mib Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 woho :) wlasnie stalem sie posiadaczem DFI LP UT NF4 SLI-D :) odkupilem na ebay.nl za 73E (wysluzony Epox 9NDA3+ padl 2 tyg. temu :( ) tez mam 4x512MB Kingston, Value, Double Sided. po resecie CMOS (po poprzednim uzytkowniku) komputer wkoncu zaskoczyl i wykrywa mi pamieci jako: 2,5-3-7-3-2T DDR333. po reinstalce sprobuje ustawic na DDR400 3-3-8-3-2T, a potem sprobuje wskoczyc spowrotem na 2.9GHz z moim Toledo. mam nadzieje, ze nie bede musial wymieniac pamiec na Single Sided 2x1024............ Zapomnij o DDR 400 na Toledo. Masz jaki uzyskasz to bedzie 333. Niestety kontroler w procku sie gryzie z 4ma koscmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 wcale nie, caly czas na Epoxie latalem Toledo mojego na 2.9GHz i cztery kosci na 3-3-8-3-2T i ±DDR430. nie bylo zadnego problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 wcale nie, caly czas na Epoxie latalem Toledo mojego na 2.9GHz i cztery kosci na 3-3-8-3-2T i ±DDR430. nie bylo zadnego problemu :)Spróbuj modowanych BIOSów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) mam przez to rozumiec, ze na zmodowanym biosie nie pojdzie? z tego co wiem bios jaki mam to: 704-2BTA (http://www.techpowerup.com/printarticle.php?id=114) update: tak jak mowilem - idzie bez problemow 3-3-8-3-2T DDR400 :] update 2: jak narazie nie zapowiada sie ciekawie. mam freezy, ktorych nigdy nie mialem na poprzedniej mobo :/ wymienie dzis kable SATA, bo cos luzne sa..... :/ Edytowane 23 Kwietnia 2008 przez alcapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) ok. mam taki problem caly czas. od momentu zamontowania DFI LP UT NF4 SLI-D i 9600gt, a takze karty sieciowej na PCI Linksys Wireless-N, mialem random freezy systemu. po prostu sie wieszal - myszka w miejscu stawala. zadnego komunikatu, zadnego core dumpa - nic. dzis - po jakis 10ciu dniach odkad zmontowalem, mam czas zeby sie pobawic. co zrobilem wpierw to wyjalem karte sieciowa Linksysa. jak narazie nie mialem freeza od 1h, wiec zaczalem powoli instalowac i konfigurowac. jednakze, po update'ach windowsa zrobilem reboot, i mialem dwa, dluzsze piki z buzzera. problem w tym, ze nie ma takiego kodu w ksiazeczkach :/ ktos ma jakis pomysl? :) dzieki Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez alcapone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss12 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Komputer nie uruchamia się - dioda na płycie głównej wskazywała na awarię karty graficzne ( radeon x800 gto ) zainstalowałem drugą kartę GF 7100 , która odpaliła bez problemu i już byłem przygotowany na zakup nowej karty ale okazało się że radeon zainstalowany w innym komputerze działa bez problemów. Aktualizacja biosu , zmiana slotów pci nie pomaga, co ciekawe z drugą kartą którą miałem do testów - nowym GF 8600 jest to samo co z radeonem Czy ktoś z was miał podobny problem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 cze Czy to bardzo obniza wydajnosc jesli karta jest w drugim slocie PCI-E i chodzi jako x2 a nie x16 ? Bo wlasnie doczytalem ze x16 chodzi tylko w gornym slocie a ja mam w dolnym ze wzgledu na budowe WC i obieg kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 w drugim chodzi jako x8 zresztą zobacz co cpuz pokazuje w zakładce mainboard. Myślę że wydajność jest na zbliżonym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 wlasnie na szybko zmienilem karde na pierwszy slot naciagajac weze, CPU-Z z x2 pokazuje x16. Mam jakby wieksza wydajnosc, w BF2 nie mam laga po podniesieniu jakosci grafiki na najwyzszy (sterowniki grafy AA/AS8x), tyle ze wgralem inne drivery 175.16 i troche zmienilem taktowanie proca z 10x270 na 9x300 :D Musze odpalic jeszcze inna giere jakas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) Komputer nie uruchamia się - dioda na płycie głównej wskazywała na awarię karty graficzne ( radeon x800 gto ) zainstalowałem drugą kartę GF 7100 , która odpaliła bez problemu i już byłem przygotowany na zakup nowej karty ale okazało się że radeon zainstalowany w innym komputerze działa bez problemów. Aktualizacja biosu , zmiana slotów pci nie pomaga, co ciekawe z drugą kartą którą miałem do testów - nowym GF 8600 jest to samo co z radeonem Czy ktoś z was miał podobny problem??? Załącz S&M v1.5 (strona tytułowa) i sprawdź napięcia pod pełnym obciążeniem programem ITE Smart (a najlepiej miernikiem). Jeśli napięcia będą w normie, załaduj domyśle ustawienia BIOSu. Edytowane 17 Czerwca 2008 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak zainstalować viste x64 na dyskach w RAID pod dfi nf4 sli dr? Pod xp też mam problemy, niby instalka widzi macierz ale po zainstalowaniu systemu wywala błędy ;-( I w ogóle jak włączyć legacy raid? W sterym biosie była taka opcja, w nowych nie widzę i dysków podłączonych pod silicon image sata komp w ogóle nie widzi ;-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak zainstalować viste x64 na dyskach w RAID pod dfi nf4 sli dr? Pod xp też mam problemy, niby instalka widzi macierz ale po zainstalowaniu systemu wywala błędy ;-( I w ogóle jak włączyć legacy raid? W sterym biosie była taka opcja, w nowych nie widzę i dysków podłączonych pod silicon image sata komp w ogóle nie widzi ;-( z tego co pamietam to na dyskietce byly dolaczone sterowniki ;) Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 hahaha. Poważnie się pytam. 1. do visty nie ma sterowników 2. te co są nie za bardzo działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 hahaha. Poważnie się pytam. 1. do visty nie ma sterowników 2. te co są nie za bardzo działają to te nuby z xtremesystems sie chyba nie znaja ;) bo jak byk pisza, ze trzeba dograc sterowniki http://www.xtremesystems.org/forums/archiv...p/t-136135.html http://www.pronetworks.org/forum/viewtopic.php?t=73424 http://www.pronetworks.org/forum/about71854-0-asc-30.html ogarnij te tematy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Niestety, żadne z powyższych nie zadziałało. znalazłem i lepsze (badziej szczegółowe) opisy (konkretnie do DFI) ale wciąż działa mi wyłącznie na raidzie nforce gdzie XP wywala po zainstalowaniu xp błędy dysku. silicon image w ogóle nie wykrywa mi raidu ani pod xp, ani vistą. Najprawdopodobniej jest u mnie kolizja z innymi sterami. Dałem już sobie spokój, jeden któremu się udało reklamował że ma wzrost wydajności rzędu 10%, śmiech na sali. Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez loo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 ostatnio mam dziwny problem z płytka ... nie mam pojecia czego moze to być wina. kiedy próbuje włączyć komputer poprostu nie moge ... musze wciskać kilka razy przycisk (na płycie na obudowie) nie ma znaczenia... dopiero po kilku razach załapuje i uruchamia się. Zauwazyłem że dioda od zasilania pamięci zapala sie i gaśnie w zalezności od tego czy jest wciśniety guzik czy nie. Nie ma znaczenia czy co kolwiek jest podkręcone czy też nie. Może ma ktos jakis pomysł ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Sprawdź czy na single masz takie problemy, zostaw tylko kość w pierwszym slocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 niestety zmiana ramu nic nie pomaga .... próbowałem na przemian, w innych slotach, pojedynczo .. i nic :( może jakiś inny pomysł ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmmaaarr Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Mam problem z myszka (logitech G3) czasami po wlaczeniu kompa nie wykrywa mi jej i wtedy musze wyjac i ponownie wlozyc do gniazda usb kabel od tej myszki.Moge tez zrestartowac system z klawiatury ale wole pierwszy sposob. Dzieje sie tylko kiedy mam podkreconego proca i pamiec jesli ustawie na defaultowo sprzet jest ok. Uzywalem wczesniejszych myszy i takich cyrkow nie mialem. Moze mam cos przestawic w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maf Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Ponawiam pytanie poprzedników: Jak schłodzić sekcję zasilania CPU (figurującą w czujnikach pod nazwą "Płyta główna") na DFI nf4 Ultra-D s.939? U mnie po zmianie procesora z 3000+ na X2 4200+ zajebiście się to grzeje, Orthos i po 5 minutach 58-60 stopni i zaczyna się popiskiwać (otwarta buda, ninja + 120mm 1000 rpm na procku). Tak być chyba nie powinno, pomóżcie :) Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Maf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Daj tam jakis nadmuch i tyle. U mnie bez przewiewu sekcja ma 80 stopni, z wiatrem okolo 55. Przynajmniej wedlug czujnikow. Mam bajzel i malo miejsca w budzie, wiecej nie jestem w stanie zdzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maf Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Daj tam jakis nadmuch i tyle. U mnie bez przewiewu sekcja ma 80 stopni, z wiatrem okolo 55. Przynajmniej wedlug czujnikow. Mam bajzel i malo miejsca w budzie, wiecej nie jestem w stanie zdzialac.I nic Ci nie piszczy? Maszyna nie strajkuje przy tej temperaturze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 I nic Ci nie piszczy? Maszyna nie strajkuje przy tej temperaturze? Nic sie nie dzieje. 80 to bylo troche za duzo, cale wnetrze budy sie grzalo od tego, ale dla mosfetow to zaden problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maf Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nic sie nie dzieje. 80 to bylo troche za duzo, cale wnetrze budy sie grzalo od tego, ale dla mosfetow to zaden problem.A masz jakiś specjalny nawiew w te okolice czy po prostu standardowy obieg powietrza w budzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Wentyl 12 cm 24V puszczony na 12V. Dmucha na pamieci i troche na sekcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boruteczko Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Niedawno "padł" mi trzeci bank pamięci na mojej LANPARTY UT Ultra-D. Miałem 4x512mb, a teraz 2x512mb. :mur: Jakoś nie mam ochoty na kupowanie 2x1024mb i czekać na kolejną awarię. Za ile można by sprzedać taką płytę? Myślicie, że znajdzie się na nia w ogóle jakis chętny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) Coś widzę, że ostatnio to częsta przypadłość płyt DFI, u mnie było tak samo. Też mi siadł 3 slot :/ Edytowane 1 Września 2008 przez Narmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Trzeci to ktory? :) u mnie obydwa zolte cos sa nie tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Jak wam siadają sloty? Nie wykrywa wogóle pamięci? Sprawdzaliście na jednej kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Jak mam pamięci w kanałach 1 i 3 to nie bootuje... sprawdzane na kilku kompletach. Jak tylko jedna kość w slocie 1 czy 2 wszystko ok, ale nie ma Duala jak wiadomo. Na 2-4 chyba to samo, nie pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...