Skocz do zawartości
raffaello

Backup Bios Checksum Error Gigabyte Ga-k8n Pro-sli Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam problem z biosem po włączeniu komputera pojawia mi się komunikat BACKUP BIOS CHECKSUM ERROR i włącza się aktualizacja biosa po czym bios niby się aktualizuje i następuje reset komputera i wszystko jest wpożądku. Taka sytuacja dzieje się tylko po włączeniu komputera nigdy po resecie w czasie pracy.Posiadam płyte głównom Gigabyte GA-K8N Pro-SLI z dual biosem.Zaktualizowałem już bios do najnowszej wersji ale to samo się dzieje.Sprawdzałem także baterie ale jest dobra prosze o pomoc.

Edytowane przez raffaello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz u mnie to się pokazywało jak puściłem P4 Willamette na chamskich kościach goodrama na szynie fsb powyżej 118 MHz Poprostu nie wstaje i się to pokazuje(pewnie słaby zasilacz albo ram bo sam CPU ciągnie prawie 100W). Ale ja robię reset bios-u metodą 'ustawiania zworek' i wszystko O.K. Jeśli nie masz zworek to zresetuj komputer i od samego restartu trzymaj insert aż ci normal ekran wejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem taki sam komunikat tylko na innej plycie. Zrobilem tak:

1. wszedlem po odpaleniu kompa do biosu

2. przywróć ustawienia domyślne biosu (chyba: "Load default setup")

3. zapisz domyślne ustawienia biosu ( "save .....")

4. Odpal kompa ponownie i dopiero teraz ustaw bios wedlug wlasnych potrzeb.

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi