janio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Chce przytwierdzić uchwyty metalowe i zawiasy do szyby w budzie, ale nie za bardzo wiem jak. Wercenie otworów odpada bo boje się że spieprze coś, a szkło piaskowane wcale tanie nie jest :P A i wiercenie otowórw u szklarza też nie jest tanie (u mnie 5zł/otwór :blink: a potrzebowałbym ich aż 12). Tak więc znacie jakieś mocne i pewne spoiwa, którymi mógłbym to zrobić? Ale musi być naprawde trwałe, bo nie chce żebym i po paru otwarciach budy odpadł zawias :P Tutaj obrazek jaby miało to wyglądać obramowanie czerwone to rzecz jasna szkło :) , zielone prostokąciki to uchwyty, te małe prostokąty na dolnej i górnej krawędzi to zawiasy, a strzałki o kierunek otwierania się szyb. jak czegoś nie spieprze to powinno być nice :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja bym to szklo w jakas metalowa ramke dal taka cienka tak aby zaslonic rame budy. Obudowa w takim stanie z gola rama przeswitujaca nie wyglada za fajnie. Wtedy latwiej bys mogl przyczepic/przykrecic zawiasy. to takie moje skromne zdanie. A jak nie to moze jakis klej. Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja bym to szklo w jakas metalowa ramke dal taka cienka tak aby zaslonic rame budy. Obudowa w takim stanie z gola rama przeswitujaca nie wyglada za fajnie. Wtedy latwiej bys mogl przyczepic/przykrecic zawiasy. to takie moje skromne zdanie. A jak nie to moze jakis klej. Spokojnie :) Rama budy bedzie obkejona uszczelką do okien, a krawędzie szkła takimi srebrnymi paskami jak się w samochodach daje na obramowanie szyb lub świateł :) Taką mam koncepcje od początku i wstawienie szkła w ramke nie wchodzi w grę. Trzeba jakoś to przykleić (zawiasy i uchwyty) tylko właśnie nie wiem jak, żeby było trwale :/ Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucasp Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A nie lepiej zamiast szkla uzyc plexy przezroczystem i maotwej sa przeciez takie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A nie lepiej zamiast szkla uzyc plexy przezroczystem i maotwej sa przeciez takie Gdybym chciał plekse, to bym o to tutaj nie pytał :P Szkło poprostu jest ładniejsze, bardziej przejrzyste, czyściejsze, trwalsze etc... :) Chce żeby ten mój mod (o ile można go tak nazwać :P ) wyglądał przyzwoicie, a nie jak plastikowa podróbka "made in china" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 mozesz sprobowac czegos na bazie zywicy epoxydowej, albo kleju do szyb samochodowych, ale na tak malej powierzchni styku to raczej nie bedzie solidne. Ogolnie malo jest spoiw ktore polacza ceramike z metalami. Mozesz tez sprobowac dac jakas "przelotke", np kawalek cienkiej gumy, to przykleisz na superglue nawet do szkla i nie odpadnie, a z drugiej strony do zawiasow, tez raczej powinno trzymac. Ja jednak bedac na twoim miejscu scisnalbym sie za jajka i wywiercil dziurki. Dobre wiertlo z koncowka z weglika spiekanego, male obroty i nieustanne chlodzenie ciecza i masz dziurki eleganckie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Jest klej podobny do silikonu, nazywa się silkaflex. Używa się go min. do wklejania bulajów na okrętach (ramy ze stali) Wada - kartusz wielkości tuby silikonu kosztuje około 90zł, pistolet do wyciskania tego też coś koło tego, do tego potrzebujesz podkładu - mały słoiczek około 100zł. Trzyma naprawdę mocno. Zwykły, czarny silikon też złapie, ale łączenie nie będzie tak mocne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dijkstra a moze tobie chodzi o Sikaflex? Bo to znam z autopsji (Jachtklub "Tramp" Mielno zaprasza :) , uzywamy tego do uszczelniania i klejenia plexiglasowych szybek do laminatu kadlubow ). A moze to jedno i to samo? No ogolnie mowiac to Sikaflex sie nie nadaje na goly metal, poki jest elastyczny to trzyma, jak zaczyna twardniec to zaczyna sie "odkruszac" od powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warg Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 hmmm albo możesz poszukać gdzieś zawiasów takich jak są przy szafkach z szklanymi drzwiczkami, wsumniechbya najlepsze wyjście, i najważniejsze że pod nie nietrzeba wiercić otworów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 hmmm albo możesz poszukać gdzieś zawiasów takich jak są przy szafkach z szklanymi drzwiczkami, wsumniechbya najlepsze wyjście, i najważniejsze że pod nie nietrzeba wiercić otworów :) Schodziłem całe miasto za takimi i nic :/ Chyba wypróbuje sposób Carlosa, poxipolu troszke mam i spuerglue też. Narazie na próbę na jakimś starym kawałku szkła przykleje to na gume od balonika takiego do dmuchania i zobaczymy co będzie :) Dzięki za porady :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Janio sposob ktory podpowiedzial mi moj kumpel z pracy. Jest taki klej ktory sie nazywa Soudal FixAll, kosztuje to okolo 30 PLN za tube, jest to klej na bazie kauczuku, nigdy nie zastyga na twardo (zawsze pozostaje lekko elastyczny). Najwieksza zaleta jest jego przyczepnosc, im gladsza powierzchnia tym lepiej, kumpel przykleil tym metalowe uchwyty do ceramicznych plytek i mowi ze juz 2 rok trzymaja sie jak glupie. Wiec moze warto tego sprobowac. Aha, klej jest niestety bialy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Dzieki :D Poszukam dzisiaj na mieście :D 30 zł bardziej mi sie kalkuluje niż wiercenie u szklarza :) Poczytałem właśnie o tym i kartusz 290ml za 30 wydaje sie być rozsądną ceną :D A i są 3 odmiany tego kleju, bezbarwny też jest :D Więcej TUTAJ Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ten Soudal jest u mnie w sklepie. POLECAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ja bym uzyl poxipolu. sylikon to jakos do mnie nie przemawia. mozesz urzyc grubego papieru sciernego na miejscu gdzie spoiny beda zeby klej lepiej zlapal za szklo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucasp Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) A moze ktos wie czym kleja stoly szklane ? Ja mam szklany stol nogi sa metlowe jest gladka powierzchnia nogi ktora styka sie z szyba. Po miedzy nimi jest bezbarwny klej wyglada to tak jak by szklo lezalo na nogach ale jest sklejone i zajebiscie trzyma Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Lucasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ja bym uzyl poxipolu. sylikon to jakos do mnie nie przemawia. mozesz urzyc grubego papieru sciernego na miejscu gdzie spoiny beda zeby klej lepiej zlapal za szklo. Arnie tak naprawde to poxipol jest do [gluteus maximus]. z autopsji wiem ze roznie reaguje na zmiany temperatury, zle trzyma sie powierzchni gladkich, ceramika+poxipol to wogole pomylony pomysl. Duzo lepszy jest dwuskladnikowy Loctite, ale trzeba przyznac ze jest duzo drozszy. Ale prawda jest taka ze teraz sie juz odchodzi od spawania nawet, na rzecz klejenia. Przynajmniej w akcesoriach z ktorymi mam obecnie do czynienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) sklejilem kiedys slona skarbonke(z fajansu) poxipolem i bylo ok ale to bylo dawno jak tylko poxipol wszedl do sklepu. nie wiem jak jest teraz. Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ten Soudal jest u mnie w sklepie. POLECAM Radziu po ile u ciebie chodzi ten Soudal? Schodziłem dzisiaj wszstkie sklepy budowlane i z armaturą, i mają Soudale do akwariów, sanitarne, no chyba wszystkie mają oprócz Fix All :mur: Jeśli byłbyś na tyle dobry i kupił dla mnie, to na targach byśmy się rozliczyli ;) Jesli możesz to obadaj ceny i zobacz czy nie ma przypadkiem przeźroczystego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dijkstra a moze tobie chodzi o Sikaflex? Bo to znam z autopsji (Jachtklub "Tramp" Mielno zaprasza :) , uzywamy tego do uszczelniania i klejenia plexiglasowych szybek do laminatu kadlubow ). A moze to jedno i to samo? No ogolnie mowiac to Sikaflex sie nie nadaje na goly metal, poki jest elastyczny to trzyma, jak zaczyna twardniec to zaczyna sie "odkruszac" od powierzchni. Tak, dokładnie. Dlatego mówiłem, że on wymaga podkładu do łączenia. To: jest wklejone tym klejem - chodzi konkretnie o tą dużą szybę po prawej w basenie. Jest to fokarium na Helu, basen jest zalany wodą a po drugiej stronie jest pomieszczenie dla amatorów mokrych foczek :P A tutaj więcej fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...