Skocz do zawartości
AthlonPower

Prawda O Manchester / Venice E3, E6 Vs Reszta Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli coś podbnego już istenije... przeszukałem forum i nic takiego nie znalazłem, to najwyzej DELETE, ale uważam, że temat się bardzo przyda.

W połowie wakacji szykuję się na nowy sprzęt biorę AN8 SLI Fatal1ty, jak wystarczy kasy to GF 6800GT, i procek... no właśnienadal nei wiem co to jeszcze będzie.

Jest wiele podobnych tematów więc pomyślałem, że warto zebrać wszystko do kupy :)

Temat mojego proca zostawimy na kiedy indziej

A teraz:

trafia się gdzieś na forum czy w sieci, poczytać o zablokowanycm 2 jądrze w Athlonach z core Manchester.

Patrząc na tabelę AMD można stwierdzić,że: (uwaga! moje rozmyślania :D )

myśle, że amd stosuje prosty trik z Manchesterami. Są to "odpady" z AthlonówX2, fabrycznie procek przeznaczony do działania X2 ale w testach te 2 jądra nei chcą ze sobą współpracować więc blokują ten gorszy rdzeń i sprzedają jako złuykłe proce, proste prawda :P ? i ogromne zyski dla AMD

jak z oc Manchesterów, mają chyba więcej cache prawda? ściągał ktoś blachę z Manchestera? jak wygląda core?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle, że amd stosuje prosty trik z Manchesterami. Są to "odpady" z AthlonówX2, fabrycznie procek przeznaczony do działania X2 ale w testach te 2 jądra nei chcą ze sobą współpracować więc blokują ten gorszy rdzeń i sprzedają jako złuykłe proce, proste prawda :P ?

Było o tym mnóstwo razy drogi Watsonie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, było :P ?

no to sorki, nawet jeśli ktos napisal... :)

6800gt to tak z zapału troche :D

6800gs oferuje prawie to samo a ma lepszy gpu, lepiej się kręci a jest ze 100zl tanszy

to co innego mozna wymyslec do max 800zl (no chyba ze zarobie koope kasy) zeby bylo dobre? cos z serii 7 ?

radeony raczej nie wchodza w gre.

Wezme Abita, bardzo lubie ta firme, dobre mb robia i mają niezły wygląd.

epox, niee

DFI? moze i ma lepszy bios do OC ale coś tak hardkorowego się nie będę pchać, wole kupic to co lubie bo i tak nie ćisne sprzętu na 150% ;)

a jak wygląda Manchester? jak się ściągnie blachę to widać że jądro jest x2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, było :P ?

no to sorki, nawet jeśli ktos napisal... :)

6800gt to tak z zapału troche :D

6800gs oferuje prawie to samo a ma lepszy gpu, lepiej się kręci a jest ze 100zl tanszy

to co innego mozna wymyslec do max 800zl (no chyba ze zarobie koope kasy) zeby bylo dobre? cos z serii 7 ?

radeony raczej nie wchodza w gre.

Wezme Abita, bardzo lubie ta firme, dobre mb robia i mają niezły wygląd.

epox, niee

DFI? moze i ma lepszy bios do OC ale coś tak hardkorowego się nie będę pchać, wole kupic to co lubie bo i tak nie ćisne sprzętu na 150% ;)

a jak wygląda Manchester? jak się ściągnie blachę to widać że jądro jest x2?

Grafa - 7600GT

MoBo - nie ma sensu wydawac kase na Abita ktory nic poza napisem Fatal1ty nie reprezentuje dobrego(w porównaniu do innych mobo, epox jest lepszy)

Manchester jak się sciagnie blachę wyglada jak X2.

EDIT: W połowie wakacji to beda zupełnie inne czesci, ta braza sie tak szybko rozwija ze planowanie configu nawet miesiac z wyprzedzeniem jest złe.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno, zapłace choćby dla napisu Fatal1ty i czerwonego podświetlania :P <= noob :lol:

wiem ze sie bardzo szybko rrozwija bo naprawde sie tym interesuje i troche pojecia mam ;)

ale to jest takie zaspokajanie obecnych nadzieji, bo kasy jeszcze brak a trzeba miec o czym poczytać nie? :D

Edytowane przez AthlonPower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie kupie uzywanej

2. Nie kupie z Allegro

3. Ja kupie SLI Fatal1ty :) ~700zl :)

kazdy lubi co innego...

po co kupować nowe rzeczy? to tak jak "na co komu nowe wynalazki"

gdyby wszyscy tak mysleli to zatrzymalibyśmy się na poziome kamienia łupanego :mur:

Moge prosić jakiegos Modera o usuniecie tematu? chyba niepotrzebnie go wogole zakładałem,

przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie starczy kasy na 2x 7600 :) niezle by było :)

ja wcale nie mowie ze DFI jest słabe czy coś w tym stylu

wlasnie przegladam kompletne testy LANParty NF4 SLI-DR dobrze wypada, bardzo dobra płyta, fajny wygląd itp. ale prawde mowiac to kto wykozystuje taki full oc dzięki tej płycie? do codziennego uzytku. może i ta DFI lepiej pociągnie oc do testów ale nikt chyba nie wykozystuje tych super 4v dla ramu na codzien...

poczulem sie strasznie skrytykowany jakbym kupował jakiegoś ECS'a i twierdził że to mb best on the world...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie starczy kasy na 2x 7600 :) niezle by było :)

ja wcale nie mowie ze DFI jest słabe czy coś w tym stylu

wlasnie przegladam kompletne testy LANParty NF4 SLI-DR dobrze wypada, bardzo dobra płyta, fajny wygląd itp. ale prawde mowiac to kto wykozystuje taki full oc dzięki tej płycie? do codziennego uzytku. może i ta DFI lepiej pociągnie oc do testów ale nikt chyba nie wykozystuje tych super 4v dla ramu na codzien...

poczulem sie strasznie skrytykowany jakbym kupował jakiegoś ECS'a i twierdził że to mb best on the world...

Na Tweaku kupuje się najlepszy sprzęt za daną kwotę, wiec jak za 700pln najlepszą mobo w kategorii jest DFI to kupuje się DFI, więc wszyscy proponują Ci coś lepszego, no ale Twoje pieniądze - Twoj wybór. Abit nie jest zły, ale za te same pieniadze mozna miec mobo lepsze, albo za mniejsza kase mozna miec to samo, i dołozyc do lepszej grafy. Prawda jest taka ze Abit nie produkuje juz teraz takich dobrych mobo jak np. NF7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może, zaraz sprawdze ile kosztuje abit na Tweaku, wiem ze kazdy chce jak najlepiej :)

no stwierdzenie że fatal jest tyle wart co asrock za 230 zl troche mnie wqrzylo :blink:

ja nadal mam NF7 i kocham tą płytę, mialem tez stysznosc z AN7 i tez mi sie podobała.

moze i abit jest drozszy, ma troche gorsze oc, ale płyta ma wszystko na swoim miejscu, nie kombinuje tak jak dfi, mosfety w samym centrum budy? :blink:

fajnie, mogłem dać temat tego topica: dyskuja ogólna czyli o wszystkim i o niczym :)

? nie ma czegoś takiego jak www.purepc.pl czy sklep.purepc? grrr

zaraz pogrzebie na temat: jak rozpoznać chipy na ramie, kongston twierdzi ze produkuje Hypery tylko na CH5, ale trafiaja sie ludzie co mowia ze sa one tez na infach. Mam wersje A, bez A już jest dawno nie dostępna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może, zaraz sprawdze ile kosztuje abit na Tweaku, wiem ze kazdy chce jak najlepiej :)

no stwierdzenie że fatal jest tyle wart co asrock za 230 zl troche mnie wqrzylo :blink:

ja nadal mam NF7 i kocham tą płytę, mialem tez stysznosc z AN7 i tez mi sie podobała.

moze i abit jest drozszy, ma troche gorsze oc, ale płyta ma wszystko na swoim miejscu, nie kombinuje tak jak dfi, mosfety w samym centrum budy? :blink:

fajnie, mogłem dać temat tego topica: dyskuja ogólna czyli o wszystkim i o niczym :)

? nie ma czegoś takiego jak www.purepc.pl czy sklep.purepc? grrr

zaraz pogrzebie na temat: jak rozpoznać chipy na ramie, kongston twierdzi ze produkuje Hypery tylko na CH5, ale trafiaja sie ludzie co mowia ze sa one tez na infach. Mam wersje A, bez A już jest dawno nie dostępna

Razem z DFI LanParty nF2 trzy najlepsze płyty pod K7. Lepszych nie było

Co do ABIT'a . Ostatnio wypuścił jakieś mobo, całkiem niezłe, nie ma już tej złej passy małego HTT ( ciągnie chyba do 370).

No ale cóż, jak główny projektant NF7 odchodzi do DFI no to teraz DFI rulzuje w projektowaniu O/C mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego nie wiedziałem :)

jak mowisz ze inzynier od nf7 teraz robi te dfi to chyba jedyny argument kroy moze mnie ruszyć w strone dfi, no chyba ze by abit kosztowl ze 2000zl :)

wlasnie kręce moje hyperki

2-2-2-5-1, (166mhz) 333, na 2.7v, zobacze czy się zaraz nie wysypie :)

co zyskałem? czas dostępu z 117 na 98, i poprawił mi się read o 200mb/s

hehe nigdy nie kręciłem ramu bo mając 256, 266 jakiegosz shitu noname co mozna zrobic? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj zebys wiedzial ze kupujesz ECS'a w koncu abit po ostatnich klopotach finansowych swoje plyty robi w ich fabrykach :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz i tak nic w zakresie kupowania nie zdziałam, bo nie mam kasy nawet na mb. Do kupna pozostało min.3 miesiące... do tego czasu jeszcze wiele moze sie zminic, ale ja narazie przy swoim wyboze pozostaje. Napewno czuje juz troche mniejsza niechęc do dfi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi