amdek Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Ja sie dowiedziec jakiego urzadzenia dotyczy char-major-13 albo char-major-10-134 ?? Bo przy starcie kompa (init) modprobe wyrzuca komunikat ze ich ni ma :( I nie wiem co powinienem jeszcze wkompilowac w jadro zeby bylo ok. Wiem ze moge w modules.conf napisac alias cos off ale nie chce tak ?? Czy mozna dowiedziec sie jakie to urzadzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Ja sie dowiedziec jakiego urzadzenia dotyczy char-major-13 albo char-major-10-134 ?? Bo przy starcie kompa (init) modprobe wyrzuca komunikat ze ich ni ma :( I nie wiem co powinienem jeszcze wkompilowac w jadro zeby bylo ok. Wiem ze moge w modules.conf napisac alias cos off ale nie chce tak ?? Czy mozna dowiedziec sie jakie to urzadzenie ? Pewnie z internetu można się dowiedzieć :) major-13 to głośniczek lub 8-bitowe dyski XT major-10 to mysz szeregowa (bm,psaux) Dane mogą być przestarzałe (książka z 2000r.) Ja w jądro mam wkompilowane wszystko jako moduły i nie ma, że czegoś brakuje. Za dużo nawycinałeś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Hehehe co do tego wycinania to maszracje bo wywalalem wszystko co sie dalo :P Ale mimo wszystko wszystko mi dziala hihihi wiecnie bardzo wiem co mu brakuje ??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 mi wyskakuje blad ze brakuje modulu przy lini alias char-major-10-135 rtc nie wiem co to jest, wiec nie wiem co mam wkompilwoac w jadro wie ktos moze gdzie mozna znalezc jakies info na ten temat? gg: a moze masz w ksiazce? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 To jest real time clock !!! Tez to mialem . Wywaliles to pewnie z jadra. Teraz tylko wkompiluj to jako modul (przekompiluj np jaderko :P ) i bedzie po sprawie !! Ta opcja jest chyba w Character devices czy jakos tak :P ( heh pisze od kumpla i nie pamietam :) )!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Tytulem wyjasnienia: "The major and minor numbers are used by the kernel to keep track of which device is being addressed. The major number indicates which driver is to be addressed and the minor number which device the driver controls. E.g. the serial driver controls several devices and they have different minor numbers so that the driver can tell them apart. The major range 120 - 127 is reserved for experimental and local use." Aktualna lista numerow jest pod adresem file:///usr/src/linux/Documentation/devices.txt. Zamiast /usr/src/linux moze byc /usr/src/kernel-source-2.x.x lub cos podobnego. Wedlug specyfikacji FHS powinno to byc jednak /usr/src/linux. Oczywiscie wszystko to pod warunkiem, ze mamy zrodla jadra na dysku oraz ze sa w prawidlowym miejscu. O FHS mozna poczytac pod adresem dostepnym w wyzej wymienionym pliczku devices.txt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...