raffaello Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Cześć mam problem z biosem po włączeniu komputera pojawia mi się komunikat BACKUP BIOS CHECKSUM ERROR i włącza się aktualizacja biosa po czym bios niby się aktualizuje i następuje reset komputera i wszystko jest wpożądku. Taka sytuacja dzieje się tylko po włączeniu komputera nigdy po resecie w czasie pracy.Posiadam płyte głównom Gigabyte GA-K8N Pro-SLI z dual biosem.Zaktualizowałem już bios do najnowszej wersji ale to samo się dzieje.Sprawdzałem także baterie ale jest dobra prosze o pomoc. Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez raffaello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bula i spula Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Nie jestem pewien, ale chyba na zapasowej kości ROM nie masz/masz błędny bios, a zaaktualizowałeś tylko na jednej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leho_13 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Wiesz u mnie to się pokazywało jak puściłem P4 Willamette na chamskich kościach goodrama na szynie fsb powyżej 118 MHz Poprostu nie wstaje i się to pokazuje(pewnie słaby zasilacz albo ram bo sam CPU ciągnie prawie 100W). Ale ja robię reset bios-u metodą 'ustawiania zworek' i wszystko O.K. Jeśli nie masz zworek to zresetuj komputer i od samego restartu trzymaj insert aż ci normal ekran wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 (edytowane) Mialem taki sam komunikat tylko na innej plycie. Zrobilem tak: 1. wszedlem po odpaleniu kompa do biosu 2. przywróć ustawienia domyślne biosu (chyba: "Load default setup") 3. zapisz domyślne ustawienia biosu ( "save .....") 4. Odpal kompa ponownie i dopiero teraz ustaw bios wedlug wlasnych potrzeb. Edytowane 20 Maja 2006 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...