Skocz do zawartości
TwiN

Spalam się...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam zajebisty problem.

Od jakiegoś czasu miałem perypetie z kompem, płyta nie wykrywała mi więcej niż dwóch urządzeń ( hdd i nagrywarka ), niezależnie w jakiej konfiguracji były podpięte ( IDE 1 czy 2, master czy slave ), sądziłem że to wina zasiłki( megabajt 300W). Dziś wpadł do mnie kumpel z dyskiem. Odłączyłem nagrywarke, bo wiedziałem że mi nie wykryje jego dysku jeśli tego nie zrobie. Podłączyłem na jednej taśmie, razem z moim, odpalam, i czuję swąd, z gniazda zasilania dysku qmpla zaczął się unosić dym. Troszkę się zdenerwował, ale nic, podłączyłem z powrotem nagrywarke, tyle że zmieniłem zasiłkę na codeshita, bo się bałem. I znowu to samo, tyle że tym razem z dymem poszła nagrywarka. Teraz mam podłączony tylko swój dysk.

Macie jakieś pomysły czego może to być wina?? Mozliwe żeby mobo??

Proszę o jakieś rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym stawial na zasilacze - sprawdzales "prund" w gniazdku - dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie - plyta moze sobie radzi i ustabilizuje napiecia na odpowiednim poziomie ale napedy moga wariowac, IMHO gdyby to wina byla miedzy MoBo a napedem to popalibys gniazda lub nawet caly kontroler IDE na MoBo

moze brak uziemienia/zerowania itd

sprawdales jakie napiecia daja zasilacze - miernikiem najlepiej a nie to co podaje plyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie -

Jak tandeta, jeśli coś jest wyprodukowane tak aby mogło wyytrzymać 230V to musi wytrzmać. A powyżje nei może być, no chyba że jakieś malutkie skoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym stawial na zasilacze - sprawdzales "prund" w gniazdku - dobre zasilacze wytrzymuja i 250V a ta tania tandeta to powyzej 230V zachowuje sie dziwnie - plyta moze sobie radzi i ustabilizuje napiecia na odpowiednim poziomie ale napedy moga wariowac, IMHO gdyby to wina byla miedzy MoBo a napedem to popalibys gniazda lub nawet caly kontroler IDE na MoBo

sprawdales jakie napiecia daja zasilacze - miernikiem najlepiej a nie to co podaje plyta

Nie mam jak sprawdzić prądu w gniazdku, ale do tej pory chodziło wszystko bezproblemowo, mam podpiętą listwę przeciwprzepięciową.

Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika.

Magabajt | Codegen

Core 0 - 1,53 V | 1,53

Core 1 - 1,36 V | 1,23

+3,3 V - 3,25 V | 3,26

+ 5 - 4.96 V | 4,99

+ 12 V - 12,14 V | 12,20

- 12 V - 8,19 | 8,77

- 5 V - 0,00 V | 0,00

Pociągłem prąd z przedpokoju i nie ma żadnych zmian. Napięcia -12 i -5 są bardzo niskie albo ich nie ma, przedtem nie było takich problemów.

Dlaczego napięcie na -5 jest 0?? Nieznam się na tym ale czy możliwe że stało się tak po upaleniu przez obie zasiłki urządzeń?? Że ta linia -5 V przestała całkowicie działać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jak sprawdzić prądu w gniazdku, ale do tej pory chodziło wszystko bezproblemowo, mam podpiętą listwę przeciwprzepięciową.

Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika.

Magabajt | Codegen

Core 0 - 1,53 V | 1,53

Core 1 - 1,36 V | 1,23

+3,3 V - 3,25 V | 3,26

+ 5 - 4.96 V | 4,99

+ 12 V - 12,14 V | 12,20

- 12 V - 8,19 | 8,77

- 5 V - 0,00 V | 0,00

Pociągłem prąd z przedpokoju i nie ma żadnych zmian. Napięcia -12 i -5 są bardzo niskie albo ich nie ma, przedtem nie było takich problemów.

Dlaczego napięcie na -5 jest 0?? Nieznam się na tym ale czy możliwe że stało się tak po upaleniu przez obie zasiłki urządzeń?? Że ta linia -5 V przestała całkowicie działać??

Zobacz na napiecie -12V. Masz 8,2-8,8 a to "troche" zamalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to napięcie jest do [gluteus maximus]. Tylko to napięcie spadło tak po tym zdarzeniu, więc podłączyłem nowy zasilacz i to samo, spalił sie cd i napięcie spadło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia jakie dają zasiłki , niestety odczytane z motherboardmonitor a nie z miernika ...

1. te listwy to czesto nic nie daja jak bedzie jakas "szpila" to zanim bezpieczniki sie popala to polowa kompa moze sie sfajczyc (ale u Ciebie musi to byc ciagle a nie skokowe zjawisko) - chodzi o to ze w starszym budownictwie teraz jak napiecie powinno wynosic 230V to czasem zdaza sie ze wynosinp 245 V itd - gorsze zasilacze sobie z tym nie radza

2. wlasnie dlatego chcialem mierzyc miernikiem bo plyty czasem podaja bzdury - przy takich napieciach komp wcale by sie nie wlaczal - chyba ze te zasilacze sa tak pokastrowane ze dzialaja :(

3. skoro jakas wtyczka "palila" napedy to ja obejzyj moze cos bedzie osmolone i bedzie wiadomo jakienapiecie jest za to odpowiedzialne

a co to z matematyka mamy problemy ;)

-12 < -8

-5 < 0

to sa przeciez liczby ujemne

czyli zdanie powinno brzmiec - to troche za duzo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to z matematyka mamy problemy ;)

-12 < -8

-5 < 0

to sa przeciez liczby ujemne

czyli zdanie powinno brzmiec - to troche za duzo :!:

Wiesz u mnei te napięcia są dodatnie i komp działa świetnie (jeszcze :D ).

Niestety nie są one mierzone miernikiem, tylko sprawdzane w biosie i innych programikach.

A najlepiej to niech sprawdzi napięcia na tej felernej wtyczne i może jakieś dziwne anomalie tam są.

MOżliwe też że zasilacz jest na skraju wydolności i podpięcie następnego urządzenia powodujeu niego wariacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...