Skocz do zawartości
PiotrekR

Zmniejszenie Taktowania Karty 9700 Pro... I Nie Tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Karta taktowana jest nastepująco: rdzeń 325, pamięci 310(620)Pytanie brzmi: Czy w pełni bezpieczne jest zmniejszenie taktowania karty np do połowy domyślnych wartości zarówno na rdzeniu jak i pamięciach? Zostawiam sprzęt włączony na noc i chciałbym go wyciszyć puszczjąc wiatraki na minimalne obroty. Przy okazji zużycie prądu było by mniejsze...tak? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok!Zabrałem sie za testowanie. Rezultaty następujące:

Przy standardowym taktowaniu rdzenia i obniżaniu taktowania pamięci można zejść do ok 200(400) - poniżej wali artami i kolorowymi paskami. Rdzeń za to - co mnie bardziej cieszy - pozwala na większa zabawę i taktowanie można obniżać praktycznie do woli bez artów.Niech żyje cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jak przedstawiaja sie temperatury po obnizeniu zegara VPU?

Znacznie spadly?

Ja zamierzam kupic R9800Pro, problem w tym, ze on nawet w 2D jest goracy, a co za tym idzie wentylator musi glosno pracowac. Mysle o zmniejszeniu taktowan w 2D na powiedzmy 100/200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij o 100/200 - u mnie dolna granica to jakies 270/500 (dokladnie juz nie pamietam) a poza tym to raczej wilkosc napiecia bedzie miala wiekszy wplyw na temp niz samo taktowanie - zainwestuj po prostu w dobre chlodzenie i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100/200 to w Radku9550 ktory mam.

Moglbys mi odpowiedziec na kilka pytan o R9800?

1.Czy temperatura karty w 2D jest naprawde bardzo wysoka(karta jest goraca)?

2.Czy obnizenie czestotliwosci VPU do 270 powoduje duzy spadek temperatury?

3.Jak przedstawia sie wydajnosc Radka w nowych grach, grales w Dooma3 na nim?

Chlodzenia niebardzo chce zmieniac, troszke sie boje grzbac jak juz kupie karte, podobno duzo padlo po zmianie chlodzenia, a ta karta nie bedzie miala juz gwarancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. karta nie ma czujnika temp wiec trudno powiedziec a poza tym mam zmienione chlodzenie - tak czy owak karta sie grzeje i kupujac taka trzeba niemal od razu myslec o zmianie chlodzenia

2. organoleptycznie nie poczulem roznicy - nie mam odpowiedniego miernika

3. w nowych grach powoli zaczyna juz wymiekac przy wyzszych detalach (w jakiegos FEAR bedzie ciezko raczej pograc na high) ale z grami typu Far Cry a tym bardziej Doom3 poradzi sobie bez problemu na max detalach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 9500 pro

przy pamięciach na 200 arty w windzie ( leciutkie zanikające po odświeżeniu )

przy rdzeniu na 150- 200 monitor gubi obraz :P

bezpieczne taktowania nie mające żadnych skutków ubocznych to u mnie 215/215 oraz 380/310 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi, tak naprawde to boje sie tych temperatur tego Radka, bo slyszalem, ze bardzo sie grzeje, a uszkodzic karty nie chce zmieniajac chlodzenie, podkrecal bede na jakies 400/700 wiec standardowy cooler wystarczy?

Moge dac nawiez z boku na karte.

PS. A czy to nie za dobra karta jak na mojego Semprona?

Edytowane przez zgf1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kvasek napisał(a):

na 9500 pro

bezpieczne taktowania nie mające żadnych skutków ubocznych to u mnie 215/215 oraz 380/310 :P

Potwierdzam u mnie na 9800pro (podobne karty) 215mhz na GPU i DDR to minimum, potem mam zawiechy.

Mam mobo od XT i widze temp. na GPU z 378 na 220 daje 8 do 10 stopni mniej.

Dokładne temp. niewiele wam dadzą mam dość nietypowe chłodzenie

post-136604-1153853373_thumb.jpgpost-136604-1153853490_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgf1 napisał(a):

podkrecal bede na jakies 400/700 wiec standardowy cooler wystarczy?

PS. A czy to nie za dobra karta jak na mojego Semprona?

zapomnij o takim oc na standardzie - najlepszy na ta kartę jest box z proca choćby taki ja mam Dawiduss ( ja mam podobny tylko wyszarpnąłem z allegro z heat pipami z pentium 4 za całe 10 zł ) i do tego wentyl 80 mm na 5 V - wtedy takie oc jest jak najbardziej osiągalne nawet przy 30 *C na zewnątrz :D

nie IMO nie jest "za dobra" :D

Edytowane przez kvasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgf1 napisał(a):

A mozesz odpowiedziec jakie maasz temperatury karty w 2D na standardowych taktach? Jakie byly na starym chlodzeniu w 2D pamietasz?

A komu to pytanko?

Teraz jest mniej więcej tak w 2D (w domu jest 29 stopni)

post-136604-1154196689_thumb.jpg

, godzinka w Oblivionie idzie na 44 stopnie.

Niestety standardowe chłodzenie miałem tylko tydzień , a wtedy temp. jeszcze nie mierzyłem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi