Skocz do zawartości
pho

Wędkarstwo :)

Rekomendowane odpowiedzi

troche sie zdziwilem jak znalazlem ten temat :D, ale potem byla tylko radosc ;)

no wiec wedkuje juz od wielu lat, ponad polowe swojego krotkiego zycia

jedyna metoda wedkowania, ktora uznaje, i w ktorej caly czas staram sie rozwijac jest spinning

zaczynalem od lowienia okoni w rzekach (pewnie jak kazdy spinningista), potem byly szczupaki, a nastepnie dlugo nic

dopiero po jakims czasie czlowiek dowiaduje sie, ze oprocz tych 2 gatunkow drapieznikow sa tez inne, ciekawsze, duzo trudniejsze do zlowienia i przynoszace wiecej radosci, przy holowaniu oraz fotografowaniu ;)

mozna do nich zaliczyc np.: sandacze, sumy, jazie, klenie, brzany, bolenie

w tym momencie jestem na etapie polowu kleni, boleni oraz brzan

wszystkie 3 gatunki sa niezwykle trudne do przechytrzenia

w tegorocznym sezonie zlowilem, pierwszego w swoim zyciu klenia oraz brzane

profesjonalisci mowia, ze gdy zlowimy pierwsza sztuke danego gatunku, potem idzie juz z gorki

caly czas czekam, az zagryzie moja przynete bolen, na razie zadnego nie skusilem, ale mozna to usprawiedliwic tym, iz bolen jest najtrudniejsza ryba do zlowienia :]

lowie na wedke robinson diaflex, cw 5-20g, kolowrotek shimano fx4000fa, oraz fx1000fb (delikatniejszy model)

preferuje zylki sufix

w tym sezonie w moim pudelku z przynetami sa jedynie woblery firmy dorado oraz te od producentow prywatnych

coz moge jeszcze napisac, w wedkarstwie najbardziej pociaga mnie moment, w ktorym na drugim koncu zylki, kilkanascie metrow od nas, uczepila sie ryba

ona vs ja :], te odjazdy, wiry, skoki, mlynki, to jest wlasnie to co kocham w tym hobby

oczywiscie bycie na lonie natury, piekne widoki, swieze powietrze, jest dodatkiem, ktory sprawia, ze mam ochote wrocic nad wode chocby nastepnego dnia ;)

chcialbym rowniez pochwalic sie (a jak :D) brzana, ktora w tym roku niemalze, nie przyprawila mnie o zakwasy, po 20 minutowym holu

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macr0n napisał(a):

chcialbym rowniez pochwalic sie (a jak :D) brzana, ktora w tym roku niemalze, nie przyprawila mnie o zakwasy, po 20 minutowym holu

fota

Hmmm... piękna, gratuluje, ważyłeś? ile miała? ;)

Ja ostatni bez sukcesów, bez czasu i z grubsza bez pieniędzy na wędkowanie :cry: (zezwolenia nie takie tanie, zwłaszcza dla biednego studenta, IMO jakieś zniżki studenckie powinny być :P) Ogólnie w tym roku to w sumie spędziłęm jakies 7 dni nad wodą wędkując i nie ma się czym pochwalić zupełnie, może ta niedziela przyniesie coś ciekawego, kto wie? ;)

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 napisał(a):

Hmmm... piękna, gratuluje, ważyłeś? ile miała? ;)

Ja ostatni bez sukcesów, bez czasu i z grubsza bez pieniędzy na wędkowanie :cry: (zezwolenia nie takie tanie, zwłaszcza dla biednego studenta, IMO jakieś zniżki studenckie powinny być :P) Ogólnie w tym roku to w sumie spędziłęm jakies 7 dni nad wodą wędkując i nie ma się czym pochwalić zupełnie, może ta niedziela przyniesie coś ciekawego, kto wie? ;)

65cm, a waga, nie wazylem ale mysle, ze okolo 3kg, ale to jeszcze nic, moj brat zlowil w tym roku, taka ponad 6kg :D, moge zarzucic linkiem do artykulu

@Maciag

dzieki, wiesz mozliwe nigdy nie mialem z lipkiem kontaktu, nawet wzrokowego :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój rekord to coś koło 1,5 kg pstrąg, ale na stawach zarybnianych :P. Łapałem na białego robaka i wyłowiłem z tatą i bratem przez 2h z 5 pstrągów. Kiedy to było ??? Jakieś 3 lata temu. echhhhh to były czasy. W to lato pstrągi były takie przymulone, że można było je łowić podbierakiem, jak wszyscy wiemy pstrągi lubią chłodniejszą wodę. W tym roku to u mnie cienko z łowieniem. Początkowow jeździłem, ale teraz nie mam jakoś czasu, ale obiecuje, że się poprawię..... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 napisał(a):

Bleee... wedkarstwo na stawach gdzie wszystko bierze jak opętane jest zupełnie bez klimatu... wogole to już nie jest wędkarstw wg. mnie...

Racja popieram w 100%, chociaż są wyjątki (np. Pstrążna) ;) tam z chęcią pojade. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kietyś to byłem maniakiem wędkarstwa. Niebyło ani wakacji weekendu bez wędki i roweru. Jeździliśmy z kuzynem dosłownie wszędzie. Łowiliśmy wszystkimi dostępnymi metodami. A zaraził mnie tym mój tata i moi wujkowie u mnie w rodzinie prawie wszyscy wędkują. To były czasy. Jeździłem często na różne zawody 5 razy stałem na podium. Największa rybka to szczupak ok. 5kg złapany na twistera. Mógłbym o tym pisać jeszcze dużo tak to lubię. Ale ostatnio mniemam z kim jeździć. A to chyba w rybach najważniejsze chociaż mój ojciec twierdzi inaczej. próbowałem kilka razy jechać sam ale po 2h miałem już dość. Więc to hobby zeszło trochę na bok i inne na nim wzięły góre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w koncu pierwsza rapa na moim wedzisku :D

50cm szczescia, zlowiony 16.08, godzine po zmroku, na woblerka imitujacego ukleje

fota troche rozjasniona, poniewaz bylo ciemno

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wypusczacie potem takie okazy :>?

Ja zlowilem w swojej karierze 2 ryby ;] malego okonia (wypuscilem :*) i jakas mala rybe nie wiem jaka to byla (niestety umarla :< zagleboko haczyk polkla :x ;() wszyscto na czerwonego robaka taka glizde ;]

Lowie technika freestylowa zarzucam na jakies 3-4m (lwoie na splawik) klade wedke i ide pogadac z kims albo pograc w karty ;] po 10 minutach wracam i wcigam i tak w kulko ale wypas ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No podczas tego lata poszło mi nawet nieźle :-P Łowiłem na górnej Skawie na muchę czasami na przepływankę. Moim łupem padła niezliczona wprost ilość lipieni (od ok. 15 do 35cm) trochę mniej pstrągów z których 2 największe miały 42 i 40cm :D (na proźbę starszych poszły na grilla :wink: )

i troche kleni największay miał chyba coś koło 40cm B-) . Oczywiście wszystko prócz wspomnianych pstrągali puściłem. Mam tylko nadzieję że do przyszłych wakacji nie padną łupem kłusoli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz moze jakies zdjecia, chetnie bym popatrzyl na jakiegos miarowego lipka ;)

jezeli chodzi o wedkowanie to ostatnie strasznie duza woda u mnie i rzadko jezdze :(

ze 3 tygodnie temu zlowilem klenia pod 40stke :], nic wiecej ciekawego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łowie od jakis 10 lat co wakacje, co ferie, co dlugi weekend (jeszcze chyba mam w piwnicy moja pierwsza wedeczke:D) Nic tak nie relaksuje jak noc nad jeziorem ;] (i tu rola ryby, zeby nie dala nam sie zrelaksowac ;ddd)

Lowie glownie na kaszubskich jeziorach, a jako, ze mieszkam w Gdansku to mam stosunkowo blisko.

Preferuje metode gruntowa, splawikowa i na wiosne troche chyba pospinninguje... a! i oczywiscie podlodowa! :D

@edit

W tym roku co do kaszubow to dretwo... tylko w najglebszych jeziorach cos sie uchowalo po tej zimie... ; / Przez co i wyniki marne: taki poltora kilowy leszczyk, kilka takich karpikow po kilo i ze dwa liny... ale! na Stezyckim jeziorze jednego ranka 50~ porzadnych okoni nachaczylem ;d na żywca ofkorz

Edytowane przez FistWist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od 2 lata przestałem aktywnie uczestniczyć w wędkowaniu natomiast mój ojciec jest dość aktywny ... co drugi dzień wybiera się na nasz wrzesiński zalew i dobrymi skutkami zazwyczaj wraca z jakimś drapieżnikiem ;) W sumie od zeszłego roku wziął się ostro za spinning i z tego co się orientuje to głównie łapie na Salmo slidery , meppsy no i gumki predatory u nas na zalewie to jest sprawdzone ..no i w sumie jest jeszcze legendarna alga jedynka ofc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi