-=virus=- Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 w biosie mam takie wartości: cpu over temp. protect cpu shutdown temperature cpu worning temterature co jak mam ustawić aby ostrzeżenie o wysokiej temp wyskakiwało przy 50* a co ustawić jako wyłączenie kompa do czego jest trzecia opcja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) w biosie mam takie wartości: cpu over temp. protect cpu shutdown temperature cpu worning temterature co jak mam ustawić aby ostrzeżenie o wysokiej temp wyskakiwało przy 50* a co ustawić jako wyłączenie kompa do czego jest trzecia opcja? angielskiego nie umieta? :P cpu over temp. protect -> ochrona przed przegrzaniem CPU cpu shutdown temperature -> temperatura CPU, przy jakiej komp ma zostac wylaczony cpu warning temperature -> temperatura, przy jakiej dostajesz ostrzezenie - ustawiasz na 50*C Edytowane 29 Maja 2006 przez jvt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildthink Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 który to parametr w biosie? już jest ok miałeś rację była wyłączona w biosie sieciówka tak samo mam nieco inny problem, pomimo włączonej w biosie sieciówki, nie mogę jej uruchomić pod win. W menadżerze urz. pokazuje jakiś błąd (błąd 10 - urządzenia nie można włączyć czy jakoś tak - z pracy piszę i dokładnie nie pamiętam) pomino ręcznego zaktualizowania sterów. Siecówka działała, dopiero po wgraniu biosu merlina i tratsa tak się stało, wgranie najnowszego oryginalnego biosu nic nie dało. Google nie dały odpowiedzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majorr92 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Wgrywaj modowany BIOSik by -=Merlin=- z CPC OFF i po kłopocie. Wgralem ten modowany Bios i dalej mam 1T co mam zrobic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Wgralem ten modowany Bios i dalej mam 1T co mam zrobic ?A możesz powiedzieć jaka nazwa tego modowanego, którego wgrałeś? Modowane występują z 1T i 2T, te z 2T mają właśnie taką końcówkę, bądź CPC OFF - jak taki wgrasz to nie ma wyjścia: na bank masz 2T... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 angielskiego nie umieta? :P cpu over temp. protect -> ochrona przed przegrzaniem CPU cpu shutdown temperature -> temperatura CPU, przy jakiej komp ma zostac wylaczony cpu warning temperature -> temperatura, przy jakiej dostajesz ostrzezenie - ustawiasz na 50*C no ok dzięki ale o co w tym chodzi "cpu over temp. protect -> ochrona przed przegrzaniem CPU" a i jak wygląda taki alarm?? a wyłączenie kompa to normalne zmkniecie systemu czy nagle odciecie zasilania? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majorr92 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 A możesz powiedzieć jaka nazwa tego modowanego, którego wgrałeś? Modowane występują z 1T i 2T, te z 2T mają właśnie taką końcówkę, bądź CPC OFF - jak taki wgrasz to nie ma wyjścia: na bank masz 2T... Masz racje wgralem modowany z 1T ale juz znalazlem ten z 2T podali mi zlego linka. Teraz chodzi wszystko o.k jak narazie bede probowal podkrecac powolutku tylko ten moj procesorek troche kiepski no ok dzięki ale o co w tym chodzi "cpu over temp. protect -> ochrona przed przegrzaniem CPU" a i jak wygląda taki alarm?? a wyłączenie kompa to normalne zmkniecie systemu czy nagle odciecie zasilania?Nagle odciecie zasilania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majorr92 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 A możesz powiedzieć jaka nazwa tego modowanego, którego wgrałeś? Modowane występują z 1T i 2T, te z 2T mają właśnie taką końcówkę, bądź CPC OFF - jak taki wgrasz to nie ma wyjścia: na bank masz 2T... Teraz mam wgrany ten "d27_EDc18_2T.zip" ktory ma 2T a moze jest lepszy bios od tego co mam z 2T bardzo bym prosil o porade ? Podaje linka do tych biosow: http://members.lycos.co.uk/bios/Merlin/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 "lepszy" :mur:. Lepszy do czego? Do smarowania kanapek? Czy do szorowania kibla? :mur: Są biosy bardziej odpowiednie do wysokich fsb, są biosy specjalnie do żyłowania timingów i są przeróżne kombinajcje tych dwóch cech... Testuj i sprawdź, który u Ciebie chodzi najlepiej. I tyle! A w ogóle to w złym temacie ta dyskusja -> Najlepszy Bios dla NF7-S v2.0. Masz 29 stron z testami i opisami, miłej leORT: ORT: ORT: ktury... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Czy abit NF7_S v. 2.0 to to samo co rev 2.0? Chodzi mi konkretnie o TEN model :) http://allegro.pl/item107221415_abit_nf7_s...c_w_100_ok.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jvt Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) Czy abit NF7_S v. 2.0 to to samo co rev 2.0? Chodzi mi konkretnie o TEN model :) http://allegro.pl/item107221415_abit_nf7_s...c_w_100_ok.html tak EDIT. pimp my sig :lol2: Edytowane 31 Maja 2006 przez jvt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Teraz mam wgrany ten "d27_EDc18_2T.zip" ktory ma 2T a moze jest lepszy bios od tego co mam z 2T bardzo bym prosil o porade ? Podaje linka do tych biosow: http://members.lycos.co.uk/bios/Merlin/ Nie ma jednego "najlepszego" biosa, najlepszy trzeba znaleźć samemu. Dla mnie i mojego sprzętu, który mialem najlepszy był D26 2.05 Merlina (2T), wcześniej używałem Tratsa 619 R2 2T, na którym osiągałem odrobinę niższe FSB. Testuj, testuj, testuj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majorr92 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Nie ma jednego "najlepszego" biosa, najlepszy trzeba znaleźć samemu. Dla mnie i mojego sprzętu, który mialem najlepszy był D26 2.05 Merlina (2T), wcześniej używałem Tratsa 619 R2 2T, na którym osiągałem odrobinę niższe FSB. Testuj, testuj, testuj... Szukam takiego biosu na ktorym moge uzyskac duze FSB ? Mam pytanie co mi da mod L12 przy proceoze AMD Sempron 2800 oryginalnie ma ustawienia 12x166 ? Jak dlugo testuje sie Prime95 kompa po podkreceniu ile czsu ma byc wlaczony zeby mozna bylo stwierdzic ze wszystko jest o.k ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Szukam takiego biosu na ktorym moge uzyskac duze FSB ? Mam pytanie co mi da mod L12 przy proceoze AMD Sempron 2800 oryginalnie ma ustawienia 12x166 ? Jak dlugo testuje sie Prime95 kompa po podkreceniu ile czsu ma byc wlaczony zeby mozna bylo stwierdzic ze wszystko jest o.k ? ad 1) to szukaj dalej ad 2) Moze i da, może i nie da. Wbudowane w BIOS L12 podobno działają ad 3) Zostaw na nocke i lukaj ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj: Od jakiegos czasu chyba od zawsze wyskakuje mi blue screen po nacisnieciu guzika na klawiaturze takiego z ksiezycem, jest on obok klawisza wylaczajacego komputer. ten od wylaczania dziala a tamten nie :sad: : co to moze byc?? oprocz tego co mam w podpisie mam jeszce karte telewizyjna AVER MEDIA, dosc stara B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Jakieś oszczędzanie energii. Pobaw się z ACPI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Odpaliłem dzisiaj (wreeeszcie) kompa, Athlon XP-M 2500+ (FQQ4C, IQYHA, etc. czyli napewno mobilny), Abit NF7-S rev 2.0 Ramy kingston 400 MHz i... Zacząłem kręcić. FSB 133 jest, 150 poszło, 166 dało rade, po kolei aż do 219 na napieciu 1,6V (prime'a przechodzi kilka godzin itp.). Na FSB 220 nie wstaje i nie chce żebyście mówili co zrobić żeby było więcej, bo 2400 MHz to już sporo... Mam problem z mnożnikiem!. Cały czas jest ustawiony na 11 i nie mogę go obniżyć... Ustawiam na 10 i przy każdym FSB wychodzi x11... przy podnoszeniu komp albo zachowuje sie tak samo, albo nie wstaje... Co z tym zrobić?? Biosik mam merlina D26... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Hey, ma ktoś może mosfety od zasilania z NF7 luzem oddać/sprzedać ? Bo już pewna osoba na forum mi obiecała wysłać, ale listu od 2 tygodni nie widzę i kontaktu z tą osobą również :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D2mian Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj: Od jakiegos czasu chyba od zawsze wyskakuje mi blue screen po nacisnieciu guzika na klawiaturze takiego z ksiezycem, jest on obok klawisza wylaczajacego komputer. ten od wylaczania dziala a tamten nie :sad: : co to moze byc?? oprocz tego co mam w podpisie mam jeszce karte telewizyjna AVER MEDIA, dosc stara B) Może sprawdź memki czy są stable (memtest86) ewentualnie ACPI w biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Hey, ma ktoś może mosfety od zasilania z NF7 luzem oddać/sprzedać ? Bo już pewna osoba na forum mi obiecała wysłać, ale listu od 2 tygodni nie widzę i kontaktu z tą osobą również :( a w sklepie z elektronika nie maja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 a w sklepie z elektronika nie maja?Wiesz ile za takie podzespoły w elektronikach wołają? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 nie wiem dokladnie bo nie musialem kupowac. a Ty pytales ile kosztuja? az takie drogie sa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 nie wiem dokladnie bo nie musialem kupowac. a Ty pytales ile kosztuja? az takie drogie sa?Kość BIOS w sklepie elektronicznym - 50 złotych ( kuźnia komputerowa - 75zł) MOSFETY ( parametry takie same - lub identyczne mośki) 25-45 ziko w Krakowie :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Kość BIOS w sklepie elektronicznym - 50 złotych ( kuźnia komputerowa - 75zł)Co to za sklep B) ??? U mnie w małym miasteczku na końcu Polski cenią za nią sobie 30zł o ile dobrze pamiętam i jeszcze mogą gratis zaprogramować :-P Edytowane 10 Czerwca 2006 przez mrjeremiasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jemand Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Witam serdecznie, chciałbym zapytać w jaki sposób zmusić mostek południowy MPC2-T do tego by usłyszeć dźwięk w tylknych głośnikach i głośniku centralnym zestawu Logitech X530. Z wszelkie sugestie z góry dziękuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Witam serdecznie, chciałbym zapytać w jaki sposób zmusić mostek południowy MPC2-T do tego by usłyszeć dźwięk w tylknych głośnikach i głośniku centralnym zestawu Logitech X530. Z wszelkie sugestie z góry dziękuję Włączyć 5.1? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jemand Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Włączyć 5.1? Żeby to było takie proste... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Żeby to było takie proste... :/Ale co w tym takiego trudnego? Masz zainstalowany panel sterowania SS? Jeśli tak, to dajesz tam elegancko konfigurację 5.1 naciskasz test - słychać ze wszystkich - mas zjuż 5.1. Nie widzę problemu. U mnie quadro śmigają bez najmniejszego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jemand Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Wszystko byłoby wporządku, gdyby przy teście wszystkie 5 odpowiednio grały. A tak to problemy zaczynają się od rozpoznania głośnika centralnego. A później przy teście tylnego lewego, odzywa się centralny. A tylny prawy całkiem milczy... Może się ktoś z taką sytuacją spotkał? (przy BIOSie TaiPana) Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Może trzeba pozamieniać kabelki? No chyba że masz przyspawane :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...