Skocz do zawartości
adrianie

Labelflash Vs. Lightscribe. Co WybraĆ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sobie kupić nagrywarkę DVD która będzie potrafiła wypalić i odczytać płyty DVD-RAM oraz LabelFlash lub LightScribe. I tu się zaczyna mój problem. Nie wiem którą z technologi wypalania grafik na płytach wybrać. Czytałem pare tematów o tym ale nie umię się wogóle zdecydować. Więc proszę was o pomoc wybrania nagrywarki dobrej firmy. Jakie są wady i zalety technologi LabelFlash lub LightScribe. Może się ktoś wypowie kto ma nagrywarkę z tymi technologiami. Z góry dziękuję za pomoc. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie bierz labelflash, szybkość wypalania (obustronnie), ilość odcieni i wiele innych czynników za tym przemawia. Na razie jedna firma produkuję te płyty ale z biegiem czasu coraz więcej firm zacznie je produkować i stanieją.

Bierz Nec z labelflashem, ja mam 3551A i jest bardzo cichy. Niestety nie mem nero do labelflash. Ktoś wie gdzie znajde programos do labelflasha??? Nie musi być nero.

Wiem że najnowsze nero ma ta opcje, uaktywnia się tylko z nagrywarkami które maja opcje labelflash. Jeśli nie będziesz mógł znaleźć to pisz na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JacekN8 - sory ale skoro jeszcze ani razu nie walnąłeś sobie obrazka w LF na płycie (wnioskując po tym że nie masz czym) to dlaczego polecasz tą technologie ? czy może poprostu polecasz tą nagrywarke (co w tym wypadku jest bez sensu) ? :|

co do LF to z tego co wiem i co już było powiedziane, są do niego tylko płyty DVD-R :/ Czas robienia etykiety wcale nie jest dużo kródszy od LS bo co to jest 5 min ;) Główną zaletą LF jest to że da się "rysować" etykiety na stronie z zapisanymi danymi (oczywiście kosztem pewnej pojemności) oraz to, że brawniki są pod głórną warstwą płyty dzięki czemu nie zostają na stałe odciski palców co niestety zdaża się w płytach LS. Minusem LF jest również cena płytek oraz ich różnorodność :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdecydowałem sie na LG H20LRBU... Podobno cicha, wydajna i odczytuje DVD-Ram. Z Nec'ami jest tak ze jak źle trafisz to może np. nie odczytywać płyt wcześniej nagranych innymi nagrywarkami... Na początku sam chciałem Nec'a 4571A ale jednak postanowiłem że wydajność, cisza i bez awaryjność się dla mnie bardziej liczą niż trwalsze i lepszej jakości obrazeczki wypalane na płytach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, robi białe napisy na niebieskiej płycie. Czy tylko NEC produkuje nagrywarki z Labelflash bo innej nie potrafię znaleźć ?? :? Nie wiem dlaczego ale jestem bardziej przekonany do tego LG z Lightscribe pomimo waszych postów. I tylko 1 firma produkuje płyty Labelflash (FujiFilm). Zobaczę jutro jak u mnie w mieście jest z dostępnością tych nośników :D

Co sądzicie o tych artykułach ?? :

http://www.cdrlab.pl/article_strona_2874_1.html &

http://cdrlab.pl/forum/showpost.php?p=20791&postcount=4 oraz

http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2627

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja radze Ci kupić Benq, superowo cicha wypalara i moim zdaniem LS jest lepszy od LF, na LS wypaliłem fotke tylko przed tym w fotoszopie zmieniłem odrazu fotke na cz-b i podciągłem kontrast i wygląda jak zdjęcie przyklejone pod folią na nośniku

PS.budowa zdania nie taka ale to przez to że jestem śpiący

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JacekN8 - sory ale skoro jeszcze ani razu nie walnąłeś sobie obrazka w LF na płycie (wnioskując po tym że nie masz czym) to dlaczego polecasz tą technologie ? czy może poprostu polecasz tą nagrywarke (co w tym wypadku jest bez sensu) ?

Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego polecam tą technologie :wink: .

A mi sie wydaje że bardzo dobre będzie Nec z labelflashem ... Mam i nienarzekam :wink:

Popieram, też mam, nagrywarka bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz ostatnie argumenty przeciw do każdej technologii :? Do Labelflash jest to cena nośników a do Lightscribe jest to że nie może drukować po obu stronach płyty oraz że można nieodwracalnie "popalcować" te płyty. A wogóle która z tych technologii daję wyższą jakość nadruku ? :unsure: Wybaczcie że tak wypytuję ale nigdy nie kupuję niczego przed 100 % upewnieniem się że jest to dobry sprzęt i nie trzeba będzie go szybko wymieniać. :lol: Po co oni wogóle zrobili te 2 technologie zamiast współpracować :angry: Człowiek nie miał by takiego dylematu :-P

Edytowane przez adrianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labelflash / Light Scribe

Strony : obie strony / strona do opisu

Ochrona nadruku : 0,6mm / brak

Wytrzymałość nadruku : wysoka / nadruk podatny na ścieranie

Max. prędkość obrotowa : 8000 obr./min. (CAV) / 100 obr./min (CLV)

Min. czas wypalania grafiki : 7min / 20min

Rozdzielczość grafiki : 1000dpi / 1000dpi

Liczba odcieni : 256 / 8

Przestrzeń zapisu : radialnie 25-58 mm / bd.

Czas zapisu : 7min (Fast mode) and 27min. (High Quality Mode) / bd.

Chip 3/2006

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Nec'a lub Pioneer'a z LF. Ja mam Nec 4551A i jestem zadowolony. LF jest trwalszy, wyrażniejszy i ma więcej odcieni od LS (wypaliłem kilka obrazków), można wypalać po obu stronach płyt DVD. Jedyna wada na dziś to ,że dostępne są na razie płyty tylko DVD-R z LF (Fujifilm) i ich cena 6 pln. program do LF to Nero 6.6.14, jak kupisz Nec to soft dodają za 10 zł. A jak byś miał z Nero problem to pisz na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co oni wogóle zrobili te 2 technologie zamiast współpracować :angry: Człowiek nie miał by takiego dylematu :-P

Tak już jest poprostu, na tym biją kase, ja też mam problem z przeniesieniem z AGP na PCI-EX :-P . Venom ci napisał parametry... chyba wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem się podłączyć pod temat.

[...] pamiętajmy o tym że LabelFlash nie rozpoznaje gdzie się kończą dane a zaczyna wolna przestrzeń! Czyli jeżeli umieścimy za duży obrazek – to zostanie on również nagrany na danych! To prowadzi zawsze do błędów odczytu, przez co danych z tak nagranej płyty już nie uda się odzyskać!! [...]

Czy faktycznie wypalanie po stronie z danymi może zaszkodzić (czy chodziło tylko o te przerobione NEC-i) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem się podłączyć pod temat.

Czy faktycznie wypalanie po stronie z danymi może zaszkodzić (czy chodziło tylko o te przerobione NEC-i) ??

Tylko jak wpasujesz za duży napis lub obrazek w stosunku do niezapisanego miejsca na płycie. Praktycznie niemożliwe. Nero z LF pokazuje ile zostało wolnego miejsca na ew. nadruk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci doradził Lite-On SHW-16H5S dałem za niego 175 zł ma lightscribe nagrywa + i - nagrywa dvd do 16x a cd do 60x light scribe jest w nero obsługiwane bez żadnych patchy jak to większość ludzi pisze ,że łatki trzeba a i nośniki do lightscribe są tańsze i jakość też jest dobra ,a nawet bardzo dobra. Radziłbym ci wybrać Light-Scribe a co do programu to powinien to obsłużyć droppix recorder & label marker 'cała nazwa to taki program'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci doradził Lite-On SHW-16H5S dałem za niego 175 zł ma lightscribe nagrywa + i - nagrywa dvd do 16x a cd do 60x light scribe jest w nero obsługiwane bez żadnych patchy jak to większość ludzi pisze ,że łatki trzeba a i nośniki do lightscribe są tańsze i jakość też jest dobra ,a nawet bardzo dobra. Radziłbym ci wybrać Light-Scribe a co do programu to powinien to obsłużyć droppix recorder & label marker 'cała nazwa to taki program'

Tylko, że LabelFlash nie wymaga specjalnego nośnika - na każdej płycie można zrobić obrazek (po stronie danych). Chyba, że na stronie "twarzy" - wtedy potrzeba specjalnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi