Skocz do zawartości
Hanu

Dfi Lanparty Nf4 (wszystkie Modele)

Rekomendowane odpowiedzi

4x256 to 1G wiec gry będą chodzić lepiej a nawet dużo lepiej (zwłaszcza nowsze), w zasadzie do grania to ram może być nawet na 200MHz 3-3-3-9 2T byłe by go dużo było ;) Co do marków różnicę miedzy 1T a 2T zauważysz głownie w 2k1 który jest niezwykle czuły na ustawienia ramu.

no tak ale do marka 01 wystarczy 256 ramu :wink:

BTW

Kupie zaślepke do obudowy od DFI NF4 lub podobnej

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że raczej w Dualu samej 256M nie puścisz a Dual daje też kilka pk ;)

chodziło mi że na 256 ramu marka01 przejdzie bez ścinki :wink:

czyli podsumowując opłaca sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kolejne 2x256 winbondow bo 2x512 jest dosc drogie +/- 400zł

a 2x256 kupiłem za 100zł i już wiem gdzie drugie takiesame dostac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam coś takiego czasami i zauwazyłem, że wtedy dysk wogole nie kręci się, pomaga, albo reset, albo wyłączenie zasilacza ... przełącze na inne wejście ... a mam to dokłądnie na SATA 1, zobacze jak będzie na SATA 3

ja używałem wejścia sata na pozycji pierwszej teraz wpiłem w pozycije drugą i jak narazie chodzi ja jescze powrócę do pozycji pierwszsej i zobacze czy złapie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja co jakiś tam czas przełączam porty SATA, bo zaczynają narasta problemy z bootowaniem :) . Przekładam do innego portu, działa miech -dwa i znów szopka. I tak w kółko. Olałem to i nie dociekam problemu. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich,

piszę ponieważ od jakiegoś czasu mam kłopoty ze sprzętem i podejrzewam, że płyta może tu mieć swój udział. mój konfig to: dfi nf4u, 3000+ venice, x800gto, 2x512 astaka. sprzęt poza grafą (12@16p) nie jest kręcony/modyfikowany w żaden sposób.

od jakiegoś czasu całe ustrojstwo uruchamia się z problemami - po wciśnięciu power/reset podczas bootowania następuje freez w różnych momentach - czasami tuż po wciśnięciu power/reset, czasami na ekranie z logo DFI, innym razem na ekranie posta przy tabelce z napędami. ogólnie freeze następują przed rozpoczęciem ładowania OSa więc myślę, że system nie ma tu nic do rzeczy. patrzałem na diody diagnostyczne - palą się różnie - od 1 do 3, jeszcze nigdy nie paliły się wszystkie 4 po freezie. od czasu do czasu wszystko wstaje od razu, innym razem po kilku próbach. bardzo często występuje komunikat "CMOS backuping up - ok". z tego co pamiętam powinien on występować tyko wtedy gdy dokonywało się zmian ustawień w biosie. innymi razy (rzadko) jest info o zmianie FSB i konieczności wejścia do biosu - proc chodzi jednak na defaultcie, nic nie jest zmienione.

w sprzęcie niczego nie zmieniałem - wszystko zaczęło się bez wyraźnego powodu. słyszałem, że teraz są jakieś nowe wiry, które mogą zapisywać się w biosie czy tym cmosie ale sam nie wiem. system oczywiście srawdziłem pod kątem av - czysto. mam zamiar przebić bios - nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić. będę wdzieczny za wszystkie sugestie.

--

kłaniam się,

cga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cga:

Podstawowe pytanie czy jak już się Windows załaduje wszystko chodzi już stabilnie ?

prawie ..... - wywala mi się na enemy territory (wcześniej tego nie było). następuje całkowity zwis - czarny ekran. nie sądze aby była to wina grafy tzn przegrzewania - inne gierki 3d chodzą dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie ..... - wywala mi się na enemy territory (wcześniej tego nie było). następuje całkowity zwis - czarny ekran. nie sądze aby była to wina grafy tzn przegrzewania - inne gierki 3d chodzą dobrze.

Skoro wcześniej chodziło ok. a teraz nagle zaczęło się wieszać to tradycyjnie zalecę długi C-CMOS, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy skoro sprzęt na def zasuwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wygląda na to, że wszyscy z miłąchęcia przeskoczą na Intela (Conroe) i poza jego wydajnością też istotna będzie bezproblemowość płyty głównej (a o to o wiele łatwiej pod Intelem - oczywiście przy zastosowaniu odpowiedniego producenta chipsetu i płyty :wink: )

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wcześniej chodziło ok. a teraz nagle zaczęło się wieszać to tradycyjnie zalecę długi C-CMOS, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy skoro sprzęt na def zasuwa.

wygląda na to, że rozwiązałem swój problem. najpierw zflashowałem ostatni oficjalny bios - zrobiło się tylko gorzej - przy starcie nadal występowały zwisy, dodatkowo wogóle nie mogłem wejść do biosu - wciśnięcie DEL również powodowało freeza. następnie wrzuciłem jeden z ostatnich biosów oskara wu i odpukać od kilku godzin wszystko wygląda dobrze.

swoją drogą - robiłem też clear cmos - zgodnie z instrukcją czyli power off, zworka na clear, odczekałem ponad 1godz, zworka, power on. i taka mała niespodzianka - w genie bios nadal miałem zachowane konfigi, które wcześniej ustawiłem. byłem przekonany, że te dane zapisane są w cmos więc powinny zostać skasowane - jak to więc jest - zrobiłem clear cmos czy nie??

w każdym razie dziękuje wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zayonnc:

Oj, oj niestety tu i tu zdarzają się problemy, najczęściej diametralnie różne ale jedno co je łączy to, to iż są bardzo denerwujące ;)

@cga:

Skoro ustawienia się nie skasowały, znaczy że C-Cmos nie „zadziałał” jak należy.

EDIT:

Wracając do USB:

No wiec odłączyłem od serwera starą mysz na PS2, średnio działa no ale kursor się rusza ;) Postanowiłem wykluczyć moją myszkę na USB jako winowajcę tych że problemów. I ku mojemu zdziwieniu jak mysz na USB nie działa to i mysz na PS/2 nie działa (podłączone na raz) po odłączeniu USB sama PS/2 też nie działa. Jak są razem i mysz na USB „załapie” to działają obie, i bądź tu mądry... Nie muszę chyba dodawać iż losowe wyłączenie się myszy jest co najmniej stresujące...

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przez to przeflashowałem biosa. Po tej operacji wszystko już dobrze jest.

To by było tyle z moich przygód, no może jeszcze raz mi się nie chciała włączyć, ale to było na początku użytkowania B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak kiedyś pisałem miałem problemy z uruchomieniem kompa za pierwszym razem po dłuższej przerwie (pare godzin:P) kilkanascie dni używałem kompa z obnizonym taktowanie procka a teraz powróciłem do ustawień jakiej miałem przed swirowanie kompa i jak narazie nie ma żadnych problemów :)

-czy to chłodzenie bedzie lepsze na chipset do płyty głownej czy obecny wyjec ??

http://www.allegro.pl/item107539070__revol...nvidia_3_4.html

Edytowane przez patryk1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowy BIOS jest w zupełności wystarczający. Wielbłądy CH5 mam w pomarańczowych slotach i wszystko chodzi ok. Może Twoje potrzebują ciutkę wyższe napięcie, albo dałeś zbyt ostre timingi i brakuje im voltów :wink:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowy BIOS jest w zupełności wystarczający. Wielbłądy CH5 mam w pomarańczowych slotach i wszystko chodzi ok. Może Twoje potrzebują ciutkę wyższe napięcie, albo dałeś zbyt ostre timingi i brakuje im voltów :wink:

„Standardowy BIOS” jest zależny od daty kupienia mobo, a dokładniej jej wyprodukowania wiec raczej lepiej by było jak by się konkretne oznaczenie podawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym standardowym to miałem na myśli:

- NF4LD406

- N4D623-3

Oba były dobre tzn. pamięci chodziły stabilnie na default, o/c umiarkowane.

Wracając do USB:

No wiec odłączyłem od serwera starą mysz na PS2, średnio działa no ale kursor się rusza icon_wink2.gif Postanowiłem wykluczyć moją myszkę na USB jako winowajcę tych że problemów. I ku mojemu zdziwieniu jak mysz na USB nie działa to i mysz na PS/2 nie działa (podłączone na raz) po odłączeniu USB sama PS/2 też nie działa. Jak są razem i mysz na USB „załapie” to działają obie, i bądź tu mądry... Nie muszę chyba dodawać iż losowe wyłączenie się myszy jest co najmniej stresujące...

Miałem kiedyś podobny cyrk ale po podłączeniu klawy Logitech'a UltraX Flat na USB i z myszką na PS/2 Logitech MouseMan.

Ostatnio podłączyłem Motorolę V3 Razr na USB i zablokowało mi porty :blink:

Czytałem gdzieś, że niektóre urządzenia USB potrafią "blokować" porty USB nawet po odłaczeniu.

Żeby było śmieszniej ta sama Motka zablokowała porty w laptopie kolegi HP nx6110 - pomógł ClearCMOS.

Efekt był taki na DFI, że podpięcie czegokolwiek myszki USB, pendrive'a - nie wywoływało reakcji systemu, albo po kilku minutach dopiero myszka była wykrywana. Po ClearCMOS wszystko wracało do normy.

Z SE K750i nie mam takich problemów - jakieś trafione te Motki V3, niby wszystko działa ok, ale po odłączeniu jest problem.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grimlock:

U mnie sytuacja jest trochę inna gdyż mysz ma już swoje lata i od roku bez cyrków działała na DFI, jakiś czas temu miałem podobną akcję potem 2 tygodnie spokoju i ostatnio zaś problemy choć wygląda na to że „kryzys” minął, tylko na jak długo. Sprawa jest o tyle dziwna gdyż jak się już „zablokuje” to dotyczy to tylko myszy i bez znaczenia jest czy na USB czy też PS/2 po prostu kursor stoi i nic się nie dzieje. Problem rozwiązuje albo kilkukrotne odłączenie/podłączenie (mowa tu nawet o 20 razach i lepiej !) albo reboot (czasem o wiele szybsze rozwiązanie niż wpinanie i wypinanie kabla z uporem maniaka). Jak już wcześniej wspomniałem jest to dość uciążliwe bo raczej nikt nie „budował” naszego „kochanego” Windowsa z myślą o pracy bez „gryzonia”…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi