poadi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam Na starszym kompie (P200MHz MMX) postanowiłem wgrać jakiś system i wykorzystać go jakoś. Dysk musiałem dokupywać jakiś z allegro 3GB ale co z tego jak nie mogę kompa odpalić z płyty. Otóż, tradycyjnie wybieram boot-->CDROM no i ładnie, restartuję kompa, napęd się rozkręca już wczytuje bootfile po czym wyskakuje komunikat (z tego bootfile) że nie udało się znaleźć napędu CDROM (??!) Zamieniałem napędy, zamieniałem taśmy, patrzyłem zworki ale dalej pomysłu nie mam co z tym zrobić. Zarówno W98 jak i slackware nie chcą wystartować :mur: WTF? TIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam Na starszym kompie (P200MHz MMX) postanowiłem wgrać jakiś system i wykorzystać go jakoś. Dysk musiałem dokupywać jakiś z allegro 3GB ale co z tego jak nie mogę kompa odpalić z płyty. Otóż, tradycyjnie wybieram boot-->CDROM no i ładnie, restartuję kompa, napęd się rozkręca już wczytuje bootfile po czym wyskakuje komunikat (z tego bootfile) że nie udało się znaleźć napędu CDROM (??!) Zamieniałem napędy, zamieniałem taśmy, patrzyłem zworki ale dalej pomysłu nie mam co z tym zrobić. Zarówno W98 jak i slackware nie chcą wystartować :mur: WTF? TIA a co tam chcesz zainstalowac win98 ?? i w biosie cd ci widzi ? jak tak to odpal kompa ze startówki do 98, formatnij C i skopiuj tam folder win98 i odpal instalke z dysku, no i na starych kompach lkiedys byly potrzebne czasami dyskietki tj ze streami do cd byl tam przewaznie taki plik mscdex czy jakos tak sie klikalo i wsio dzialao chyba . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorrr Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 a co tam chcesz zainstalowac win98 ?? i w biosie cd ci widzi ? jak tak to odpal kompa ze startówki do 98, formatnij C i skopiuj tam folder win98 i odpal instalke z dysku, no i na starych kompach lkiedys byly potrzebne czasami dyskietki tj ze streami do cd byl tam przewaznie taki plik mscdex czy jakos tak sie klikalo i wsio dzialao chyba . Najlepiej zrob sobie boot cd http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm te pliki sa razem ze sterownikami do cd-rom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Hm ale to jest chyba bardziej sprzętowy problem chociaż nie wiem do końca. Próbowałem przecież z linuksem i to samo, nie da się z żadnej płyty bootować. Zastanawiam się nad instalką tego W98 na innym kompie oczywiście na tym dysku 3GB, czy by to przeszło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Hm ale to jest chyba bardziej sprzętowy problem chociaż nie wiem do końca. Próbowałem przecież z linuksem i to samo, nie da się z żadnej płyty bootować. Zastanawiam się nad instalką tego W98 na innym kompie oczywiście na tym dysku 3GB, czy by to przeszło? Powinno przejść bez problemu, tylko przy pierwszym uruchomieniu na twoim kompie będzie jakby od nowa wykrywał sprzęt. Poza za tym stery od grafy/dźwięku itp. instaluj dopiero na twoim kompie. Jedynie goly system na jakims innym. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Robisz dyskietkę startową lub dysk startowy (boootdisk) potem dopiero odpalasz instalkę z płyty cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Zastanawiam się nad instalką tego W98 na innym kompie oczywiście na tym dysku 3GB, czy by to przeszło?raczej nie przejdzie ;) skopiuj zawartosc plytki systemowej na ten dysk( na innym kompie) a pozniej uruchom kompa z dyskietki startowej i wlacz instalke win98 bezsposrednio z dysku edit: albo tak jak napisal domik, nie zauwazylem tego wczesniej ;) Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorrr Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 raczej nie przejdzie ;) skopiuj zawartosc plytki systemowej na ten dysk( na innym kompie) a pozniej uruchom kompa z dyskietki startowej i wlacz instalke win98 bezsposrednio z dysku edit: albo tak jak napisal domik, nie zauwazylem tego wczesniej ;) No jeszcze mozna formatnac ten dysk na innym kompie uruchomionym z dyskietki startowej tej od 98 komenda format /s i potem jeszcze przegrac zawartosc dyskietki na dysk C i do tego 2 kompa i jak sie bedzie bootowal z hdd to odpal go z obsluga cd-rom i mozesz instalowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 raczej nie przejdzie ;) Niby dlaczego nie przejdzie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Niby dlaczego nie przejdzie??bo konfiguracja sprzetowa bedzie inna, tzn dalo by sie to zrobic tylko w przypadku gdyby instalowal na takiej samej mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lock@ Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Przy windows 98 sprzęt nie ma znaczenia. Możesz instalować na ilu kompach chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 bo konfiguracja sprzetowa bedzie inna, tzn dalo by sie to zrobic tylko w przypadku gdyby instalowal na takiej samej mobo Nie do konca jest to prawda. Kilkukrotnie zmienialem plyte glowna bez reinstalu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Nie do konca jest to prawda. Kilkukrotnie zmienialem plyte glowna bez reinstalu systemu.ale caly czas na NF2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ja tesh wiele razy robiłem takie "przekrety" :D i wszystko bylo potem OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 ale caly czas na NF2? Nie. Fakt faktem, ze sama plyte, sam procesor, czy sama grafe mozna zmienic. Ale jesli zmienimy plyte i procek, to system najprawdopodobniej nie wstanie. Nie mam pojecia czemu, ale juz robilem takie operacje kilka razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poadi Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 tiaa też robiłem takie operacje i na nowo system trzeba instalować... jak w najblizszym czasie bede w domu to zobacze co z tym cdromem da sie zrobic, nawyzej instalne wina na innej maszynie, byle dzialalo ;] dzieki wszystkim za odpowiedz, pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...