Nicko13 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Witajcie,jak już wiecie od dluzszego czasu interesuje się chłodzeniem wodnym i posiadam takowe też od jakiegoś czasu ;-) Ostatnio zabrałem się za robote i myślę że wiele osób jest ciekawych moich poczynań,a że udało mi się nawet aparacik pożyczyć to postanowiłem zaprezentować wam moje dzieło :rolleyes: Najwiekszym priorytetem w tym chłodzonku jest wydajność dlatego też zastosowałem bardzo wydajną chłodnice (nie nagrzewnice) z samochodu marki daewoo :lol2: model Tico :lol: jest to akurat rzadko spotykana wersja chłodniczki ponieważ jest cała miedziana tylko kanały ma plastikowe.W chłodnicy zostały zmodyfikowane wloty tak ,że można teraz bez problemu wymienić króćce na jakiekolwiek z gwintem 3/8 cala,została wypolerowana (zbiorniczki poniewaz też są pokryte farbą) czyszczona nie musiała być bo nówka ,jedyne co zrobiłem to przepłukałem octem aby usunąć kurz i inne osady zbierające się nie wiadomo z czego (tak dla zasady).Pompka to atman 304 o wydajności 800l/h spokojnie daje radę,pompka została przerobiona wlot: za pomocą przejsciowek 3/4 na 1/2 i 1/2 na 3/8 oraz króciec nk12 3/8,wylot został przerobiony z pomocą króćca nk12 1/4cala (za wszystkie króćce podziękowania dla Misia15go).Węże jakie zastosowałem to Cellfast 12/16 ze względu na to iż priorytet to wydajność i chcę aby nic nie blokowało przepływu,ale też z jednej strony ze względu na estetykę ponieważ nie muszę stosować żadnych kolanek ani opasek bo wąż się nie załamuje (za wąż podziękowania dla mnie ;-) ) Sercem układu jest Blok wodny który zakupiłem od użytkownika tego forum ksywka kerdey(Pozdrawiam).Blok został przerobiony wypiaskowany spód,wyszlifowany,wypolerowany wyczyszczony odnowiony i naprawde bardzo śliczny o czym możecie się przekonać,blok posiada top z pleksy z mocowaniem na socket 754/939 do bloku użyłem sprężynek od użytkownika qmaro (również pozdrawiam) aby zapewnić jak najlepszy docisk bloku do procesora,sprężynki są naprawde świetnej jakości zapewniają moim zdaniem dużo lepszy docisk niż te które daje misiu15go.Zapomniałem dodać bloczek to Cube non pro,a tak dla ścisłości Cube overclocked A64 ;-) jeśli byłby ktoś chętny aby jego bloczek odnowić i doprowadzić do naprawdę wspaniałego stanu (zazwyczaj lepiej niż nówka) zapraszam :) resztę widać a może i nie na fotkach. Chciałbym zaznaczyć iż jakość fot taka dlatego iż pierwszy raz miałem styczność z aparatem którym robiłem te foty i miałem mało czasu aby się bawić w ustawianie. No to teraz poraz na skrótowy zapis części jakich użyłem : Cube non-pro (by Misiu15go modded by Nicko13@0.158c/w) Chłodnica Daewoo Tico pełna miedź ,zbiorniki plastikowe Pompka Atman AT-304 @ in-line Węże Cellfast 12/16 powiem wam że na całość poszło ok 600zł ale to ze względu na to iż całość jest robiona od listopada i musiałem wymieniać dużo raz płyn...np 8 czy 10 opakowan borygo 1L jakichś demineralek,pełno węży ,silikonu,teflonu,pasty polerskiej,króćców i końcówek do dremela ;-) No to teraz coś dla was :-) Foty ; Mam nadzieje że teraz już wiecie troszke o moich dokonaniach Niedługo planuje zrobić coś czego jeszcze nikt nie widział w WC :-) Najblizsze modyfikacje : Blok na grafikę (jeszcze nie wiem jaki) Homemade blok na NB DFI NF4 Edytowane 8 Maja 2006 przez Nicko13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 jakosc fotek powala (w zlym slowa znaczeniu) wc nie powala (tez zle znaczenie :P :? ) kupa pracy przed Toba imho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4ne Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Majac taka chlodnice wizja bezglosnego kompa jest jak najbardziej realna, kwestia wyciszenia hdd i zasilacza.Co do ukladu podzielam zdanie mojego przedmowcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 jakiś porządek by się przydał w tych kablach i wogóle, narazie to wygląda mi to tak jakby ktoś rzucił to do budy i tak sobie chodzi. Głównie mam tu na myśli te wentyle na chłodnicy :( :mur: . czy temu hdd na tej gąbce nie za ciepło troche?? może lepiej go na jakiś gumkach powieścić? rozumiem że wiatrak na niego hula a przynajmniej tak to wygląda ale jednak... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Najsławniejsze Wc Na Tweaku:lol: Hehs.. popracuj nad umiejetnosciami foto.. Yhym.. odezwe sie jak juz bedzie to czego jeszcze w WC nie widzielismy - bo narazie średnie WC.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Faktentycznie wyglądu to to nie ma wcale, ale wydajność to inna sprawa. A ponoć układ jest tylko robiony na wydajność to nie musi być piękny(ale jedno nie wyklucza drugiego). 3+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Troszke przesadziłeś z tą sławą. Pozatym jak się kreuje wydajnośc tej chłodnicy? Przy takich rozmiarach to spokojnie można pass puścić. Te dwie 80tki wcale nie chłodza jej IMO. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 jest to akurat rzadko spotykana wersja chłodniczki ponieważ jest cała miedziana tylko kanały ma plastikowe. fajna chlodnica :lol: a tak co do chlodzenia: trzeba bylo sobie darowac ten temat, bo z tymi fotkami to .......... ogolnie to wc to tragedia.......... Najsławniejsze Wc Na Tweaku By Nicko13 najslawniejsze by Nicko13, czyli rozumiem, ze jest to najslawniejsze z TYwoich WCetów :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 co w niej najslawniejszego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 skromność autora :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 wlasnie mnie temat topiku rozwalił ze niby co guru jakis? u-guru?;]]]]] sredniawe wc;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Ogólnie z tego co widzę to bajzel w kablach i słabe zdjęcia, co uniemożliwia mi dostrzeżenie piękna układu:D Ale jak na pierwsze WC to ważne że chłodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 A ta chłodnica to jest "do góry nogami" - dlaczego tak? :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 To żeś wyskoczył z tym najsławniejszym :lol2: WC jak WC, chociaż przyznam że moje 1sze WC było duuużol brzydsze :P I zastanawiam się tak, czy chłodnica może być wydajna, jesli ma plastikowe kanały :blink: BTW - Jakim dokładnie lakierem malowałeś wnętrze budy? (jakiej firmy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Co mnie rozbraja : - ten wentylek 40x40 akasy wiejacy w slot pamieci ? :blink: - 80x80 z codegena na tyle obudowy - zwisajacy kabelek w dwoma diodami ? :lol: - te dwa zwisajace wentyle na chlodnicy :lol: - syf w kablach straszny :wacko: WC jak WC , masz jeden blok i w sumie rozlozenie wezy masz ok i przynajmniej nie masz zbednych zgiec , kolanek itp... Ale ogolnie rzecz biorac malo sie do niego przylozyles... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 fakt wentyl w bankach pamieci roxuje ;) boisz sie ze ci sie plyta glowna przegrzeje :D? xexexexe ogolnie twoja buda wyglada jak frankensztajn jakis -_- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Nic specjalnego... pewnie głośne jak cholera, pracuj a się uda :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Kibel zwykły, a nie jakiś tam sławny :lol: Bajzel w budzie, wentyle na kablach, tak hmmm na szybko złożone <_< A jakości fotek to komentować nie będzie dokładnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 a dysk ci sie nie gotuje? na tej gabce... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 OMFG :o Widząc temat, myślałem ze jakis fajny kibelek ... najsławniejszy kibel itp. No cóż ... jest jak jest ... gdyby na tych fotkach było cos widać ale jakość "powala" ;) te dwa wentyle na chłodnicy to chyba tylko tak przypadkiem sie tam znalazły? Chyba nie myślisz ze one cos tam dają :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 TE dwa wiszace wentyle sa zajefajne ^^ .... rozumiem, ze to jakis automatyczny system dmuchania na chlodnice... Wentylatory pewnie przez specjalna konstrukcje druga utrzymujacego zmieniaja swoj kierunek o zakladam 90 stopni.... przez co 2 x 80mm wentylki spokojnie wystarcza na tak duza chlodnice :) Rzeczywiscie, takich rzeczy jeszcze nikt nie widzial. :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 warto jeszcze dodac, ze to "56k warning!" jest juz raczej nie na czasie, bo kto normalny, majacy modem bedzie przegladal gelerie czyjegos WC :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Cube non-pro (by Misiu15go modded by Nicko13@0.158c/w) Chłodnica Daewoo Tico pełna miedź ,zbiorniki plastikowe Pompka Atman AT-304 @ in-line Węże Cellfast 12/16 powiem wam że na całość poszło ok 600zł ale to ze względu na to iż całość jest robiona od listopada i musiałem wymieniać dużo raz płyn...np 8 czy 10 opakowan borygo 1L jakichś demineralek,pełno węży ,silikonu,teflonu,pasty polerskiej,króćców i końcówek do dremela Na czesci do WC wydałeś ok 200zł, a za te pozostałe 400zł to basen przy pomocy borygo napełniałeś? U mnie borygo 5zł/l w co drugim sklepie :) Cube non-pro (by Misiu15go modded by Nicko13@0.158c/w)Jak to zostało zmierzone? ;) Generalnie WC ŻONDZI (to taki jakby antagonizm rządzi) ;) Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Jackass_Ass Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 To jest wizytowka polskiego modd.. watercooling'u :lol: No zdjec to Ty nie umiesz robic ;) A samo WC takie sredniawe.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zdjecia mowie dostalem aparat na 5 min ktorego nigdy w lapach nie miałem i robilem foty na auto,jeszcze jakies kropki mi sie na obudowie porobily...chlodnica jest cala czarna nie widac tego co na zdjeciu ze jest miedziana czy zakurzona,wentylatory 2x80 na 5v duzo poprawiają wydajnosc (jakies 5st wzgledem passive)ogolnie to ten z tylu codegena nie chodzi wcale jest do demontazu,i chodzi tylko jeden wentylek na dysku wiec co tu jest glosnie?? wentyl na grqafie i DFI ale to jest do wymiany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupos Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) A ja bym sie chcial dowiedziec jakie masz temp i przy jakich taktowaniach na tym 'najslawniejszym wc' :P PS. Akasa 40x40 r0x :D :D :banana: Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Kupos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 warto jeszcze dodac, ze to "56k warning!" jest juz raczej nie na czasie, bo kto normalny, majacy modem bedzie przegladal gelerie czyjegos WC :lol: normalny modemowiec z całą pewnością będzie chciał obejrzeć najsławniejsze WC ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 jesli chodzi o wydajnosc to przy 1,7v i 2940mhz jest 35* w stresie ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 A ja bym sie chcial dowiedziec jakie masz temp i przy jakich taktowaniach na tym 'najslawniejszym wc' :P PS. Akasa 40x40 r0x :D :D :banana: To chyba nie akasa tylko wentylek z MSI :P Co do samego WC. Niezbyt czesto tu zagladam, bo WC malo mnie interesuje. No ale temat mnie zainteresowal. Wchodze i..... Normalnie witki mi opadly :lol: Nie mozna tego jakos uporzadkowac? Jakies wiszace wentyle, porozwalane kable itd. Duzooooo do poprawienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Jesli wydajnosc jest ok to teraz musisz popracowac nad wyglądem, jest zdecydowanie za brzydko :} Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...