Skocz do zawartości
tancerzekek

[dos] Uzależenie Wykonania Polecenia Od Obecnej Godziny

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc któryś raz na ikonki w katalogu autostart pomyślałem sobie "fajnie by było gdyby tylko niektóre z tych programów się uruchamiały o określonej porze, inne o innej porze" i zacząłem szukać po komendach DOS-a...

Zamysł jest taki: wrzucę plik *.bat do autostartu więc będzie się on wykonywać za każdym uruchomieniem komputera. Myślałem aby skorzystać z funkcji "IF ciąg operator ciąg polecenie" - poleceniem byłaby ścieżka do pliku pliku programu exe, zaś ciąg1 - godzina po której ma program się uruchamiać, ciąg 2 - "time".

Operatory są następujące:

EQU - równe

NEQ - nie równe

LSS - mniejsze niż

LEQ - mniejsze niż lub równe

GTR - większe niż

GEQ - większe niż lub równe

Zawartość pliku *.bat:

If 20:50:45 LSS time copy c:\rev.lnk c:\ver.lnk

(copy na razie stosuję bo łatwo i szybko sprawdzić efekty)

Ale coś robię źle.

Powyższy plik zawsze kopiuje. Wykonał to zarówno o 20:43, jak i o 20:55. Zmieniłem jeszcze w pliku 20:50:45 na 20:50, ale rezultat był ten sam.

Natomiast gdy dam operator GTR lub GEQ - nigdy się nie wykonuje. Czy czas powinienem podać jakoś inaczej niż gg:mm:ss lub gg:mm ? A może błąd leży gdzieś indziej?

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez tancerzekek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, postęp :) Teraz widzę, "time" się zamieniło na czas formatu gg:mm:ss,ms

Niestety, gdy sam wpisuję czas w tym formacie, występuje błąd:

C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>pro.batW tym momencie 50 było nieoczekiwane.C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>If 02:50:32,50 LEQ 22:38:30,54 copy c:\rev.lnk c:\ver.lnk
(niepowodzenie, brakuje " Liczba skopiowanych plików: 1.")

A gdy usunę przecinek i dwie cyfry po nim, występuje inny błąd:

C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>If 02:50:32 LEQ 22:42:16 50 copy c:\rev.lnk c:\ver.lnkNazwa '50' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi