Skocz do zawartości
Gość rafifeo

Semp Vs Athlon

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

moj kolega posiada amd sempron 2600+ (na socket A) taktowany 1833 mhz.

ja jesli podkrece do tych wartosci mojego athlona to wtedy mi pokazuje ze jest to 2200+ :?

czy athlon xp taktowany tak samo jak sempron jest mniej wydajny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Semprony mają duże bardziej zaniżony zegar, względem nzawy, niż athlony xp. Ale są na jądrze tym samym co athlony (thoroughbred) więc przy tym samym zegarze powinny mieć taką samą wydajność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi o Thoroughbred :) ale to jest dziwne, bo te oznaczenia powinny mowic o wydajnosci do pentium, a jesli sa tak rozbiezne przy tych samych taktowaniach to nie wiem po co je wprowadzaja. wiec co jest bradziej zblizone do tego pentium. ten wynik 1833mhz 2200+ na athlonie, czy 1833mhz 2600+ na sempie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Athlon > P4

Sempron > celeron

Juz Ci sie zgadzają oznaczenia?

Raczej tak:

Athlon FX -> Conroe

Athlon 64 -> najsilniejsze P4

Athlon XP Barton -> P4

Athlon XP/Sempron (Thr.) -> słabsze i średnie P4 oraz Celeron D

Duron (App.) -> Celeron

To mogę się zgodzić.

Sempron a Athlon XP o takim samym FSB i takim samy jądrze powinny mieć podobną wydajność ponieważ inne dane się nie różnią. Sempron to Athlon XP pod nową nazwą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczeniami Sepronów nie ma się co sugerować bo tak naprawde nie oznaczają one nic konkretnego. Tyle tylko że:

LukasAMD "Sempron to Athlon XP pod nową nazwą"

Mnie mojego starego Semprona 2200+ (i tutaj plus jednak coś oznacza;) udało się podkręcić do 2 GHz ale nie sprawdzałem jak to się ma do Athlonów taktowanych tą samą prędkością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak:

Athlon FX -> Conroe

Athlon 64 -> najsilniejsze P4

Athlon XP Barton -> P4

Athlon XP/Sempron (Thr.) -> słabsze i średnie P4 oraz Celeron D

Duron (App.) -> Celeron

To mogę się zgodzić.

Sempron a Athlon XP o takim samym FSB i takim samy jądrze powinny mieć podobną wydajność ponieważ inne dane się nie różnią. Sempron to Athlon XP pod nową nazwą ;)

zapomniałes o jednym - conroe'a jeszcze nie ma i dłuuugo nie bedzie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

zapomniałes o jednym - conroe'a jeszcze nie ma i dłuuugo nie bedzie ;p

Sorki ale pierwsze testy już były - bez problemu ma wydajnośc FX-a.

EDIT:

I to nie testy na smarkach tylko w progesjonalnych aplikacjach i grach.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Bardzo dobrze porównałeś produkty AMD->Intel Lukas.

Dzieki. Tak mi się przynajmniej wydajeże powinno być. Chociaż po wstępnych testach Conroe vs. AMD FX-61 to Conroe jest MOCNO na prowadzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon xp thoroughbred 2,1ghz to w oznaczeniu 2600+

IMO sie nie opłaca zamieniać na celka. Bo do tego musiałbyś przecież jeszcze mobo zmienić. A jeśli masz dobry stepping tego thoroughbreda to jeszcze wyciśniesz z niego troche MHz i bedzie bił tego celka po tyłku na starcie :) Po prostu sie nie zamieniaj :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co nie warto, nie oplaca sie wymieniac athlona xp @2,1Ghz na jakiegos celeron d 2,66 w perpektywie @3,5ghz?

jak tak zrobisz to szybko wrocisz w szeregi amd ;] szczegolnie te stare celki ktore mialy bardzo malo cachu nie nadawaly sie do niczego swiecily tylko GHz i nic pozatym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi, rzeczywiscie troche poczytalem o celku, ghz nic poza tym...

Z mojego athlona raczej wiecej nie wycisne 2,1ghz 1,775v... :-P

Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spory zapas, znaczy ile bezpiecznie mozna ustawic? Pytam z ciekawosci, bo raczej bawic sie nie mam zamiaru z uwagi na optymalnie ustawione chlodzenie, ktore chlodzi tyle ile potrzeba.

Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, 1,85V to jednak sporo powyzej, ale mam kolejne pytanie! :)

Czy na dlt3c (mam w drugim komputerze) dla przypomnienia to rowniez athlon xp thoroughbred tyle ze o nominalnym napieciu 1,5V ile mozna bezpiecznie ustawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym napieciem 1,85V to jest tak, ze trzeba bawic sie miernikiem, bo u mnie przy 2,1V w biosie jest 1,91V w rzeczywistosci, mobo w podpisie. Pozatym jak masz słabe chlodzenie to i tak lipa, mozesz dac 1,85V ale proc ci sie rozgrzeje do 60C lub wiecej i Prime95 bedzie wywalał błędy. U mnie Bartonik ciągnie na codzień 2400Mhz przy 1,57V (1,75V bios) ale tylko do temperatury około 52C, jak będzie większa wtedy Prime wywala mi błędy ;/...poczytaj troszku, prosta zasada: mniejsza temperatura proca==>większa częstotliwość maksymalna==>mniejsze napięcie potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo miales WC a nie AC :wink: Moim zdaniem 1.85v jest jeszcze bezpiecznym napieciem jednak podstawa jest dobre chlodzenie. Ja u siebie nie daje napiecia wiekszego niz 1.9v, na WC mozna by sie pokusic o wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...