muzEEe Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Na wstepie przepraszam ze nie napisalem tego w topicu o mojej plycie ale podejzewam ze nikt tam nie zagladnie zbyt szybko a moze uzytkownicy innych plyt maja to samo. Mam dziwna ciekawostke a mianowicie : Sprzet : AMD 64 3000+ Venice MSI K8N SLI Platinum 2GB Ram ( 2x Kingmax 512 400mhz i 2x Infineon 512mhz) GF 6600 od Gigabyte'a SilentPipe Fortron 420W Bios wersja 3.9 (Najnowszy) Problem polega na tym ze stabilnie z biosu moge ustawic tak : Pamieci dzielnik 166Mhz, CL 2,5 , 3 , 3 , 7 ( po podkreceniu 208mhz ) HT x4 FSB 250Mhz Vcore (maxymalny jaki moge ustawic to 1,45V) Dajac nawet 1Mhz wiecej i nawet obnizajac HT na x3 Komp nie wstaje Co dziwne uzywajac programu SysTool moge procesor na tym Vcore ( 1,45V ) walnac nawet na FSB 295Mhz na przy HT x4 :o ale rowniez x3, pradopodobniej wiecej nie moge poniewaz nie da sie przestac Vcore na wyzszy Temperatura w stesie przy Pentagramie Al-Cu ( najnizsze obroty ) wynosi maxymalnie 41'C Mam teraz pytanie czy kiedy kolwiek spotkaliscie z takim problem ze z poziomu biosu sprzet kreci sie slabiej niz z poziomu Windowsa ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Na płytach Gigabyte'a zdarzało się, że w BIOS-ie nie można było przebić niektórych "FSB" (HTT). Było 250 (nie chodziło) a na 251 już wstawało :) Z tutejszych raczej niewielu kręci spod windy, więc dużo wypowiedzi chyba nie będzie ;) Radziłbym Tobie z BIOS-a jechać krok po kroku (po 1 mhz w górę). Jeśli faktycznie miałeś HTT 295 w końcu musi wskoczyć :) BTW Sprawdzałeś stabilność primem albo spi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzEEe Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Na płytach Gigabyte'a zdarzało się, że w BIOS-ie nie można było przebić niektórych "FSB" (HTT). Było 250 (nie chodziło) a na 251 już wstawało :) Z tutejszych raczej niewielu kręci spod windy, więc dużo wypowiedzi chyba nie będzie ;) Radziłbym Tobie z BIOS-a jechać krok po kroku (po 1 mhz w górę). Jeśli faktycznie miałeś HTT 295 w końcu musi wskoczyć :) BTW Sprawdzałeś stabilność primem albo spi? Tak wszystko chodzilo stabilnie nie bylo zadnych problemow z tym ze pamieci przy FSB 295 byly ustawione na 140Mhz (unsupported ale dziala ;) ) Ale tak jak mowie NIE MAM MOZLIWOSCI ustawienia wiekszego FSB spod biosu bo poprostu co bym nie zrobil to komp mi nie wstanie :/ Po za tym napiecia dziwnie sie zachowuja :/ w windzie pokazuje ze jest 1,40-1,42 a w biosie 1,45 i sie nie rusza, dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
link.mk Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Stary zmień szybko to FSB na HTT bo cię kupa ludzi wyśmieje :D. A co do tematu to moze to HTT uzyskałeś tylko "na papierku". Sprawdź akimś programem jak się ma wydajność tego proca przed i po podkręceniu. Czy zwiękrzyły się temp. A zresztą, że ci ten proc chodzi na HTT 295 na 1.45V to też dziwne, chyba, ze albo miałeś wielkiego farta, albo masz selekta, albo ten proram do kręcenia nic nie wnosi :P. Sprubój też zaktualizować BIOS. Może wtedy ruszy. Albo poszukaj jakiegoś zmodowanego. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 a ja dodam od siebie - i po co brales msi ? ? :P Przez rece przewinelo mi sie juz z 8 plyt tego producenta i z kazda byly problemy - nie polecam !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
link.mk Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No extra. Zamiast mu mówić po co brałeś MSI to lepiej udziel mu pomocy. A zresztą MSi też ma dobre modele, chociaż sam w sumie też bym tej płyty nie kupił :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 a co mam mu poradzic jak to wina tego ze plyta jest do bani ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzEEe Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Stary zmień szybko to FSB na HTT bo cię kupa ludzi wyśmieje :D. A co do tematu to moze to HTT uzyskałeś tylko "na papierku". Sprawdź akimś programem jak się ma wydajność tego proca przed i po podkręceniu. Czy zwiękrzyły się temp. A zresztą, że ci ten proc chodzi na HTT 295 na 1.45V to też dziwne, chyba, ze albo miałeś wielkiego farta, albo masz selekta, albo ten proram do kręcenia nic nie wnosi :P. Sprubój też zaktualizować BIOS. Może wtedy ruszy. Albo poszukaj jakiegoś zmodowanego. Pozdro. Sluchaj prawdemowiac to mam do gdzies czy mnie ktos wysmieje czy nie. :) Wydajnosc wzrasta ogromnie przy "HTT" 295mhz , temperatura w stresie zwieksza sie tylko z 41'C na 43'C, wszystko to sprawdzane bylo 3dmarkami oraz NA PEWNO Vcore wynosil 1,45V - co do tego nie ma watpliwosci. Bios jest najnowszy, wgralem go za pomoca MSI Live Update poniewaz nie posiadam flopa :D Program wnosi poniewaz potem CPU-z pokazuje ze procek skoczyl z 2250Mhz na 26xx oraz HTT rowniez z 250 na 295 ... Wiecej ustawic nie moge bo mi sie komp restartuje ( zapewne przez to ze nie moge wiekszego Vcora wrzucic ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zdarzają się biosowe 'blokady', szczególnie na płytach gigabyte, wtedy spod windy można więcej ustawić, nic dziwnego w tym nie jest, wina biosu i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 W takim razie chyba najlepiej popróbować kilku różnych biosów, niemożliwe żeby wszystkie blokowały tak HTT. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzEEe Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Ok to prosze o propozycje zmiany biosu bez uzycia flopa poniewaz takowego nie posiadam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A namierzyłeś te biosy? :> Może same z siebie flasciach!ą się pod windą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzEEe Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ahahah tak wlasnie same z siebie :F dobra serio , jest jakis program aby sflashowac bios spod windowsa ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 UniFlash - http://www.uniflash.org/download.htm Nie musisz dziękować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Mi też na mojej poprzedniej MSI nie wstawał na HTT poniżej 250 (MSI K8N Platinum pod 754). Co ustawiłem więcej niż 250, to windowsy nie wstawały, bo zatrzymywało się na napisie "Detecting array..." i stało. Albo na poprzedniej wersji biosu jakieś jaja się robiły, że mój Sempron wstawał z szybkością... 81mhz! :blink: :lol: Natomiast jak clockgenem z pod windowsa podkręcałem to było ok. Teraz też mam problemy z MSI K8N NEO V2, bo na wyższych HTT co bym nie zmieniał to pamięć się sypie, nie ważne, czy dam dzielnik 133 czy 166, i czy dam CL 2.5 czy 3.0. Te 3 pozostałe najważniejsze timingi mam 3-3-8 na sztywno ustawione. Wie ktoś co może być problemem? Nie sądze, że do wina kontrolera pamięci na procku, bo wcześniej na niższym napięciu bardziej się podkręcał i nie było żadnych problemów. Please help! Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Detecting array miałem na mojej dfi... przez pamięci. Powiecie że pewnie no name. A to były chwalone przez wszystkich ostanimi czasy Patrioty :blink: Zmieniłem na winbondy i problem zniknął. Zatem to chyba nie MoBo, aczkolwiek z piecami nigdy nic nie wiadomo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitton Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) cyt. "A zresztą, że ci ten proc chodzi na HTT 295 na 1.45V to też dziwne, chyba, ze albo miałeś wielkiego farta, albo masz selekta, albo ten proram do kręcenia nic nie wnosi :P". Hmmm.. moj Semp HTT 300 idzie na 1,44vcore w biosie tyle pokazuje a CPU-Z 1,38 i stabilnie .... potem HTT 310..i nie wstaje tu juz pewnie chce zeby podniesc vcore...ale i tak nie podniose :P starczy 2,4ghz ;) Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Vitton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 HTT nie jest ważne, ono zależy tylko od płyty. Te semprony mają mniejsze mnożniki, 8x, więc 300 daje 2,4GHz, co nie jest dużo aż tak :) Nie mówiąc już o tym, że Semprony się dobrze kręcą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...