Samuelson Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Witam powiedzcie mi czy przy duzej ilosci wykonywanych czynosci np sluchaniu muzyki,instalowaniu programu i skanowaniu dysku w jednej chwili dysk osiagnąl temperature 49 C czy to nie za duzo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ja mam ostatnio po 50 na dyskach i właśnie kupuje wiatrak żeby przymocować przed nimi, bo to troche dużo jednak, sprawdź palcem czy czujnik nie przekłamuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Temperatura 49*C jest juz katorgą dla dysku i nie chce nic mowic ale jeśli nic z tym nei zrobisz to padnie z przegrzania. napsiz jaki to dysk, gdzie jest przykręcony, czy masz wentylowana obudowę. Temperaturę dysku powinno utrzymywac sie w bezpiecznej granicy 30-35*C. Edit. mialem edytowac aby dopisac zebys sprawdzil temperaturę dotykając dysku aby sie upewnic ze czujniki nie kłamią, "Grzechu_1990" mnie wyprzedził. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Mialem maxtora 60gb. Czujnik wskazywal od 59 do 67 Celciuszy. Dysk nie osiagal nawet 40. Paluchem i powinno mocno dogrzewac. Obecnie moj przy 38 jest dosyc cieply. Jak masz czas to mozesz chwycic termometr elektroniczny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuelson Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Normalnie jak slucham muzyki to ma okolo 35-37 C ale mnie zdziwilo ze przy trzech czynnosciach czyli jak wymienilem wyzej sluchaniu muzyki instalowaniu programu i sprawdzaniu antywirusem osiagnal 49 C, a dysk to WD 80GB 8mb cache (WDC WD800JB-00ETA0 )odczyt z everestu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Z tego co słyszałem dla WD to normalna temperatura ;] Ale ja bym na Twoim miejscu dążył do tego żeby ją zbić troche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) to nie jest właściwe miejsce do umieszczenia tego tematu :mur: nie ma powodu do niepokoju, po pierwsze dyski WD z resztą jak każdy inny, podczas intensywnej pracy może się dość znacznie rozgrzać, druga sprawa to ile z tego co wskazuje Everest i czujnik jest prawdą Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 hmm... kurka wodna. Mi sie zdarzalo miec na dysku 64 stopnie. Teraz mam kompa bez obudowy i jest 44. Bez obciazenia. Dosc czesto dysku sie nie dalo dotknac, bo parzyl. Czy to moglo bardzo mu zaszkodzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 hmm... kurka wodna. Mi sie zdarzalo miec na dysku 64 stopnie. Teraz mam kompa bez obudowy i jest 44. Bez obciazenia. Dosc czesto dysku sie nie dalo dotknac, bo parzyl. Czy to moglo bardzo mu zaszkodzic?jak zyje to raczej nie ale zafunduj mu jakis wiatraczek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 hmm... kurka wodna. Mi sie zdarzalo miec na dysku 64 stopnie. Teraz mam kompa bez obudowy i jest 44. Bez obciazenia. Dosc czesto dysku sie nie dalo dotknac, bo parzyl. Czy to moglo bardzo mu zaszkodzic?To chyba coś musi być z samsungami, że się tak grzeją... mój w tej chwili ma 50C, grałem trochę, więc obciążony był. Baracuda przykręcona tuż pod nim ma 45C. Trochę dużo, ale mam te dyski zamontowane tak, że mało powietrza może wokół nich krążyć. Na lato trzeba pomyśleć o jakimś chłodzeniu, ale nie bardzo mam jak je wstawić do budy :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 tez siedze na samsungach i na zadnym temp mi nie skoczyla powyzej 40, a jeden lezy na gabce, a drugi gabkami odzielony od obudowy. wiec za bardzo ciepla nie maja jak odda. dobra wentylacja budy to podstawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tw_psycho Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 No, tylko ja mam jeden 160gb, a drugi 200gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
druszek Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 A moj seagate 160GB baracuda 7200 ma 50 stopni normalnie :? . Nie wiem czy to dużo czy mało , ma ktos taki sam hdd bo chcialem sie dowiec czy tez ma tak wysoką temperature i czy nic sie nie uszkodzi ? ( czy to normalne dla tego modelu ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 A moj seagate 160GB baracuda 7200 ma 50 stopni normalnie :? . Nie wiem czy to dużo czy mało , ma ktos taki sam hdd bo chcialem sie dowiec czy tez ma tak wysoką temperature i czy nic sie nie uszkodzi ? ( czy to normalne dla tego modelu ) ?sprawdz na strone seagate jaki ma dopuszczalny zakres temperatur twoj model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Nie ma to jak porządne wietrzenie budy - mój HDD miewał 38-40 st., a po zamontowaniu na wlocie do budy Thermaltake'a 120 mm -> 24 st. !!! Przy okazji chipset ma 30 st. ( zamiast 40 ! ). PS. Na wylocie -> 2x80mm CoolerMaster. Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...