tancerzekek Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Patrząc któryś raz na ikonki w katalogu autostart pomyślałem sobie "fajnie by było gdyby tylko niektóre z tych programów się uruchamiały o określonej porze, inne o innej porze" i zacząłem szukać po komendach DOS-a... Zamysł jest taki: wrzucę plik *.bat do autostartu więc będzie się on wykonywać za każdym uruchomieniem komputera. Myślałem aby skorzystać z funkcji "IF ciąg operator ciąg polecenie" - poleceniem byłaby ścieżka do pliku pliku programu exe, zaś ciąg1 - godzina po której ma program się uruchamiać, ciąg 2 - "time". Operatory są następujące: EQU - równe NEQ - nie równe LSS - mniejsze niż LEQ - mniejsze niż lub równe GTR - większe niż GEQ - większe niż lub równe Zawartość pliku *.bat: If 20:50:45 LSS time copy c:\rev.lnk c:\ver.lnk (copy na razie stosuję bo łatwo i szybko sprawdzić efekty) Ale coś robię źle. Powyższy plik zawsze kopiuje. Wykonał to zarówno o 20:43, jak i o 20:55. Zmieniłem jeszcze w pliku 20:50:45 na 20:50, ale rezultat był ten sam. Natomiast gdy dam operator GTR lub GEQ - nigdy się nie wykonuje. Czy czas powinienem podać jakoś inaczej niż gg:mm:ss lub gg:mm ? A może błąd leży gdzieś indziej? Z góry dzięki za pomoc :) Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez tancerzekek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Czas jest pod zmienną %time% Nie wiem jak w innych systemach, ale 2003(wiec pewnie tak samo w XP i 2000) czas wyglada tak: 22:18:32,50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tancerzekek Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Dzięki, postęp :) Teraz widzę, "time" się zamieniło na czas formatu gg:mm:ss,ms Niestety, gdy sam wpisuję czas w tym formacie, występuje błąd: C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>pro.batW tym momencie 50 było nieoczekiwane.C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>If 02:50:32,50 LEQ 22:38:30,54 copy c:\rev.lnk c:\ver.lnk(niepowodzenie, brakuje " Liczba skopiowanych plików: 1.") A gdy usunę przecinek i dwie cyfry po nim, występuje inny błąd: C:\Documents and Settings\Maciek\Pulpit>If 02:50:32 LEQ 22:42:16 50 copy c:\rev.lnk c:\ver.lnkNazwa '50' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 If "02:50:32,00" LEQ "%time%" copy c:\rev.lnk c:\ver.lnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tancerzekek Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Dzięki, działa, problem rozwiązany :D Jak najbardziej należy Ci się punkt 'pomógł', tylko niestety tu nic podobnego nie ma :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 ale bat uruchomi się tylko raz... nie wiem za bardzo co chcesz osiągnąć przez to... Ja bym już kombinował coś z harmonogramem zadań... po to on jest w końcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...