row delay (Trrd)....................... 3T Write recovery time (Twr)..................... 2T Write to Read delay (Twtr).................... 2T Read to Write delay (Trwt).................... 3T Refresh Period (Tref)......................... 3120 cycles DRAM Bank Interleave.......................... Enabled DQS Skew Control.............................. Auto DQS Skew Value................................ 0 DRAM Drive Strength........................... Normal (level 2) DRAM Data Drive Strength...................... Level 2 or 4 Max Async Latency............................. 8ns DRAM Response Time............................ Normal Read Preamble Time............................ 6ns IdleCycle Limit............................... 256 Dynamic Counter............................... Disable R/W Queue Bypass.............................. 16x Bypass Max.................................... 4x 32 Byte Granularity........................... Disable (4 Bursts) Jak ci na takich ustawieniach nie wystartują tio już nie wiem, oczywiście potem to już sprawa mozolnego znajdowania optimum :) Polecam programik A64Info do pdglądu w windowsie ustawień Ram-u. Edytowane 17 Września 2007 przez hill70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 @PolandMET - Polecam jeszcze ten artykuł: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2510-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 (edytowane) Dzieki chlopaki hill70 niestety na Twoich ustawieniach komp nawet nie wstal (tylko zmienilem napiecie pamieci na 2.5V zgodnie z tym co bylo w tym tescie ze strony ktora podales). Z ciekawosci wlozylem 2x512MB Hynixow BT-D43 i wstaly bez problemu ale nie doszly do ladowania windy, restart. Oczywiscie proc byl 200x10, bez podkrecenia. Tak wiec spodziewalem sie czegos wiecej po tych OCZ niz to co mam w Hynixach a tu pulpet. Tu macie moje ustawienia aktualne pamieci, 2 kosci Hynix. Nie wiem czemu nie chca isc wiecej niz te 133MHz w DRAM Frequency. No i nowy proc , 2.8GHz wyciaga tylko przy mnozniku 9 a na 10 ledwo 2.5GHz. Jakos nie moge dobic do magicznych 3GHz :) Jesli mozecie cos doradzic, co i w jakich granicach zmieniac to bede wdzieczny. Zalezy mi na wydajnosci bardziej niz na MHz. Edytowane 18 Września 2007 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Kurde zaczyna mnie to wkurzać :) podnieś w BIOSie napięcie dla pamięci na 2.7V - 2.8V i popróbuj tych ustawień: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) Hill, co bedzie wydajniejsze? Jak bede mial HTT 300+MHz czy jak na pamieciach bede mial 200 w Mem Clock ? Bo narazie doszedlem do 180MHz na pamieciach (OCZ) i 300MHz na procu przy 3.0/4/4/8. Ale jak dam 200 to juz nie startuje. Cociekawe jak przy tych samych ustawieniach dam 133 czy 140 to tez nie botuje. Tylko przy 150, 166 i 180Hz. Teraz mam 280MHz niestabilne , Orthos sie nie wywalil po 8min ale nie chcialem gotowac proca dluzej. Chyba bedzie lepiej jak sie kupie na kreceniu proca niz pamieci. OK to chyba narazie nie ma sensu bo sie proc mi gotuje. Ortos go do 70*C dopala. Musze najpier zalozyc wode a potem cos kombinowac. Na mnozniku 10 idzie narazie tylko na 270MHz przy 1.45V i pamieciach 133MHz mem clock i 2.8V. Edytowane 21 Września 2007 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Tylko div200 wyraźnie wyróżnia się od reszty, mianowicie jeśli chodzi o MHz to zachowuje się podobnie ale już wydajność na nim jest znacznie niższa i mimo moich usilnych prób nie udało mi się uzyskać na nim wartości 25xxMB/s która dla pozostałych dzielników jest czymś normalnym.Po raz n-ty zachęcam do przeczytania pierwszej strony w tym temacie, najlepiej kilukrotnie i ze zrozumieniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 orientujecie sie czy teraz oddaja kase czy maja jeszcze na stanie w serwisie DFI ? moja zdechła, moze sie uda naprawic a moze nie i sie zastanwiam co mnie czeka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 a wez nowe DFI i sprzedaj, chetnich pewnie nei zabraknie jak zagaisz ze plyta pod OC jesy super. Albo sobie zalatw zeby Ci wymienili na AM2 za doplata czy bez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 a wez nowe DFI i sprzedaj, chetnich pewnie nei zabraknie jak zagaisz ze plyta pod OC jesy super. Albo sobie zalatw zeby Ci wymienili na AM2 za doplata czy bez Nie sadze aby mieli jakies nowki sztuki. Moga byc poserwisowki jak juz. Pogadaj niech wyminia z doplata na Dark power'a na 965 i zmien na c2d. Duzo lepszy wybor na chwile obecna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Od 2 dni mam problem z płytą - w czasie grania usłyszałem nagle głośny trzask w słuchawkach, po chwili przerwało mi połączenie z netem. Po restarcie kompa wykrywało jakąś kartę audio (mam xfi) ale nie da się zainstalować do niej sterowników (jest komunikat że nie znaleziono xfi w systemie). Kartę sieciową (wbudowana Marvell) wykrywa dobrze ale jest komunikat "Nie można uruchomić tego urządzenia.". Pojawiły się też duże problemy z uruchomieniem komputera (nie gasną czerwone diody na płycie) - dzisiaj odkryłem że pomaga przełożenie grafy do innego slotu niż była w danym momencie - wcześniej czegoś takiego nie miałem. Xfi sprawdziłem na drugim komputerze i działa bez problemu, na dfi nawet bez tej karty komp startuje dopiero po wielu resetach, clearcmosach itp... Na dodatek gwarancja na płyte skończyła się 7 tygodni temu :( Czy mogę coś z nią (płytą) jeszcze zrobić we własnym zakresie? Chodzi mi o przywrócenie normalnego działania złącz PCI tak żebym mógł podłączyć kartę muzyczną, z tą sieciówką jest mi obojętne dopóki druga zintegrowana działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Spróbuj może pogadać jeszcze ze sprzedawcą. Czasami jakimś udaje im się uchnąć sprzęt na naprawę gwarancyjną. Ewentualnie spróbuj tu, ale będziesz musiał zapłacić - http://www.pccenter.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiero_ Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę. Mógłby mi ktoś łopatologicznie objaśnić co i jak przestawić na płycie tak aby wyciągnąć z procka jak najwięcej? Tematów kilka już było podobnych, ale albo pamięci nie te albo bios zupełnie inny. Płyta LanParty Ultra-D (s.939) ostatni oficjalny bios A64 3000+ pamięci to A-Data 400mhz 1 giga Procek kręci się dobrze, facet przy mnie na tej samej płycie wykręcił go na 2,9ghz i przeszedł cały SuperPI. Chłodzenie mam dobre, Thermaltake BigTyphoon, zasilacz to Fortron 350 MDN®, więc też uciągnie. Mnie się udało podkręcić tylko na 2,35 ale pamięci wykręciłem pod Windowsem na prawie 460 i dopiero po ok.10 min. zorientowałem się że to chyba ciut za dużo dla nich więc to też źle o nich nie świadczy. Wcześniej miałem płytę na socket A i tam było dużo łatwiej kręcić, tutaj po prostu nie mam bladego pojęcia co i jak. Jakoś nie chce mi się wierzyć że 2,3 to wszystko co mogę wycisnąć, możliwe że coś ominąłem. Ustawiam tylko "dram frequency set" tak żebym miał ok 400mhz jak podniosę FSB CASy, RASy,... ustawiam tak żeby odpowiadały ustawieniom przy 400mhz podnoszę FSB i lekko napięcie na procek. Coś mam jeszcze zmienić ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 (edytowane) Witam, Przez ponad 2 lata byłem szczęśliwym posiadaczem DFI i Athlona 64 3000+, proc pracował na 2700 MHz przy 1.525 i wszystko było cacy, aż jakiś miesiąc temu zaczęły dziać sie różne dziwne rzeczy. Najpierw blue screeny (0X0000009C, MACHINE_CHECK_EXCEPTION) przy dłuższym korzystaniu z kompa np. po 5-6 godzinach od włączenia kompa. Było to bardzo rzadkie, razem wystąpił może ze 3 razy, ale stwierdziłem, że trza to będzie jakoś rozwiązać. Później w BIOSie pojawiły się dziwne przebarwienia, zdjęcia na dole. Pierwsze co zrobiłem to oczywiście odpaliłem SP2004 i zapuściłem test, wywlił się po 1 godz 21 min, podniosłem napięcie z 1.525 do 1.537 (wg tabelki), ale to nic nie pomogło. Błąd nadal po około godzinie. RAM przetestowałem Memtestem wbudowanym w BIOS, ale nie wykazał problemów, podobnie karta testowana w różnych grach i 3DMarkach i nic. I to jest dziwne bo skoro proc ma problemy to nie powinno się dać grać w jakieś bardziej wymagające gry. Żadna z gier w które grałem i ja i mój brat nie miała żadnych problemów (C&C: Tiberium Wars, RS:Vegas, Medieval II: Kingdoms i MoH: Airborne) Temperatury i napięcia też są raczej w porządku, proc ma max 48, płyta 40, układy zasilania proca 46, tylko zastanawia mnie co to jest ta ostatnia pozycja w nowym SpeedFanie oznaczona Core, dochodzi ona do 56 C. Nie może być to proc, bo proc to ta pierwsza wartość. Na dotyk nic nie może mieć na płycie ponad 55 C. Jeśli dam za duże napięcie np. 1.55 to po ok 20-30 w SP2004 wywala blue screena, napięcia sa ok np linia 12 V ma minimalnie 11.90 V, a 5 V - 4.95 V. Przebarwienia w BIOSie też są jeśli dam mnożnik na 8 zamiast 9. Reasumując nie pomaga ani obniżenie, ani podniesienie napięcia, podobnie zmiana mnożnika na niższy. RAM i karta tez w testach niby OK, więc zostaje płyta i teraz pytanie jak sprawdzić płyte, może pokombinować z ustawieniami napięć na płycie ? Nie bawiłem się w to i nie wiem czy ma to jakiś sens. Proszę o pomoc, bo ja już nie daje sam rady z tym. edit: Ustawiłem napięcie 1.535 V i na razie działa, mam nadzieje że to wystarczy. Edytowane 1 Października 2007 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Właśnie co do napięć. CPU-Z kłamie jak na jawie. Takie napięcie jakie pokazuje nam odczyt w biosie takie mamy rzeczywiste napięcie procesora. Śmiem to stwierdzic na podstawie pomiaru miernikiem :D Tak że jeżeli CPU-Z pokazuje Ci że masz 1.475 to tak naprawdę masz 1.5V :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Orientuje sie ktos jakie pci-e maja te plytki? 1.0 czy 1.1? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Najnowszy dostępny :D czyli jakby nie patrzeć 1.1 ale to kompletnie nie ma różnicy każda dzisiejsza karta chodzi jak na 1.0 tak i na 1.1 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) Najnowszy dostępny :D czyli jakby nie patrzeć 1.1 ale to kompletnie nie ma różnicy każda dzisiejsza karta chodzi jak na 1.0 tak i na 1.1 :rolleyes:No dla mnie ma znaczenie, bo zastanawiam sie czy czekac na rv670 czy teraz kupic 8800 gts 640 ;) Przyszle grafy beda na pcie 2.0 ktore jest kompatybilne w dol tylko z 1.1 :x sorki za niedowierzanie, ale masz moze jakies potwierdzenie swoich slow? Pytam bo dzisiaj rano z godzine szukalem jakie to ma pci-e i nic nie znalazlem :x Edytowane 2 Października 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Ja bym zapytał właśnie w DFI - to oni znają najlepiej swój produkt :) http://eu.dfi.com.tw/Contact/contact_pl.js...=MB&SITE=PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 wersja pcie to 1.0a ;) takze jezeli zapowiedzi sie sprawdza, nie ma co czekac na grafy z pcie 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Cze Dziwne bo przelozylem swoje pamieci do zoltych gniazd i komp za chiny nie chce ruszyc. Dziala to tylko w pomaranczowych. Dziwne to. Druga dziwnosc to jak juz kiedys pisalem, komp sie uruchamia tylko jak pamiec mam na 150 lub 180MHz. Jak mu dam 200 albo 133 to nie uruchamia sie. Juz zrozumiem te 200MHz, ale czemu nie startuje jak mu znacznie obnize taktowanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 wersja pcie to 1.0a ;) takze jezeli zapowiedzi sie sprawdza, nie ma co czekac na grafy z pcie 2.0Niekoniecznie karty z pci-express 2.0 muszą być nie kompatybilne z 1.0a , ta obsługa może dodana poprzez jakiś mostek , który będzie bezpośrednio w chipie ewentualnie dodany na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulysse1 Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 (edytowane) Witam. Mam pytanko czy któryś z posiadaczy DFI Lanparty Ultra-D miał może problemy z kartą X-fi Xtreme Music ? Bo ja nie mogę jej zainstalować... wgranie najnowszego biosu(NF4LD406 z dnia 2006/04/06 ) i sterownikow od nvidi (6.86) nie pomogło :( takie coś się pojawia podczas instalacji sterowników Edytowane 17 Października 2007 przez ulysse1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Witam. Mam pytanko czy któryś z posiadaczy DFI Lanparty Ultra-D miał może problemy z kartą X-fi Xtreme Music ? Bo ja nie mogę jej zainstalować... wgranie najnowszego biosu(NF4LD406 z dnia 2006/04/06 ) i sterownikow od nvidi (6.86) nie pomogło :( takie coś się pojawia podczas instalacji sterowników Tak, ja miałem ostatnio ten sam problem, najpierw było tak jak u Ciebie a potem komp wogóle nie ruszał jak miał coś w pci, potem wogóle nie ruszał jak w górnym slocie pci-express była grafa. nie udało mi się nic z tym zrobić, kupiłem drugie dfi. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulysse1 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Tak, ja miałem ostatnio ten sam problem, najpierw było tak jak u Ciebie a potem komp wogóle nie ruszał jak miał coś w pci, potem wogóle nie ruszał jak w górnym slocie pci-express była grafa. nie udało mi się nic z tym zrobić, kupiłem drugie dfi. pozdr. Czyli wymieniłeś płytę .. ? żadna inna opcja nie wchodzi w grę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Tak, ale u mnie ogólnie cała płyta zaczęła się sypać - zobacz post #1935. U siebie zacznij od sprawdzenia karty w drugim slocie no i najlepiej by było sprawdzić ją na innym kompie żeby wiedzieć czy to wina płyty czy karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...