Mar_lesniewski Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Witam!! Mam takie pytanko. Czy warto zmieniac mobo kt400 na nForce`a 2?. Mam durona 1.6 i niestety na kt 400 nie moge o praktycznie krecic. Płyta to Asus a7v8x-x, pamiec twinmoss 512mb, zasiłka chiftech. Ogólnie po wymianie zasilacza myślalem, że bede mógł podkrecic tego durona na co najmniej 2.0 a to co mi sie udało uzyskac to 1.78. Procek ma zablokowany mnożnik a na tej płycie max fsb co idzie to 147;/ i nie wiem czemu. I dlatego zastanawiam sie czy nie warto kupic jakiegos nForce`a 2 tam spokojnie duren pójdzie na 12.5x166 co do 2 ghz. Jak myslicie czy w moim wypadku taka przesiadka jest kożystna czy bedzie jakiś przyrost mocy czy nie bardzo. Koszt to kolo 100 zł Jak ktoś wie co zrobić by na tej płycie dało sie kręcić tego durona to też prosze o informacje. PS. Przeglądałem forum i nie znalazłem czy warto sie przesiasc czy nie, i dlaczego na tej płycie nie kreci sie ten proc Dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 A probowales na FSB166MHz, wtedy mialbys PCI=33. Przy 147MHz masz PCI=36,7; przy 150 lub 151 przleacza sie dzilenik. Pamieci daj na 333MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 spróbuj odblokować dodatkowy cache, to znacząca przyśpieszy komputer, ponatdo puść ten procek na 166, powinien pójść. Płyta główna ma możliwośc zmiany napięcia na procesorze? jak tak to walnij mu 1,75-1,8 zamontuj dobre chłodzenie i lec z FSB do góry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuelson Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja mam Epoxa 8K9A via KT400 i swoj procek ze standardowej szyny 133mhz zmieniam na 166mhz i jest wszytko ok.Chociaz nie ma blokady pci/agp ,ale przy 133 mhz i 166mhz jest identyczna wartosc 66/33 czy odwrotnie ;].Więc sprobuj zmienic szyne na 166 i zobacz czy da sie wiecej podkrecic ;] POWODZENIA Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Samuelson Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_lesniewski Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Testowałem takie ustawienia Zmiana mnożnika: 13x133- komp wstał wykrywany w biosie jako duron 1.6 w windowsie jako 1730 mhz 13,5x133- komp wstał wykrywany w biosie jako duron 1.6 w windowsie jako 1795 mhz Mnożnik w dół działa do 10.5 czyli 10,5x133 tez dzaiła następnie fsb 12.5 x 166 -kom nie wstał 10.5 x 166 -kom sie odpalił wykryło go w biosie jako Duron 2.0 ghz ale windows sie nie odpalil Zmiana pamieci na 333 nic nie dała tzn jak sie fsb ustawia na 166 to pamiatki odrazu na 333 ida Zmieniałem tez napięcie o 0,05 lub 0,1 ale tez nic nie daje Nie wiem czemu tak jest A co do odblokowania cashu to mam durona z serii MIRGA0337UPMW i NIe pamietam czy one miały jeszce możliwość odblokowania cashu a pozatym mam model gdzie musze skrobać by sie dobrać do tego przepalenia. A pozatym nie moge znaleść żadnej strony dobrej czy jakiegoś poradnika jak to zrobić krok po kroku a na czuja to nie bede robil.(no chyba że ktoś zna jakąś strone albo poradnik gdzie to sie robi krok po kroku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 http://www.rhcf.com/sis-bin/ultimatebb.cgi...11;t=000089;p=0 On a basic level, MIUGA or MIRGA are the T-Bred 'A's that we've seen so far. Anything that ends in 'B' is a T-Bred 'B'. MIXHB0334VPMW MIUHB0330UPMW MIXHB0333WPMW MIXHB0330TPMW are all variations on the T-Bred 'B'. These chips come in either Green or Brown. It appears that the green variety are both easier to overclock (2.5GHz being an average achievable maximum) and more likely to possess a readily available 256KB L2 cache. Twój duron jest na rdzeniu T-Bred A0, więc raczej marnie będzie się kręcił. Spróbuj dać 9x166, następnie jedź w górę z mnożnikiem. Jak będzie niestabilny, podnoś napięcie (1,9V powinno być bezpieczne, o ile masz dobre śmigło na procku i zasilkę z mocną linią 5V - 30A lub więcej). Testuj torture testem w prime95 albo superpi. Jednak na więcej niż 1,9-2,0GHz nie masz co liczyć. Dużo informacji na temat odblokowania cache znajdziesz w temacie o Duronach, wystarczy poświęcić trochę czasu. Poprostu wystarczy wypełnić przepaloną dziurę między mostkami L2 materiałem przewodzącym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_lesniewski Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Udało mi sie puscić go przedchwila na 11x166 przy napieciu 1,65 (niestety ograniczenia płyty do 1.7V) dalej juz nie wstał. A co do modowania na athlona musze zainwestowac w lakier bo ołówkiem próbowałem i [gluteus maximus] nic nie szlo. I w jakiś lepszy wiatrak bo temperatura do 60 st dochodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 jako chłodzenie polecam pentagrama qvc-100 CU+ lub qvc-120 Cu+( jak się zmieści w obudowie) bo chłodzenie naprawdę wporządku. Sam mam taki i jest bardzo dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_lesniewski Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A jeszce jedno pytanko: Co może spowodować zwiekszenie napięcia z 1.5V na 1.65V nic sie nie zjara ani nic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 zwiekszenie napięcia swowoduje zwiększenie w jakimś stopniu możliwości OC tzn procek będzie się lepiej podkręcał (wieksze fsb, wiekszy mnożnik), ale ciągnie to za soba zwiększenie temperatury procesora, dlatego na boxowym chłodzeniu nie zwiększaj aż za nadto napięcia (ja na swoim pentaku miedzianym mam napiecie 1,8 i temperatury znośne w stresie max 51 w idle 36) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_lesniewski Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A jak sprawdzic czy komp chodzi stabilnie? Wiem ze mozna prime95 zapuscic na 24 h a czy istnieje jakis inny sposob? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Wystarczy na 3-4 godziny :). Co do napięcia, to ten URSUS pownien mieć zworkę, która powoduje zwiększenie VCore o 0,15V. Możesz też ustawić wyższe napięcie drutami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_lesniewski Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 kupiłem lakier electon dokopałem sie do tych punktów połączyłem je i [gluteus maximus] nic nie dziala;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 U mnie po zmianie z KT333 na NF2 (i pamięci z DDR333 na DDR400) 3DMark03 z 3968 na 3417, więc przyrost jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 hmm. przyrost? Przy słabych prockach nie wykorzystasz potencjału płyty więc się nie opłaca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 hmm. przyrost? Przy słabych prockach nie wykorzystasz potencjału płyty więc się nie opłaca. 3DMark jest benchmarkiem głównie graficznym, więc przyrost ponad 10% z samego proca to niezły wynik, jak zmienię kartę na 6600GT, wtedy dopiero będzie gitarka :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) Moim zdaniem dla tego proca nie oplaca sie i tak duzo z tego proca nie wycisniesz(nf2 na tym procu da ci niewielki przyrost wydajnosci w stosunku do wydanych pieniedzy). OPLACA sie dopiero jesli planujesz wrzucic jakiegos bartona(mobile), wtedy zmiana plyty konieczna. Pamietam jak wlozylem mojego bylego barona mobile(wczoraj go popsulem) do plyty na kt600, przerazilem sie ze wszystko tak wolno dziala, bez zastanowienia zmienilem plyte na nf2 i przyrost wydajnosci np. FPS w grach wzrosl o okolo 30% i wiecej. Lepiej odkladaj pieniadze na A64, nie ma sensu sie pakowac w Socket A, Chyba ze chcesz zbudowac ekonomiczna a szybka maszyne to nf2 za 100pln i bartek mobile za350-400pln to razem wychodzi 450-500pln, aczkolwiek moim zdaniem nie oplaca sie w to pakowac bo np. AGP odchodzi do lamusa i Socket A tez. wiec lepiej dozbierac jeszce 300pln i przesiasc sie na A64. Decyzja nalezy do ciebie. Edytowane 10 Maja 2006 przez lukadev Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) Miałem tego durona z serii MIRGA i stabilne 1,9Ghz to jest max, jakie udało mi się wicisnąć przy 1,9V. Na szczęście miał odblokowany mnożnik i miałem ustawione 200x9 synchro z pamięciami na 8KRAI, dało się odblokować cache. Do durona A0 nie warto zmieniać płyty na NF2, chyba że dopłata byłaby symboliczna. Edytowane 10 Maja 2006 przez WDK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Poza tym GF 6600 i duron to nieporozumienie. Proc nie będzie w stanie nakarmić karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...