kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Mam taki problem: przetaktowałem sobie Radeona 9600 (standardowe ustawienia: 325/205) do 400/350 (o ile pamiętam). Po pół godzinie, karta się zresetowała, jak rozumiem z powodu przegrzenia (chyba ciut przesadziłem...). Czy mogło dojść do jej uszkodzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 yyy czy Ty ustawiłeś pamieci na 700mhz?? jeżeli karta się zresetowała i działa normalnie to nic jej się nie stało, po prostu skróciłeś jej żywot :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCh@lSoN Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Nie ma to jak VPU Recover... Nic grafie się nie powinno stać jeśli wstała i działa... Przy następnej "sesji" OC pamiętaj o zmianie chłodzenia lub dodaniu wiatraka jakiegoś dmuchającego na radiator... Tez mnie dziwi 700MHz na memkach ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Sorry, literówka: 400/250 :) Ano właśnie nie jestem pewien czy "działa normalnie". Dawniej łagodne przetaktowanie HT na 204 MHz dawało super stabilność, teraz -- nie całkiem... i właśnie w 3D się lubi resetować (cały PC). Dość skomplikowana zależność się chyba wytworzyła. Ale to pytanie które zadałem do innego wątku, tu chciałem się dowiedzieć o to: czy taka karta najpierw się uszkodzi z przegrzania, czy zresetuje? [EDIT]: Aha: reset karty polegał wtedy na resecie całego komputera :) Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 najpierw powinna sie zresetować bo vpu recovery powinno ją odratować na czas i nie dopuścic do przegrzania jeśli sypie sie w 3d to możliwe że memki dostały po głowie obniż takty i sprawdź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Widzisz, teraz jest skromniutko przetaktowana na 335/220 i wszystko fajnie działa -- pod warunkiem, że nie przetaktowuję CPU. Wtedy komputer się wiesza :( Czy przegrzana karta graficzna mogłaby uszkodzić COŚ INNEGO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Jeżeli karta działa normalnie to nic sie jej nie stało, ale jak podkręcasz to sprawdzaj potem 3d markiem czy te ustawienia sa stabilne, czy niema artefaktów itd. bo takie podkręcanie na ślepo to raczej nie ma sensu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Sprawdzałem, sprawdzałem... ale za mało :( No nic. Ja jakoś nigdy do podkręcania tej maszyny nie miałem szczęścia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 daj jakiś nawiew na nią i będzie duzo lepiej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Ale ja nie mówię o karcie... ta jest teraz łagodnie podkręcona i jest OK. Ale to już do innego działu. W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć jak przegrzanie się karty mogło wpłynąć na stabilność procesora i pamięci. A taki efekt wydaje mi się, że obserwuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 @fredus mówił o nawiewie na grafę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Wiem :) dlatego napisałem że chodziło o związek z przegrzeniem karty graf. podczas podkręcania, a późniejszymi niestabilnościami podczas podkręcania CPU, które nie występowały przed przegrzaniem karty graf. Ale namotałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Heh zaczynam sie gubić :wink: Napisz to troche w prostszej postaci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Kolejność zdarzeń: 1. podkręcam sobie CPU do HT=204 MHz; działa stabilnie 2. podkręcam Radeona 9600 za mocno, przegrzana karta resetuje cały system 3. próba podkręcenia CPU do TEJ SAMEJ częstości co przedtem (HT=204 MHz) powoduje restart komputera Dwa pytania: a) czy mogłem uszkodzić kartę przez przegrzanie jej? (chyba by wcześniej się zresetowała?) B) czy mogłem uszkodzić coś innego w komputerze (płytę głowną? CPU?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Coś mi sie wydaje że to może przez to że za dużo procka podkręciłeś, bo karta nawet po takim wypadku powinna sie kręcic tak samo, więc ,,odkręć,, procka i podkręć grafe, wtedy zobaczysz czy komp dalej sie restartuje Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Po odkręceniu procka: karta zdaje się działać równie stabilnie co przedtem (ale jej nie podkręcam więcej, bo mimo wszystko się grzeje, nawet przy skromniejszych ustawieniach 350/225). Tak więc chyba mam wyjątkowo niepodkręcalny system ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A daj jakiś nawiew na bok karty, wtedy napewno będzie lepiej :D naprawde B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zakombinuję. Z drugiej strony, brak nawiewu = cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 nawiew na 5-7 V = nieznacznie głośniejsza cisza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 zawsze możesz puścic wentyl na 7V wtedy jest niesłysalny, ale puki co daj wentyl aby sprawdzic czy to coś da, a da raczej na pewno, ale dla pewności, jeżeli nic sie nie zmieni to możesz go wywalić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Coś wykombinuję i napiszę jak poszło. Nie mam wielkiej ochoty iść w koszty (czyli kupować nowego chłodzenia dla karty), ale może coś się da wymyślić. (pomyłka poprawiona) Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...