LukeSky Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Witam wszystkich! Jak napisałem w temacie czy napewno jest potrzebne złącze DVI w LCD? Mam akurat proponowany monitor na niezłych warunkach, ale za to bez tego złacza i dlatego się pytam zorientowanych w temacie. W całym interncie jest BUM na to żeby monitor miał DVI ale... Mój kolega ma dwa złącza D-Sub oraz DVI i mi powiedział, że lepszy obraz ma na wejściu D-Sub... Ma ponoć jakiegoś Samsunga jak się nie mylę. Drugi kolega zaś powiedział, że praktycznie nie ma różnicy. Gdzieś czytałem też w necie, że DVI sprawdza się naprawdę tylko jedynie gdy karta graficznie jest słaba, przy lepszych już nie ma różnicy. A co Wy o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Myślę że jeśli nie masz badziewnej karty w stylu Dsub na taśmie to nie odczujesz różnicy. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Orochimaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Na DVI jest znacznie lepszy obraz. Wiem z autopsji. Oczywiscie musi byc do tego karta graficzna z DVI bo inaczej to sie mija z celem ;) Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A ja tam roznicy nie widze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Trzeba tylko uwazac, zeby DVI na karcie wysylalo rzeczywiscie cyfrowy obraz (w zlaczu DVI sa tez piny do transmisji analogowej) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A ja się przychylę do opinii że na dobrym DSUB obraz nie jest zauważalnie gorszy od DVI... w poprzednim monitorze i miałem DVI i go używałem, w obecnym tylko DSUB i... różnicy dla mnie nie ma. Pewnie tak długo jak nie zaczne szukać.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeSky Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Z waszych opini wynika, że to praktycznie nie ma różnicy :) Monitor będzie na karcie GIGABYTE GF 6600GT 256MB Jak myślicie, dobrze będzie wyglądał obraz na D-SUB? Najlepiej jakby wypowiedzieli się użytkownicy tej karty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Monitor będzie na karcie GIGABYTE GF 6600GT 256MB Jak myślicie, dobrze będzie wyglądał obraz na D-SUB? mam gigabyte 6800 i jakosc Dsub jest bardzo dobra, gram wyłącznie na Dsub mimo ze mam DVI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Wazna jest przedewszystkim jakosc kabla DSub. Podam dla przykladu, ze jakos rok temu kupilem monitor 21'' HP P1110 i podlaczylem go kablem od poczciwego philipsa 15''. Zdenerwowalem sie strasznie, bo obraz byl rozmyty, widmo od kazdej czcionki na ekranie. Poswiecilem godzine czasu na wycieczke do komputronika, kupilem kabel 1.2m DSub z dwoma filtrami na koncach przewodu. Kabel gruby, o srednicy dobre 12 mm. Wszystkie problemy z ostroscia i jakoscia obrazu na HP zniknely. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Wazna jest przedewszystkim jakosc kabla DSub. Podam dla przykladu, ze jakos rok temu kupilem monitor 21'' HP P1110 i podlaczylem go kablem od poczciwego philipsa 15''. Zdenerwowalem sie strasznie, bo obraz byl rozmyty, widmo od kazdej czcionki na ekranie. Poswiecilem godzine czasu na wycieczke do komputronika, kupilem kabel 1.2m DSub z dwoma filtrami na koncach przewodu. Kabel gruby, o srednicy dobre 12 mm. Wszystkie problemy z ostroscia i jakoscia obrazu na HP zniknely.Eureka..!! Wiesz, monitory 17to i wiecej calowe podłacza sie własnie grubszym przewodem. Wiec nei rozchodzi sie o jakosc przewodu a jego typ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 A jaki to typ, abym na przyszlosc wiedzial...i czym konkretnie sie rozni od tych stosowanych w starych 15stkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Na radku 9700 owszem roznicy nie bylo miedzy wyjsciami analogowym i cyfrowym (pomijajac oczywiscie ,ze cyfrowe jest wygodniejsze obraz zawsze na miejscu, nie wymaga zadnych kalibracji polozenia itd ). Natomiast jakosc obrazu z d-suba na zintegrowanym x300 jest zauwazalnie gorsza. Zreszta uwaga odnosnie jakosci kabla odnosi sie tez do dvi. Jesli ktos chce uzywac kabla za 10 z allegro to rownie dobrze moze kupic monitor z analogowym wejsciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Monitor LCD bez DVI to nie monitor LCD :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KolCichy Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Potwierdzam, grunt to dobry kabel. W pracy mam low-endowy 17" tylko z D-Sub i po zmianie kabla zniknęły cienie za czcionkami i pionowymi liniami. Jeśli masz zamiar przejść z CRT na LCD, to myślę, że zwykły najtańszy 19" (są już za jakieś 900 zł) bez DVI i tak zrobi wielkie wrażenie (na plus). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Potwierdzam, grunt to dobry kabel. W pracy mam low-endowy 17" tylko z D-Sub i po zmianie kabla zniknęły cienie za czcionkami i pionowymi liniami. Jeśli masz zamiar przejść z CRT na LCD, to myślę, że zwykły najtańszy 19" (są już za jakieś 900 zł) bez DVI i tak zrobi wielkie wrażenie (na plus). No wiadomo że jednak co LCD to LCD ma swoje "minusiki" ale też wielkie plusy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Stały u mnie przez pewien czas 2 sztuki P19-2, jeden podłączony przez DVI, drugi przez D-Sub do X800GTO i różnica była zdecydowanie widoczna. Kable dołączane do monitora, ekranowane z obu stron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 i różnica była zdecydowanie widoczna. Pozostaje zagadką, w którą stronę ta różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 na DVI lepiej wyglada wszystko przy nizszych rozdzielczosciach niz na D-Sub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 DVI jest potrzebne by podpiac pod LCD bez zadnych przejsciowek konsole i PCta ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Pozostaje zagadką, w którą stronę ta różnica.Na dvi jest oczywiście wyraźniejszy. Na tych samych ustawieniach jest trochę różne odwzorowanie barw, szczególnie białego, ale to dvi czyli złącze cyfrowe jest wzorem i na d-sub są po prostu przekłamania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...