adrianie Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Chce sobie kupić nagrywarkę DVD która będzie potrafiła wypalić i odczytać płyty DVD-RAM oraz LabelFlash lub LightScribe. I tu się zaczyna mój problem. Nie wiem którą z technologi wypalania grafik na płytach wybrać. Czytałem pare tematów o tym ale nie umię się wogóle zdecydować. Więc proszę was o pomoc wybrania nagrywarki dobrej firmy. Jakie są wady i zalety technologi LabelFlash lub LightScribe. Może się ktoś wypowie kto ma nagrywarkę z tymi technologiami. Z góry dziękuję za pomoc. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Bierz Nec z labelflashem, ja mam 3551A i jest bardzo cichy. Niestety nie mem nero do labelflash. Ktoś wie gdzie znajde programos do labelflasha??? Nie musi być nero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieki Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zdecydowanie bierz labelflash, szybkość wypalania (obustronnie), ilość odcieni i wiele innych czynników za tym przemawia. Na razie jedna firma produkuję te płyty ale z biegiem czasu coraz więcej firm zacznie je produkować i stanieją. Bierz Nec z labelflashem, ja mam 3551A i jest bardzo cichy. Niestety nie mem nero do labelflash. Ktoś wie gdzie znajde programos do labelflasha??? Nie musi być nero. Wiem że najnowsze nero ma ta opcje, uaktywnia się tylko z nagrywarkami które maja opcje labelflash. Jeśli nie będziesz mógł znaleźć to pisz na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Mam równierz pytanie czy można na stronie z danymi mieć wypalone dane i obrazek równocześnie ? Ponoć nie ma nośników Labelflash CD, DVD+R i innych tylko DVD-R, I to mnie martwi :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Podobno można wypalić etykietę na warstwie do zapisu tylko tak aby nie nachodziła na dane. A na CD-R/W do LabelFlash również przyjdzie (chyba że go na smyczy trzymają :P) czas.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 JacekN8 - sory ale skoro jeszcze ani razu nie walnąłeś sobie obrazka w LF na płycie (wnioskując po tym że nie masz czym) to dlaczego polecasz tą technologie ? czy może poprostu polecasz tą nagrywarke (co w tym wypadku jest bez sensu) ? :| co do LF to z tego co wiem i co już było powiedziane, są do niego tylko płyty DVD-R :/ Czas robienia etykiety wcale nie jest dużo kródszy od LS bo co to jest 5 min ;) Główną zaletą LF jest to że da się "rysować" etykiety na stronie z zapisanymi danymi (oczywiście kosztem pewnej pojemności) oraz to, że brawniki są pod głórną warstwą płyty dzięki czemu nie zostają na stałe odciski palców co niestety zdaża się w płytach LS. Minusem LF jest również cena płytek oraz ich różnorodność :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCh@lSoN Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Ja zdecydowałem sie na LG H20LRBU... Podobno cicha, wydajna i odczytuje DVD-Ram. Z Nec'ami jest tak ze jak źle trafisz to może np. nie odczytywać płyt wcześniej nagranych innymi nagrywarkami... Na początku sam chciałem Nec'a 4571A ale jednak postanowiłem że wydajność, cisza i bez awaryjność się dla mnie bardziej liczą niż trwalsze i lepszej jakości obrazeczki wypalane na płytach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ja mam Benq 1655 i superowo się spisuje Light Scrible robi w 25min w najwyższej jakości a czy technologia LabelFlash wypala w kolorze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Nie, robi białe napisy na niebieskiej płycie. Czy tylko NEC produkuje nagrywarki z Labelflash bo innej nie potrafię znaleźć ?? :? Nie wiem dlaczego ale jestem bardziej przekonany do tego LG z Lightscribe pomimo waszych postów. I tylko 1 firma produkuje płyty Labelflash (FujiFilm). Zobaczę jutro jak u mnie w mieście jest z dostępnością tych nośników :D Co sądzicie o tych artykułach ?? : http://www.cdrlab.pl/article_strona_2874_1.html & http://cdrlab.pl/forum/showpost.php?p=20791&postcount=4 oraz http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=2627 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ja radze Ci kupić Benq, superowo cicha wypalara i moim zdaniem LS jest lepszy od LF, na LS wypaliłem fotke tylko przed tym w fotoszopie zmieniłem odrazu fotke na cz-b i podciągłem kontrast i wygląda jak zdjęcie przyklejone pod folią na nośniku PS.budowa zdania nie taka ale to przez to że jestem śpiący Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vaakos Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 A mi sie wydaje że bardzo dobre będzie Nec z labelflashem ... Mam i nienarzekam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 JacekN8 - sory ale skoro jeszcze ani razu nie walnąłeś sobie obrazka w LF na płycie (wnioskując po tym że nie masz czym) to dlaczego polecasz tą technologie ? czy może poprostu polecasz tą nagrywarke (co w tym wypadku jest bez sensu) ?Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego polecam tą technologie :wink: . A mi sie wydaje że bardzo dobre będzie Nec z labelflashem ... Mam i nienarzekam :wink:Popieram, też mam, nagrywarka bardzo dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego polecam tą technologieOMG :| polecasz technologie LF bo podoba ci się nagrywarka z nią... ? lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam teraz ostatnie argumenty przeciw do każdej technologii :? Do Labelflash jest to cena nośników a do Lightscribe jest to że nie może drukować po obu stronach płyty oraz że można nieodwracalnie "popalcować" te płyty. A wogóle która z tych technologii daję wyższą jakość nadruku ? :unsure: Wybaczcie że tak wypytuję ale nigdy nie kupuję niczego przed 100 % upewnieniem się że jest to dobry sprzęt i nie trzeba będzie go szybko wymieniać. :lol: Po co oni wogóle zrobili te 2 technologie zamiast współpracować :angry: Człowiek nie miał by takiego dylematu :-P Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez adrianie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Labelflash / Light Scribe Strony : obie strony / strona do opisu Ochrona nadruku : 0,6mm / brak Wytrzymałość nadruku : wysoka / nadruk podatny na ścieranie Max. prędkość obrotowa : 8000 obr./min. (CAV) / 100 obr./min (CLV) Min. czas wypalania grafiki : 7min / 20min Rozdzielczość grafiki : 1000dpi / 1000dpi Liczba odcieni : 256 / 8 Przestrzeń zapisu : radialnie 25-58 mm / bd. Czas zapisu : 7min (Fast mode) and 27min. (High Quality Mode) / bd. Chip 3/2006 Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez v.e.n.o.m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bierz Nec'a lub Pioneer'a z LF. Ja mam Nec 4551A i jestem zadowolony. LF jest trwalszy, wyrażniejszy i ma więcej odcieni od LS (wypaliłem kilka obrazków), można wypalać po obu stronach płyt DVD. Jedyna wada na dziś to ,że dostępne są na razie płyty tylko DVD-R z LF (Fujifilm) i ich cena 6 pln. program do LF to Nero 6.6.14, jak kupisz Nec to soft dodają za 10 zł. A jak byś miał z Nero problem to pisz na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Po co oni wogóle zrobili te 2 technologie zamiast współpracować :angry: Człowiek nie miał by takiego dylematu :-PTak już jest poprostu, na tym biją kase, ja też mam problem z przeniesieniem z AGP na PCI-EX :-P . Venom ci napisał parametry... chyba wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bardzo dobrze że są 2 metody. To tak jakby tylko nVidia tworzyła karty. Wiesz ile by kosztowało 6200 ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Ja chciałem się podłączyć pod temat. [...] pamiętajmy o tym że LabelFlash nie rozpoznaje gdzie się kończą dane a zaczyna wolna przestrzeń! Czyli jeżeli umieścimy za duży obrazek – to zostanie on również nagrany na danych! To prowadzi zawsze do błędów odczytu, przez co danych z tak nagranej płyty już nie uda się odzyskać!! [...] Czy faktycznie wypalanie po stronie z danymi może zaszkodzić (czy chodziło tylko o te przerobione NEC-i) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Ja chciałem się podłączyć pod temat. Czy faktycznie wypalanie po stronie z danymi może zaszkodzić (czy chodziło tylko o te przerobione NEC-i) ?? Tylko jak wpasujesz za duży napis lub obrazek w stosunku do niezapisanego miejsca na płycie. Praktycznie niemożliwe. Nero z LF pokazuje ile zostało wolnego miejsca na ew. nadruk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leho_13 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Ja bym ci doradził Lite-On SHW-16H5S dałem za niego 175 zł ma lightscribe nagrywa + i - nagrywa dvd do 16x a cd do 60x light scribe jest w nero obsługiwane bez żadnych patchy jak to większość ludzi pisze ,że łatki trzeba a i nośniki do lightscribe są tańsze i jakość też jest dobra ,a nawet bardzo dobra. Radziłbym ci wybrać Light-Scribe a co do programu to powinien to obsłużyć droppix recorder & label marker 'cała nazwa to taki program' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ja bym ci doradził Lite-On SHW-16H5S dałem za niego 175 zł ma lightscribe nagrywa + i - nagrywa dvd do 16x a cd do 60x light scribe jest w nero obsługiwane bez żadnych patchy jak to większość ludzi pisze ,że łatki trzeba a i nośniki do lightscribe są tańsze i jakość też jest dobra ,a nawet bardzo dobra. Radziłbym ci wybrać Light-Scribe a co do programu to powinien to obsłużyć droppix recorder & label marker 'cała nazwa to taki program'Tylko, że LabelFlash nie wymaga specjalnego nośnika - na każdej płycie można zrobić obrazek (po stronie danych). Chyba, że na stronie "twarzy" - wtedy potrzeba specjalnego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...