Skocz do zawartości
Dr@GuN

Raid Programosy , 2 Różne Dyski , Kilka Partycji...

Rekomendowane odpowiedzi

witam , popsuł mi sie system na 2 kompie , no i planuję zrobic format , a że ostatnio dołożyłem mu drugi dysk , który w dodatku ma taka samą pojemność jak stary to planuję zrobić mu raid programowy (płyta nei ma sprzętowego) , i tu właśnie problem , jak to sie robi , nigdy sie nie brałem za raid , a tymbardziej programowy , na kompie nie ma ważnych danych , tylko gry , a płyta ma tylko ata 100 więc wszystko sie troche "muli" :lol2: dyski to :

maxtor d740x-6l

seagate barracuda st340014a

dyski nieco różnią się parametrami , ale nie powinno byc chyba problemów nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID programowy można zrobić jedynie na systemach Linux na Windows też coś w tym stylu można zrobić ale nie dla partycji systemowej, więc nie ma to sensu

w Linux podczas instalacji (partycjonowania dysków) wybierasz opcje tworzenia woluminów RAID (czy jakoś tak zależnie od dystrybucji), potem zaczynasz partycjonowanie, proste i nic nie trzeba wiedzieć

w Windows się nie opłaca ponieważ najważniejszy czyli system będzie tylko na jednym dysku, a pozostałe partycje będą na obu czyli podwójna strata dla systemu

a płyta ma tylko ata 100 więc wszystko sie troche "muli"

to akurat nie ma najmniejszego znaczenia Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi