gras666 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Tutaj jest jakiś bios d10 by Tictac, o ten Ci chodziło gras666? z tą d10 ciekawa sprawa, jakiś zwykły d10 nie pozwala na uruchomienie windy z fsb 230, ale wersja mantarays już o wiele lepsza bo pozwala na swobodne fsb 236: No i wyniki: narazie tylko 236 bo na więcej nie pozwala vdd bądź chwilowa temperatura która przekracza niestety 40*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 2394224[/snapback] Tutaj jest jakiś bios d10 by Tictac, o ten Ci chodziło gras666? Dobry ten BIOS? Bo własnie chce sobie zmienić i zastanawiam się jaki jest najlepszy do mojego configu. Bede miec grafike GF 7600GS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) zastanawiam się nad zmianą biosu w moim nf-7 rev.2.0 ludzie chwalą sobie mantaraye XT ale mam pewien problem D26 Mantarays XT (SATA 4247) D26 Mantarays XT (SATA 4247) CPC OFF takie cuś znalazłem, otóż nf 7 nie ma sata więc o co chodzi z tym sata w nawiasie? http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=42076 Command Per Clock Enabled Command Per Clock Disabled czym się te 2 wersje różnią? Edytowane 27 Listopada 2006 przez Bio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 zastanawiam się nad zmianą biosu w moim nf-7 rev.2.0 ludzie chwalą sobie mantaraye XT ale mam pewien problem D26 Mantarays XT (SATA 4247) D26 Mantarays XT (SATA 4247) CPC OFF takie cuś znalazłem, otóż nf 7 nie ma sata więc o co chodzi z tym sata w nawiasie? http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=42076 Command Per Clock Enabled Command Per Clock Disabled czym się te 2 wersje różnią? Te informacje o SATA odnosza sie tylko do wersji NF7-S i NF7-SL, a jak wiadomo, zarowno w NF7, jak i w NF7-S i NF7-SL biosy sa jednakowe, wiec nic sie nie stanie, jak do NF7 wrzucisz (przynajmniej u mnie jest ok ;)). Co do Command Per Clock, to Swider wyjasnil to ladnie w pierwszym poscie tematu o BIOSach do NF7, do ktorego serdecznie zapraszam. :P CPC Enabled (ON) = 1T, CPC Disabled (OFF) = 2T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 ok a teraz po polskawemu :] to jakiego mantaraya mam ściągnąć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 ok a teraz po polskawemu :] to jakiego mantaraya mam ściągnąć? narazie: D26 Mantarays XT (SATA 4247) jak bedziesz widzial ze sie plyta nie kreci albo nieduzo ponad 200MHz to: D26 Mantarays XT (SATA 4247) CPC OFF zalezy tez jakie masz pamiatki 2x256 czy 2x512MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 no ja mam 1x 512 :] i sempronik 2500+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Witam, czy płyta abit nf7-s rev 2.0 uciągnie 1x512 + 2x256MB ramu 400MHz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 właśnie nie jestem pewny bo w instrukcji pisze: -Supports 3 dimms ddr 200/266/333 -Supports 2 dimms ddr 400 A ja chcę obsadzić 3 sloty 400-kami. Może już ktoś tak robił? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 3 banki 400MHz beda chodzic z maksymalna predkoscia 333MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 to_dziwne_bo_ja_mam_obsadzone_3x256_400_Mhz_i_chodza_z_pelna_predkoscia_:} Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 u mnie 3 banki chodzily ze speedem 230 ;) Mhz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu609 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Witam, Mam pytanie odnośnie bootowania z usb. Jestem w posiadaniu dysku wymiennego na USB i chciałbym możliwość bootowania właśnie za pomocą dysku. Czy jest jakiś bios który umożliwia taką operację? Pozdrawiam Trolu609 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Witam, Mam pytanie odnośnie bootowania z usb. Jestem w posiadaniu dysku wymiennego na USB i chciałbym możliwość bootowania właśnie za pomocą dysku. Czy jest jakiś bios który umożliwia taką operację? Pozdrawiam Trolu609 niestety nie ma takiej mozliwosci i tez nad tym ubolewam :sad: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Mi się coś wysr... i jestem zły :/ Odpalam kompa, i czasami jest cisza, nawet nie ma "pik", komp chodzi, wszystko się obraca, nie widać nic na monitorze. Czasami słychać z głośnika dłuuuuuugi, ciiiszaaa, dłuuuugii, ciiisza... I tak w kółko... CO to może byc? Siedze nad tym z 6 godzin i 2 razy na kilkaset startów zrobił "pik" takie jak należy... :o Jakieś pomysły? Jakiekolwiek? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Okej, poradziłem sobie z problemem. Nie piszę jak, zwarcie w nietypowym miejscu spowodowane WC :) Mam pytanko co do 3 opcji w biosie, które nie wiem jak ustawić, :) Mianowicie: Enhance PCI Performacne Disabled/Enabled IDE BUS MASTER Disabled/Enabled Force Update ESCD Disabled/Enabled Będzie miło jak ktoś coś napisze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Okej, poradziłem sobie z problemem. Nie piszę jak, zwarcie w nietypowym miejscu spowodowane WC :) Mam pytanko co do 3 opcji w biosie, które nie wiem jak ustawić, :) Mianowicie: Enhance PCI Performacne Disabled/Enabled IDE BUS MASTER Disabled/Enabled Force Update ESCD Disabled/Enabled Będzie miło jak ktoś coś napisze ;) wsio enabled :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 wsio enabled :-P A może słówko co jest od czego? :D Chociaż z grubsza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 A może słówko co jest od czego? :D Chociaż z grubsza :) o ile sie nie myle to w FAQ jest napisane :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 A do czego służy takie czrwone zaslepione swiatelko z tylu plyty? Chyba opisane jako optic... hę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 A do czego służy takie czrwone zaslepione swiatelko z tylu plyty? Chyba opisane jako optic... hę? Instrukcja sie klania :blink: :mur: wyjscie optyczne karty dzwiekowej SoundStorm <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar_33 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) Witam szanownych wtajemniczonych.. Mój problem.. NF7 Atlon Xp 2600+ Ati Radeon 9800 512MB-400Mhz i.. reset komputera czasami po godzinie czasami przy starcie systemu nie ma zasady czy gram(wysoka wydajność)(czasami moge grać godzine i jest ok) czy przeglądam net Po przeczytaniu waszych postów powiem ze temp procka to około 47-8stopni zasilacz 400w ustawienia biosu fabryczne Przy ustawieniach tzw bezpieczych wydajność marna(1.2ghz proc) ale wywala mnie 3razy dziennie a nie 13 przy wywaleniu słuchać charakterystyczy dzwięk wyłączenia dysku... ps wymieniałem juz dysk,karte grafiki pamieć aha sprawdzałem tez na ustawieniu pamięci na 400mhz jak dobrze pamietam 5/6 Sprawdzałem także na takim samym procku z innego kompa Poradzcie co krok po kroku robić Edytowane 9 Stycznia 2007 przez Cezar_33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 No to teraz czas na wymiane zasilacza :wink: jakie pamieci posiadasz i czy pracuja w dualu/singlu. Pozamieniaj sloty. Jaki bios jest wgrany.Co masz za chlodzenie na procku. Mozliwe tez ze dysk siada i robi jakies spiecie co skutkuje resetem :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar_33 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) Zasilacz tez wymieniałem...pamieć jest Kingstone-a nie pamietam modelu na innych pamieciach miałem to samo...Pamietam kiedys cos zmieniałem w biosie pokazywało 2600+ ale wydajność była mizerna tyle ze mi nie wywalało Tak jak pisałem 47stopni cpu wiec chyba nie chłodzenie To teraz mi sie zachciało lepiej i włączyłem fabryczne i znowu bryndza.. rece opadają..... Edytowane 9 Stycznia 2007 przez Cezar_33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) A ja znalazłem coś ciekawego szukając jak tu schłodzić mosfety... http://www.overclockers.com/tips1115/ Edytowane 20 Stycznia 2007 przez mattnick Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 A ja znalazłem coś ciekawego szukając jak tu schłodzić mosfety... http://www.overclockers.com/tips1115/ za duzo zachodu z tym i jak widac praktycznie zyskal tylko zmiejszone wahania napiecia CPU z 0.03v na 0.01v. Dodam ze ja przy radiatorach na Mosfetach i chlodzeniu ich 80mm wentylem tez mialem wahania 0.01 przy 2.15v :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gimliś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Mam mały problemik na płycie Abit NF7-S, otóż mając 768MB RAM podkręciłem mojego Athlona na 2500@3200 na standardowym napieciu(1.65V), nie bylo z nim żadnych problemów....do czasu dokupienia jednej kostki pamięci 512MB. Po włożeniu jej do slotu komp nie odpalił. Zrobiłem restart BIOSU i jako athlon 2500 dzilalo wszystko wporządku, aż do ponownego przetaktowania na 3200...więc kombinowałęm z tym RAMem, najpierw wyciagłęm tą mniejsza kość, 256MB noi komp wstał, działa stabilnie. Bawiłęm się z tym troche i wyszło na to że, chodzi wporządku po przetaktowaniu tylko z dwoma kośćmi/kościami(nie wiem jak się to poprawnie odmienia)pracującymi lub nie pracującymi w dualu, w dualu są z nimi problemy Moje pytanie, co zrobić by wyłączyć dual channel? Albo co zrobic by przy trzech zajętych slotach nie działał dual chcannel? Mój komp: Athlon XP 2500@3200+ Barton 1.65V Abit NF7-S DDR 400 1280MB (1x256 i 2x512 wszystkie kości GoodRam) ATI Radeon X800GTO 256/256 DDR1 (400/700) Tagan 380W Samsung 80GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 ale i tak nie będziesz miał 3200 bo przy 3 zajętych slotach pracuje na 333 mhz. Musiałbyś lecieć asynchro czego amd nie lubi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Sprobuj zaczac podkrecanie od FSB333 i lec w gore. Ja mialem kiedys 1.256GB i chodzilo to u mnie przy 380MHz z tym ze 256 byla 266MHZ a 2 pozostale 400MHz ale wiecej nie krecilem bo 256 leciala na sprzedaz B-) Mialem tez na probe 3x1GB Kingstona ustawione na 400MHz timingi default i bez problemow chodzilo :) A tak przy okazji to BF2 na 3GB to jest dopiero gra :D mozna dysk wylaczyc i grac na samym ramie :lol: Edytowane 22 Stycznia 2007 przez fetorman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...