Esina Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Mam problem z pamięciami DDR333.Posiadam dwie kości po 256MB.Płyta główna MSI 845PE,WinME.Jeżeli tylko włoże dwie kości to komp mi się zawiesza np. w czasie oglądanie filmów DivX,lub po jakimś czasie samoistnie.A jeśli tylko jest włożona jedna kość to jest o.k i nic się nie dzieje,jak i z jedną i z drugą.Tak więć obydwie kości są sprawne w 100%. Może trzeba coś ustawić w Biosie...?. Albo WinME ma problemy z obsługą 512MB DDR333...?. Albo za niskie napięcię 3.3V w biosie mam odczyt 3.10V...? A czy zamiana oby dwóch kości na jedną 512MB pomoże...?Może to wina płyty głównej...? Proszę o pomoc ,cała ta sytuacja mnie strasznie denerwuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Me to straszny shit, przy takiej ilości ramu jaką masz mozesz spokojnie XP zainstalować, pozatym spróbuj dać biosa na default, może upgrade biosa pomoże, podaj wiecej szczegółów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esina Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Posiadam PIV 2.4GB,GeForce Ti-4200,W Biosie mam ustawione: Timing by SPD -> Enabled CAS Latency -> 2.5 RAS Precharge -> 3 RAS to CAS Delay -> 3 Precharche Delay -> 7 Burst Lenght -> 4 DDR Power Voltage -> 2.5V (2.5V-2.8V) Biosa mam najnowszego...a pamięci są różnych firm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ash Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Olej WinMe i zainstaluj XPka - powinno pomoc. A jakich firm sa te kostki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 sprzęcior masz extra :D , pozatym może te pamiatki się gryzą, spróbuj pokombinować i poprzemieniać w róznych slotach na pamięci, jakie masz mobo jaką zasiłke ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Posiadam PIV 2.4GB,GeForce Ti-4200,W Biosie mam ustawione: Timing by SPD -> Enabled CAS Latency -> 2.5 RAS Precharge -> 3 RAS to CAS Delay -> 3 Precharche Delay -> 7 Burst Lenght -> 4 DDR Power Voltage -> 2.5V (2.5V-2.8V) Biosa mam najnowszego...a pamięci są różnych firm. Ja tylko podpowiem, ze jak juz wszystko bedzie dzialac to zeby miec lepsza wydajnosc pamieci zmien tak: CAS Latency -> 2 RAS Precharge -> 2 RAS to CAS Delay -> 2 Precharche Delay -> 6 Burst Lenght -> 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esina Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 MSI 845PE (Intel) ... Zasilacz FEEL 300W Model:ESp+300ATXSP4 ver.2.03 Pamieci to :V-Data i Eudar. Próbowałem wszelkich możliwych kombinacji...wkładania w rózne sloty... Samodzielnie chodzą super...bez żadnych zwisów...tylko jak włoże dwie kości zwisy gwarantowane... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_ryl Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Mialem podobny problem z pamieciami. Sprobuj ustawic wszystkie wartosci w biosie na najslabsze :( . Jesli to nie pomoze to albo bedziesz musial skompletowac dwie takie same pamiatki albo jedna 512. Ale jesli nie potrzebujesz miec dual DDR to lepiej jedna kosc sobie zalatw. Powodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_ryl Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zauwazylem na swoim przypadku cos takiego: mam dwie kosci 256MB DDR333 osobno pracuja na lepszych ustawieniach i wyzszej FSB ale razem jak je zapodam to musze zmniejszac timingi w biosie i FSB. Dodam ze sa to jakies syfskie pamiatki SEITEK :(. Chyba zmienie na cos firmowego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -=uri=- Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 To problem pamieci nie płyty i na 100% nie systemu oraz prawdopodobnie nie od ustawień BIOS'u (ale tam mozesz pokąbinować to co radzili ci wczesniej)!Jeżeli masz możliwość to wymień te pamięci na firmowe (samsunga albo teraz sa juz tansze kingstony) i najlepiej odrazu na jedną kosc 512!To powinno pomóc!!!A Win Me choć słabym systemem jest nie ma tu nic do rzeczy!Pozdrowienia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozi Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Wejdź na strone MSI i zciągnij bios do swojej płyty - coś tam widziałęm na temat pamięci i jakihś ponoć problemów (sam mam płytę Abita n tym samymy chipsecie i mam jazdy) - więc moze warto spróbować ?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Posiadam PIV 2.4GB,GeForce Ti-4200,W Biosie mam ustawione: Timing by SPD -> Enabled CAS Latency -> 2.5 RAS Precharge -> 3 RAS to CAS Delay -> 3 Precharche Delay -> 7 Burst Lenght -> 4 DDR Power Voltage -> 2.5V (2.5V-2.8V) Biosa mam najnowszego...a pamięci są różnych firm. obydwie pamieci musza byc w dwoch pierwszych bankach i zwieksz koniecznie zasilanie do nich! 2.5V, to za malo, 2.7V ja bym Ci radzil, mysle, ze to powinno rozwiazac problem, a co do winME, to zmien koniecznie na co innego, bo wszystkie starsze systemy maja straszne problemy z obsluga wiekszej ilosci niz 192MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...