kobe83 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Witam. Mam radiowy internet :). Na zawnętrz domu mam antente Yagi (tube) kóra jest połączona za pomocą kabla do karty radiowej. Ja chciąłbym podłączyć drugi komputer też do tej sieci. Jeden komputer mam na parterze domu jednorodzinnego a drugi na piętrze. Narysowałem schemat jakby to miało wyglądać. Chciałbym sie zapytać wystarczy zwykły Access Piont, ewentualnie jaki (tani). Czy bez problemu i przeróbek podepne kabel od anteny do niego. Proszę o odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 dwa wapy beda ci potrzebne w tym jeden musi miec funkcje client i zlacze na anteny juz niepamietam nazwy :) ale chodzi o takie z gwintem a nie antena na stale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe83 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 To koszt tego będzię bardzo wysoki 2 x AP plus karta radiowa. Mam pytanie czy taki tójnik może służyć do rozdzielenia sygnału na dwa kable? Chociaż nie wiem czy to będzie działać bo pewnie adres sieciowy jest przydzielony do danej karty. Na nowej karcie pewnie nie pobierze adresu IP? A jeśli dalej będę miał podłaczoną antene do swojej radiówki i tego kompa połącze z drugim za pomocą zwykłcyh kart sieciowych i zwykłego kabla i dam udostępnianie połączenia internetowego to czy będzie to działać. Minusem jest to, że będzie musiałbyć on włączony, żeby udosepniać neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Nie nie bedzie tak działać. Nie możesz tego tak rozdzielać jak sygnału z anteny telewizyjnej. Kup niedrogi AP i AP z routerem. Do AP podpinasz antene z dachu, a ten podłączasz do AP z routerem. Teraz na routerze ustawiasz jako WAN tak jak używasz w tej chwili na kompie, a jako LAN dwa dowolne adresy w tej samej podsieci (np. 10.0.0.1 i 10.0.0.2). Kompy konfigurujesz jako 10.0.0.1 i 10.0.0.2 a bramą jest AP z routerem. Zamiast AP z routrem może też być po prostu switch z routerem i w domu instalacja zrealizowana na przewodach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...