Skocz do zawartości
Hanu

Dfi Lanparty Nf4 (wszystkie Modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm ciekawi mnie od czego zalezy ze plyta ma focha czy nie ma focha. Ja ze swoja DFi (odpukac w niemalowane) nie mam najmnejszych problemow. Ladnie smiga wszysko stabilnie. Wszystkie wtyczki podlaczone, bios najnowszy, konfig jak w podpisie. Chlodze tylko mofy na cpu wentylem 80mm ktory chodzi na 7V. tempy niskie.

cpu- 25-35 (idle stress)

nf4- 37-42 (idle stress), grafa w slocie gornym zakrywa NB

zasilania 32-37 (idle stress), bez nawiewu bylo w stresie ponad 50.

Weź nie dołuj, kompa zostawiłem na całą noc bez baterii i nic z tego nie wyszło, innych pomysłów nie ma.

Chyba tylko serwis pozostaje ...

Niedługo dam znać ile naprawa naszej kochanej DFI kosztowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz nie chce nikogo dolowac.

Z tego co zauwazylem to chyba DFI lubi robic dobre i gowniane serie plyt. Poprzednio mialem DFI Infinity padly mi 3 sztuki w roznych okolicznosciach. W koncu wymienilem na LP i jest o niebo lepiej.

Chyba tylko raz mialem z nia jaja po malym przecieku z ukladu. Plyta za kazdym razem wstaje i nie ma problemu.

Chyba zostaje tylko wyslanie na serwis. Wspolczucia..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi komp nie bootuje więc nie mogę wejść do biosa i zmienić ustawień.

Co do pamięci to chyba nie wiesz o co chodzi, bo sloty są odpowiednio Ż-P-Ż-P (czyli 1-2-3-4), a jak trzymał w 1 i 2 to jedną kośc miał w pomarańczowym, a jedną w zółtym a zalecane jest żeby trzymać w tych samych kolorach.

Odpalales na 1 kosci ???? moze to geje sa problematyczne. Na stronie dfi cos pisze o pamieciach jakie chodza a jakie nie.

A co do slotow to parami w ten sam kolor wkladasz zeby miec dual channel.

Kiedys mialem 2x 512 goodrama i nie chodzily w dualu nawet komp sie nie odpalal ... (inne obudowy scalakow). Ale jak wkladalem w 1 i 2 slot to mialem 1 giga dzialalo tyle ze nie w dual chanel :D

Teraz mam pamieci z podpisu i zero problemu tyle ze kontroler w procku jest slaby, no i na starosc jesten za leniwy :P

Moim jedynym problemem bylo to ze komp sie odpalal ale monitor byl czarny .... ale problem sam sie rozwiazal :D

Edit

Te plyty sa poprostu kaprysne jak kobiety :P

Edytowane przez ed00s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie chłopaki !

Kumpel ostanio wymienił sprzet na sd i dfi :) Wszytko by było fajnie gdyby nie jeden problem:

"Po podpieciu klawy na USB i myszy na PS/2 dziala tylko klawiatura a myszy nie wykrywa. Po podpieciu obu urzadzen na ps/2 wszystko dziala jak nalezy."

Zaznaczam, ze opcje support usb keybord/mouse w biosie były zaznaczane. Problemem jest to, że ma nowa klawe na usb, z której chciałby korzystać, ta klawa ps2 to jakas stara i zniszczona sztuka :) Ponad to próbował podłączyc tą klawe usb przez przejsciówke na ps2, ale wtedy to juz ani myszy, ani klawy nie wykryło :)

Jeżeli ktoś się spotkał z takim problemem i coś udało mu się zrobić to prosze o jakas rade :)

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie chłopaki !

Kumpel ostanio wymienił sprzet na sd i dfi :) Wszytko by było fajnie gdyby nie jeden problem:

"Po podpieciu klawy na USB i myszy na PS/2 dziala tylko klawiatura a myszy nie wykrywa. Po podpieciu obu urzadzen na ps/2 wszystko dziala jak nalezy."[...]

Witaj,

miałem dokładnie ten sam problem, zresztą opisywany w tym topicu dużo wcześniej. Klawiatura USB + myszka Ps2 lub USB - ta konfiguracja nigdy nie działała jak należy. Serwis stwierdził, że nie jest to wina płyty bo na innych klawiatura też nie działa. Wg mnie to jakiś konflikt z NF4. Skończyło się tak, że kupiłem klawiature na ps2 a myszke zostawiłem jak była. Działa git.

Przy okazji, miał ktoś może problem z gniazdami fan3 i fan4 NA sli-d/ultra-d ? Nagle przestały działać ale wszystko inne bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

mam problem z moja DFI. Otoz wczoraj poznym wieczorem nastapila nagla awaria zasilana( cala ulica pograzyla sie w ciemnosciach), komputer nagle zgasl, dzis wlaczylem go rano i co .. MAC na sieciowce "nvidii" to.. Same zera :-| Chcialbym zapytac, czy jest on gdzies moze zapisany na plycie, czy cos w tym rodzaju bo pamietam, ze gdy bylem posiadaczem msi k8n-neo2 platinum mialem podobna akcje i mac byl zapisany na jakiejs nalepce na plycie.. Czy tu - na DFI mam mozliwosc odzyskania tego mac'a ? Z gory dzieki za odpowiedzi..

pzdr

edit: ok. juz dalem rade, dzieki za odpowiedzi :lol:

Edytowane przez :)krzymack_opole(:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe co do klawy i myszki, to ja mam obydwa na USB i przez pierwsze pol roku musialem klawe przez przejsciowke podlaczac, bo inaczej myszka odmawiala wspolpracy... Teraz sie zrobilo tak (po kilku zmianach biosu) ze dzialaja obydwa podlaczone do USB :) Tylko raz na 20 restartow myszka sie nie wlacza (nie dostaje nawet napiecia, bo sie nie swieci) :) caly urok DFI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie :)

najnowszy bios do DFI nf-4 ultra-d zawiera taka notke:

" The BIOS Upgrade for SST 49LF040B LPC flash ROM Only "

skad mam wiedziec ze moja plyta to supportuje? czy moze kazda nf4 ultra-d pasuje??? prosze o pomoc i dzieki z gory :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz na myśli Bios LD406 (chyba nowszego nie ma) to działa bez problemu na wszystkich płytach z tej serii, nie ważne czy Ultra-D czy SLI-DR.

Mam mały problem, zdaje się że usmażyłem jedno z wyjść Audia, a dokładnie to pół wyjścia. Tylny prawy kanał mi nie działa. Ma ktoś pomysł co się mogło stać? Karajan zdycha czy coś innego? Może nie te stery, chociaż komp od reinstalki już trochę chodzi i dopiero teraż to zauważyłem.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe co do klawy i myszki, to ja mam obydwa na USB i przez pierwsze pol roku musialem klawe przez przejsciowke podlaczac, bo inaczej myszka odmawiala wspolpracy... Teraz sie zrobilo tak (po kilku zmianach biosu) ze dzialaja obydwa podlaczone do USB :) Tylko raz na 20 restartow myszka sie nie wlacza (nie dostaje nawet napiecia, bo sie nie swieci) :) caly urok DFI :)

A jaki masz obecnie bios? Bo ja mam klawe p/s2 a myche usb i mam problemy z mycha - co chwile robi mi freezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Zauważyłem, że w trakcie grania występują w głośnikach trzaski w 2D już tego nie słychać. Jak się tego pozbyć.

Trzaski słychać tylko w lewym kanale. Spotkał się już ktoś z takim problemem?

Odinstalowałem sterowniki realteca, windows wgrał swoje - trzasków nie ma. Jakie macie sterowniki?

Edytowane przez cho-marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie.... Mam plyte LP RDX200 i jak ustawiam ram w biosie (infineon bh6) np na 3.6 V i po restarcie wchodze znow do biosu to pod tym 3.6 V plyta pokazuje mi niby realne napiecie ktore zawsze jest wyzsze. W tym przypadku przy ustaawieniu 3.6 V plyta pokazuje prawie 3.7 a przy 3.66 juz 3.8 V. Czemu mam wiezyc ? temu co recznie ustawiam czy temu co plyta nizej pokazuje ? Jezeli plycie to z kad taka roznica w napieciu ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie.... Mam plyte LP RDX200 i jak ustawiam ram w biosie (infineon bh6) np na 3.6 V i po restarcie wchodze znow do biosu to pod tym 3.6 V plyta pokazuje mi niby realne napiecie ktore zawsze jest wyzsze. W tym przypadku przy ustaawieniu 3.6 V plyta pokazuje prawie 3.7 a przy 3.66 juz 3.8 V. Czemu mam wiezyc ? temu co recznie ustawiam czy temu co plyta nizej pokazuje ? Jezeli plycie to z kad taka roznica w napieciu ? :?

1. Wierzyc nalezy tylko zewnetrznym miernikom

2. Nie ten topic.. :) Dla twojej plyty jest oddzielny.

3. "z kad" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do UV to ja mam revolteca Dark Red i Dark blue, a nie są to wiatraki UV i wszystkie lementy na DFi świecą :-P

Ja mam np. niebieskiego TT i nic nie swieci, wiec ciekawe...

Sadze jednak, ze przy lampach UV swiecic beda mocniej.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Kupuje sobie 8800 gts'a i w zwiazku z tym mam pytanko: czy jak go dam do dolnego slotu na dfi ultra-d to bedzie mialo to jakis wplyw na wydajność ? Wiem ze w faq jest napisane ze nie ma to wplywu ale to faq chyba bylo tworzone dla kart starszej generacji i zastanawiam sie czy taki potwor jak 8800 nie korzysta jednak jakos z przepustowosci 16x... Pytam bo przy okazji wymianki chcialem zmienic chlodzenie na niebieskiego zalmana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalmana zawsze można trochę podciąć :) I wejdzie i karta i zalmanik ;)

Co do wpływu na wydajność, to jeśli takowa będzie to różnica będzie naprawdę minimalna ;)

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Kupuje sobie 8800 gts'a i w zwiazku z tym mam pytanko: czy jak go dam do dolnego slotu na dfi ultra-d to bedzie mialo to jakis wplyw na wydajność ? Wiem ze w faq jest napisane ze nie ma to wplywu ale to faq chyba bylo tworzone dla kart starszej generacji i zastanawiam sie czy taki potwor jak 8800 nie korzysta jednak jakos z przepustowosci 16x... Pytam bo przy okazji wymianki chcialem zmienic chlodzenie na niebieskiego zalmana...

Upewnij się czy 8800GTS pracuje prawidłowo w trybie PCIE 8x. Z tego co wiem mogą być z tym problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo elo :D od dzis stałem sie posiadaczem tej legendarnej plyty :D W zwiazku z tym mam pytanie, czy nie ma ktoś na zbyciu karajana ? No wiecie o co chodzi xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi