Skocz do zawartości
Hanu

Dfi Lanparty Nf4 (wszystkie Modele)

Rekomendowane odpowiedzi

no i znow lipa!!!! :(

testowalem Memtestem przez 2 godziny i zadnego bledu!!

ale tym razem bylo ciut lepiej

instalacja nie zawiesila sie na 33minucie ale za to pozniej!!!

wyskoczyl komunikat : 'Potrzebne sa pewne pliki z Dysk CD-rom Win XP

Wloz dysk Win XP do stacji i nacisnij enter"

i to jest najlepsze ze dysk caly czas siedzi w Cd-romie i jak daje przegladaj to wogole tak jakby nie widzial CD-rom'a i pisze ze urzadzenie nie dostepne

chce kopiowac pliki z katalogu i386 na plycie instalacyjnej!!

daje anuluj potem znow anuluj i instalacja dalej idze i konczy sie!!!

uruchamia sie winda i niby wszystko ok ale wyglada jakby dzialala w trybie awaryjnym! probuje zainstalowac jakis program i wyskakuje ze 'wystapil blad spowodowany tym ze Windows dziala w trybie awaryjnym lub instalator nie zostal poprawnie zainstalowany!!!!!

no i kupa!!!!!!!!!

jakies sugestie?

witam

1. jaki masz napęd cd/dvd, jak stary zmień firmware

2. sprawdź płytę cd z windowsem czy nie ma np. rys, może ona jest problemem

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

1. jaki masz napęd cd/dvd, jak stary zmień firmware

2. sprawdź płytę cd z windowsem czy nie ma np. rys, może ona jest problemem

pozdrawiam

naped jest praktycznie nowy! kupiony rok temu Benq DW 1640 i ostatnio aktualizowalem firmware

a poza tym pozyczalem od kolesia cd-rom'a i tez tak samo sprawa wyglada

plyta instalacyjna tez raczej dobra bo sprawdzalem kolsesia plytke u mnie i taka sama lipa jak na mojej

nie mam juz sil :mur: :mur:

przeciez nie bede chodzil za kazdym razem do kolesia z dyskiem zeby mi postawil winde u siebie!!!! :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem coś podobnego. Rano odpalam kompa i wszystko git. Przychodzę z pracy odpalam kompa i w momencie ładowania się xp blue screen Hm "co jest do k...y nędzy". Nic uruchamia się podobnie scandisk i po nim znowu blue screen. Tryb awaryjny zobaczymy czy odpali, nic znowu to samo :( Odpalam botowalnego Xp biorę napraw i kupa. Wkurzyłem się na mase format partycji i instaluje od nowa Xp. W momencie gdzie pojawia się wybór partycji wywala jakiś dziwny błąd. Ja załamka :( Myśle se może dysk. Z roboty 2 mam 20gb i zobaczymy. Instalacja idzie ja duże gały nówka Saegate Baracuda Ncq 160GB sata II mi padła 1 miech BOŻE "why me" odpala się pulpit po instalacji, biorę reset kompa i co ładuje się Xp i znów blue screen z dziwnymi znaczkami :( Skołowałem 3 dysk, gdyż ta 20GB to strasznie zasiepany dysk. Na 3 to samo, więc to nie może być DYSK. I co się okazało, że to jedna z moich pamięci coś się zwaliła. Mam 1GB goodram i 2 x 256TwinMos all DDR400. Z 1GB odpala, z 1 twinmosem - blue screen :) "już wiem co jest", 2 Twinmos też działa. Więc zainstalowałem na 160GB system dwi kości w kompie 3 na sprzedaż. Jednak coś mi mówiło, że trzeba potestować tą kość i co się okazało, wyjąłem pozostałe kości Ramu przedmuchałem włożyłem wszystkie 3 i wszystko działa do tej pory :) Akcja niezła

Więc może sprawdź z Ramem, podmuchaj. U mnie przez ram nawet nie chiał się zainstalować XP gdyż wywalał mi błedy.

2 opcja - może masz kogoś kto ma Xp i od niego zainstalujesz może inna wersja, albo 2 cd-rom bo z kompem raz na pół roku to jak z kobietą podczas okresu "wszystko możliwe" :)

Xibi B-)

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i probowalem juz chyba wszystkiego

dmuchalem,czyscilem zamienialem kosci slotami wgrywalem z 5 biosow do plyty i dalej nic!!!!!!! :mur: :mur: :mur:

no nie mam pojecia co jest nie tak?

czy mozliwe jest zeby mi obydwie kosci naraz poszly sie je...c!!!!!

masakra

a pod winda jest wszystko cacy!!!!! superPi przechodzi bez problemu,zadnych zwisow czy bluescreenow

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam mały problem posiadam płyte głowna DFI NF4 UltraD i miałem zamontowanego zalmana.Kiedy posiadalem grafike 7600GS byla ona krotka i wszystko sie miescilo.

Zmienilem teraz grafike na 7900GS ktora jest cholernie dluga - i zalman nie ma bytu musialbym 2/3 zeberek wyciac zeby sie zmiescila.

Musialem zalozyc tego wyjca od DFI ktory na styk jest z grafika.

Jestem ciekaw jak inni uzytkownicy wyszli z tego problemu ktorzy posiadaja DFI + 7900GS.

Fotki milo widziane.

Chyba ze ostro powyginac zalmana , albo tego wyjca skrecic na min i dac nawiew 5v 80mm.Innych pomyslow nie mam - naprawde jestem ciekaw jak wy z tego wybrneliscie

Edytowane przez BorysVasiliev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BorysVasiliev przestaw zworki i wsadz te grafe na 2 miejsce dla pci-e, zmiescisz wtedy z powodzeniem zalmana :)

ewentualnie wskocz tutaj, moze znajdziesz jakis pomysl dla siebie :)

powodzenia

ja z kolei mam inny "problem", co zrobic zeby windows nie wgrywal mi sie az 30 paskow, nawet na swiezym systemie tyle sie wgrywa, cfg z siga

ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic ?

edycja:

@.PaVLo. mnie wyprzedzil

@krulowiec nie jest to obowiazkowe aczkolwiek wskazane w okreslonych warunkach, wiecej info znajdziesz na 1 stronie tego tematu

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z kolei mam inny "problem", co zrobic zeby windows nie wgrywal mi sie az 30 paskow, nawet na swiezym systemie tyle sie wgrywa, cfg z siga

ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic ?

Taśma/kabel i dysk na pewno sprawne :?: Spróbuj przełożyć kabel do innego złącza SATA. Najlepie wypróbuj wszystkie. Przy o/c były przypadki świrowania SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że było milion razy, ale czytać ponad 300 stron dla odpowiedzi to niestety się poddaję...

Jakie ramy polecacie do DFI ultra-d?? Chce minimum 2x512MB ale też mozecie napisac, jakie sa dobre 2x1GB bo moze od razu sobie 2Gb walne :)

Pyram bo moje Twinmosy nie chcą współpracowac z moja plyta, na Asusie ( athlon xp, etc ) dzialaly fajnie ale tutaj jakos tak nie bardzo chca sie krecic i "blokuja cpu" dosc doslownie mowiac...

Te ramy to tez tam w jakis sensowych cenach, i gdzie tego szukac jak co, allegro juz tylko pozostaje czy w sklepach sa jeszcze jakies fajne ramy, gdzie, w jakich sklepach szukac/pytac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za pomoc z chipsetem.

A odnosnie pytania o 30 paskow - zaglerka z kablami + opcje w biose SATA/IDE. na 100%.Tez tak mialem jak mialem na IDE zle podlaczone napedy/dyski.Czyli popieram opcje przedmowcy.

witam

naprawilem ,trzeba bylo zmienic zworke w nagrywarce na master i juz po problemie, 3 paski i jest windows :]

pozdrawiam

edycja:

@Jarek_135 jesli chodzi o 2x1gb to jedyne i sluszne sa tu HZ

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialby ktos moze sprzedac jednej Ultra-D?? ;) Bo pozbywam sie DFI na s754 i raczej jedynie DFI wchodzi w gre ;)

Szukaj na allegro. Ja ostatnio kupiłem (przypadkiem w nocy wlazłem) i była, ale jest jeszcze inna opcja...

Dfi lanpaty rdx200 chyba widziałem w 4speed, ale cena zabijająca - 399 PLN + przesyłka). Te płyty po prostu się kończą i tak podbijają ceny.

Druga opcja to DFI infinity rs482 (zintegrowana grafa - niby mATX, ale ludziki szaleją na niej, że ho ho). Tej poszukaj w sieci. Ze 2 tygodnie temu była jeszcze po 266 PLN teraz pewnie w okolicach 300-350.

Edytowane przez rudy 102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem z moją Ultra-d.

Jakiś czas jie bawiłem się zupełnie w oc, dzisiaj chciałem sobie przetestować memorki na winbondach.

Najpierw testy na v do 3,2v, wszystko oki, potem przełożyłem zworkę i zaczeły się jazdy :o

Przy przełożonej zworce na zasilanie do 4v płyta nie potrafi być stabilna.

Spi wywala nawet na 200mhz już przy 3,3v, dawałem 3,4-3,6v to samo...

SPI nawet 1M nie przechodzi, do tego zalicza resety...

Memorki na bank sprawne, zresztą testowałęm nainnych winbondach to samo...

Ma ktos jakis pomysł co jest grane, lub może ktoś miał podobny problem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dawałeś solidny nawiew na mosfet RAM'u po przeskoczeniu na 4V :?: Sprawdź memki Memtest'em albo GoldMem'em. W każdym razie albo mosfet albo RAM'y trochę się przypiekły.

PS. Też oglądałem "Uciekający pociąg" (sig), nawet mnie zmroziło jak Manny stracił palce, brrr :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dawałeś solidny nawiew na mosfet RAM'u po przeskoczeniu na 4V :?: Sprawdź memki Memtest'em albo GoldMem'em. W każdym razie albo mosfet albo RAM'y trochę się przypiekły.

PS. Też oglądałem "Uciekający pociąg" (sig), nawet mnie zmroziło jak Manny stracił palce, brrr :wink:

Mosfet chłodzony deltą 120mm razem z memkami, ale to odpada, bo grzejący się radiator powodował niestabilność w 16M a nie restartty kompa zaraz po uruchomieniu i wywalanie błędu nawet w 1m.

PS:

hehe, spodobał mi się ten cytat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.thermalright.com/product_default.htm chodzi o model HR-05-SLI

http://www.thermalright.com/a_page/main_pr...hr05sli_MCL.htm

Czy ktos juz przymierzal sie do instalacji takiego chlodzenia? Moze to jest solucja na problem wystajacej grafiki nad chipsetem.

W komputroniku kosztuje to 83zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanko, dlaczego na mojej płycie max vdimm to 3,2 ? nie powinno być 4 ? Czy to wina tego że mam tylko jedną kośc ? Mam najnowszy bios (oryginalny)

ps: Jeszcze jedno pytanie, jak zrobić porządny nawiew na ram i jaki wentylator polecacie ?

Edytowane przez Mr.TwiG_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Chce cos jeszcze wiecej wycisnac z mojego procesora. Teraz chodzi na 2690Mhz@1,55V. Jak dam 2700Mhz to juz sie wywala po 1,5h w prime. Mam w zwiazku z tym pytanie czy sa jakies inne bios, moze nieoficjalne ktore moga mi zwiekszyc mozliwosci oc procesora? W tej chwili mam najnowszy oficjalny. Mam tez pytanie czy Scythe Infinity jest o wiele lepszy o dmojego Big Typhoona? Zastanawiam sie nad zmiana chlodzenia, moze to mi pomoze wycisnac cos wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Chce cos jeszcze wiecej wycisnac z mojego procesora. Teraz chodzi na 2690Mhz@1,55V. Jak dam 2700Mhz to juz sie wywala po 1,5h w prime. Mam w zwiazku z tym pytanie czy sa jakies inne bios, moze nieoficjalne ktore moga mi zwiekszyc mozliwosci oc procesora? W tej chwili mam najnowszy oficjalny. Mam tez pytanie czy Scythe Infinity jest o wiele lepszy o dmojego Big Typhoona? Zastanawiam sie nad zmiana chlodzenia, moze to mi pomoze wycisnac cos wiecej...

1,55V + 104% mysle ze rozwiaze tu problem pod warunkiem ze masz w miare niskie ht i odpowiednio dobrany div dla ramow

co do dmuchawki na procka, lepszy bedzie a o ile to sam musisz sprawdzic, napisz cos wiecej ile masz stopni na cpu bo niby skad mozemy wiedziec czy podniesie ci oc wymiana chlodznia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,55V + 104% mysle ze rozwiaze tu problem pod warunkiem ze masz w miare niskie ht i odpowiednio dobrany div dla ramow

co do dmuchawki na procka, lepszy bedzie a o ile to sam musisz sprawdzic, napisz cos wiecej ile masz stopni na cpu bo niby skad mozemy wiedziec czy podniesie ci oc wymiana chlodznia

W stresie w smart guardianie mam max 43-44stopnie. Core tepmerature pokazuje na rdzeniach max do 59 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.thermalright.com/product_default.htm chodzi o model HR-05-SLI

http://www.thermalright.com/a_page/main_pr...hr05sli_MCL.htm

Czy ktos juz przymierzal sie do instalacji takiego chlodzenia? Moze to jest solucja na problem wystajacej grafiki nad chipsetem.

W komputroniku kosztuje to 83zl.

Poczytaj mój post LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest za odczyt temp PWM?

czy jest to odczyt temperatury z tego miejsca zaznaczonego na czerwono na zdjęciu?

Jeśli tak to czy ktoś z was próbował zmienić te snandardowe radiatorki na coś wydajniejszego?

Obecnie wszystko mam chłodzone pasywnie (grafika, procesor, chipset) i nie narzekam na przegrzewanie się komputera w idle (w stressiesię wentyle uruchamiają więc nie ma ryzyka :)) ale to PWM mnie denerwuje bo tam temp szybko rośnie nawet >60*C :( i włącza mi się wentyl od procka wtedy.

Mam ochotę zmienić standardowe radiatory na: revolteci

Nie wiem tylko czy jest sens i czy np da sie te standartowe radiatory odkleić.

post-2976-1166352009_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jojoro kwestia czujnika/temperatur PWM była już poruszana w tym temacie wiele razy :] 60C na ten układ to mało, gdyż może on wytrzymać spokojnie 100C :)

jak chcesz sobie polepszyć samopoczucie to możesz dać nawiew i będzie git :)

wymiana tych aluminiowych radiatorków to chybiony pomysł, gdyż są one przylutowane do płyty głównej i wg mnie są wydajniejsze od revolteców bez nawiewu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi