Skocz do zawartości
kata strofa

Radeon 9600 Z Pasywnym Chłodzeniem -- Czy Można Go Uszkodzić, Przetaktowując?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem: przetaktowałem sobie Radeona 9600 (standardowe ustawienia: 325/205) do 400/350 (o ile pamiętam). Po pół godzinie, karta się zresetowała, jak rozumiem z powodu przegrzenia (chyba ciut przesadziłem...). Czy mogło dojść do jej uszkodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, literówka: 400/250 :)

Ano właśnie nie jestem pewien czy "działa normalnie". Dawniej łagodne przetaktowanie HT na 204 MHz dawało super stabilność, teraz -- nie całkiem... i właśnie w 3D się lubi resetować (cały PC). Dość skomplikowana zależność się chyba wytworzyła.

Ale to pytanie które zadałem do innego wątku, tu chciałem się dowiedzieć o to: czy taka karta najpierw się uszkodzi z przegrzania, czy zresetuje?

[EDIT]:

Aha: reset karty polegał wtedy na resecie całego komputera :)

Edytowane przez rwerp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli karta działa normalnie to nic sie jej nie stało, ale jak podkręcasz to sprawdzaj potem 3d markiem czy te ustawienia sa stabilne, czy niema artefaktów itd. bo takie podkręcanie na ślepo to raczej nie ma sensu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie mówię o karcie... ta jest teraz łagodnie podkręcona i jest OK. Ale to już do innego działu.

W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć jak przegrzanie się karty mogło wpłynąć na stabilność procesora i pamięci. A taki efekt wydaje mi się, że obserwuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejność zdarzeń:

1. podkręcam sobie CPU do HT=204 MHz; działa stabilnie

2. podkręcam Radeona 9600 za mocno, przegrzana karta resetuje cały system

3. próba podkręcenia CPU do TEJ SAMEJ częstości co przedtem (HT=204 MHz) powoduje restart komputera

Dwa pytania:

a) czy mogłem uszkodzić kartę przez przegrzanie jej? (chyba by wcześniej się zresetowała?)

B) czy mogłem uszkodzić coś innego w komputerze (płytę głowną? CPU?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi sie wydaje że to może przez to że za dużo procka podkręciłeś, bo karta nawet po takim wypadku powinna sie kręcic tak samo, więc ,,odkręć,, procka i podkręć grafe, wtedy zobaczysz czy komp dalej sie restartuje

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odkręceniu procka: karta zdaje się działać równie stabilnie co przedtem (ale jej nie podkręcam więcej, bo mimo wszystko się grzeje, nawet przy skromniejszych ustawieniach 350/225).

Tak więc chyba mam wyjątkowo niepodkręcalny system ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze możesz puścic wentyl na 7V wtedy jest niesłysalny, ale puki co daj wentyl aby sprawdzic czy to coś da, a da raczej na pewno, ale dla pewności, jeżeli nic sie nie zmieni to możesz go wywalić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi