ra-v Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 witam chciałbym prosić o pomoc w mysql... czytałem kurs internetowy jednak to wszystko jak narazie zdaje mi sie troche trudne... nie rozumie, najpierw musze stworzyc bazę danych potem sie połaczyć robić tabele i wysyłac zapytania tak ?? np robie tabele newsy, do której wysyłane sa newsy z mojej strony?? proszę o troche teori, jakiś dobry kurs też sie przyda PS. Chce zrobić coś w stylu cmsa... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 najlepiej jezt zaprojektowac wszystkie tabele, stworzyc baze danych, stworzyc tabele, i dopiero wtedy laczyc sie z poziomu php i wysylac zapytania do konkretnych tabel bazy danych co do kursow to nie wiem, ale moze poszperaj tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 witam chciałbym prosić o pomoc w mysql... czytałem kurs internetowy jednak to wszystko jak narazie zdaje mi sie troche trudne... nie rozumie, najpierw musze stworzyc bazę danych potem sie połaczyć robić tabele i wysyłac zapytania tak ?? np robie tabele newsy, do której wysyłane sa newsy z mojej strony?? proszę o troche teori, jakiś dobry kurs też sie przyda PS. Chce zrobić coś w stylu cmsa... pozdro A więc. To nie jest trudne. Teoria. Na początku łączysz się z serwerem bazy. Następnie wybierasz bazę. Od teraz wykonujesz zapytania SQL. Dodam że polecam Ci pobawić się PHPmyadmin. Taki skrypt do zarządzania bazą. Co byś tam nie robił to po zakończeniu operacji masz wypisane zapytanie SQL dla tego co zrobiłeś. Można się tym też troche nauczyć. Jeśli znasz choć troszke angielski to łatwo zauważyć że np. zapytanie SELECT * FORM `tabela` WHERE [gluteus maximus]=43 ORDER BY date DESC ;) Jakbyś miał jakieś pytania to pisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 a chciałem sie dowiedzieć, jak zrobić, zeby był np. plik dzial.php, i teraz on ma w sobie zapisane różne działy że np. wpisuje sie w przeglądarce link dzial.php?op=news i mi pokazuje newsy albo cokolwiek, taki przykład po prostu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Można zrobić tak jak piszesz "zeby był np. plik dzial.php, i teraz on ma w sobie zapisane różne działy". Jest to jednak zły pomysł. Trzymanie danych wewnątrz plików php jest ciężkie do zrealizowania i nie praktyczne... W praktyce robi się tak, iż te działy zapisane są bazie danych (np MySQL) i przez opcję "dzial.php?op=news" serwer wysyła odpowiednie zapytanie do bazy danych i otrzymane wyniki wyświetla. Aby się podkszkolić, proponuję wszystkim chętnym zainstalować AppServ. Zawiera on (AppServ 2.4.5): Apache 1.3.34 (serwer www) PHP 4.4.1 (interpreter php) MySQL 5.0.16 (serwer bazy danych mysql) phpMyAdmin-2.5.7-pl1 (cms do obsługi bazy danych napisany w php) Nie trzeba się męczyć i ustawiać. Cała instalacja sprowadza się do podania nazwy użytkownika i hasła do bazy danych. Tydzień zabawy i już można się zorientować, o co w tym wszystkim chodzi. http://www.appservnetwork.com/ Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Podobnie jest z KrasnalServ :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 a teraz mam pytanie (pisze własny cms...) zrobiłem instalatora, który od początku robi już tabele admini i dodaje w nim wartości takie jak nick hasło itd... i teraz mam plik admin.php <body> <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111" id="AutoNumber1"> <tr> <td><span class="style1">Nick:</span></td> <td><input name="nick" type="text" class="style1" /></td> </tr> <tr> <td><span class="style1">Hasło:</span></td> <td><input name="pass" type="password" class="style1" /></td> </tr> <tr> <td colspan="2"><center><input type="submit" value="Zaloguj" class="style1"/></center></td> </tr> </table> <?php $pass_podany = $_POST['pass']; $spr_hasel = "SELECT 'pass' FROM `admini` WHERE `nick` == 'R@fcio'"; $idzapytanie_haslo = mysql_query($spr_hasel); if ($idzapytanie_haslo == $pass_podany) { echo "Wszedłes"; } else { echo "Złe hasło"; } ?> </body> Jak to poprawić żeby on sprawdzał mi hasło, i potem wchodził do panelu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) przydaloby sie <form name="blabla" action="admin.php" method="post"> wszystkie inputy </form> a potem w miejsce echo "Wszedłes";dajesz np include panel.phplub zamiast includa wstawiasz funkcje panelu(jesli masz go w funkcji napisany) a jesli zdecydujesz sie na includa to musisz sobie zabezpieczyc przed odpaleniem bezposrednim czyli www.srututut.radiomaryja.de/admin/panel.php :) oraz brakuje $nick = $_POST['nick']; Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 ok, więc napisze go w funkcji, ale to później... teraz interesuje mnie sprawdzenie tego hasła, bo mi nie działa... help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) a sypie jakimis bledami?? i zbaza jestes polaczony?? bo nie widze zadnego mysql_connect ?? np: admin.html <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" bordercolor="#111111" id="AutoNumber1"><form action="admin.php" method="post"><tr><td><span class="style1">Nick:</span></td><td><input name="nick" type="text" class="style1" /></td></tr><tr><td><span class="style1">Hasło:</span></td><td><input name="pass" type="password" class="style1" /></td></tr><tr><td colspan="2"><center><input type="submit" value="Zaloguj" class="style1"/></center></td></form></tr></table>i admin.php <?$link = mysql_connect([server], [login], [haslo]) or die ("Nie masz uprawnien");mysql_select_db("[baza_danych]");$pass_podany = $_POST['pass'];$nick_podany = $_POST['nick'];$spr_hasel = "SELECT 'pass' FROM `admini` WHERE `nick` == 'R@fcio'";$idzapytanie_haslo = mysql_query($spr_hasel);if ( ($idzapytanie_haslo == $pass_podany) && ($nick_podany == "R@fcio") ){ echo "witam"; } else { echo "zrywaj"; }mysql_free_result($idzapytanie_haslo);mysql_close($link);?> ale pewnosci nie mam ze bedzie to dzialac :) 100 lat juz nie pisalem w php Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 a to w każdym pliku musze sie łaczyć z baza danych ? bo przy pliku install.php juz zrobiłem że sie łaczy... nie sypie błedami, jak nacisne to nic sie nie dzieje... a i od razu jak właczam to mi pokazuje sie wszedłes, pod logowaniem, chodziaż nic nie wpisałem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) jesli laczysz sie w install to tylko gdy odpalasz instala jak zamkniesz przegladarke i odpalisz admin.php to juz nie jestes polaczony za kazdym razem odpalasz install??? a to ze odrazu Cie wpuszcza to chyba wlasnie dlatego ze $idzapytanie_haslo ="" (bo niema polaczenia) $pass_podany = "" (bo jeszcze nic nie wpisales) wiec if "" == "" zawsze bedzie spelnione hiba :) bo jakis error powinien byc Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) a mam jeszcze takie pytanko... mianowicie jak zrobić żeby np. robie upload plików i do tego pliku w danym miejscu dodaje mój obrazek... tylko że jeszcze na tym obrazku musis sama sie wpisac nazwa użytkownika?? EDIT : pytanie numer 2 : JAK SIE ROBI ŻEBY DAŁO SIE WEJŚC POD TAKI ADRES np. user.php?action=show_user&id=ra-v bede bardzo wdzięczny za porzadne wyjaśnienie pozdro :) Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez ra-v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 1. tego to nie wiem, ale sa funkcje graficzne poczytaj na php.net 2. poprostu link robisz dotakiego adresu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 ok zrobie linka, ale co zrobić zeby taki adres instniał, po prostu jak zrobie plik user.php to juz bedzie? wytłumacz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Musisz mieć plik 'user.php'. Po znaku zapytania w linku masz nazwy zmiennychi ich wartości, które pobierasz za pomocą tablicy $_GET w następujący sposób (u ciebie): $action = $_GET['action'];$id = $_GET['id'];Potem ze zmiennymi robisz co chcesz. Dodam jeszcze, że nazwy zmiennych w pliku (tu: '$action' i '$id') są dowolne, ale dla przejrzystości kodu najlepiej stosować te same nazwy co w tablicy $_GET. W podobny sposób możesz pobierać zmienne metodą POST (w formularzu wysyłajacym dane jako metodę wpisujesz POST i nie musisz przekazywać ich w adresie, tzn. nie piszesz '?' i zmiennych za nim). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...